ja kuham isključivo paradajze volovsko srce
najmesnatiji su, veliki i imaju mi najbolji okus
a kak imam jednu veliku flajš mašinu (ne znam kak da to nazovem) u koju se oprani i prerezani paradajzi stavljaju pa s jedne strane izlazi meso i sok a s druge kožica i košćice nema nikakvih dodatnih pasiranja
samo ih stavim u moju ogromnu crnu gusnatu rajnglu dodam šaku-dvije soli
i odem u dnevni boravak pogledat neki film
poslije provjerim da li je smjesa dovoljno gusta i to je to
tak svake godine napunim 100-tinjak flašica paradajza
svaki put jedna ode u juhicu a drugu popijem
moji susjedi koji nemaju vrtove sve češće na balkonima imaju paradajze, ktastavce, tikvice.
u mom vrtu ima oko 60 flanci paradajza 2/3 volovsko srce 1/3 jabučar
nećakinja me lani žicala da posadim čerice, kupila sam 3 flanca na placu i rastu ko blesace
trebaju kolce od 2 metra a tak su "prirodne" da ih ni jedna boleština ne napada
okus mi i nije nekaj al su simpa te kuglice
pustila sam ih par da sazore do kraja pa sam ih prezrele stavila na novine na sunce i ove godine sam imala sjemena ko u priči
Ne moraš čak ni čuvati sjemjenje.
Uvijek ih ima hrpa nedozrelih koje će istrunuti na zemlji i iduće godine niknuti.
Nakon par godina čak će ti biti problem jer će nicati ko korov.
A najbolja njihova osobina je za mene to što rastu bez zalijevanja a ja sam u kraju gdje normalne pumidore moram zalijevati svakodnevno.
Prekasno se uključujem i ne znam ako se u međuvremenu riješio problem .... ako rajčica ne daje plod to je (barem sam ja tako skužila po mojima) zato jer nema dovoljno hranjivih tvari u zemlji. Meni su tako rasle i cvjetale ali plod nuila bodova. Zato jer povuku sve hranjivo iz zemlje u lončanici i nemaju snage baciti plod. Tako je meni mama objasnila Pa sam nakon prvog neuspjeha počela kupovati minerale i sl. onda nadohranim zemlju s tim i sad imam plodova koliko hoces. mozda je to bio problem onih dva plodića
haj, a el ima neko nekakav recept za male, žute, kruškolike paradajziće. imala sam ih vagon a nisam znala što s njima, nismo stigli sve potrošit. nešto sam i podilila al dosta ljudi veli da im se ne sviđa okus, više su slatki, nalik na voće
haj, a el ima neko nekakav recept za male, žute, kruškolike paradajziće. imala sam ih vagon a nisam znala što s njima, nismo stigli sve potrošit. nešto sam i podilila al dosta ljudi veli da im se ne sviđa okus, više su slatki, nalik na voće
idem danas probati posaditi mini rajcicu. i kad iznike, moze li se onda kako drzati na balkonu u lončanici ili nesto, jer nemam vrta?
Naravno
Samo posij sjeme u vecu teglu cca bar 30 cm promjera i kad izniknu ostavi si oko 4 najjaca flanca - veca tegla je zato sto cerry rajcica u pravilu raste grmoliko i trebat ce ti i kolac za potporaj
poslijala sam sjeme u posudu plitku, bez ikakvih očekivanja, mislila sam da nema šanse da nikne.
i naravno zaheb, eno rastu ko suma, i zeznula sam se jer sam sijala na gusto i sad su tak u buketima po 4 stablijke
Evo jedno pitanje, malo sam tražio, ali nisam baš našao. Što je dobro saditi između stabljika rajčica? Negdje mi se čini da sam pročitao bosiljak, ali ne mogu to više pronaći. Uglavnom s kojom biljkom se rajčica voli?
Evo jedno pitanje, malo sam tražio, ali nisam baš našao. Što je dobro saditi između stabljika rajčica? Negdje mi se čini da sam pročitao bosiljak, ali ne mogu to više pronaći. Uglavnom s kojom biljkom se rajčica voli?
iz knjige Bio vrt rajčica se voli sa ovim biljkama: