Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.08.2005., 14:41   #1
hrks
Malo jesam, malo nisam...
 
hrks Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Lokacija: Zagreb
Postova: 405
Talking Brancin na gradele...

Evo pitanje (zapravo dva).
Pregledavao sam malo starije postove i nasao savjet za gradelat brancina. Ono sto mene zanima je koliko jak zar mora odnosno ne smije bit da ne unistim brancina (govorim o neke dvije-tri ribe svaka do pola kg).?
I druga stvar, ako slucajno sutra padne kisa pa nebum mogo pec u vrtu, kak bi to ispalo na elektricnom rostilju? (osobno mislim da je to steta ribe, ali bi volio cut jos misljenja).
Thnx!
hrks is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 14:53   #2
Cats
intelektualno nevina
 
Cats Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Cicely, Alaska
Postova: 28,265
Ako ne možeš peć vani na gradele onda stavi ribe u pleh (što manji, da se što manje osuše), polij maslinovim uljem, i ispod da se ne zalijepe, posoli, pospi travama po želji i peci 15-20 min u zagrijanoj pećnici na 170 i još cca 10 minuta pod infrom, da malo zarešaju.

Bude fino.
__________________
mislim da ti je cats prirodno nadarena za pizdarije :D (c) polly . . . . Nemreš istim psom prati i podove i suđe. (c) Smart_bitch
jedino rješenje je da u svakoj situaciji kad si bez gaća imaš na glavi masku ili škarnicl. (c) Orak
Cats is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:01   #3
Kleine
Highway to Hell...
 
Kleine Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 614
grijeh ga je na elektricni baciti, nije to to....

nije ti bitna velicina ribe, neces ju upropastiti, samo pazi da ti se ne zalijepi, i lijepo ti ribu ocisti u otvor stavi persina i cesnjaka, na gradelu i to trackaj s uljem da se ne presusi.....

dok se riba pece kosaj cesnjak i persin pomjesaj sa maslinovim uljem i kad je riba gotova to preko ribe...

dobar tek!

__________________
Zaplaci kad te nitko ne vidi....
Kleine is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:03   #4
Cats
intelektualno nevina
 
Cats Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Cicely, Alaska
Postova: 28,265
Ja sam izričito protiv stavljanja češnjaka, koji potpuno ubije fini i nježni ukus friške ribe.
__________________
mislim da ti je cats prirodno nadarena za pizdarije :D (c) polly . . . . Nemreš istim psom prati i podove i suđe. (c) Smart_bitch
jedino rješenje je da u svakoj situaciji kad si bez gaća imaš na glavi masku ili škarnicl. (c) Orak
Cats is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 04.08.2005., 15:13   #5
Kleine
Highway to Hell...
 
Kleine Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 614
pa nemoras, ga staviti, meni je tada riba bolja...

pa malo bijelog vina uz to....


kod nas na moru je tako...
__________________
Zaplaci kad te nitko ne vidi....
Kleine is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:15   #6
Cats
intelektualno nevina
 
Cats Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Cicely, Alaska
Postova: 28,265
Koka, moj dida je bio ribar. Na moru. I njegove riječi su bile da se češnjak stavlja na pečenu ribu samo ako ista nije friška. Da sakrije miris.

Al ti čini kako ti paše.
__________________
mislim da ti je cats prirodno nadarena za pizdarije :D (c) polly . . . . Nemreš istim psom prati i podove i suđe. (c) Smart_bitch
jedino rješenje je da u svakoj situaciji kad si bez gaća imaš na glavi masku ili škarnicl. (c) Orak
Cats is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:19   #7
Kleine
Highway to Hell...
 
Kleine Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 614
e jebiga.... ja pecam redovno, znaci riba koju jedem je friska... neko voli neko ne. ne stavim puno, pa jedem ribu a ne cesnjak...al da malo gusta. btw. znam je i bez pojest...
__________________
Zaplaci kad te nitko ne vidi....
Kleine is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:44   #8
hrks
Malo jesam, malo nisam...
 
hrks Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Lokacija: Zagreb
Postova: 405
Hvala na savjetima, nece na elektriku pa makar moro pec u šupi
Nego, dal mi se moze zalijepit samo ak resetka nije dobro nauljena ili moram na jos nekja pazit? I kak znam kad je spremna za okrenut? Znam kak sve ovo zvuci, ali kaj mogu kad prvi put rostiljam ribu. Pardom, gradelam
Pozdrav
hrks is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:48   #9
Cats
intelektualno nevina
 
Cats Avatar
 
Registracija: Dec 2003.
Lokacija: Cicely, Alaska
Postova: 28,265
Bitno je da je rešetka gradela vruća, očišćena od prijašnjih gradelada i da je riba suha. Dobro ju pobriši papirnatim salvetama (od role, obične salvete se znaju zalijepit) i maži uljem tek kad je već neko kraće vrijeme na rešetki.

Dobro je ako mažeš ružmarinovom grančicom koju močiš u ulje. I ako u svaki trbuh ribe staviš malo (cm-dva) ružmarina. I ako fete kruha namočiš malo u maslinovo ulje s obje strane pa prepečeš pored ribe.

Ajme, sad ću ogladnit.
__________________
mislim da ti je cats prirodno nadarena za pizdarije :D (c) polly . . . . Nemreš istim psom prati i podove i suđe. (c) Smart_bitch
jedino rješenje je da u svakoj situaciji kad si bez gaća imaš na glavi masku ili škarnicl. (c) Orak
Cats is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:52   #10
Kleine
Highway to Hell...
 
Kleine Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 614
a sta ja znam ja ocistim gradelu, stvim je na vatru i onda ju ponovo ocistim. kad je gradela dovoljno topla bacim ribu i trackam ju uljem... nije se nijednom jos zalijepila.

neko mi je reko da gradelu treba octom ocistiti, i kao onda se riba ne zalijepi... nisam se usudila probati. i da nmoj ju odmah okretati...
__________________
Zaplaci kad te nitko ne vidi....
Kleine is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 15:57   #11
Kleine
Highway to Hell...
 
Kleine Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Postova: 614
evo za 2 min...
__________________
Zaplaci kad te nitko ne vidi....
Kleine is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2005., 22:09   #12
x-type
xxx-type
 
x-type Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Lokacija: dovoljno daleko od mora
Postova: 12,910
alternativa roštilju je alu folija (u kojoj ga također možeš na roštilju peći) ili u soli -sve to ako je brancin u pitanju!
__________________
Вєрка Сердючка
x-type is online now  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2005., 08:12   #13
sara4
docekala...
 
sara4 Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: napokon samo doma
Postova: 4,034
Imam elektricni rostilj i riba s njega uopce nije tako losa. Naravno, ako postoji opcija, onda biram gradele, ali u nedostatku istih, elektricni je bas ok stvar i riba je ok, puno bolja nego iz pecnice. Jos kad znas da je to puno zdravija opcija od gradela, onda je riba jos i bolja.
sara4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2005., 15:50   #14
luigi19
Registrirani korisnik
 
luigi19 Avatar
 
Registracija: Apr 2004.
Lokacija: Zagreb
Postova: 388
a sto bi to trebalo biti nezdravo u gradelama
luigi19 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2005., 21:51   #15
art vandeley
hates cars-rides a donkey
 
art vandeley Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Postova: 81
po meni je, za bijelu ribu (a i za plavu), bitno da žar bude laganiji (hladniji). kod nas ljudi vole napucati gomilu žara, spržiti svu mesinu i onda jesti prepečeno meso (najčešće "pougljenisano"), polu sirove pileće batke(pravi grill meštar se poznaje po batacima) i ribu kojoj je koža toliko spržena da je okus mesa u pozadini okusa "roštilja" (i svaki je grill majstor).. Stavi ribu na minimalno žara, sa strane ostavi žara za svaki slučaj i nema greške (napisao bi sad i kada je gotovo s obzirom na meso, oči, itd, ali ovdje je tolko ribara da me je strah)......
art vandeley is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2005., 08:16   #16
hrks
Malo jesam, malo nisam...
 
hrks Avatar
 
Registracija: Oct 2004.
Lokacija: Zagreb
Postova: 405
Hvala svima na savjetima. Moram priznati da je za prvi puta ispalo super. Nije se primila, prepekla, nis. Bilo je bas fino.
Uskoro ponavljam. Mljac!
hrks is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2005., 07:39   #17
daz
Charlie dont surf!
 
daz Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,545
Za pečenje na roštilju uvijek važi zlatno pravilo da žar mora biti jak (naravno ne tolko da rešetka pobijeli ). Ako nije dogode se dvije stvari, a to su da ti se riba zalijepi za žice i da se isuši.

Sorry art (problem spržene mesine se javlja kod ljudi koji se panično boje da im meso, a i riba, ne bi bili dovoljno pečeni, pa ga onda skure....).

Sve to pod uvjetom da ribica nije predebela, pa da se ne stigne ispeći. Sve ispod kile nije problem. Iznad kile je već pomalo škakljivo za roštilj...

Inače, u plehu, u foliji mi je isto izvrsno...
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2005., 14:48   #18
art vandeley
hates cars-rides a donkey
 
art vandeley Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Postova: 81
Quote:
daz kaže:
Za pečenje na roštilju uvijek važi zlatno pravilo da žar mora biti jak (naravno ne tolko da rešetka pobijeli ). Ako nije dogode se dvije stvari, a to su da ti se riba zalijepi za žice i da se isuši.
Evo baš jučer eksperimentirao sa pagarima na gradele. Pripremio sam puno žara od kojeg sam večinu stavio na stranu a ispod gradela stavio minimalno (jedno triput manje nego obićno). Rezultati: 1- na početku se minimalno zalijepila (bez problema se odliepljivala vilicom, bez da je išta ostajalo zaljepljeno za gradele)nakon nekog vremena se i odlijepila (budući da sam koristio one dvostrane gradele ni žešće lijepljenje me nebi previše brinulo).
2. Upravo zbog blagosti žara riba je bila ravnomjerno pečena i sočna, nimalo isušena (nimalo isušena). Osjećao se blagi miris i okus žara koji nije dominirao nad okusom svježe ulovljene ribe.
3. Peklo se triput duže nego što sam prije pekao ribu i bilo je jednako toliko i bolje.

[/B]Sorry art [/B][/QUOTE] :nekužim: zašto sorry???

[/B]Sve to pod uvjetom da ribica nije predebela, pa da se ne stigne ispeći. Sve ispod kile nije problem. Iznad kile je već pomalo škakljivo za roštilj][/QUOTE]...
Sa "jakim žarom" već na pola kila nastaju problemi mladome gilleru. Jednako kao i sa kokošjim batkom - koža i vanjski dio mesa se skuri a unutrašnjost ostaje sirova....
art vandeley is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2005., 08:18   #19
daz
Charlie dont surf!
 
daz Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,545
Je, svak' kak mu paše. Ja ribu pečem onako kako bi i kuhar u Babylonu (npr...). Što je riba (meso) duže na roštilju, to se duže isparava tekućina (logično zar ne?). Ako je 3 puta duže na roštilju (a peče se, što znači da i voda isparava), mora biti isušenija neko ona koja se peče 3 puta kraće...

A što se piletine tiče, to si u pravu. Jednostavno se ne stigne ispeći...
daz is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2005., 11:52   #20
sara4
docekala...
 
sara4 Avatar
 
Registracija: Oct 2003.
Lokacija: napokon samo doma
Postova: 4,034
Quote:
luigi19 kaže:
a sto bi to trebalo biti nezdravo u gradelama
To da strucnjaci smatraju da je kancerogen. HCA je ove godine uvrsten na listu kancerogenih spojeva.

"HCAs have been shown to cause cancer in lab animals, and may increase the risk of cancers of the breast, colon, stomach, and prostate in humans, according to the American Institute for Cancer Research. They're created when red meat, poultry, and fish "muscle meats" are subjected to intense high heat.

PAHs are formed when animal or fish fats drip onto hot coals. The smoke and fire flare-ups drive these residues into the food. PAHs are thought to increase the risk of stomach cancer."

Evo i jos malo na hr:

"Roštiljate li prečesto, izlažete se visokoj razini kemikalija koje izazivaju rak, objavili su u utorak stručnjaci u Hong Kongu.

Testiranje je otkrilo da je razina kancerogenih policikličkih aromatskih hidrokarbona (PAH) čak 14 puta viša u mesu s roštilja nego u hrani pripremljenoj na druge načine.

Znanstvenici su za vladin ured za hranu i higijenu okoliša testirali 60 uzoraka hrane, među njima i svinjetinu s roštilja iz restorana i tvornica diljem Hong Konga.

Koncentracija PAH-a u mesu s roštilja bila je od 48,6 do 144,7 mikrograma na kilogram, a u mesu iz električne pećnice ili s plinskoga roštilja ta je koncentracija bila 5,1 do 10,4 mikrograma po kilogramu.

Voditelj istraživanja dr. Ho Yuk-yin kaže da ljudi ne bi smjeli jesti previše hrane koje sadržavaju te organske kemikalije.

Prema njegovim riječima, ne treba pretjerivati s roštiljem, a pougljene komadiće treba ukloniti prije jela.
sara4 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 22:17.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger