Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja

Putovanja Gdje ljetujete, zimujete, idete na izlete? I kako vam je bilo?
Podforum: Hrvatska i turizam, Destinacije i putopisi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.05.2011., 01:24   #21
Quote:
amstel kaže: Pogledaj post
Upoznati originalnu zapadnu europu hehe...koja je to orginalna zapadna europa? Kako se upoznaje?

Ili "osjetiti duh grada", tako da 3-4 dana bauljaš po muzejima i piješ kavu po lokalnim starbucksima hehe

Inače, prošle godine je bila akcija za 5 gradova i 200eur, ove godine je 4 grada za 250eur...još ako se ode u neki veći grad da se iskombinirati Ryan ili neko slično vozilo do nekog drugog grada...

http://www.airberlin.com/site/landin...s.php?LANG=eng

Ako pričamo o neistraženoj, neiskvarenoj i nepromijenjenoj Istočnoj Europi onda to ziher postoji i na Zapadu: nisu tamo svi postali yuppieji.

Selo je oduvijek prezerviralo duboki nacionalni osjećaj kako bi se izrazili romantični tumačitelji povijesti. Uostalom tako je npr. sačuvan hrvatski jezik, kao i hrpa ostalih koji bi bili pregaženi službenim jezicima klasa: od latinskog do onih velesila.

Zagrebu nisu trebali niti muzeji niti Starbucks da isti izgubi - dovoljni su bili čobani koji nisu imal minimum kulture da poštuju ono što su našli na licu mjesta. Tako je prošlo svako carstvo dosada pa što bi zapravo izbjeglo to neka provincija tipa naših.
Kakavgod da jesu i što ti se nudi - uvijek će biti lokalaca ilitiga patricija koji će imati svoj zatvoreni kulturološki i jezični krug: to je obično ono što je vrijedno promatranja kad se ide na neku specifičnu lokaciju. Već je plebejce malo teže promatrati jer u velikoj većini ne predstavljaju statistički normaliziranu populaciju kao na domaćim koordinatama. Samim time nisu reprezentativni uzorak. Ili će neki dio se izdvojiti i pridružiti patricijima, u nastojanju da se obrišu svog - jelte, seoskog porijekla.
Ništa specifično za nas - prirodni razvoj dekadentne zatvorene krivulje svakog društva dosad a bit će i odsad.

Realnost: probala kafu u Starbucksu u Belfastu, nikad u životu nisam probala nešto ogavnije pa nemam namjeru navedenu ocjenu čak niti pokušavati revidirati.
__________________
--------------------------------------------------
You may have a heart of gold, but so does a hard-boiled egg...
--------------------------------------------------
UglyKidJoe is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 02:01   #22
Quote:
Whitebeard18 kaže: Pogledaj post
Da, spomenuo sam da sam bio u dilemi. Dakle, bio sam u dilemi da li da izaberem neku sličnu, pomalo megalomansku rutu po zapadnoj Europi (tu moram napomenuti da sam ju ja već bio prošao i više htio ići zbog djevojke koja nije vidjela neke zemlje, pa mi nije možda toliko interesantna kao tebi) ili balkansku turu.
Izabravo sam sljedeću balkansku turu Zagreb-Beograd-Sofija-Istanbul-Solun-Skopje-(busom do Ohrida)-nazad Zagreb preko BG-a. Ima toliko toga za vidjeti što mi nismo, toliko je jeftinije putovanje Balkan Flexijem nego Interrailom da ti ne mogu opisati. Još ubaci i Rumunjsku ako imaš vremena. Isplati se, jeftina, a nudi obilje toga za vidjeti.
Ako si baš freak ruta od Istanbula do Teherana je također must. Gluposti su da u Iranu nema šta za vidjeti osim Teherana, to je jedna od koljevki civilizacije i rijetko koja zemlja bliskog istoka izuzev Turske je toliko kulturno i povijesno bogata kao Iran i toliko prirodno raznolika.
Jedna lijepa ruta koju sam htio napraviti je također od Istabnula do Caira vlakom, nažalost, političke prilike u Siriji to trenutno ne dopuštaju.
Varijanta je bezbroj, putovanje vlakom je uvijek bolji izbor od putovanja avionom, zabavnije je, udobnije, jeftinije i ne zagađuje toliko okoliš
Što se tiće destinacija, preporučam ti da ako si na budgetu iz bilo kojeg razloga (pogodila te recesija, student si, voliš putovati skromnije) ideš prvo na Istok, nije kulturno i povijesno ništa siromašniji od Zapada, rekao bih možda čak i bogatiji u nekim dijelovima, "egzotičniji" je i imat češ zanimljivije priče (ko danas nije bio u Parizu i Londonu, a ko je vidio Bukurešt ili Sofiju?? ) i svakako je puno, puno jeftiniji
pozz,ovaj odabir puta mi je jako zanimljiv,znaš li možda napisat neku okvirnu cijenu toga puta,kako bi bilo najbolje ići,koliko dana bi trebalo ostavit za pokoji grad u ovoj turi,dali si negdje već bio...ja sam bio u solunu pa bi njega možda zaobišao...
hvala
simpa555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 11:48   #23
Planiranje i cijena

Quote:
simpa555 kaže: Pogledaj post
pozz,ovaj odabir puta mi je jako zanimljiv,znaš li možda napisat neku okvirnu cijenu toga puta,kako bi bilo najbolje ići,koliko dana bi trebalo ostavit za pokoji grad u ovoj turi,dali si negdje već bio...ja sam bio u solunu pa bi njega možda zaobišao...
hvala
Ovako, najbolji prijatelj za planiranje toga puta će ti biti http://www.bahn.de/p/view/index.shtml
Dakle mi smo uzeli Balkan Flexi Pass koji vrijedi za 5 dana unutra mjesec dana. On košta http://www.zeleznicesrbije.com/activ...evoza_v01.html 51€ za mlade za 2. klasu. Ovo prva klasa što vidite na stranici nek vas ne zbunjuje, mislite da za samo 19€ više možete dobiti bolji komfor, ali na većini vlakova ni ne postoji prva klasa, a i ako postoji nije ništa puno bolja od druge, tako da je to promašena investicija.
Vrijedi ga nabavit ranije (max. 2 mjeseca unaprijed se može, tako sam i napravio), ne da će biti gužve na vlakovima, makar sam čuo da se zna desiti, nego da budeš miran da možeš isplanirati sa smještajem i izletima. Kupio sam ga preko jedne agencije u Beogradu, a oni će ti ujedno napraviti i daljnje rezervacije. Znači osnovna cijena karte je 51€, sa tim da na to moraš još nadodati oko 3€ za rezervaciju od Beograda do Sofije, oko 12€ za ležaj od Sofije do Istanbula, 16€ za ležaj od Istanbula do Soluna (skuplje od hotela!!) i još jedno 10€ za ležaj od Beograda do Skopja. Još ti agencija uzme neku stvarno zanemarivu cifru za posredovanje (zanemarivu s obzirom na to koliko ti pomognu jer se po bugarskim i makedonskim stranicama od željeznice ne možeš snaći sam, a ni turske nisu nešto) i sve skupa ti ispadne nekih oko 95€. Mora ti biti jasno da je to jako, jako povoljna cijena s ozbirom na to da ti obična karta od Zagreba do Istanbula košta oko 950kn, suha, bez izlazaka vlaka i sl. Samo pičenje. I da, da napomenem još ovo, cijene koje sam naveo za spavaća kola se odnose na 2 osobe, pošto sam išao sa curom, ako vas ide više i uzmete spavaća kola za 3 ili 4 osobe, koliko se već može, može vas to ispasti i jeftinije.
Kako FlexiPass funkcionira? Moraš upisati na dan putovanja na kartu datum, to češ vidjeti, objašnjeno je na njoj, recimo da putuješ iz Sofije za Istanbul noćnim vlakom i on kreće iza 19:00 sati, a Istanbul dolazi drugi dan u 7 ujutro (noćni jedino i vozi na toj relaciji), ako si ušla u vlak recimo 16.7., ali je noćna vožnja, ti na kartu upisuješ 17.7., jer tad stiže u Istanbul. To znači da si iskoristila 1 od 5 dana koliko ih imaš na karti. Ako putuješ primjerice po danu od Soluna do Skopja 19.7. upisuješ taj datum. To je još jedan dan puta iskorišten. (Ovo je stvarno banalno i osjećam se glupo što to objašnjavam, ali ja sam stvarno bio zbunjen procedurom kad sam prvi puta dobio kartu u ruke )

PS. Ako ćete ubacivati i Rumunjsku u put (barem Bukurešt bih preporučio) i još neki grad u Bugarskoj (npr. Plovdiv koji je oduševio sve koji su bili) uzmite si rađe za 68€ Balkan Flexi Pass koji nudi opciju 7 dana unutar mjesec dana.
Whitebeard18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 12:28   #24
Sad nešto malo o planu puta.
Dakle pod pretpostavkom da krečeš iz Zagreba kao što smo mi najbolje ti je do Beograda stići noćnim vlakom, koji ti sa GK-a kreće u 23:55, a u Beogradu je u 6:11 (kasni u prosjeku 20-30 minuta, ništa strašno). Sad ovisno o tebi jel si bio u Beogradu ili nisi, jel te zanima ili ne, mi smo proveli noć tamo i išli sa jutarnjim vlakom u 7:50 iz Beograda do Sofije. Ovo je bio najneudobniji i najsporiji vlak kojim smo se vozili na tom putu, ali je ekipa koju smo upoznali u njemu bila fenomenalna. Ako ti nije do toga preporučam ti noćni vlak od Beograda do Sofije rađe. Bilo kako bilo taj vlak koji treba stići u Sofiju u 17:47 je kasnio samo sat vremena, unatoč jako sporoj vožnji. E sad, mi smo prenoćili u Sofiji i drugi dan u 19:00 krenuli za Istanbul. Ali preporučam ti da si ostaviš 2 dana za Sofiju. Grad je na prvi pogled ružan i oronuo, s rupama na cestama i polugolim cigićima koji se muvaju oko kolodvora, ali kad dođeš u centar vidjet češ sasvim drugačiju sliku. Široki sovjetski bulevari pomješani sa nekim zapadnoeuropskim šarmom i onim krasnim velikim popločenim cestama daju stvarno zanimljivu kombinaciju. Ima dosta toga interesantnoga za vidjeti i super mjesta za izaći navečer. Vlak do Istanbula ti polazi u 19:00, tako da tu ne moraš puno birati na koji češ sjesti. Za Istanbul ti je sve ispod 4 dana bezveze. Bio sam u skoro svim glavnim gradovima Europe, ali Istanbul je najfascinantiniji (a nije ni glavni ). Njega ne treba puno hvaliti.
Iz Istanbula ideš noćnim vlakom (oko 10 sati traje put, naš je trajao 14) za Solun (što je i jedino logično ako misliš ići za Makedoniju poslje) ali tamo se zadržiš samo nekoliko sati i uzmeš večernji vlak za Skopje koji ti ide oko 17:00 iz Soluna, a u Skopju je oko 20:30 (ne brini to ti se sve računa kao jedan dan puta na passu). Tamo prenočiš, u Skopju nema baš puno toga za vidjeti, grad je mali i sav u građevinskim projektima, ali zato ima abnormalno niske cijene za naše prilike i možeš jesti i piti i voziti se okolo taksijem ko gospodina za smješne novce. Od tamo odeš autobusom do Ohrida, mi smo imali te sreće da nas je u jednoj od najsunčanijih zemalja u Europi oprala kiša, inaće za Ohrid preporučam barem 3 dana (kupanje, šetnje, istraživanje kapelica, najbolje unajmjljenim biciklom). Vratiš se do Skopja (busevi ti voze svaki čas na toj relaciji) i od tamo uzmeš noćni vlak za Beograd koji ti kreće iz Skopja u 20:45 i dolazi u Beograd u 6:00 (također kasni u prosjeku sat vremena).
Nadam se da sam pomogao i da češ se možda odlučiti za tu rutu, stvarno je zanimljiva i osim Istanbula (gdje će ti trebati malo vremena da se privikneš i skužiš gdje piti i jesti) sve ti je jeftinije nego u Zagrebu. (Sofija je otprilike tu negdje, pogotovo centar, Beograd je jeftiniji, a u Skopju su neke stvari, hrana pogotovo, skoro u pola cijene, a ako češ ići u Bukurešt on ti je otprilike kao i Zagreb po cijenama, barem centar).
Whitebeard18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 12:56   #25
Quote:
Whitebeard18 kaže: Pogledaj post
Ovako, najbolji prijatelj za planiranje toga puta će ti biti http://www.bahn.de/p/view/index.shtml
Dakle mi smo uzeli Balkan Flexi Pass koji vrijedi za 5 dana unutra mjesec dana. On košta http://www.zeleznicesrbije.com/activ...evoza_v01.html 51€ za mlade za 2. klasu. Ovo prva klasa što vidite na stranici nek vas ne zbunjuje, mislite da za samo 19€ više možete dobiti bolji komfor, ali na većini vlakova ni ne postoji prva klasa, a i ako postoji nije ništa puno bolja od druge, tako da je to promašena investicija.
Vrijedi ga nabavit ranije (max. 2 mjeseca unaprijed se može, tako sam i napravio), ne da će biti gužve na vlakovima, makar sam čuo da se zna desiti, nego da budeš miran da možeš isplanirati sa smještajem i izletima. Kupio sam ga preko jedne agencije u Beogradu, a oni će ti ujedno napraviti i daljnje rezervacije. Znači osnovna cijena karte je 51€, sa tim da na to moraš još nadodati oko 3€ za rezervaciju od Beograda do Sofije, oko 12€ za ležaj od Sofije do Istanbula, 16€ za ležaj od Istanbula do Soluna (skuplje od hotela!!) i još jedno 10€ za ležaj od Beograda do Skopja. Još ti agencija uzme neku stvarno zanemarivu cifru za posredovanje (zanemarivu s obzirom na to koliko ti pomognu jer se po bugarskim i makedonskim stranicama od željeznice ne možeš snaći sam, a ni turske nisu nešto) i sve skupa ti ispadne nekih oko 95€. Mora ti biti jasno da je to jako, jako povoljna cijena s ozbirom na to da ti obična karta od Zagreba do Istanbula košta oko 950kn, suha, bez izlazaka vlaka i sl. Samo pičenje. I da, da napomenem još ovo, cijene koje sam naveo za spavaća kola se odnose na 2 osobe, pošto sam išao sa curom, ako vas ide više i uzmete spavaća kola za 3 ili 4 osobe, koliko se već može, može vas to ispasti i jeftinije.
Kako FlexiPass funkcionira? Moraš upisati na dan putovanja na kartu datum, to češ vidjeti, objašnjeno je na njoj, recimo da putuješ iz Sofije za Istanbul noćnim vlakom i on kreće iza 19:00 sati, a Istanbul dolazi drugi dan u 7 ujutro (noćni jedino i vozi na toj relaciji), ako si ušla u vlak recimo 16.7., ali je noćna vožnja, ti na kartu upisuješ 17.7., jer tad stiže u Istanbul. To znači da si iskoristila 1 od 5 dana koliko ih imaš na karti. Ako putuješ primjerice po danu od Soluna do Skopja 19.7. upisuješ taj datum. To je još jedan dan puta iskorišten. (Ovo je stvarno banalno i osjećam se glupo što to objašnjavam, ali ja sam stvarno bio zbunjen procedurom kad sam prvi puta dobio kartu u ruke )

PS. Ako ćete ubacivati i Rumunjsku u put (barem Bukurešt bih preporučio) i još neki grad u Bugarskoj (npr. Plovdiv koji je oduševio sve koji su bili) uzmite si rađe za 68€ Balkan Flexi Pass koji nudi opciju 7 dana unutar mjesec dana.
morala sam te quotati radi ovih cijena sta si napisao za balkan flexi pass..
mislim da su te cijene koje si naveo cista pljacka. ja sam isla u 10om mjesecu do istanbula vlakom. najbolje jest ici s tim vlakom iz zg u 23.55 i u beogradu si rano ujutro (nas je kasnio,pa smo dosli oko 6.45). taman imas vremena da promjenis tamo pare (cim izades iz vlaka ima mjenjacnica), pojedes nesto,kupis kartu balkan flexi pass na salteru, 51€ za 2 razred za mlade do 26 (ne moras biti student). mislim da stvarno nema potrebe za rezerviranjem 2 mjeseca unaprijed preko neke agencije. tad kad smo mi isli,mozda su 3-4 kupea bila zauzeta,sve ostalo je bilo prazno. i,ovo sta su te trazili nadoplate 12€ za lezaj od sofije do istabnula, i ta 3€ za rezervaciju su glupost (to su te trazili samo zato jer si uzeo preko agencije). mi smo uzeli kartu na salteru, otisli odma u vagon sa lezajevima koji ide direkt za istanbul (ne moras presjedati u sofiji), i platili smo 'cuvaru' vagona 10€ po osobi od beograda-istanbula!!! i u tim kupeima preko dana sjedis, po noci spustis lezaj i spavas (dobijes posteljinu), stoga ne vidim uopce logiku da idem u 'sjedeci' vagon pa se u sofiji prebacujem u 'spavaci'. a kad smo se vracali iz istanbula,zakasnili smo na vlak u sofiji 20min, i morali smo cekati do navecer iduci vlak. nama se grad uopce nije svidio,i jedva smo cekali ici dalje za beograd. ali,o ukusima se ne raspravlja. ja isto preporucujem 1 dan sofije cisto da se pogleda grad. a, u povratku nismo NISTA platili 'cuvaru' vagona (ni onih 10€).
zelim reci daa je bolje uzet balkan flexi pass na licu mjesta u beogradu nego narucivati preko agencija jer sanse su stvarno minimalne da bas taj dan ne bude mjesta u vlaku. i,nadoplate placajte u vagonu, i ne dajte nikako vise od 10€ po osobi. ako vam prijeti da ce vam nekoga jos stavit unutra ako mu ne date vise para (jer u kupeu ima 6 lezajeva), vi se lipo zakljucajte i nikog ne pustajte unutra.
pisala sam malo opsirnije jer vidim da je jos ljudi zainteresirano za balkan flexi..

