Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi
Korisničko ime
Lozinka

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.01.2012., 23:19   #181
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

Registracija: Jul 2010.
Quote:
Pelargonija kaže: Pogledaj post
Da li je udruga koja je osnovana 2009. godine te nije u sustavu PDV-a mogla ući u sustav PDV-a do 15.siječnja 2012. godine iako u 2011. godini nije prešla 85000 kuna primitaka od redovnih i trajnih izvora.
Udruga namjerava nabaviti određena sredstva u 2012. godini pa želi ući u sustav radi pretporeza.
Udruga planira u 2012. godini imati više od 85000 primitaka.

Hvala na odgovoru
udruga ulazi u sustav PDV-a ako u jednoj fiskalnoj godini premaši 85.000kn PRIHODA iz gospodarske djelatnosti, znači na osnovu izdanih računa (prodaja proizovda, usluga itd.). može se i samostalno prijaviti u sustav PDV-a u poreznoj upravi kojoj pripada (odgovorna osoba mora otić osobno tamo i raspitati se o postupku, pazite na rokove). u tih 85.000kn se NE ubrajaju uplate iz donacija i članarina. ne znam šta vama znače "redovni i trajni izvori"?! ugl. granica od 85.000kn je samo za izdane račune. vodite računa da ako se sami prijavite u sustav PDV morate ostati odredjeno vrijeme (ne sjećam se točno koliko, 3 ili 5 godina). PDV odbijate samo za one stvari koje se odnose na gospodarsku djelatnost, ne na redovnu djelatnost. znači iz gospodarske djelatnosti se bavite npr. izradom suvenira pa vam treba sirovina za izradu, prilikom kupnje sirovine odbijete pretporez. recimo da kupujete PC koji vam ne treba za izradu suvenira, na njega ne možete odbiti pretporez. zato knjigovodstvo mora biti odvojeno za gospodarsku djelatnost i za redovnu (neprofitnu).

Zadnje uređivanje mina_jasmina : 22.01.2012. at 23:27.
mina_jasmina is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2012., 10:35   #182
Pelargonija
Registrirani korisnik

Pelargonija Avatar

Registracija: Mar 2010.
Hvala na odgovoru
Pelargonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2012., 12:20   #183
kakodane
Registrirani korisnik

Registracija: May 2010.
Imam isti problem sa ulaskom u sutav PDV-a.
Naime, otvorili smo špotrsku udrugu u 9 mj/2011..nije bilo prihoda nikakvog.
Sad mene moj direktor traži da provjerim sa poreznom kako da uđemo u sustav PDV-a s obzirom da on misli kupovati svašta nešto ( u pitanju su veliki računi tipa 500.000,00 kn) i kao kak će si on vratiti pdv natrag...
Onih 85.000,00 se odnosi na prihode, a koliko ja znam mi prihode i nećemo neke velike imati, možda uspijemo iznajmiti dio dvorane ili tako nešto.
Dobivat ćemo donacije, sponzorstva i članarine ali kolko znam to ne podliježe porezu...
Da li i na koji način mi možemo dobivati povrat poreza, da li da ulazimo u sustav pdv-a...?!?! Zbunio me totalno :/(
Znači mi ćemo imati velike troškove, od velikog najma, do velikih računa ulaganja, a prihod možda i uspijemo nabiti preko 85.000,00 kn.
Da li možemo dobrovoljno ući u sutav?
Isprika na malo zbrkanom postu, ali trenutno mi zbrka u glavi
kakodane is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 14:36   #184
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

ajmo još jednom o PDV-u:

- kako postupa neprofitna organizacija koja u nekom trenutku tijekom kalendarske godine ispuni kriterij prometa od 85.000 kn kao uvjet za ulazak u sustav obveznika PDV-a?

obveza za ulazak u sustav obveznika PDV-a uvijek se određuje u odnosu na veličinu prometa u prethodnoj godini, istekom te godine. čak i u slučaju kad se tijekom godine ispuni kriterij od 85.000 oporezivog prometa (npr. u rujnu se konstatira da je promet dostigao svotu od 85.000 kn), poreznim obveznikom se postaje tek od 1. siječnja sljedeće godine, a ne u trenutku dostizanja kvote prometa od 85.000 kn.

