Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.05.2012., 01:06   #2701
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
El Gato Félix Avatar
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 4,146
Quote:
Ywannah kaže: Pogledaj post
Radila sam krvnu sliku jer uzimam pilule, sve je u redu osim:

INR 0,95 (2-3,5)


Gugl kaže da to znači da mi je krv gusta, što je vjerojatno posljedica pilula. Zanima me je li ovo ipak preniska vrijednost?
Poštovana,

nemojte brinuti zbog ove vrijednosti INR-a jer je ona za Vas normalna.

Sigurno ćete sada zapitati kako je to moguće kad je u zagradi navedena vrijednost 2-3,5?

Odgovor na to pitanje je sljedeći: vrijednost navedena u zagradi odnosi se na osobe koje uzimaju antikoagulantnu terapiju ili, laički rečeno, lijekove za "razrijeđivanje" krvi.

Zdrave osobe, dakle, osobe koje ne uzimaju takve lijekove i nemaju problema s koagulacijom imaju INR oko 1,0. Raspon "normalnih" vrijednosti INR-a se ponešto razlikuje, a može biti, recimo, 0,9-1,2 prema nekim podacima.

Ako Vas samo ova vrijednost INR-a (0,95) brine, mirno spavajte.

Lijepi pozdrav.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2012., 16:19   #2702
drako
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jul 2007.
Postova: 260
Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Poštovani,

imate li još kakvih podataka s nalaza?

Ovo je dosta šturo, rekao bih, da bi se nešto suvislo moglo reći.

Patolog i citolog se obično u zaključku nalaza izjasne o dijagnozi.
odgovara uputnoj dg. ptcl...
drako is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2012., 18:45   #2703
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
El Gato Félix Avatar
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 4,146
Quote:
drako kaže: Pogledaj post
odgovara uputnoj dg. ptcl...
Poštovana,

jesu li Vas liječnici upoznali s dijagnozom i rekli u što sumnjaju?

Radi se o vrlo delikatnoj stvari (dijagnozi).

Pisali ste nedavno o hematološkim kontrolama pa me zanima jesu li Vas upoznali s Vašim stanjem?
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 10:55   #2704
Milos Jocic
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2012.
Postova: 3
Smile

Ja Bih Vas zamolio za savet Moje Dete Ima Nalaz Ovakav CMV IgM Negativan
IgG negativan EBV IgM Negativan IgG pozitivan HSV 1 IgM Negativan IgG Pozitivan Sta znaci to i jeli je opasno unapred se zahvaljujem na odgovoru
Milos Jocic is offline  
Odgovori s citatom
 

Old 12.05.2012., 12:48   #2705
m.a.k.y.5
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 17
Musko, prva polovica 20tih, ne bolujem od nicega i ne uzimam nikakve lijekove, u obitelji su mi djedovi i bake bolovali: 3 slucaja hipertenzije, 1 leukemije. Radjene pretrage zbog osjecaja zadnjih mjesec dana kao da je nesto povecano ispod lijevog rebrenog luka, negdje ispod slezene bi rekao ili donji dio slezene, osjecaj je s prednje strane, nejasno se javlja i nestaje, nekad par minuta, nekad sat vremena, nekad svaki dan, nekad ne. Temperatura par dana poslije podne je bila 36.8-37.2, trenutno je nema, nekoliko dana mucnina u pravilu na prazan zeludac koje su se povukle. Rekli su da sam hipohondar, ali napravljeni su dodatni nalazi. Radjen je UZV abdomena, ukratko: vidljive sluznice normalno prokrvljene, stitnjaca i limfni cvorovi se ne palpiraju povecanim. Svi organi normalno polozeni sljedecih velicina: jetra u MCL 13,5, gusteraca glava 2,3, trup 1,8, slezena 8,9, bubrezi 10,5x4,5 i 12x5,5 i zakljucen je uredan nalaz. Radjene su pretrage krvi, urina, enzima, metabolita i supstrata: eritrociti 5,69 (4,34-5,72), hemoglobin 170 (138-175), hematokrit 0,497 (0,415-0,530), MCV 87,4 (83-97,2), MCH 29,9 (27,4-33,9), MCHC 342 (320-345), RDW-CV 13,1 (9-15), leukociti 9,3 (3,4-9,7), trombociti 275 (158-424), MPV 12,1 (6,8-10,4), sedimentacija 2 (2-13). Glukoza 4,9 (4,2-6). AST 17 (11-38), ALT 21 (12-48), GGT 37 (11-55), (S)AMY 50 (23-91), (U)AMY 276 (<400). Urin bistar, svijetlo zut, pH 5 (5-9), relat.vol.masa 1,025 (1,002-1,030), glukoza neg (norm), bilirubin neg (0/neg), ketoni 1 (0/neg), Erc/Hb neg (0/neg), proteini neg(0/neg), urobilinogen norm (norm), nitriti neg (0/neg), leukocit. esteraza neg (0/neg), mikroskopski pregled sedimenta-leukociti 3-5 (0-2), sluz dosta (0/neg). Zanima me drugo misljenje, jesu li ovi nalazi uredni, trebam li obavljati neke dodatne preglede ili kontrole, ponajvise zbog nekih iznosa kod krvi koji su blizu granica, te MPVa koji je povisen, te nekih nalaza kod mokrace (leukociti)? Najvise me zanima je li iznos mog MPVa razlog za zabrinutost ili zaista pretjerujem?

Zadnje uređivanje m.a.k.y.5 : 12.05.2012. at 13:02.
m.a.k.y.5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 13:35   #2706
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
m.a.k.y.5 kaže: Pogledaj post
Musko, prva polovica 20tih, ne bolujem od nicega i ne uzimam nikakve lijekove, u obitelji su mi djedovi i bake bolovali: 3 slucaja hipertenzije, 1 leukemije. Radjene pretrage zbog osjecaja zadnjih mjesec dana kao da je nesto povecano ispod lijevog rebrenog luka, negdje ispod slezene bi rekao ili donji dio slezene, osjecaj je s prednje strane, nejasno se javlja i nestaje, nekad par minuta, nekad sat vremena, nekad svaki dan, nekad ne. Temperatura par dana poslije podne je bila 36.8-37.2, trenutno je nema, nekoliko dana mucnina u pravilu na prazan zeludac koje su se povukle. Rekli su da sam hipohondar, ali napravljeni su dodatni nalazi. Radjen je UZV abdomena, ukratko: vidljive sluznice normalno prokrvljene, stitnjaca i limfni cvorovi se ne palpiraju povecanim. Svi organi normalno polozeni sljedecih velicina: jetra u MCL 13,5, gusteraca glava 2,3, trup 1,8, slezena 8,9, bubrezi 10,5x4,5 i 12x5,5 i zakljucen je uredan nalaz. Radjene su pretrage krvi, urina, enzima, metabolita i supstrata: eritrociti 5,69 (4,34-5,72), hemoglobin 170 (138-175), hematokrit 0,497 (0,415-0,530), MCV 87,4 (83-97,2), MCH 29,9 (27,4-33,9), MCHC 342 (320-345), RDW-CV 13,1 (9-15), leukociti 9,3 (3,4-9,7), trombociti 275 (158-424), MPV 12,1 (6,8-10,4), sedimentacija 2 (2-13). Glukoza 4,9 (4,2-6). AST 17 (11-38), ALT 21 (12-48), GGT 37 (11-55), (S)AMY 50 (23-91), (U)AMY 276 (<400). Urin bistar, svijetlo zut, pH 5 (5-9), relat.vol.masa 1,025 (1,002-1,030), glukoza neg (norm), bilirubin neg (0/neg), ketoni 1 (0/neg), Erc/Hb neg (0/neg), proteini neg(0/neg), urobilinogen norm (norm), nitriti neg (0/neg), leukocit. esteraza neg (0/neg), mikroskopski pregled sedimenta-leukociti 3-5 (0-2), sluz dosta (0/neg). Zanima me drugo misljenje, jesu li ovi nalazi uredni, trebam li obavljati neke dodatne preglede ili kontrole, ponajvise zbog nekih iznosa kod krvi koji su blizu granica, te MPVa koji je povisen, te nekih nalaza kod mokrace (leukociti)? Najvise me zanima je li iznos mog MPVa razlog za zabrinutost ili zaista pretjerujem?
Ovo je primjer kako bi otprilike svaki upit trebao izgledati.
Uredni nalazi,MPV ni ne znači nešto puno.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2012., 15:09   #2707
Sashica
Mmm, fino...
 
Sashica Avatar
 
Registracija: May 2008.
Postova: 9,418
Quote:
Milos Jocic kaže: Pogledaj post
Ja Bih Vas zamolio za savet Moje Dete Ima Nalaz Ovakav CMV IgM Negativan
IgG negativan EBV IgM Negativan IgG pozitivan HSV 1 IgM Negativan IgG Pozitivan Sta znaci to i jeli je opasno unapred se zahvaljujem na odgovoru
Nisam doktor pa pričekaj ipak tumačenje nekog doktora, ali ja sam isto bila radila slične pretrage (TORCH) pa ti iz svog iskustva mogu reći ovo, CMV je skraćenica za citomegalovirus, a HSV za herpes, EBV ne znam što je.

Pozitivan IgG znači da je osoba (koja se testira) nekad prije u životu došla u kontakt s tim virusom i nastala su antitijela, odnosno, to može biti rezultat cijepljenja protiv te određene bolesti. IgM pozitivno bi značilo da osoba ima trenutno infekciju.

Dakle, dijete ti nema citomegalovirus, EBV nema, ali je očito cijepljeno protiv te bolesti (ima antitijela), Herpes opet znači nema, ali je cijepljeno/ima antitijela.

Dakle, po meni se nemaš što zabrinjavati.

Ipak, neka ti liječnik potvrdi nalaz.
__________________
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.
Sashica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2012., 13:06   #2708
bibigo
Registrirani korisnik
 
bibigo Avatar
 
Registracija: Feb 2009.
Lokacija: zagreb
Postova: 26
Quote:
bibigo kaže: Pogledaj post
Hvala na odgovoru, ovo su komplet.nalazi:
Medicinska biokemija:
kalij 4,2
glukoza 4,7
urea 4,7
kreatinin 73
urati 246
bilirubin 16,7
željezo 14
TIBC 58
UIBC 44
HDL kolest. 2,3
LDL kolest. 3,7
Kolesterol 6,5
trigliceridi 1,0
AST 22
ALT 16
GGT 15
Laboratorijska hematologija:
SE 56
Lkc 12,4
NEU 32,0
LYM 61,0
MONO 5,0
EOS 2,0
Erc 4,49
Hb 136
Htc 0,418
MCV 93,3
MCH 30,3
MCHC 324
RDW 12,1

Trc 309
Rtc 17
Napraviti ćemo još CRP i KKS, na što oni ukazuju?
Evo javljam se nakon dužeg vremena s nalazom CRP 8,1.
Molim vas komentar što bi dalje činili.
Pozz
bibigo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2012., 23:03   #2709
teta mina
Registrirani korisnik
 
teta mina Avatar
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 1,037
Pozdrav, da li mi netko moze reci sto znaci kratica ly?
Djetetu su vadili krv jer ima 3 dana temp 38-39 pa tjedan dana nema pa opet dobi temp. Trombociti su prije 3 dana bili 53 pa 51 i jucer 55- leukociti 3.2 pa 4.2/4.5- hgb 113/109/111
i ly 57/65
hvala
teta mina is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2012., 14:13   #2710
bibigo
Registrirani korisnik
 
bibigo Avatar
 
Registracija: Feb 2009.
Lokacija: zagreb
Postova: 26
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
A zašto je radila ove zadnje nalaze? Jeli radila CRP? i prepišite kompletne nalaze.
Evo javljam se nakon dužeg vremena. Napravili smo nalaz CRP =8,1
Molim dr Hrvoja komentar, što bi trebalo dalje

Pozz

Zadnje uređivanje Sashica : 23.05.2012. at 15:36. Reason: uređivanje quota
bibigo is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 17:27   #2711
Conphas
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 66
pozdrav svima

Nedavno mi se pojavila psorijaza na rukama.
Doktorica me poslala vaditi krvnu sliku.
I ovo je nalaz.

Hermatološke pretrage
sedimentacija eritrocita 1 (2-13)
Leukociti 7.4 (3.4-9.7)
Eritrociti 5.59 (4.34-5.72)
Hemoglobin 170 (138-175)
Hematokrit 0.5 (0.415-0.53)
MCV 89.7 (83-97.2)
MCH 30.5 (27.4-33.9)
MCHC 340 (320-345)
RDW 13 (9-15)
Trombociti 234 (158-424)

Biokemijske pretrage
Glukoza 5.3 (4.2-6)
Kreatinin 130 (79-125)
Urati 585 (182-403)
Kolesterol 6.4 (<5.0)
Trigliceridi 1.2 (<1.7)
HDL-kolesterol 1.3 (>1.0)
LDL-kolesterol 4.6 (<3.0)
AST 18 (11-38)
ALT 57 (12-48)
GGT 66 (11-55)
Kalij 4.4(3.9-5.1)

Pretraga mokraće
Izgled bistar (bistar)
Boja žuta (svijetlo žuta)
pH 6 (5-9)
Specifična težina 1.02 (1.002-1.030)
Proteini neg (0/neg)
Eritrociti/hemoglobin neg (0/neg)
Glukoza norm (norm)
Ketoni neg (0/neg)
Bilirubin neg (0/neg)
Urobilinogen norm (norm)
Nitriti neg(0/neg)
Leukocitna esteraza neg (0/neg)
Leukociti po koji (0-2)
Pločasti epitel po koji (0-1)
Bakterije nešto (0/neg)
Sluz nešto (0/neg)