p.s. dobro si opisao nacin na koji balkan flexi pass 'radi'!
ivana2702 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 14:17   #26
[QUOTE=ivana2702;33345139]morala sam te quotati radi ovih cijena sta si napisao za balkan flexi pass..
mislim da su te cijene koje si naveo cista pljacka. ja sam isla u 10om mjesecu do istanbula vlakom. najbolje jest ici s tim vlakom iz zg u 23.55 i u beogradu si rano ujutro (nas je kasnio,pa smo dosli oko 6.45). taman imas vremena da promjenis tamo pare (cim izades iz vlaka ima mjenjacnica), pojedes nesto,kupis kartu balkan flexi pass na salteru, 51€ za 2 razred za mlade do 26 (ne moras biti student). mislim da stvarno nema potrebe za rezerviranjem 2 mjeseca unaprijed preko neke agencije. tad kad smo mi isli,mozda su 3-4 kupea bila zauzeta,sve ostalo je bilo prazno. i,ovo sta su te trazili nadoplate 12€ za lezaj od sofije do istabnula, i ta 3€ za rezervaciju su glupost (to su te trazili samo zato jer si uzeo preko agencije). mi smo uzeli kartu na salteru, otisli odma u vagon sa lezajevima koji ide direkt za istanbul (ne moras presjedati u sofiji), i platili smo 'cuvaru' vagona 10€ po osobi od beograda-istanbula!!! i u tim kupeima preko dana sjedis, po noci spustis lezaj i spavas (dobijes posteljinu), stoga ne vidim uopce logiku da idem u 'sjedeci' vagon pa se u sofiji prebacujem u 'spavaci'. a kad smo se vracali iz istanbula,zakasnili smo na vlak u sofiji 20min, i morali smo cekati do navecer iduci vlak. nama se grad uopce nije svidio,i jedva smo cekali ici dalje za beograd. ali,o ukusima se ne raspravlja. ja isto preporucujem 1 dan sofije cisto da se pogleda grad. a, u povratku nismo NISTA platili 'cuvaru' vagona (ni onih 10€).
zelim reci daa je bolje uzet balkan flexi pass na licu mjesta u beogradu nego narucivati preko agencija jer sanse su stvarno minimalne da bas taj dan ne bude mjesta u vlaku. i,nadoplate placajte u vagonu, i ne dajte nikako vise od 10€ po osobi. ako vam prijeti da ce vam nekoga jos stavit unutra ako mu ne date vise para (jer u kupeu ima 6 lezajeva), vi se lipo zakljucajte i nikog ne pustajte unutra.
pisala sam malo opsirnije jer vidim da je jos ljudi zainteresirano za balkan flexi..

p.s. dobro si opisao nacin na koji balkan flexi pass 'radi'! [/QUOTE

Ja nisam rekao da se mora uzeti 2 mjeseca unaprijed zbog mjesta u vlaku, nego zato što sam htio rezervirati hostele koje su mi se svidjeli i koji su svi bili jako dobar omjer cijene-kvalitete (a slažeš se samnom da ako neki hostel dobive ocjene iznad 90% na booking stranicama i nije neko mjesto na koje možeš doći na lice mjesta i očekivati da će biti mjesta usred sezone, pogotovo ne za dvokrevetne sobe).
Nisam rekao da se MORA presjesti u Sofiji, nego da se meni svidio grad i da ga se po mojemu mišljenju isplati vidjeti. Osim toga vi kažete da ste bili u kupeima sa 6 kežaja, mi smo svaki put bili u onima sa 2 (osim u dnevnim vlakovima gdje nam ležaj nije ni trebao). Moraš računati da ako vas putuje više od dvoje to isto spusti cijenu.
Ja ne mislim da su me opljačkali zato jer sam uredno od te agencije dobio izvadak iz cijenika nacionalnih željeznica kojima smo se vozili po kojoj su nam tarifi točno što naplatili. Ja nisam dakle ništa preplatio i osjetio bi se uvrjeđenim da jesam. Što se tiče rezervacija na dnevnim vlakovima od Beograda do Sofije i od Soluna do Skopja, nitko nas nije tjerao da platimo rezervaciju već sam ju ja tražio jer sam prvi puta putovao u taj dio Europe i htio se osigurati (nisam znao jel gužva, kakva je sigurnost prtljage u vlaku, htio sam se moći sjesti, itd.)
Inaće jednom mi se dogodilo da sam, zato jer nisam smatrao potrebnim rezervirati, stajao u vlaku od Beča do Ljubljane i zato se volim osigurati.
Vjerojatno je moguće proći jeftinije (ako se putuje u grupi većoj od dvoje, sigurno je moguće), ali nemoj misliti da sam se ja sam tako naivno dao opljačkati od nekakve agencije, naplatili su mi samo one usluge koje sam ja tražio. Unatoč svemu ja ne mislim da sam išta preplatio, zadovoljan sam cijenom koju sam platio (sad 10-ak € više manje) i ne mogu se žaliti.
Whitebeard18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 15:35   #27
Quote:
UglyKidJoe kaže: Pogledaj post

Realnost: probala kafu u Starbucksu u Belfastu, nikad u životu nisam probala nešto ogavnije pa nemam namjeru navedenu ocjenu čak niti pokušavati revidirati.
Ma starbucks je sranje kolegicee...

I ne boli što kafa ne valja, nego boli što za tu kafu daš 5 ojro, a za upola manju cijenu dobiš kvalitetniju kofi tu go u plastičnoj čaši hehe
amstel is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 16:03   #28
Quote:
amstel kaže: Pogledaj post
Ma starbucks je sranje kolegicee...

I ne boli što kafa ne valja, nego boli što za tu kafu daš 5 ojro, a za upola manju cijenu dobiš kvalitetniju kofi tu go u plastičnoj čaši hehe

Pa, znam da je - zato mi je uopće izlišno komentirati da se posjećuje Starbucks u obilasku gradova.
Ako neću baš u lokalnu rupu, ali svakako neki lokalni kafić za podneblje koje posjećujem.
__________________
--------------------------------------------------
You may have a heart of gold, but so does a hard-boiled egg...
--------------------------------------------------
UglyKidJoe is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 19:39   #29
Quote:
Whitebeard18 kaže: Pogledaj post
Sad nešto malo o planu puta.
Dakle pod pretpostavkom da krečeš iz Zagreba kao što smo mi najbolje ti je do Beograda stići noćnim vlakom, koji ti sa GK-a kreće u 23:55, a u Beogradu je u 6:11 (kasni u prosjeku 20-30 minuta, ništa strašno). Sad ovisno o tebi jel si bio u Beogradu ili nisi, jel te zanima ili ne, mi smo proveli noć tamo i išli sa jutarnjim vlakom u 7:50 iz Beograda do Sofije. Ovo je bio najneudobniji i najsporiji vlak kojim smo se vozili na tom putu, ali je ekipa koju smo upoznali u njemu bila fenomenalna. Ako ti nije do toga preporučam ti noćni vlak od Beograda do Sofije rađe. Bilo kako bilo taj vlak koji treba stići u Sofiju u 17:47 je kasnio samo sat vremena, unatoč jako sporoj vožnji. E sad, mi smo prenoćili u Sofiji i drugi dan u 19:00 krenuli za Istanbul. Ali preporučam ti da si ostaviš 2 dana za Sofiju. Grad je na prvi pogled ružan i oronuo, s rupama na cestama i polugolim cigićima koji se muvaju oko kolodvora, ali kad dođeš u centar vidjet češ sasvim drugačiju sliku. Široki sovjetski bulevari pomješani sa nekim zapadnoeuropskim šarmom i onim krasnim velikim popločenim cestama daju stvarno zanimljivu kombinaciju. Ima dosta toga interesantnoga za vidjeti i super mjesta za izaći navečer. Vlak do Istanbula ti polazi u 19:00, tako da tu ne moraš puno birati na koji češ sjesti. Za Istanbul ti je sve ispod 4 dana bezveze. Bio sam u skoro svim glavnim gradovima Europe, ali Istanbul je najfascinantiniji (a nije ni glavni ). Njega ne treba puno hvaliti.
Iz Istanbula ideš noćnim vlakom (oko 10 sati traje put, naš je trajao 14) za Solun (što je i jedino logično ako misliš ići za Makedoniju poslje) ali tamo se zadržiš samo nekoliko sati i uzmeš večernji vlak za Skopje koji ti ide oko 17:00 iz Soluna, a u Skopju je oko 20:30 (ne brini to ti se sve računa kao jedan dan puta na passu). Tamo prenočiš, u Skopju nema baš puno toga za vidjeti, grad je mali i sav u građevinskim projektima, ali zato ima abnormalno niske cijene za naše prilike i možeš jesti i piti i voziti se okolo taksijem ko gospodina za smješne novce. Od tamo odeš autobusom do Ohrida, mi smo imali te sreće da nas je u jednoj od najsunčanijih zemalja u Europi oprala kiša, inaće za Ohrid preporučam barem 3 dana (kupanje, šetnje, istraživanje kapelica, najbolje unajmjljenim biciklom). Vratiš se do Skopja (busevi ti voze svaki čas na toj relaciji) i od tamo uzmeš noćni vlak za Beograd koji ti kreće iz Skopja u 20:45 i dolazi u Beograd u 6:00 (također kasni u prosjeku sat vremena).
Nadam se da sam pomogao i da češ se možda odlučiti za tu rutu, stvarno je zanimljiva i osim Istanbula (gdje će ti trebati malo vremena da se privikneš i skužiš gdje piti i jesti) sve ti je jeftinije nego u Zagrebu. (Sofija je otprilike tu negdje, pogotovo centar, Beograd je jeftiniji, a u Skopju su neke stvari, hrana pogotovo, skoro u pola cijene, a ako češ ići u Bukurešt on ti je otprilike kao i Zagreb po cijenama, barem centar).
puno hvala na ovako opširnom odgovoru,nakon ovoga definitivno idem na balkansku turu,hvala još jednom!!
simpa555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 20:28   #30
mos li mi samo rec za koje tocno zemlje vridi ovaj balkan pass?
labello red is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 21:20   #31
Quote:
labello red kaže: Pogledaj post
mos li mi samo rec za koje tocno zemlje vridi ovaj balkan pass?

http://www.raileurope.com/rail-ticke...d-pricing.html

http://www.train-ticket.net/europe/r...lkan/index.htm

Jedino što je kontroverzno:
1. na prvoj stranici kaže da je ulazak u Grčku suspendiran -

2. kaže da navedeni pass ne možeš kupiti u državama kojima putuješ: kako se onda kupuje na blagajnama u Beogradu?

A odobravaju se i popusti čak i u boravku u određenim hotelima i/ili prelascima i upotrebi trajekata:
http://www.raileurope-world.com/rail...lkan-flexipass
__________________
--------------------------------------------------
You may have a heart of gold, but so does a hard-boiled egg...
--------------------------------------------------
UglyKidJoe is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2011., 22:01   #32
putnicki medunarodni vlak iz grcke trenutno je stopiran(radi ekonomske situacije u grckoj..),postoji sansa da ponovno u ljeto krene...

BALKANpass-vrijedi za sve zemlje balkana(koje imaju zeljeznicu)...pa si daj truda vidit koliko ima tih dalekih i lijevih/egzoticnih zemalja na mapi..

sve detaljne i NAJKVALITETNIJE info sto se tice passa ces dobit na FORUM-SERBIANTRAVELERS.com(ljudi si to istrazili i doveli gotovo do savrsenstva...)

a sluzbenu cijenu mozes vidjet na sajtu zeljeznica srbije..

pa si daj malo truda ak te zanima..
comi1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:11.