- moraju li i one neprofitne organizacije koje su zbog veličine ostvarenog prometa postale porezni obveznici PDV-a po sili zakona, također ostati u sustavu poreznih obveznika najmanje 5 godina?

ne moraju. rok od 5 godina propisan je kao obvezan minimum samo za one organizacije koje su po vlastitoj želji postale obveznici PDV-a. sve druge organizacije koje su postale porezni obveznici po sili zakona – rješenjem porezne uprave, mogu izaći iz kruga poreznih obveznika od 1. siječnja godine koja se nastavlja na godinu u kojoj je ostvaren oporezivi promet manji od 85.000 kn. pretpostavimo da je neprofitna organizacija tijekom 2010.g. imala oporezivi promet veći od 85.000 kn i po tom je osnovu od 1. siječnja 2011.g. postala porezni obveznik PDV-a. no, zbog smanjene aktivnosti tijekom 2011.g. promet je znatno manji od prethodne godine i tijekom 2011.g. pada ispod 85.000 kn. ova neprofitna organizacija može nastavno od 1. siječnja 2012.g., dakle u godini koja se nastavlja na godinu u kojoj je oporezivi promet manji od 85.000 kn izaći iz sustava obveznika PDV-a, uz obvezu da o tome do 15. siječnja 2012.g. obavijesti poreznu upravu.

- što se ubraja u kriterij od 85.000 kn oporezivog prometa kao granica za obvezan ulazak u krug obveznika poreza na dodanu vrijednost? ulaze li u tu veličinu prihodi od donacija i članarina?

kriterij od 85.000 kn godišnjeg prometa određuje se od prometa oporezivog porezom na dodanu vrijednost. riječ je o isporukama dobara i usluga, obavljenim uz plaćanje naknade. primitak novca bez izravno protučinidbe, ne podliježe oporezivanju PDV-om. to znači da se na primljene donacije ne zaračunava porez na dodanu vrijednost, pa se one i ne uključuju u kriterij za određivanje oporezivog prometa. članarine koje su naplaćene od članova neprofitne organizacije sukladno statutu i drugim aktima, određene po istom kriteriju za sve članove (što ne mora nužno značiti i u istom apsolutnom iznosu, npr. nezaposleni mogu plaćati 50kn, zaposleni 100kn itd.), također ne ulaze u kriterij oporezivog prometa od 85.000 kn godišnje. ako je razdoblje poslovanja u prethodnoj kalendarskoj godini kraće od godinu dana, kriterij za obvezan ulazak u sustav PDV-a određuje se razmjerno razdoblju poslovanja.

- koja je u poreznom smislu razlika između neprofitnih organizacija koje jesu i onih koje nisu obveznici PDV-a?

.... neprofitne organizacije koje su obveznici PDV-a dužne su na sve svoje isporuke (dakle, na sva dobra i usluge ) koje prodaju kupcima, zaračunavati PDV. u RH se većina isporučenih dobara i usluga oporezuje stopom PDV-a od 23%. porezna obveza koju uplaćuju u državni proračun utvrđuje se kao razlika između PDV-a koji zaračunavaju kupcima (znači prilikom izdavanja računa nekome, npr. račun od 1.000kn za prostor koji su iznajmili drugoj organizaciji + 230kn PDV = 1.230kn) i pretporeza koji su kao ulazni porez odbili s računa svojih dobavljača (tzv. kreditna metoda ubiranja PDV-a). naime, organizacije obveznici PDV-a imaju pravo sa ulaznih računa za kupnju proizvoda i usluga odbiti PDV koji su im zaračunali dobavljači i time umanjiti uplatu porezne obveze u državni proračun.

---> u sustavu PDV-a: izdaješ račune SA PDV-om, kupuješ BEZ PDV-a. razliku između te dvije stavke uplaćuje u državni proračun.

... neprofitne organizacije koje nisu porezni obveznici PDV-a snose taj porez kao krajnji potrošači. one ne zaračunavaju PDV svojim kupcima (znači izdaju račune bez PDV uz napomenu da ne temeljem zakona ne podiježu porezu na dodanu vrijednost), pa su za krajnjeg korisnika njihove isporuke u pravilu jeftinije. no, te organizacije nemaju ni pravo odbiti pretporez s ulaznih računa za kupljene nabavke, već snose zaračunani PDV kao sastavni dio cijene kupljenih artikala ili usluga (npr. kao dio cijene kancelarijskog materijala, nabavljene dugotrajne imovine i dr.). stoga njihove isporuke ne mogu biti jeftinije za ukupnih 23% u odnosu na iste organizacije koje jesu obveznici PDV, jer su im rashodi poslovanja veći upravo za PDV sadržan u ulaznim računima.

---> nije u sustavu PDV-a: izdaje račune BEZ PDV-a, kupuje SA PDV-om. nema nikakvih uplata u državni proračun.

- koja su prava i obveze neprofitnih organizacija koje su obveznici PDV-a?

neprofitne organizacije koje su obveznici PDV-a imaju prava i obveze propisane zakonom i pravilnikom o PDV-u:
... dužne su na sve svoje isporuke, osim onih koje ne podliježu oporezivanju i onih koje su oslobođene, zaračunavati PDV po stopi od 23%, odnosno po sniženoj stopi od 10% ili 0% (npr. knjige itd.);
... dužne su izdavati račune propisanog sadržaja;
... imaju pravo odbiti pretporez (PDV) s ulaznih računa za svoje nabavke, uz uvjet da ulazni račun formalno zadovoljava propisan sadržaj;
... dužne su voditi propisane evidencije ulaznih i izlaznih računa radi utvrđivanja porezne obveze i prava na pretporez (PDV);
... dužne su u propisanim rokovima (mjesečno ili tromjesečno) poreznoj upravi doznačiti iznos zaračunatog PDV-a umanjenog za ulazni pretporez (PDV);
... dužne su poreznu vlast izvještavati o zaračunatoj poreznoj obvezi i iskorištenom pretporezu, na propisanim obrascima.

- je li propisan obvezni sadržaj računa koje izdaju neprofitne organizacije koje nisu porezni obveznici PDV-a?

neprofitne organizacije koje nisu porezni obveznici PDV-a dužne su na svojim računima navesti klauzulu iz koje proizlazi da PDV nije zaračunan i navesti članak zakona o porezu na dodanu vrijednost na kojem se temelji takvo određenje. tako će npr. neprofitna organizacija koja zbog malog godišnjeg prometa nije postala obveznik PDV-a na svojim izlaznim računima navoditi klauzulu sljedećeg sadržaja “Porez na dodanu vrijednost nije zaračunan na temelju čl. 22. Zakona o PDV-u”. neprofitna organizacija koja obavlja oslobođene promete će se u klauzuli pozvati na čl. 11. Zakona, a neprofitna organizacija organizirana kao sindikat ili komora, na čl. 6. Zakona.

Zadnje uređivanje mina_jasmina : 26.01.2012. at 14:43.
mina_jasmina is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2012., 09:27   #185
Senco
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2009.
Vodenje udruge

U poreznoj su mi rekli da mogu voditi "jednostavno knjigovodstvo" ali mi nisu znali reci kakve su knjige u tom pitanju.

[QUOTE=mina_jasmina;36572758]---> udruge svoje knjige itd. vode sukladno uredbi o računovodstvu neprofitnih organizacija, tu je točno sve pobrojano pa prouči: http://www.mfin.hr/adminmax/docs/procisceni%20tekst.pdf

---> obavezne su sljedeće poslovne knjige:

-dnevnik- (poslovne promjene slijedom vremenskog nastanka),

-glavna knjiga- (poslovne promjene nastale na imovini, obvezama, vlastitim izvorima te prihodima i rashodima),

-pomoćne knjige- (poslovni događaji koji su u glavnoj knjizi iskazani sintetički i druge pomoćne evidencije o stanju i promjenama imovine i obveza za potrebe nadzora i praćenja poslovanja). obvezno se vode knjige: dugotrajne nefinancijske imovine, kratkotrajne nefinancijske imovine (zaliha materijala, proizvoda i robe), financijske imovine i obveza, zatim knjigu (dnevnik) blagajni, evidenciju danih i primljenih jamstava i garancija, evidenciju putnih naloga i korištenja službenih vozila, knjigu izlaznih računa, knjigu ulaznih računa te ostale pomoćne evidencije prema posebnim propisima i svojim potrebama. posebne pomoćne knjige i analitičke evidencije ne moraju se voditi ako neprofitna organizacija izravnim raščlanjivanjem stavki glavne knjige osigurava potrebne podatke.
Senco is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2012., 09:30   #186
Senco
Registrirani korisnik

Gdje se mogu naci za kupiti ove tri knjige ili ako se moze voditi sa racunalom pa isprintati kako trebaju izgledati?

Zahvaljujem na odgovoru
Senco is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2012., 14:20   #187
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

Quote:
Senco kaže: Pogledaj post
Gdje se mogu naci za kupiti ove tri knjige ili ako se moze voditi sa racunalom pa isprintati kako trebaju izgledati?

Zahvaljujem na odgovoru
za kupiti imaš blagajnički izvještaj / dnevnik blagajne, uplatnice, isplatnice, blok sa računima, knjigu putnih naloga, putne naloge/izještaje ... imaš u METRO, NARODNE NOVINE itd. ... ostalo se knjiži putem računala, zapravo i sve gore nevedeno možeš putem računala. postoji gomila računalnih programa za vodjenje knjigovodstva. proguglaj. dok sam ja bila u udruzi vodjenje knjigovodstva smo povjerili servisu, u udruzi se samo radila administracija i blagajna. dvojno knjigovodstvo je obavezno za udruge osnovane od 2009. čini mi se. prolistaj 2-3 stranice nazad pa ćeš vidjeti.

Napomena: Neprofitne organizacije osnovane nakon 1. siječnja 2009.g. (dakle i one koje su osnovane u 2010.g.) dužne su voditi dvojno knjigovodstvo i sastavljati te predavati financijske izvještaje sljedeće tri godine neovisno o visini prihoda i imovine.
Old 28.01.2012., 15:12   #188
Senco
Registrirani korisnik

Hvala na odgovoru

Ima neka preporuka za nekog knjigovodu mozda?
Senco is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2012., 21:58   #189
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

Quote:
Senco kaže: Pogledaj post
Hvala na odgovoru

Ima neka preporuka za nekog knjigovodu mozda?
javi mi se u pp otkuda si.
Old 28.02.2012., 14:03   #190
kakodane
Registrirani korisnik

Koja je adresa za slanje godišnjeg izvješataj za udrugu? Znači gdje točno šaljem izvještaj-Državni ured za reviziju...........?!?!
kakodane is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2012., 00:32   #191
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

Quote:
kakodane kaže: Pogledaj post
Koja je adresa za slanje godišnjeg izvješataj za udrugu? Znači gdje točno šaljem izvještaj-Državni ured za reviziju...........?!?!
evo pročitaj ovdje: http://www.programstep.info/Česta-pi...izvjestaj.html
Old 29.03.2012., 12:00   #192
kakodane
Registrirani korisnik

Poludit ću sa Udrugom

Trebala bi malo pojašnjenje oko podjele pretporeza. Konkretno, imamo malonogometni klub, još nemamo nikakve prihode, ali imam svakakve ulazne račune.
Ni sama nisam sigurna da li na neke račune koristim 100% ili ne.

Ali najviše me buni slijedeći račun : Tražili smo kredit od banke kako bi mogli opremiti dvoranu, i kad nam se kredit odobri, sve te račune ćemo financirat kroz kredit. Prije traženja kredita trebali smo dati kao jamstvo neke nekretnine, i dali smo, na što su oni (banka) nama ispostavili fakturu cca 2000,00 kn za izradu elaborata procjene nekretnine...sa PDV-om... i šta sad s tim računom, koristim 100% pretporeza , ili neki postotak ili uopće ne koristim ?
kakodane is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2012., 12:08   #193
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

udruga nije u sustavu PDV i plaća PDV kao krajnji potrošač. znači npr. rč od telefona je 100 kn + 25% PDV= 125kn - udruga plaća 125kn. to se odnosi na sve račune. kada udruga izdaje račune ne obračunava PDV nego piše klauzulu da nije u sustavu.

... naravno, postoji mogućnost da se udruga samoinicijativno prijavi u sustav PDV-a. ... molim pogledati moje prethodne postove, da se ne ponavljam.
Old 29.03.2012., 12:45   #194
kakodane
Registrirani korisnik

Quote:
mina_jasmina kaže: Pogledaj post
udruga nije u sustavu PDV i plaća PDV kao krajnji potrošač. znači npr. rč od telefona je 100 kn + 25% PDV= 125kn - udruga plaća 125kn. to se odnosi na sve račune. kada udruga izdaje račune ne obračunava PDV nego piše klauzulu da nije u sustavu.

... naravno, postoji mogućnost da se udruga samoinicijativno prijavi u sustav PDV-a. ... molim pogledati moje prethodne postove, da se ne ponavljam.
-Udruga JE u sustavu PDV-a od ove godine, ipak smo ušli samoinicijativno, zato i pitam..
-I još me zanima, ako mi kao klub kupujemo sportsku opremu (lopte, dresovi, trenirke i sl), jel to knjižim kao opremu na 0 ili sitni inventar..? ( iznosi su svi manji od 2000,00 kn)
kakodane is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2012., 12:49   #195
mina_jasmina
CSI MINCHI @ antakya

mina_jasmina Avatar

najbolje da to pitanje postaviš u sekciji "računovodstvo - knjigovodstvo".
Old 30.03.2012., 17:48   #196
zg-kreativka
Banned

Registracija: Dec 2011.
Exclamation Dvostavno njigovodstvo Udruga - što i kako ....

Imam nekoliko pitanja. Novoosnovana smo udruga (prije cca mjesec dana) koja se bavi (ukratko) okupljanjem ljudi koji se bave izradom predmeta od stakla... e sad, Udruga bi se financirala iz članarina, donacija, i slično...i članovi bi preko udruge prodavali svoje radove. Kako mi prve tri godine moramo voditi dvostavno knjigovodstvo a nemamo nikakve prihode, pokušali bi sami. Zanima me ako mi netko može nabrojat koje knjige moramo voditi (imam onu uredbu o računovodstvu ali tamo piše koliko sam skužila općenito koje knjige sve postoje), a mene zanima crno na bijelo što sve moramo bilježiti. I koji se obrasci moraju nabaviti da bi to mogli voditi ? Obrazac za predaju kvartalnog financijskog izvještaja imam, i ne čini mi se neki problem za popuniti. Ima li netko na forumu da sam obavlja dvostavno knjigovodstvo ua Udrugu pa da se s njim posavjetujem kada nabavim obrasce ? I da li ima svih obrazaca za nabavit u NN ? I ako bi nam neki knjigovođa uskoćio (teta mi je knjigovođa ali ona nema veze sa udrugama), da li je dovoljno njemu samo dat te obrasce koji nama trebaju pa da mi objasni kako se popunjavaju, i eventualno mi nešto izračuna, ili baš postoji neka posebna procedura oko Udruga ? Nadam se da sam jasno postavila pitanje Unaprijed hvala
zg-kreativka is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2012., 15:48   #197
Ruralna
u potrazi za šparogama

Ruralna Avatar

Registracija: Jul 2008.
Quote:
mina_jasmina kaže: Pogledaj post
dok sam ja bila u udruzi vodjenje knjigovodstva smo povjerili servisu, u udruzi se samo radila administracija i blagajna.
Trebala bi obavljati neke administratorske sitnice za jednu udrugu. Cijelo knjigovodstvo im vodi servis, dakle taj dio nije u mom poslu. Ono što me zanima je gdje bi se mogla informirati o vođenju udrugw, kako bi znala na koji način i koje podatke proslijeđivati u servis.
Ruralna is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2012., 16:52   #198
Chr0n05
Banned

Registracija: Mar 2012.
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
Nema vlasnika, tj. nema nitko tko će preuzimat dobit, bar ne službeno.
Preuzima grad.
A udruga smije imati izvor vlastitog prihoda koji ne smije prelaziti zakonom odredjenu granicu te za financiranje moraju pisati projekte gradu koji ih financira iz svog proracuna za ostvarivanje potencijalno korisnih programa koje udruga promovirati zeli.

Ustroj je demokratski, znaci ne moze postojat obrt sa manje od 3 osobe.
Old 03.04.2012., 00:53   #199
zg-kreativka
Banned

Registracija: Dec 2011.
Red face dvostavno knjigovodstvo

........
Quote:
zg-kreativka kaže: Pogledaj post
Imam nekoliko pitanja. Novoosnovana smo udruga (prije cca mjesec dana) koja se bavi (ukratko) okupljanjem ljudi koji se bave izradom predmeta od stakla... e sad, Udruga bi se financirala iz članarina, donacija, i slično...i članovi bi preko udruge prodavali svoje radove. Kako mi prve tri godine moramo voditi dvostavno knjigovodstvo a nemamo nikakve prihode, pokušali bi sami. Zanima me ako mi netko može nabrojat koje knjige moramo voditi (imam onu uredbu o računovodstvu ali tamo piše koliko sam skužila općenito koje knjige sve postoje), a mene zanima crno na bijelo što sve moramo bilježiti. I koji se obrasci moraju nabaviti da bi to mogli voditi ? Obrazac za predaju kvartalnog financijskog izvještaja imam, i ne čini mi se neki problem za popuniti. Ima li netko na forumu da sam obavlja dvostavno knjigovodstvo ua Udrugu pa da se s njim posavjetujem kada nabavim obrasce ? I da li ima svih obrazaca za nabavit u NN ? I ako bi nam neki knjigovođa uskoćio (teta mi je knjigovođa ali ona nema veze sa udrugama), da li je dovoljno njemu samo dat te obrasce koji nama trebaju pa da mi objasni kako se popunjavaju, i eventualno mi nešto izračuna, ili baš postoji neka posebna procedura oko Udruga ? Nadam se da sam jasno postavila pitanje Unaprijed hvala
zg-kreativka is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2012., 15:28   #200
railban
Registrirani korisnik

railban Avatar

Registracija: Jan 2011.
kako sam voditi dvojno knjigovodstvo jednostavne udruge?

Quote:
zg-kreativka kaže: Pogledaj post
da i mene zanima kako sam voditi dvojno knjigovodstvo veoma jednostavne udruge bez puno računa?

što je sve potrebno?

hvala puno!
railban is offline  
Odgovori s citatom
Advertisement

Advertisement
Sponsored links

Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja