Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.12.2011., 19:51   #2321
coma black!
dead inside
 
coma black! Avatar
 
Registracija: Apr 2007.
Lokacija: gumena soba!
Postova: 6,292
hormonski nalaz

pozdrav
bila bih jaaaako zahvalna kad bi mi netko objasnio nalaz hormona jer kod ginekologa trebam tek sljedeći mjesec, a umirem od znatiželje... sama se baš ne kužim,al vidim da mi nešto nije u normalnim granicama,pa ako netko zna, svaka info dobrodošla

estradiol 42 ( folikul.faza 110-1100)
( ovul.faza 360- 2200)
(lutein.f. 360-1100)

LH 2.9 ( f.f. 3-12)
(o.f. 20-200)
(l.f. 1-16)

FSH 2.9 (f.f. 2-12)
(o.f. 8-20)
(l.f. 1-10)

prolaktin 6.5 (4-23)

testosteron ukupni 1.3 ( 0.2-2.6 )

vadila sam ih 4. dan menstruacije, imam 23 god, a vadila sam ih jer su mi neredovite...

hvala
__________________
<3
coma black! is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 10:27   #2322
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Poštovana,

U Vašem nalazu se ponajprije vidi nešto snižena razina estradiola što bi moglo govoriti da u prethodnom ciklusu nije bilo ovulacije, a u tome bi se mogao nalaziti ključ Vaših neredovitih menstruacija.

LH je diskretno snižen, ali je odnos LH i FSH 1:1, što je dobar odnos (gleda se kod PCOS, koji može biti uzrokom izostanka ovulacije, premda to nije jedini kriterij za PCOS).

Pretrage bi eventualno trebalo nadopuniti hormonima štitnjače i ostalim po preporuci Vašeg ginekologa.

Lijepi pozdrav.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 11:11   #2323
coma black!
dead inside
 
coma black! Avatar
 
Registracija: Apr 2007.
Lokacija: gumena soba!
Postova: 6,292
Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Poštovana,

U Vašem nalazu se ponajprije vidi nešto snižena razina estradiola što bi moglo govoriti da u prethodnom ciklusu nije bilo ovulacije, a u tome bi se mogao nalaziti ključ Vaših neredovitih menstruacija.

LH je diskretno snižen, ali je odnos LH i FSH 1:1, što je dobar odnos (gleda se kod PCOS, koji može biti uzrokom izostanka ovulacije, premda to nije jedini kriterij za PCOS).

Pretrage bi eventualno trebalo nadopuniti hormonima štitnjače i ostalim po preporuci Vašeg ginekologa.

Lijepi pozdrav.
prvo puno hvala na odgovoru

hm...zašto štitnjače?
pitam jer sam imala/imam problema... tsh mi je bio preko 8, al već mjesecima pijem euthyrox pa se to ,prema zadnjim nalazima, stabiliziralo i sad je u granicama normale

znači taj estradiol je snižen zbog štitnjače ili ?

pozdrav

p.s.- ovaj dio s ovulacijom... kakve posljedice na organizam ima to što ne ovuliram (ako se ispostavi da ne ovuliram )?
__________________
<3
coma black! is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2011., 12:18   #2324
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Poštovana,

Za hormone štitnjače sam pitao zato jer poremećaji štitnjače mogu biti udruženi s poremećajima menstruacijskog ciklusa. No, ukoliko ste pod terapijom zadovoljavajuće regulirali hipotireozu, za očekivati je da to ne bi bio uzrok poremećajima menstruacijskog ciklusa.

Također bih napomenuo kako iz ovih nalaza nije sigurno da su Vaši ciklusi anovulacijski jer se vrijednosti estradiola mijenjaju tijekom dana tako da nije ispravno o tome prosuđivati samo na temelju jednog nalaza, a također je ovaj period ciklusa kada su vrijednosti estradiola inače jako niske. Prema tome, ovaj nalaz nije dokaz izostanka ovulacije, da me ne biste krivo shvatili, već samo može upućivati da u prošlom ciklusu nije bilo ovulacije, ali ni ne mora.

Zato i smatram da biste trebali daljnju obradu po preporuci ginekologa, a s obzirom da moje područje rada nije ginekologija, ne bih se usudio ići u daljnju analizu tako da ovo tumačenje shvatite samo kao pretpostavku i nagađanje a ispravno tumačenje dat će Vaš ginekolog.

Anovulacijski ciklusi uzrokuju smanjenu plodnost/neplodnost i promjene na sluznici maternice (endometriju).

Lijepi pozdrav.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 27.12.2011., 15:48   #2325
Female Toxic
That Ravenclaw Bitch
 
Female Toxic Avatar
 
Registracija: Feb 2011.
Lokacija: Hobbiton
Postova: 1,417
Drustvo, trebala bih pomoc oko nalaza urinokulture. Ne znam sto ovo znaci, a ne mogu danas do doktorice.
Dakle, stoji ovako:

Saprofiti
U vidnom polju sedimenta ( x 400) < 10 leukocita

Hvala
Female Toxic is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2011., 15:51   #2326
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Pošrovana,

Saprofiti su bakterije koje su normalno prisutne na koži i sluznicama i koje s nama žive. Ne uzrokuju pojavu bolesti, za razliku od patogenih bakterija, te ih nije potrebno liječiti i nisu razlog za zabrinutost.

Kakvih tegoba ste imali da je učinjena urinokultura? Ovo je važno zato jer pojava leukocita u urinu (leukociturija) može biti i znak kontaminacije (nepravilno datog uzorka urina).
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2011., 16:21   #2327
Female Toxic
That Ravenclaw Bitch
 
Female Toxic Avatar
 
Registracija: Feb 2011.
Lokacija: Hobbiton
Postova: 1,417
Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Pošrovana,

Saprofiti su bakterije koje su normalno prisutne na koži i sluznicama i koje s nama žive. Ne uzrokuju pojavu bolesti, za razliku od patogenih bakterija, te ih nije potrebno liječiti i nisu razlog za zabrinutost.

Kakvih tegoba ste imali da je učinjena urinokultura? Ovo je važno zato jer pojava leukocita u urinu (leukociturija) može biti i znak kontaminacije (nepravilno datog uzorka urina).
Bila sam na obicnom sistematskom pregledu u Zagrebu u poliklinici Sunce, gdje mi je receno da u urinu imam bakterija i da bih trebala napraviti urinokulturu.

Tako da sam predala urin ponovno (u svom gradu, na higijenskom)...i taj sam nalaz ovdje prepisala.
Female Toxic is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2011., 16:27   #2328
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Ukoliko nemate tegoba (a zaključujem da nemate), tada nema razloga za antibiotsku terapiju, a nalaz je vjerojatno bio posljedica toga što je urin bio kontaminiran (prilikom davanja urina došlo je do kontakta istoga s kožom spolovila ili nije bio dan srednji mlaz urina pa završni dio mokraćne cijevi nije bio ispran).
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2011., 16:31   #2329
Female Toxic
That Ravenclaw Bitch
 
Female Toxic Avatar
 
Registracija: Feb 2011.
Lokacija: Hobbiton
Postova: 1,417
Ne znam sto se moglo dogoditi jer sam pazila da ispravno dam urin, no u redu, u svakom slucaju hvala!
Female Toxic is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2011., 14:44   #2330
ebelinn
Registrirani korisnik
 
ebelinn Avatar
 
Registracija: Jun 2010.
Postova: 324
Mene samo zanima dali ako se gljivice nalaze u ustima ili jeziku, dali se moze njihova prisutnost vidjeti u brisu grlu? Moja doktorica kaze da ako ih ima na jeziku ima ih i u grlu
ebelinn is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2011., 18:13   #2331
rossi79
Registrirani korisnik
 
rossi79 Avatar
 
Registracija: Jan 2011.
Lokacija: Zagreb
Postova: 2,866
Quote:
ebelinn kaže: Pogledaj post
Mene samo zanima dali ako se gljivice nalaze u ustima ili jeziku, dali se moze njihova prisutnost vidjeti u brisu grlu? Moja doktorica kaze da ako ih ima na jeziku ima ih i u grlu
ako imaš gljivice u ustima onda ih doktorica može ustanoviti i običnim poštenim pregledom. inače gljivice je i u najmanjim količinama najlakše detektirati mikroskopskim pregledom. ako radiš bris usne šupljine i grla onda će se njihova prisutnost najvjerojatnije ustanoviti, ne samim nalazom, već činjenicom da se uvijek radi i mikroskopski pregled razmaza.
__________________
"Ljudska je glupost institucionalizirana i poticana od društva, a svaki oblik borbe protiv nje unaprijed je osuđen na propast." - Krleža
rossi79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2011., 18:43   #2332
ebelinn
Registrirani korisnik
 
ebelinn Avatar
 
Registracija: Jun 2010.
Postova: 324
Quote:
rossi79 kaže: Pogledaj post
ako imaš gljivice u ustima onda ih doktorica može ustanoviti i običnim poštenim pregledom. inače gljivice je i u najmanjim količinama najlakše detektirati mikroskopskim pregledom. ako radiš bris usne šupljine i grla onda će se njihova prisutnost najvjerojatnije ustanoviti, ne samim nalazom, već činjenicom da se uvijek radi i mikroskopski pregled razmaza.

Hvala na odgovoru, al mene konkretno zanima, dali je moguce imati gljivice u ustima, a da ih nema u grlu? Stvar je u tome da je ona sama prema simptomima ustanovila da se radi o gljivicama i poslala me na bris grla, ja sam ju molila da mi odma napise i uputnicu za bris usta (jezika), na sta je ona rekla da nemoze, da nema potrebe, da ako se gljivivce nalaze u ustima onda ih 100% ima i u grlu
ebelinn is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 00:10   #2333
missy_
seven
 
missy_ Avatar
 
Registracija: Sep 2009.
Postova: 837
Molim ako mi netko može pogledati krvnu sliku bebe stare 9 mjeseci. Otkrila sam pomičnu kvržicu na bebinom vratu, vjerojatno se radi o nekoj vrsti medijalne ciste, premda doktori nisu sigurni - tema je na dječjem zdravlju. Upućeni smo kod otorilangologa i maksiofacijalnog kirurga i s tim nalazima se trebamo javiti u hematološku ordinaciju u dječjoj bolnici. Nadam se da će tada sa sigurnošću znati reći o čemu se radi. Evo nalaza s današnjeg pregleda:

Nalaz pedijatra ukratko: Muško dojenče u dobi od 9 mjeseci, dobrog općeg stanja, afebrilan, koža i sluznice uredno prokrvljene, bez pataloških eflorescencija, na vratu u medijalnoj ravnini u projekciji krikoidne hrskavice palpabilna kuglasta tvorba pomična i bezbolna, vel. do 1 cm. Meningealni sy neg. Ždrijelo mirno. Nad plućima uredan šum disanja. Akcija srca ritmična, tonovi jasni,šuma nema.... sve dalje ok.

Nalaz ultrazvuka: Iznad štitnjače u medijalnoj razini u visini hioida vidi se cistična tvorba deblje stijenke(3,1 mm) promjera 12 mm.
Štitnjača je uredne veličine, homogena, normoehogena, uredne veličine lobusa i istmusa.

Krvna slika - odstupanja od referentnih vrijednosti:

Neutrofilni granulociti 17.1 (23 - 66)
Limfociti 71,3 (18 - 60)

DKS - razmaz
Osim gore spomenutih povišenih limfocita i smanjenih nutrofilnih granulocita:
Eozinofilni granulociti 12 (0 - 6)
Reaktivni limfociti 3 - trebali bi biti 0

Biokemija
Kreatinin 32 (35 - 62)
ALP 508 (25 - 500) ??

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
__________________
D 18.05.2009. i L 30.03.2011. mamine ljubavi

Zadnje uređivanje missy_ : 31.12.2011. at 00:28.
missy_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 08:38   #2334
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Poštovana missy_,

Napišite nam još koliki su ukupni leukociti da bi se mogao izračunati apsolutni broj pojedinih vrsta leukocita koji nam je mnogo bitniji od relativnog udjela. Također, prepišite kompletnu DKS, tj. zastupljenost svake pojedine vrste leukocita, a ne samo odstupanja od referentnih vrijednosti.

Je li maleni imao nedavno kakav virusni infekt?
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 10:32   #2335
missy_
seven
 
missy_ Avatar
 
Registracija: Sep 2009.
Postova: 837
Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Poštovana missy_,

Napišite nam još koliki su ukupni leukociti da bi se mogao izračunati apsolutni broj pojedinih vrsta leukocita koji nam je mnogo bitniji od relativnog udjela. Također, prepišite kompletnu DKS, tj. zastupljenost svake pojedine vrste leukocita, a ne samo odstupanja od referentnih vrijednosti.

Je li maleni imao nedavno kakav virusni infekt?
Maleni je rođen je u 38. tjednu trudnoće (3500 g/53 cm) i kratko je imao fiziološku žuticu. Osim toga, nije nikad bio bolestan. Normalno jede i dobro napreduje na težini. Jedino što hrče po noći kao odrastao čovjek. Spomenula sam to pedijatrici, ali rekla je da je to normalno kod malih beba .
Još nešto... Kad se jako razveseli i smije se, svaki put počne štucati. Također, pedijatrica nije to s ničim povezala, ali možda je bitno .

Kompletna KKS

Eritrociti 4.52 (4.00 - 5.00)
Hemoglobin 124 (109 - 138)
Hematokrit 0,360 (0.320 - 0.404)
MCV 79.6 (73.8 - 89.4)
MCH 27.4 (24.3 - 29.2)
MCHC 344 (300 - 350)
RDW 12.8 (11.9 - 16.2)
Retikulociti 36 (20 - 94)
Retikulociti 7,9 (4.0 - 19.0)
Trombociti 324 (150 - 450)
MPV 10.2 (6.9 - 11.3)
Leukociti 10.0 (6.0 - 16.0)

Neutrofilni granulociti 1.72 (2.50 - 7.20)
Limfociti 7.15 (2.00 - 6.60)
Monociti 0.53 (0.22 - 1.51)
Eozinofilni granulociti 0.55 (0 - 0.70)
Bazofilini granulociti 0.08 (0 - 0.20)

Neutrofilni granulociti 17.1 (23 - 66)
Limfociti 71.3 (18 - 60)
Monociti 5.3 (5 - 13)
Eozinofilni granulociti 5.5 (0 - 6)
Bazofilini granulociti 0.8 (0-2)

DKS - RAZMAZ
Segmentirani neutrofilni granulociti 17 (23 -66)
Limfociti 62 (18 - 66)
Monociti 6 (5 - 13)
Eozinofilni granulociti 12 (0 - 6)
Reaktivni limfociti 3 (0)

ABN (ukupan broj neutrofila) 1700

Glukoza 5,1 (3,9 - 7,0)
Ureja 3,8 (1,0 - 7,5)
Kreatinin 32 (35 - 62)
Natrij 139 (134 - 142)
Kalij 4,8 (3,0 - 7,0)
Kloridi 101 (96 - 108)
Kalcij, ukupni 2,56 (2,15 - 2,80)
Bilirubin, ukupni 4 (< 20)
Bilirubin, konjugirani 2 (< 3)
AST 45 (26 - 75)
ALT 22 (11 - 46)
ALP 508 (25 - 500)
GGT 9 (1 - 39)
LD 302 (150 - 360)
Feritin 28 (7 - 140)
CRP 0,1 (0,1 - 2,8)

Limfni čvorovi na tijelu nisu otečeni. Maleni pojačano slini jer mu niču zubići. Osim toga, sve je naizgled ok tako da mislim da su otstupanja u krvnoj slici povezana s kvržicom/cistom ispod vrata.

Hvala Vam puno !
__________________
D 18.05.2009. i L 30.03.2011. mamine ljubavi
missy_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2011., 13:07   #2336
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,110
Quote:
missy_ kaže: Pogledaj post
Maleni je rođen je u 38. tjednu trudnoće (3500 g/53 cm) i kratko je imao fiziološku žuticu. Osim toga, nije nikad bio bolestan. Normalno jede i dobro napreduje na težini. Jedino što hrče po noći kao odrastao čovjek. Spomenula sam to pedijatrici, ali rekla je da je to normalno kod malih beba .
Još nešto... Kad se jako razveseli i smije se, svaki put počne štucati. Također, pedijatrica nije to s ničim povezala, ali možda je bitno .

Kompletna KKS...
Nalazi ukazuju da bi mogaoo biti manji virusni infekt. Ali inače su uredni. Ad ORL.

Zadnje uređivanje Sashica : 31.12.2011. at 16:59. Reason: skraćivanje ogromnog quota
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2012., 06:55   #2337
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 5,276
Quote:
missy_ kaže: Pogledaj post
Limfni čvorovi na tijelu nisu otečeni. Maleni pojačano slini jer mu niču zubići. Osim toga, sve je naizgled ok tako da mislim da su otstupanja u krvnoj slici povezana s kvržicom/cistom ispod vrata.

Hvala Vam puno !
Mislim da manja odstupanja u zastupljenosti pojedinih vrsta leukocita nisu povezana s tvorbom na vratu (za koju smo na onoj temi rekli da bi mogla biti medijalna cista vrata). Istina je da se takve ciste znaju ponekad inficirati, ali tada bi postojali simptomi i ne bi se očekivale takve promjene u krvnoj slici.

Stoga mi se čini najvjerojatnijim, što sam pretpostavio i u pitanju, a i kolega je potvrdio, da ovakav nalaz predstavlja trag neke virusne infekcije, koja je mogla proći klinički inaparentno (nezamjećeno, bez nekih posebnih znakova).

Bilo bi dobro nakon nekog vremena ponoviti ove nalaze i tada će, uvjeren sam, oni biti uredni.

Lijepi pozdrav.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2012., 10:25   #2338
missy_
seven
 
missy_ Avatar
 
Registracija: Sep 2009.
Postova: 837
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Nalazi ukazuju da bi mogaoo biti manji virusni infekt. Ali inače su uredni. Ad ORL.
Hvala puno!

Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Mislim da manja odstupanja u zastupljenosti pojedinih vrsta leukocita nisu povezana s tvorbom na vratu (za koju smo na onoj temi rekli da bi mogla biti medijalna cista vrata). Istina je da se takve ciste znaju ponekad inficirati, ali tada bi postojali simptomi i ne bi se očekivale takve promjene u krvnoj slici.

Stoga mi se čini najvjerojatnijim, što sam pretpostavio i u pitanju, a i kolega je potvrdio, da ovakav nalaz predstavlja trag neke virusne infekcije, koja je mogla proći klinički inaparentno (nezamjećeno, bez nekih posebnih znakova).

Bilo bi dobro nakon nekog vremena ponoviti ove nalaze i tada će, uvjeren sam, oni biti uredni.

Lijepi pozdrav.
I Vama puno hvala! Sigurno ćemo ponoviti krvnu sliku. Pretpostavljam da za konačnu dijagnozu tiroglosalne ciste treba putem krvnih pretraga provjeriti funkciju tirode . Cista nije inficirana, koža na tom dijelu je nepromjenjena i maleni nema nikakve simptome.
__________________
D 18.05.2009. i L 30.03.2011. mamine ljubavi
missy_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2012., 11:11   #2339
shroomanoidz
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2011.
Postova: 12
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Nema na čemu i drugi put.


MPV 6,23 ( 6,8 - 10, 4 )
Kalcij, ukupni 2,60 ( 2,14 - 2,53 )
Bilirubin, ukupni 22,9 ( 3- 20 )
Alkalna fosfotaza 43 (60 - 142 )
Klirens kreatinina 89,1 (90 - 138 )

količina urina u 24h je 3600 dU(ml)

Nalaz parathormona:
PTH INTACT 7,3 ( 1,0 - 6,0 )

Obzirom da sam u zadnjih njesec dana zbog posla odselio daleko nemam priliku samo tako posjetiti svog dr-a. Priličan mi je problem obavljati pretrage zbog obujma posla koji obavljam i vremena. Zahtjevaju li ovi nalazi veću pažnju?

Hvala i želim svima puno zdravlja u Novoj!
shroomanoidz is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2012., 12:44   #2340
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,110
Quote:
shroomanoidz kaže: Pogledaj post
MPV 6,23 ( 6,8 - 10, 4 )
Kalcij, ukupni 2,60 ( 2,14 - 2,53 )
Bilirubin, ukupni 22,9 ( 3- 20 )
Alkalna fosfotaza 43 (60 - 142 )
Klirens kreatinina 89,1 (90 - 138 )

količina urina u 24h je 3600 dU(ml)

Nalaz parathormona:
PTH INTACT 7,3 ( 1,0 - 6,0 )

Obzirom da sam u zadnjih njesec dana zbog posla odselio daleko nemam priliku samo tako posjetiti svog dr-a. Priličan mi je problem obavljati pretrage zbog obujma posla koji obavljam i vremena. Zahtjevaju li ovi nalazi veću pažnju?

Hvala i želim svima puno zdravlja u Novoj!
Nije potrebna hitna obrada,ali je svakao treba učiniti.

Uz pregled nefrologa,potrebno je učiniti UZV štitnjače i parotidnih žlijezda,na osnovu tog nalaza ev. pregled endokrinologa,ponoviti ove nalaze te Ca,P u 24h urinu,Ca +++ itd.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 02:42.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger