Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.01.2012., 15:13   #321
Quote:
Leoben Conoy kaže: Pogledaj post
Iako, vidljivo je razočaranje danas u komšiluku nakon novih izjava Vesne Pusić.

Možda se grdo zajebem u ovoj procjeni, ali imam neki feeling da bi Pusićka mogla prilično iritirati naše istočne komšije svojim stavovima, i to ne samo na temi o tužbama nego i po pitanju EU integracija jer nekako ne skriva ambiciju da HR s njom kao MVP postane tutor ostatku regije u tom smislu, a žena voli docirati.
U slučaju da se naprednjaci Tome Grobara popnu na vlast u Srbiji animoziteti će još više porasti.
"Novinari" izgleda (ne)namjerno vade njene izjave iz konteksta jer:

Quote:
Premijer Zoran Milanović ne povlači tužbu za genocid protiv Srbije, a to nije ni bio smisao izjava što ih je na tu temu neki dan dala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

No, kako doznajemo iz samog vrha Vlade, to ne znači da će Milanović inzistirati na tužbi. Namjera je da se sva sporna pitanja sadržana u tužbi riješe, a ne samo da i Srbija istodobno povuče protutužbu. Ako je to moguće u izravnom dogovoru sa Srbijom, to bolje.
...
Najava V. Pusić o povlačenju tužbe, što je već naišlo na pozitivne reakcije u Srbiji, naprosto je posljedica malo preslobodne interpretacije ministričinih izjava. Pusić je, podsjetimo, rekla da u slučaju tužbi postoje dvije mogućnosti. Jedna je rješavanje problema kao što su nestali, opljačkana imovina, procesi za ratne zločine... Druga je, pak, dugoročno održavanje sukoba niskog intenziteta u regiji i uzburkavanje kolektivnih emocija uvijek pred izbore. Druga je opcija, objasnila je Pusić, štetna, a prva znači rješavanje problema za što je nova Vlada dobila mandat.

Glavne točke hrvatske tužbe iz 1999.

Definiranje krivnje Srbije za rat

Hrvatska u svojoj tužbi za genocid traži da se posve nedvosmisleno definira kako je politika Slobodana Miloševića uzrok rata.

Kažnjavanje ratnih zločinaca

Bitna stavka tužbe za genocid ratni su zločini počinjeni tijekom agresije na Hrvatsku. Traži se kažnjavanje zločinaca.

Sudbina nestalih u ratnom sukobu

Sudbina nestalih problem je na kojemu Hrvatska inzistira. Srbija ustupanjem podataka može bitno pridonijeti rješavanju.

Pitanje opljačkanog blaga

Tijekom agresije na Hrvatsku devastirana su i popljačkana kulturna dobra i odnesene arhive. Od Srbije se očekuje da to vrati.

Problem ratne odštete

Agresijom Srbije nanesena je golema materijalna šteta državi Hrvatskoj i njezinim građanima. Očekuje se simbolična odšteta.
Cijeli tekst.

A obzirom koliko su ovi prekodrinski kokošari arogantni (njihova tužba niti nije trenutno "u rangu" naše), čisto sumnjam da će biti ikakvog povlačenja.

Druga stvar, mene čudi koliko se zapravo Srbija veseli dolasku na vlast Kukuriku koalicije... Čitao sam neke komentare na Blicu i... lol, nemam komentara.
Tvrd0linijaš is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2012., 14:42   #322
Quote:
Ber kaže: Pogledaj post
Na žalost, Josipović kao i Tuđman imaju tipičnu narcisoidnu političku crtu smatrajući da je politika za careve a ne za ovce, pa nikome ništa od svojih poteza nisu objašnjavali.

Ali, možeš ići kronologijom Josipović/Tadić posjeta pa se lako uoći visoki i brzi uzlet Josipovića u nebo hrvatsko-srpskog bratstva i nešto blaža krivulja ateriranja na nos.

U zadnje vrijeme se nešto slabo čuju i vide.
Kod ovog boldanog mi nije jasno što je V. Pusić, car(ica) ili ovca?
Bodul2a is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2012., 18:24   #323
Otvoreno pismo Miloradu Pupovcu

U nedavnom ste se javnom istupu u listu Danas zauzeli za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid. Svoje ste mišljenje pokušali potkrijepiti argumentima koji su netočni.

U prvom redu, genocid u Hrvatskoj Srbija je nedvojbeno počinila. Od 1991. do 1995. napravila je u Hrvatskoj većinu radnji koje međunarodni propisi određuju sastavnim elementima genocida; djela počinjena s namjerom da uništi, potpuno ili djelomično, jednu nacionalnu, etničku, rasnu ili religijsku grupu. Srbija je to učinila na potpuno određenom teritoriju, koji su ranije odredili za okupaciju i uništavanje druge skupine stanovništva. Na tome, hrvatskom i okupiranom, teritoriju ubijeni su ili odatle prognani građani koji su bili pripadnici svih nesrpskih nacionalnih skupina – hrvatske, mađarske, albanske i drugih. Na tome, dakle, prostoru mogla je živjeti samo srpska nacionalna skupina. Nadalje, ubijeni su ili protjerani gotovo svi Hrvati, Mađari, Albanci i drugi. Dakle, nisu trebale nestati samo grupe već i zadnji pripadnik neke druge, nesrpske, etničke pripadnosti. Također, ubijeni su ili prognani gotovo svi katolici i muslimani, život je dopušten samo pravoslavcima. Možemo zaključiti samo jedno; Srbija je počinila niz djela s namjerom da uništi jednu nacionalnu, etničku i religijsku skupinu. I to u neprekinutom četverogodišnjem razdoblju, a ne u nekoliko nepromišljenih vojnih akcija. Što je to ako nije genocid?

Hoće li Međunarodni sud pravde u Haagu prihvatiti argumente hrvatske strane i donijeti presudu u našu korist, međutim, danas nitko ne može tvrditi s potpunom sigurnošću. No isto tako nitko ne može tvrditi ni suprotno. To ne mogu ni oni koji iznose primjer presude u tužbi BiH protiv Srbije kojom ona nije osuđena za genocid u BiH. Ali u toj presudi ipak stoji da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida počinjena u Srebrenici. Znači Srbija je mogla spriječiti taj genocid, a nije. Sud je dakle u toj presudi potvrdio da je genocid nedvojbeno počinjen, ali nije našao dovoljno dokaza da Srbiju i osudi. No taj slučaj nije gotov jer su nakon presude pronađeni dokumenti koji dokazuju da je vojska Republike Srbije imala izravan i stalan zapovjedni utjecaj na vojsku Srba u BiH. S tim u vezi, sve je više informacija o tome da BiH priprema obnovu tužbe. Ali nije li već i sama sudska potvrda o genocidu u Srebrenici epohalno važna? Pravda žrtvama srpske agresije na BiH zasada nije ispunjena u potpunosti, no, htjela to ona ili ne, Srbija će u budućnosti nositi teret države koja je mogla spriječiti a nije spriječila genocid. Time je ona postala pripadnikom skupine onih koji su počinili najstrašnije zločine u povijesti u koje pripadaju genocid u Armeniji i Ukrajini, Holokaust te genocid u Kampućiji i Ruandi. Svjetske enciklopedije u nastajanju to uostalom već i bilježe.

Zato, tko s hrvatske političke strane ima pravo spriječiti Sud da raspravi temeljito i o našoj tužbi i donese svoju odluku? Tko ima pravo Hrvatskoj onemogućiti iznošenje dokaza o počinjenju genocida? Tko ima pravo izjednačavati hrvatsku tužbu i srpsku protutužbu, kada je Hrvatska izgubila oko petnaest tisuća građana na svome teritoriju, a Srbija na svome nijednoga? Tko ima pravo na to kada smo rat završili s oko trideset pet tisuća osoba s invaliditetom? Tko ima pravo na to kada nam taje podatke o mjestu pokopa tisuću nestalih? Tko ima pravo na to kada su nam napravili ratnu štetu od četrdesetak milijardi eura, a mi njima u njihovoj državi nismo srušili nijedan krov? Tko ima pravo na to kada su mine nakon rata pobile stotine naših građana, kada je prije samo nekoliko dana poginuo i šezdeseti hrvatski pirotehničar, a s druge strane čizma hrvatskoga vojnika nije ni zagazila u Srbiju kako bi neku minu postavila? Tko u tim okolnostima ima pravo i obraz spominjati troškove sudskoga postupka?

Povlačenje naše tužbe u interesu je jedino Srbije. Ona je uostalom svoju protutužbu podnijela tek nakon što se Međunarodni sud proglasio nadležnim za tužbu, deset godina od podnošenja naše tužbe, nakon mukotrpna argumentiranja naših pravnika. Srbija je činila sve da se Sud proglasi nenadležnim. Mnogi su nas s njihove strane i tada uvjeravali da su u pravu i najavljivali da će se Sud sigurno proglasiti nenadležnim. Da bespotrebno trošimo veliki novac, da nema pobjednika jer svi gube, da je vrijeme za dogovor, i slično. Pokazalo se, ipak, da smo bili u pravu.

Osim toga, povlačenjem tužbe odustali bismo od najjačeg instrumenta za pronalaženje grobova naših nestalih. Naša tužba važna je i zbog zahtjeva za naknadu ratne štete koji sadrži. Kako namiriti štetu ako ne presudom Međunarodnoga suda pravde?

Ostavite, stoga, gospodine Pupovac, politikantske i nestručne procjene o unaprijed izgubljenu procesu. Ostavite na miru i naše pravne stručnjake koji su jednu tešku bitku već dobili, trebaju mir i za ovu, konačnu. Jer, nije istina da će politika rata završiti kada tužba i protutužba budu povučene, kako tvrdite; završit će kada Sud donese pravomoćnu odluku. Osim toga, nemojte nas tjerati da – u slučaju povlačenja tužbe, u što ne vjerujem – moramo organizirati referendum na kojem će Vam građani pokazati što o tome misle.

Pozdrav

U Zagrebu, 13. siječnja 2012.

Glavni tajnik Matice hrvatske, Zorislav Lukić
__________________
- Danas je najvažnije da muškarac ima posao. Ljudi koji ne rade jako su dosadni i drugima i sebi. Morate biti strastveni, angažirani i pridonositi zajednici, ali i svijetu - dizajner Tom Ford.
no good is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 12:30   #324
Evo želim se oglasiti na najavu da će Hrvatski Sabor eto raspravljati o povlačenju tužbe poslije izbora u Srbiji.
Što nas birga tk oje na vlasti i ne čini li vam se ovo u mješanje u unutarnje poslove Srbije?
__________________
Everybody Makes Fun Of The Redneck-Until the Zombie Apocalipse!
Kyle Reese is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 14:07   #325
Quote:
Kyle Reese kaže: Pogledaj post
Evo želim se oglasiti na najavu da će Hrvatski Sabor eto raspravljati o povlačenju tužbe poslije izbora u Srbiji.
Što nas birga tk oje na vlasti i ne čini li vam se ovo u mješanje u unutarnje poslove Srbije?
Gdje je najavljeno da će Sabor raspravljati o tome?

To je malo vjerojatno.
Ako se kukuriku odluči na povlačenje tužbe to će napraviti Vlada, po hitnom postupku i bez puno javne rasprave - to je modus operandi ekipe Zorana Milanovića.

Iako, s naše strane nije još ništa najavljeno, informacija je stigla od strane tajnika u srbijanskom ministarstvu pravde, Homena.

Jel to idući, ideološki motiviran i za HR društvo cijepajući, potez ove vlasti koja je očito odlučila sijati takve razdore kako bi prikrila svoje bauljanje skoro na svim poljima..
Leoben Conoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 16:32   #326
Mislim da je to bilo na teletekstu prije koji tjedan
__________________
Everybody Makes Fun Of The Redneck-Until the Zombie Apocalipse!
Kyle Reese is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 18:12   #327
Link???
__________________
Niks grozje ščipjen, niks smokve ticen perke ćeš dobit takicon po tampliru.
Cuka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 18:20   #328
Quote:
Cuka kaže: Pogledaj post
Link???
Nemam ga priajtleju,ako je problem, obiši mi post, jbg, vidio na teletekstu,sorry zbog nesporazuma
__________________
Everybody Makes Fun Of The Redneck-Until the Zombie Apocalipse!
Kyle Reese is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 18:31   #329
Quote:
Kyle Reese kaže: Pogledaj post
Nemam ga priajtleju,ako je problem, obiši mi post, jbg, vidio na teletekstu,sorry zbog nesporazuma
Čula, rekla, kazala je pravi put za trolanje pa dok nema nekih novih informacija bolje je ništa.
__________________
Niks grozje ščipjen, niks smokve ticen perke ćeš dobit takicon po tampliru.
Cuka is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 18:48   #330
Što bi se dogodilo kada bi se povukle tužbe? Kakav bi bio epilog vansudske nagodbe?
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2012., 19:04   #331
Quote:
Cuka kaže: Pogledaj post
Čula, rekla, kazala je pravi put za trolanje pa dok nema nekih novih informacija bolje je ništa.
OK,ispričavam se forumašima i tebi
__________________
Everybody Makes Fun Of The Redneck-Until the Zombie Apocalipse!
Kyle Reese is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2012., 11:02   #332
Quote:
Revenger20 kaže: Pogledaj post
Što bi se dogodilo kada bi se povukle tužbe? Kakav bi bio epilog vansudske nagodbe?
Ma koja nagodba?
Gospođa Pusić će zajedno sa četnikom Nikolićem i sadašnjom Vladom kojoj ne smetaju četnici ali svugdje crta ustaške zmije,povući tužbu,i gurnuti vlak izjednačavanja krivnje ka tom cilju.
__________________
"U šarmantnoj pozi moderni poganac —Najmio ga stranac, da nam metne lanac.Taj klatež, što o pravdi blebeće —On za korist tuđu laže, kleveće."
SKIDAJTE MARASOVCU BAN
Panonicus is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:17.