Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Interijeri

Interijeri Unutrašnja ljepota.

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.04.2011., 09:17   #2041
Quote:
zulma kaže: Pogledaj post
Eto, ja se samo dođoh zahvalit na pomoći dobrom malom međedu na preporukama koje mi je dao .
Odlučih se za LG i upravo sad vrti svoje prvo pranje.
Pa i ako majne nova vešmašina ne ispuni sve moje zahtjeve, zahvaljujem na odgovorima i sugestijama.

*Eh, da, naravno da imam još jedno pitanjce: jel' to ove vešmašine pod normalno uzimaju ovako malo vode ili..?
U uputstvu je pisalo da se prvo pranje odradi na prazno, pa sad kad gledam koliko je malo vode uzela pitam se jel' to tak' treba biti ili..(voda ne dođe niti do gume vrata).

Ako je to normalno, onda je moja stara vešmašina bila čisti FF po štedljivosti
Mislim da sve modernije vesmasine imaju senzor punjenja, tako da je logicno da na prazno uzme esktremno malo vode jer senzor kaze da ne pere nista, s vesom se ipak kolicina vode prilagodi kolicini vesa.

Da ves izadje vise suh nego prije 15 godina lezi i u cinjenici da su danasnje centrifuge mnogo snaznije (prije 800/900 a danas je standrad 1400 okretaja). Uz kolicinu vode koju treba bitno je znati i koliko joj je max. punjenje, nije isto jel za 5 ili 7.5 kg visa treba 40 litara.

Danasnje masine sa A-A-A specifikacijama idu gotovo uvijek ispod 40 litara, nedavno je netko od poznatih kupih hoover trosi 37 litara, zadovoljni su pranjem.

Ja stavljam upola manje deterdzenta nego pise na pakiranju istog, ves izadje jednako cist. Ako koristim kuglu za pranje, stavim max. 1/3.
__________________
Style is a way to say who you are without having to speak
ombia is offline  
Old 22.04.2011., 11:28   #2042
Kod eventualne promjene ležajeva, ako imate perilicu s više od 1000 okr./min onda...

treba paziti i na tip ležajeva odnosno smiju se koristiti samo posebni, baš napravljeni za tu svrhu.

Uostalom, evo citat iz SKF brošure:
------------------------------------------------------------------------
For high speed washers (over 1 000 rpm) special greases with extreme pressure additives are used to withstand the higher unbalanced loads and vibrations
------------------------------------------------------------------------

Prijevod: Za perilice s visokim brzinama (iznad 1000 okr./min) koriste se posebna maziva s aditivima za ekstremno visoke tlakove da podnesu više neravnoteže i vibracije.

Inače, neovisno o brzinama, se danas u modernoj generaciji perilica koriste tzv. Deep Groove ležajevi sa sufiksom C (npr. 6205-C-zz) koji imaju niže trenje i do 50 % nižu bučnost, a što je osobito važno jer je imperativ skupljih marki imati što tišu perilicu.

Na žalost, takve sufiks C (Gliboki Jarek, rekli bi Zagorci) ležajeve je prilično teško pronaći u našim trgovinama kao rezervne dijelove.

Kako su perilice s prednjim punjenjem zloglasne po vrlo visokim opterećenjima na prednji ležaj, a o čemu svjedoči i gornji SKF citat, mudro je smanjiti broj okretaja na neke srednje brzine (600 do 800 okr./min) tijekom onog dijela godine kad je moguće sušiti rublje vani, na užetu.

Osim toga, pametno kupiti što je moguće veću perilicu (7 -8 kg) jer je faktor učinkovitosti centrifuge i promjer bubnja odnosno računa se obodna brzina. Kad je bubanj velik, onda je moguće "voziti" s nižim brojem okretaja uz istu učinkovitost centrifuge koju postižu manji bubnjevi na višim okretajima.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 22.04.2011., 13:18   #2043
Je al za mene solo bi to znacilo (da razvrstavam ves na bijelo jer mora biti snijeg bijelo kod mene, na crno, sareno i osjetljivo, pa na stvari za mice i sve to se pere jednom tjedno minimalno) da bi tako velika masina prala stalno poluprazna

Jel onda jos uvijek AAA? Tocnije nije li ekonomicnije tu struju potrositi na punu masinu?
Centrifugiram na najjacem cesto i to godinama i masini nista nije.
__________________
Style is a way to say who you are without having to speak
ombia is offline  
Old 22.04.2011., 23:41   #2044
Kako zamijeniti ležajeve i semering na Gorenje perilicama...

Ima nekih specifičnosti i u nastojanju da se motivira one koji bi se možda toga i prihvatili, ali nisu sigurni u uspjeh, evo foto stripa:

http://www.alesp.eu/pralni%20stroj.html

Radi se o dobro znanom trokrakom nosaču ležajeva Gorenje perilica koji je već neka klasika desetljećima kad se radi o tom proizvođaču. U inače dobrom prikazu nisu naglašeni neki momenti ili možda ih neki drugi naprave u različitom stilu:

1. Trokraki držač zna biti zvjerski pritegnut i nije rijetkost da pucaju ključevi kad se pokušaju odvinuti ona tri ili šest vijaka koji drže trokraki nosač na periferiji. Također zna biti problema kad se stavlja natrag trokraki držač, kad je posao zgotovljen, odnosno treba imati nekog pomoćnika koji će malo pritiskati prema unutra (smjer bubanj) preostali zadnji krak jer napetost zna biti poprilična i nikako naciljati vijkom rupu.

2. Ako nemate izvlakač (radapciger u našem stručnog slangu odnosno pravilno Radabzieher) udarajte nježno drvenim batom (može i onaj kuhinjski) po krakovima nosača po desetak puta dok se malo ne olabavi i onda ga skinite.

3. Izbiti ležajeve možete i starim odvijačem, ali to će mu uglavnom biti posljednje jer se radi o relativno velikoj sili koja će ga deformirati. Ukoliko imate na raspolaganju neki komad cijevi od starog bicikla ili pola cola, to će znatno bolje poslužiti u svrhu izbijanja. Ukoliko ne ide, uz vanjski obod ležaja ulijte malo strojnog ulja ili WD 40 te ostavite 10-ak minuta da se slije i onda pokušajte, kad je malo podmazan vanjski prsten da lakše klizi van.

4. Kad su ležajevi izbijeni, krpom ili toaletnim papirom pobrišite ostatke ulja ili WD 40 i očistite ležišta, ali ne podmazivati dodatno! U foto stripu su radili baš to, ali to nije odveć pametno jer se time poveća mogućnost proklizavanja vanjskog prstena ležaja kasnije, kad već malo dobije "po repu". Posljedično, zna se onda proširiti dosjed i morate mijenjati cijeli trokraki nosač ili Loctite kemijsko ljepilo stavljati da drži ležaj.

5. Ne podmazivati semering strojnim uljem ili WD 40 jer masni film škodi gumi, a za to se koriste posebna sredstva (mast za semeringe koju je teško nabaviti). Najbolji je onaj već tvornički podmazani semering, a upravo je to slučaj sa starijim modelima semeringa za Gorenje jer su u polietilenskoj vrećici i vidljivo izvana da je rub gumene usne s nanešenom masti za semeringe. Ne brisati tu mast nego pozorno staviti semering i nataknuti na osovinu da što više masti se zadrži oko gumene usne. Mast za semering produlji nešto malo životni vijek gumene usne.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 23.04.2011., 21:55   #2045
Kako promijeniti ležajeva na Miele perilici!?

Teško, iako je ona zapravo najviše "školski" napravljena - ali je sve tako masivno, tako privijeno i još cijelu perilicu treba rastaviti na "proste faktore"...

Inače, rostfrei kade su neki pojam među znalcima, ali zapazite tu masivu kod Miele i kako je to veoma teško sve podignuti (kada+motor) van iz kućišta bez lančane dizalice na stropu kojom obično raspolažu samo ozbiljnije radionice.

U jednom trenutku se konstatira da je stanje osovine bubnja besprijekorno i svrnite pogled na kromiranu površinu po kojoj klizi gumena usna semeringa. To mora biti što finija površina, a ujedno i vrlo tvrd metal. Ni nakon godina habanja nema ni traga onom tipičnom "utoru" od usne semeringa, a što se obično viđa. To pak govori da se radi o prvoklasnoj kvaliteti izrade i tog detalja.

http://www.youtube.com/watch?v=VmY9P...eature=related

.................................................. .................................................. ..


Na drugom video prilogu je prikazana posebna naprava za vađenje ležajeva ili razdrocanih ležajeva /ostane samo vanjski prsten/ iz plastičnih dvodijelnih kada modernih perilica.

http://www.youtube.com/watch?v=tzK8fdVSXLA
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 24.04.2011., 18:01   #2046
gorenje perilica rublja okretanje vrata

kupili smo gorenje perilicu rublja wa 73141 i nismo uopce skuzili da se vrata otvaraju na lijevo dok se na nasoj staroj perilici gorenje otvaraju na desno i zbog skucenog prostora jedino nam i odgovara da se vrata otvaraju na desno pa cas molim da mi odgovorite dali je maguce okrenuti vrata na perilici da se otvaraju na desno ili ce ovo biti losa kupnja. Sory dugo je do utorka ziviti u neizvijesnosti !!!
patrit is offline  
Old 24.04.2011., 18:25   #2047
Samo lijevo otvaranje na tom tipu...

Desno je danas prava rijetkost:

http://www.gospodinjski-aparati.si/a...artikel/10323/

Koliko me sjećanje služi, bio prije par godina i 1 model Electrolux-a i jedan Candy s desnim otvaranjem.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 26.04.2011., 13:56   #2048
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula!
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! ), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh!
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila
__________________
If you can"t convice them, confuse them...
Mopsly is offline  
Old 26.04.2011., 15:29   #2049
ne znam zašto svi misle da jača centrifuga gužva rublje??? to je totalna zabluda.

voljela bi da to grizlly elaborira.
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Smrt fašizmu! (by McOzy)
Kladi is offline  
Old 27.04.2011., 02:05   #2050
Brže centrifuge ne samo da više gužvaju nego se pojavljuju i sitne rupice u predivima

Zato se stalo na 2000 okr./min odnosno većina renomiranih proizvođača se čak spustila natrag na 1600 okr./min - dakako ima i tehničkih razloga, ne samo sa strane tekstila.

Kad se sagledaju goleme centrifugalne sile, onda je i više nego logično da više brzine više gužvaju jer se više "spljošti" rublje uz periferiju bubnja.

Međutim, u praksi to ovisi daleko više o eventualnoj pretrpanosti bubnja rubljem i sigurno je tu od pomoći veliki promjer bubnja.

Zagonetne rupice u predivima su neka tipična mana modernih perilica i pripisuju ih različitim uzrocima, ali visoke brzine centrifuga sigurno povećaju vjerojatnost njihove pojave.

Uostalom, evo Miele preporuka za brzine centrifugiranja:

■Cottons: 1400 rpm /pamuk/
■Minimum iron: 1200 rpm /lako glačanje/
■Delicates: 600 rpm /osjetljivo/
■Woollens: 1200 rpm /vuna i njoj nalik/
■Silks: 400 rpm /svila/
■Shirts: 600 rpm /košulje/
■Denim: 900 rpm /denim/

Osim oštećenja prigodom centrifugiranja, nastane i niz abrazivnih oštećenja tkanja koji su kasnije vidljivi duž rubova ili pak mucice.

Zato su uveli te bubnjeve koji stvaraju vodeni film na periferiji (saćasti Miele, dijamantni Samsung itd.) da tkanine što manje budu u kontaktu s rostfrei limom i zato se mogu ručno smanjiti/povećati brzine centrifuga. Neki strojevi imaju elektronske blokade pa nije moguće preko 400 ili 600 okr./min centrifugirati na programima za osjetljivo.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 27.04.2011., 13:02   #2051
Quote:
Mopsly kaže: Pogledaj post
Evo samo da se javim nakon tjedan dana korištenja Candy-a umjesto Electroluxa - CANDY rula!
Veš se STVARNO opere, ništa ne ruži, ručnici su mekani (isti i prašak i omekšivač koristim kao i u Electroluxu ali ovo je dan i noć! ), kada centrifuga radi na 1400 ja sam mislila sa bu to samo BOG mogao popeglati ali uopće ne gužva jako robu a veš je polusuh!
Ja sam se doslovno u tih tjedan dana preporodila
Moja Candyca je odlična.
Imam još i Gorenje i Bosch,ali Candy je bolja od obje, iako je Bosch puno skuplja bila.
Dlapek is offline  
Old 27.04.2011., 16:06   #2052
Nemam nikakve rupice pa ni brzo pohabanu odjecu, usprkos visoj centrfugi koju koristim godinama. Dapace neke pamucne majce za po doma, nikako da se raspadnu, a prijeti im punoljetnost. Imam doduse taj bubanj koji cuva odjecu a ti ga spominjes.
Neovisno o tome neke majce su se raspale nakon par mjeseci nosenja i pranja, ali to nije do masine, nego do majci.
__________________
Style is a way to say who you are without having to speak
ombia is offline  
Old 27.04.2011., 18:44   #2053
Kad je već dan za pohvale,da se onda i ja pohvalim !

Nakon deset dana testiranja,mogu reći da moja nova perilica, Panasonic NA-148VA,radi kao Space Shuttle.Nemam apsolutno niti jedan prigovor iako sam se trudio da ga nađem.Perilica je tiha i kako je netko spomenuo,beba može kraj nje spavati.Elektronika radi savršeno i bez onih,kako reče mali grizzly, fuzzy logic zbunjola,kakve se znaju naći po raznim aparatima.Puno programa i dodatnih mogućnosti te izuzetan komfor.Eto, prao sam i debele deke i to je bilo savršeno.
Kod pranja osjetljivih prediva,ima ograničenu brzinu centrifuge,ovisno o materijalu.Perilica vrijedi zadnje lipe i mislim da daje puno više u odnosu na cijenu.
Fantomlat is offline  
Old 27.04.2011., 20:16   #2054
Dakle, pojava sitnih rupica u predivima je nuspojava strojnog pranja/centrifugiranja...

http://www.washerhelp.co.uk/topics/h...es-photos.html

Ne bih ulazio u detalje, ali je prije nekih 7-8 godina vladala euforija glede okretaja centrifuge i tko će imati "brže" perilice pa su onda klasične perilice s prednjim punjenjem reklamirane kao 2000 okr./min, a prodavale su se i posebne centrifuge koje su išle i preko 2800 okr./min. E sada, ne treba biti stručnjak, da se pokopča da će sitnu rupicu u predivu tako golema centrifugalna sila još više proširiti, zar ne?

Danas smo svjedoci da jako renomirani proizvođači ne idu preko 1600 okr./min i još se razvijaju posebni bubnjevi koji imaju zadaću držati rublje dok se tumba što dalje od obodnog lima s perforacijama. Kad se centrifugira, onda nestane taj vodeni film i predivo biva bukvalno "zakucano" uz obodni lim bubnja odnosno ti otvori kroz koje onda "leti" voda u kapima su neka opasna mjesta za tkanja.

I da zaključim - 1200 okr./min s nekim poželjno što većim bubnjem je sve što treba nekom prosječnom korisniku perilica. Ionako je razlika između 1600 i 1200 okr./min samo 10 % preostatne vlage u rublju, uz osjetno višu cijenu premium razreda perilica s tako brzim centrifugama i povećan rizik za rublje kad se vrti na tim brzinama.

Tko želi sušiti samo el. sušilicom i nastoji uštedjeti, daleko veća ušteda na duge staze je investirati u premium sušilicu s toplinskom pumpom (cijena 5 - 10 tisuća kn) i ušparati na perilici jer onda dosta 1200 okr./min standardna klasa perilica u cjenovnom razredu 3000 kn okvirno.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 27.04.2011., 22:42   #2055
Panasonic NA-128VA2

Evo ako je netko iz Rijeke i zeli odlicnu perilicu, danas sam vidio slucajno doticnu Panasonic perilicu u Getrou na Skurinjama za 3499 kunica, sto je jako jako povoljno.

Da moze meni ikako po dubini letio bi Electrolux van.

Pozdrav!
gtomlja is offline  
Old 28.04.2011., 01:13   #2056
Čarapa pri 1200 okr./min (fi bubnja 0,5 m) je izložena sili 400 x G

Odnosno sila koja djeluje na predivo čarape je 400 puta veća od sile težine te čarape inače...
--------------------------------------------------------------------------
Schleudern von Wäsche [Bearbeiten]

Eine Waschmaschine mit einem Trommel-Durchmesser von 50 cm macht im Schleudergang 1200 Umdrehungen pro Minute. Die Zentrifugalbeschleunigung für ein mitrotierendes nasses Wäschestück ergibt sich zu

Hierbei ist ω die Winkelgeschwindigkeit. ist eine Umdrehung pro Minute.

Das Ergebnis entspricht etwa dem 400-fachen der Erdbeschleunigung.
Auf eine Socke an der Trommelwand wirkt somit eine Zentrifugalkraft, die 400-mal so groß ist wie ihre Gewichtskraft.
----------------------------------------------------------------------

Na žalost, nije moguće copy/paste cijeli niz formula odnosno proračun te sile.

Kad se radi o profi perilicama za vešeraje, onda efikasnost centrifuge izražavaju množiteljem sile gravitacije (onako pilotski!).

Ilustracija je to kako velike sile djeluju na prediva već kod neke, danas tipične, brzine centrifuge od 1200 okr./min i zamislite kako se to odražava na odjevne predmete koji su već prani prethodno stotinjak puta ili već pohabani.

Zato i ne čudi pojava oštećenja u vidu rupica, cufanja, mucica ili pak abrazivnog djelovanja na rubove.
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 28.04.2011., 16:42   #2057
Mali Grizzly,

molio bih samo kratki savjet.

Pronašao sam Boschovu perilicu WAE2046MBY za 2290 Kn.
Gledao sam i druge proizvođače i cijene, i ovo mi se čini jako, jako povoljno, pa bih samo molio komentar (ako je ovo loš izbor, molio bih i kratko pojašnjenje).

Hvala.

Pozdrav!!!
d_g is offline  
Old 28.04.2011., 18:11   #2058
To je stvarno prilika...

Ne znam da li se radi o ovoj ponudi:
http://www.bijela-tehnika.com/trgovi...46mby/11635.bt

Ili nekoj drugoj, ali 6 kg BSH perilica s 1000 okr. za 300 eura, a što bi čovjek htio više za svoj novac.

Što se tiče mana - ona je možda nijansu glasnija nego što bi trebala biti (čak 56 dB u tumbanju) jer ima kolektorski motor s četkicama. Da se razumijemo, nije neki problem u kući ili stanu, osim ako mislite stalno prati noću. Onda bolje izabrati neku tišu jer recimo golema LG (11 kg) pere na 52 dB i centrifugira na 54 dB zahvaljujući motoru bez četkica (DD). Tko ima namjeru stalno prati noću, kad je jeftinija elektrika, a živi u zgradi s tanašnim zidovima - onda mora biti motor bez četkica...

Čak i ako živite u zgradi, može se naknadno malo popraviti stanje tako da se kupi podloga za perilice u Baumax ili Bauhaus. Prethodno izmjerite dubinu perilice i neka vam odmah u trgovini, na pili za iverice, skrate na točnu dubinu tu elastičnu podlogu. Kad stignete doma, onda sami nožem ili ubodnom pilom skinite malo kuteve podloge, tek toliko da su nogice i dalje na tvrdoj podlozi.
Podvucite pod perilicu i doći će do osjetnog smanjenja buke, osobito u smjeru donji stanovi.. Košta 70 kn!
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Old 28.04.2011., 19:55   #2059
Ova podloga je super, jedino su meni nogice tj. cijela masina na njoj kako jel masina ne bi udarala ni jednim dijelom o tvrdi pod.
__________________
Style is a way to say who you are without having to speak
ombia is offline  
Old 28.04.2011., 20:59   #2060
Perilica mora stajati nogama na tvrdoj podlozi zbog balansa kod centrifugiranja...

Nije moje iskustvo, ali bilo je problema u Vel. Britaniji gdje imaju običaj stavljati perilice rublja i u kuhinje, a njihove kuhinje u starim kućama znaju imati drvene podove. Onda su nastupale teško savladive vibracije unutar perilica jer su "federirale" pojedine daske kad bi krenule s dizanjem broja okretaja.

Slične probleme je imao "Electrolux" na nekim serijama perilica s vrlo brzim centrifugama pa su napravili posebne nogice sa "siskom" odnosno na vakum principu bi se nogice sljubile s tvrdom podlogom da se smanji rizik eventualnog "šetanja" perilice na visokim okretajima centrifuge.

Zato se preporučuje ubodnom pilom ispiliti rupe za noge ili odstraniti kuteve elastične podloge - iako ne mora značiti da bi bilo problema baš s dotičnom perilicom.

Iz akustičkih razloga, dakako da je bolje imati i gumene nogice perilice na elastičnoj podlozi... No, iz razloga stabilnosti nije!
__________________
Pučka psihosomatska medicina:Tko ne plati prostitutku, platit će likara! A tko ne plati likara, doće grobar i vazest svoje!
mali grizzly is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:03.