Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Interijeri

Interijeri Unutrašnja ljepota.

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.04.2011., 19:25   #2101
Samo lijevo otvaranje na tom tipu...

Desno je danas prava rijetkost:

http://www.gospodinjski-aparati.si/a...artikel/10323/

Koliko me sjećanje služi, bio prije par godina i 1 model Electrolux-a i jedan Candy s desnim otvaranjem.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 26.04.2011., 14:56   #2102
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula!
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! ), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh!
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila
__________________
If you can"t convice them, confuse them...
Mopsly is offline  
Old 26.04.2011., 16:29   #2103
ne znam zašto svi misle da jača centrifuga gužva rublje??? to je totalna zabluda.

voljela bi da to grizlly elaborira.
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Smrt fašizmu! (by McOzy)
Kladi is offline  
Old 27.04.2011., 03:05   #2104
Brže centrifuge ne samo da više gužvaju nego se pojavljuju i sitne rupice u predivima

Zato se stalo na 2000 okr./min odnosno većina renomiranih proizvođača se čak spustila natrag na 1600 okr./min - dakako ima i tehničkih razloga, ne samo sa strane tekstila.

Kad se sagledaju goleme centrifugalne sile, onda je i više nego logično da više brzine više gužvaju jer se više "spljošti" rublje uz periferiju bubnja.

Međutim, u praksi to ovisi daleko više o eventualnoj pretrpanosti bubnja rubljem i sigurno je tu od pomoći veliki promjer bubnja.

Zagonetne rupice u predivima su neka tipična mana modernih perilica i pripisuju ih različitim uzrocima, ali visoke brzine centrifuga sigurno povećaju vjerojatnost njihove pojave.

Uostalom, evo Miele preporuka za brzine centrifugiranja:

■Cottons: 1400 rpm /pamuk/
■Minimum iron: 1200 rpm /lako glačanje/
■Delicates: 600 rpm /osjetljivo/
■Woollens: 1200 rpm /vuna i njoj nalik/
■Silks: 400 rpm /svila/
■Shirts: 600 rpm /košulje/
■Denim: 900 rpm /denim/

Osim oštećenja prigodom centrifugiranja, nastane i niz abrazivnih oštećenja tkanja koji su kasnije vidljivi duž rubova ili pak mucice.

Zato su uveli te bubnjeve koji stvaraju vodeni film na periferiji (saćasti Miele, dijamantni Samsung itd.) da tkanine što manje budu u kontaktu s rostfrei limom i zato se mogu ručno smanjiti/povećati brzine centrifuga. Neki strojevi imaju elektronske blokade pa nije moguće preko 400 ili 600 okr./min centrifugirati na programima za osjetljivo.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 27.04.2011., 14:02   #2105
Quote:
Mopsly kaže: Pogledaj post
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula!
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! ), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh!
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila
Moja Candyca je odlična.
Imam još i Gorenje i Bosch,ali Candy je bolja od obje, iako je Bosch puno skuplja bila.
Dlapek is offline  
Old 27.04.2011., 17:06   #2106
Nemam nikakve rupice pa ni brzo pohabanu odjecu, usprkos visoj centrfugi koju koristim godinama. Dapace neke pamucne majce za po doma, nikako da se raspadnu, a prijeti im punoljetnost. Imam doduse taj bubanj koji cuva odjecu a ti ga spominjes.
Neovisno o tome neke majce su se raspale nakon par mjeseci nosenja i pranja, ali to nije do masine, nego do majci.
ombia is offline  
Old 27.04.2011., 19:44   #2107
Kad je već dan za pohvale,da se onda i ja pohvalim !

Nakon deset dana testiranja,mogu reći da moja nova perilica, Panasonic NA-148VA,radi kao Space Shuttle.Nemam apsolutno niti jedan prigovor iako sam se trudio da ga nađem.Perilica je tiha i kako je netko spomenuo,beba može kraj nje spavati.Elektronika radi savršeno i bez onih,kako reče mali grizzly, fuzzy logic zbunjola,kakve se znaju naći po raznim aparatima.Puno programa i dodatnih mogućnosti te izuzetan komfor.Eto, prao sam i debele deke i to je bilo savršeno.
Kod pranja osjetljivih prediva,ima ograničenu brzinu centrifuge,ovisno o materijalu.Perilica vrijedi zadnje lipe i mislim da daje puno više u odnosu na cijenu.
Fantomlat is offline  
Old 27.04.2011., 21:16   #2108
Dakle, pojava sitnih rupica u predivima je nuspojava strojnog pranja/centrifugiranja...

http://www.washerhelp.co.uk/topics/h...es-photos.html

Ne bih ulazio u detalje, ali je prije nekih 7-8 godina vladala euforija glede okretaja centrifuge i tko će imati "brže" perilice pa su onda klasične perilice s prednjim punjenjem reklamirane kao 2000 okr./min, a prodavale su se i posebne centrifuge koje su išle i preko 2800 okr./min. E sada, ne treba biti stručnjak, da se pokopča da će sitnu rupicu u predivu tako golema centrifugalna sila još više proširiti, zar ne?

Danas smo svjedoci da jako renomirani proizvođači ne idu preko 1600 okr./min i još se razvijaju posebni bubnjevi koji imaju zadaću držati rublje dok se tumba što dalje od obodnog lima s perforacijama. Kad se centrifugira, onda nestane taj vodeni film i predivo biva bukvalno "zakucano" uz obodni lim bubnja odnosno ti otvori kroz koje onda "leti" voda u kapima su neka opasna mjesta za tkanja.

I da zaključim - 1200 okr./min s nekim poželjno što većim bubnjem je sve što treba nekom prosječnom korisniku perilica. Ionako je razlika između 1600 i 1200 okr./min samo 10 % preostatne vlage u rublju, uz osjetno višu cijenu premium razreda perilica s tako brzim centrifugama i povećan rizik za rublje kad se vrti na tim brzinama.

Tko želi sušiti samo el. sušilicom i nastoji uštedjeti, daleko veća ušteda na duge staze je investirati u premium sušilicu s toplinskom pumpom (cijena 5 - 10 tisuća kn) i ušparati na perilici jer onda dosta 1200 okr./min standardna klasa perilica u cjenovnom razredu 3000 kn okvirno.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 27.04.2011., 23:42   #2109
Panasonic NA-128VA2

Evo ako je netko iz Rijeke i zeli odlicnu perilicu, danas sam vidio slucajno doticnu Panasonic perilicu u Getrou na Skurinjama za 3499 kunica, sto je jako jako povoljno.

Da moze meni ikako po dubini letio bi Electrolux van.

Pozdrav!
gtomlja is offline  
Old 28.04.2011., 02:13   #2110
Čarapa pri 1200 okr./min (fi bubnja 0,5 m) je izložena sili 400 x G

Odnosno sila koja djeluje na predivo čarape je 400 puta veća od sile težine te čarape inače...
--------------------------------------------------------------------------
Schleudern von Wäsche [Bearbeiten]

Eine Waschmaschine mit einem Trommel-Durchmesser von 50 cm macht im Schleudergang 1200 Umdrehungen pro Minute. Die Zentrifugalbeschleunigung für ein mitrotierendes nasses Wäschestück ergibt sich zu

Hierbei ist ω die Winkelgeschwindigkeit. ist eine Umdrehung pro Minute.

Das Ergebnis entspricht etwa dem 400-fachen der Erdbeschleunigung.
Auf eine Socke an der Trommelwand wirkt somit eine Zentrifugalkraft, die 400-mal so groß ist wie ihre Gewichtskraft.
----------------------------------------------------------------------

Na žalost, nije moguće copy/paste cijeli niz formula odnosno proračun te sile.

Kad se radi o profi perilicama za vešeraje, onda efikasnost centrifuge izražavaju množiteljem sile gravitacije (onako pilotski!).

Ilustracija je to kako velike sile djeluju na prediva već kod neke, danas tipične, brzine centrifuge od 1200 okr./min i zamislite kako se to odražava na odjevne predmete koji su već prani prethodno stotinjak puta ili već pohabani.

Zato i ne čudi pojava oštećenja u vidu rupica, cufanja, mucica ili pak abrazivnog djelovanja na rubove.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 28.04.2011., 17:42   #2111
Mali Grizzly,

molio bih samo kratki savjet.

Pronašao sam Boschovu perilicu WAE2046MBY za 2290 Kn.
Gledao sam i druge proizvođače i cijene, i ovo mi se čini jako, jako povoljno, pa bih samo molio komentar (ako je ovo loš izbor, molio bih i kratko pojašnjenje).

Hvala.

Pozdrav!!!
d_g is offline  
Old 28.04.2011., 19:11   #2112
To je stvarno prilika...

Ne znam da li se radi o ovoj ponudi:
http://www.bijela-tehnika.com/trgovi...46mby/11635.bt

Ili nekoj drugoj, ali 6 kg BSH perilica s 1000 okr. za 300 eura, a što bi čovjek htio više za svoj novac.

Što se tiče mana - ona je možda nijansu glasnija nego što bi trebala biti (čak 56 dB u tumbanju) jer ima kolektorski motor s četkicama. Da se razumijemo, nije neki problem u kući ili stanu, osim ako mislite stalno prati noću. Onda bolje izabrati neku tišu jer recimo golema LG (11 kg) pere na 52 dB i centrifugira na 54 dB zahvaljujući motoru bez četkica (DD). Tko ima namjeru stalno prati noću, kad je jeftinija elektrika, a živi u zgradi s tanašnim zidovima - onda mora biti motor bez četkica...

Čak i ako živite u zgradi, može se naknadno malo popraviti stanje tako da se kupi podloga za perilice u Baumax ili Bauhaus. Prethodno izmjerite dubinu perilice i neka vam odmah u trgovini, na pili za iverice, skrate na točnu dubinu tu elastičnu podlogu. Kad stignete doma, onda sami nožem ili ubodnom pilom skinite malo kuteve podloge, tek toliko da su nogice i dalje na tvrdoj podlozi.
Podvucite pod perilicu i doći će do osjetnog smanjenja buke, osobito u smjeru donji stanovi.. Košta 70 kn!
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 28.04.2011., 20:55   #2113
Ova podloga je super, jedino su meni nogice tj. cijela masina na njoj kako jel masina ne bi udarala ni jednim dijelom o tvrdi pod.
ombia is offline  
Old 28.04.2011., 21:59   #2114
Perilica mora stajati nogama na tvrdoj podlozi zbog balansa kod centrifugiranja...

Nije moje iskustvo, ali bilo je problema u Vel. Britaniji gdje imaju običaj stavljati perilice rublja i u kuhinje, a njihove kuhinje u starim kućama znaju imati drvene podove. Onda su nastupale teško savladive vibracije unutar perilica jer su "federirale" pojedine daske kad bi krenule s dizanjem broja okretaja.

Slične probleme je imao "Electrolux" na nekim serijama perilica s vrlo brzim centrifugama pa su napravili posebne nogice sa "siskom" odnosno na vakum principu bi se nogice sljubile s tvrdom podlogom da se smanji rizik eventualnog "šetanja" perilice na visokim okretajima centrifuge.

Zato se preporučuje ubodnom pilom ispiliti rupe za noge ili odstraniti kuteve elastične podloge - iako ne mora značiti da bi bilo problema baš s dotičnom perilicom.

Iz akustičkih razloga, dakako da je bolje imati i gumene nogice perilice na elastičnoj podlozi... No, iz razloga stabilnosti nije!
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 28.04.2011., 23:59   #2115
Ovo sa vesmasinom u kuhinji sam vidjela po dosta drzava, a ako je perilica ugradbena i sa frontama kuhinje, a kupaona mala, to je cesto idealno rijesenje.
Dakle radije bih perilicu u kuhinji nego recimo zbog manjka prostora odustala od kade.
Moja podloga je na tvrdom podu. Mozda cu imati problema u vezi toga, dosad nisam, dapace ovlasteni servis koji je montirao susilicu na perilicu (ista firma oba uredjaja) su bas tako preporucili.
ombia is offline  
Old 29.04.2011., 00:10   #2116
Quote:
mali grizzly kaže: Pogledaj post
Nije moje iskustvo, ali bilo je problema u Vel. Britaniji gdje imaju običaj stavljati perilice rublja i u kuhinje, a njihove kuhinje u starim kućama znaju imati drvene podove. Onda su nastupale teško savladive vibracije unutar perilica jer su "federirale" pojedine daske kad bi krenule s dizanjem broja okretaja.
Ne samo u starim kucama, nego cak i u novim.
__________________
Style isn't about conforming to fashions or following others; it's about expressing yourself and showing what's important in your life.
bulthaup is offline  
Old 29.04.2011., 01:25   #2117
Imperativ danas je imati u ponudi što tišu perilicu...

Dosta kupaca je bilo jako razočarano s novom generacijom perilica s kolektorskim motorima, koje su se počele masovno pojavljivati još krajem 90-ih. Imaju taj neugodan srednjefrekventni zvuk, a što ih razlikuje od prijašnjih asikronih motora bez četkica koji su imali bučnost uglavnom na nižim frekvencijama.

Nije tu previše pomagalo ni oblaganje unutrašnjosti s mineralnom vunom jer četkice generiraju gro buke kolektorskih motora.

Danas smo svjedoci da većina uglednih proizvođača prelazi na motore bez četkica kad se radi o skupljim modelima, te onda još ide dodatna zvučna izolacija preko panela od mineralne vune.
Neka vrijednost kojoj bi trebali stremiti je 50 dB kad miješa rublje i 70 dB kad centrifugira.
Ugradne perilice imaju povoljnu okolnost što prednji panel (ako je predviđen) i okolna iverica još više priguše perilicu, ali su prilično skuplje od samostojećih modela. Razlika je čak par tisuća kn!
Zašto nisu kod nas previše popularne, e to je za arhitekte...

S druge strane, nove tiše perilice imaju danas i posebno konstruirane Deep Groove (sufiks C) ležajeve koji stvaraju 50 % manje buke jer su kuglice posebno fino polirane i međusobno su razdvojene "zakovicama".

Plastična kada po definiciji bolje prigušuje buku od metalnih, ali nitko nije previše sretan s tim plastičnim kadama - ni proizvođači, niti serviseri niti kupci.

Tako da nije ostalo baš puno prostora za neka poboljšanja što se tiče glasnoće! Tko pere noću, ima i poseban noćni program (npr. Ariston) koji ostavi sve faze ispiranja s centrifugiranjem za ujutro... Tu se ionako potroši možda 20 % el. energije ukupnog ciklusa, a i to sam puno napisao.

Čak lete i kritike prema odvodnim pumpama u strojevima za pranje rublja. Njima je strahovito pala cijena posljednjih 10-ak godina i uglavnom se ugrađuju kineske Askoll ili slični jeftini modeli talijanskih odnosno španjolskih proizvođača. Pa sada nekima smeta čak i taj energičan povremeni zvuk odvodnih pumpi!
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 29.04.2011., 13:45   #2118
Moja perilica je u kupatilu u ormaru i uopste se ne cuje.
__________________
Style isn't about conforming to fashions or following others; it's about expressing yourself and showing what's important in your life.
bulthaup is offline  
Old 29.04.2011., 15:33   #2119
Zahvaljujem na brzom odgovoru.....kupio sam ju, još samo moram instalirati i isprobati.
Sigurno će biti tiša od one koju imam (stara 12 godina), tako da neće biti potrebni nikakvi zahvati :-)

Pozdrav!!!!
d_g is offline  
Old 29.04.2011., 16:35   #2120
Quote:
bulthaup kaže: Pogledaj post
Moja perilica je u kupatilu u ormaru i uopste se ne cuje.
i ja čitam i čudim se...
Ja imam dvije perilice u kupaonicama - nuti jedna se ne čuje.
Treća je u prostoriji za pranje i čišćenje (spremište u sklopu kućeerilica,sušilo,mučilo za peglanje,sredstva i pribor za čiščćenje,alat za vrt...)- isto se ne čuje.
ne kužim...
Ili smo mi malo "tvrdi na ušima" ? hehehe
Dlapek is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:53.