Molio bih vaše mišljenje

Zadnje uređivanje Conphas : 24.05.2012. at 17:38.
Conphas is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 17:42   #2712
mimoza40
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2009.
Postova: 2,614
Quote:
teta mina kaže: Pogledaj post
Pozdrav, da li mi netko moze reci sto znaci kratica ly?
Djetetu su vadili krv jer ima 3 dana temp 38-39 pa tjedan dana nema pa opet dobi temp. Trombociti su prije 3 dana bili 53 pa 51 i jucer 55- leukociti 3.2 pa 4.2/4.5- hgb 113/109/111
i ly 57/65
hvala
Limfociti
mimoza40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 18:55   #2713
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
teta mina kaže: Pogledaj post
Pozdrav, da li mi netko moze reci sto znaci kratica ly?
Djetetu su vadili krv jer ima 3 dana temp 38-39 pa tjedan dana nema pa opet dobi temp. Trombociti su prije 3 dana bili 53 pa 51 i jucer 55- leukociti 3.2 pa 4.2/4.5- hgb 113/109/111
i ly 57/65
hvala
LY-limfociti. Nalaz KKS te DKS svakako treba ponoviti,te ev. pregled hematologa.

Quote:
bibigo kaže: Pogledaj post
Evo javljam se nakon dužeg vremena. Napravili smo nalaz CRP =8,1
Molim dr Hrvoja komentar, što bi trebalo dalje
Pozz
Uredan nalaz. Zasada ako nema neke tegobe-ništa.

Quote:
Conphas kaže: Pogledaj post
pozdrav svima

Nedavno mi se pojavila psorijaza na rukama.
Doktorica me poslala vaditi krvnu sliku.
I ovo je nalaz.
.................................
Molio bih vaše mišljenje
Niste naveli dob,te dali imate povećanu TT,ev. povišen RR.
Urin-uredan nalaz.
U biokemiji je nešto blaže povišen kreatinin /bubrežna funkcija/,definitivno patološki nalaz urata,te poremećene vrijednosti lipida.
Potreban je pregled nefrologa s nalazom,ujedno ih ponoviti
KKS,GUK,ureja,urati,kreatinin,kompletan lipidogram,CRP,hepatogram
24h urin-kreatinin,urati,proteini,klirens kreatinina.
Evo vam i dijeta kod hiperuricemije
1.SKUPINA-MOŽE SE JESTI CIJELO VRIJEME-sir,jaja,šećer,mlijeko,voće ,neko povrće.
2.SKUPINA HRANA KOJU TREBA TRAJNO IZBJEGAVATI-plava riba,alkohol,masnu hranu,iznutrice.
Nakon pregleda i obrade može se ev. ordinirati terapija
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 19:16   #2714
Conphas
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 66
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post

Niste naveli dob,te dali imate povećanu TT,ev. povišen RR.
Imam 28 godina.

TT? RR?
Conphas is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 19:20   #2715
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
Conphas kaže: Pogledaj post
Imam 28 godina.

TT? RR?
TT-tjelesna težina
RR-krvni tlak.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 22:17   #2716
teta mina
Registrirani korisnik
 
teta mina Avatar
 
Registracija: Jul 2010.
Postova: 1,037
mimoza40, hrvoje dr. hvala
stigla je dijagnoza- trombocitopenija U pon ide vaditi krv pa cemo vidjeti kakva je krvna slika
teta mina is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2012., 07:50   #2717
Conphas
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2010.
Postova: 66
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
TT-tjelesna težina
RR-krvni tlak.
110 kg
tlak 120/80
Conphas is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2012., 14:59   #2718
dreamer~dreams
...awaking
 
dreamer~dreams Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: ~reality~
Postova: 3,480
molim pomoć za tumačenje nalaza... dakle, dijete staro 14.5 mj. krv je vadila da provjerimo je li anemična. nije imala nikakve viroze ni bolesti, zadnji put prije 4-5 mjeseci blagu virozu od par dana sa smrcanjem samo...

ovo je nalaz:


brine me to što su joj povišeni eritrociti i smanjeni leukociti... sto to znaci?

mislite li da bi trebala uzimati zeljezo?
__________________
E.
dreamer~dreams is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2012., 19:54   #2719
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
teta mina kaže: Pogledaj post
mimoza40, hrvoje dr. hvala
stigla je dijagnoza- trombocitopenija U pon ide vaditi krv pa cemo vidjeti kakva je krvna slika
Trombocitopenija znači smanjen br. trombocita,što je očito. A treba istražiti uzrok tom smanjenju br. T.

Quote:
Conphas kaže: Pogledaj post
110 kg
tlak 120/80
Treba smršaviti pod br. 1, nebi bilo i zgorega provjeriti i funkciju štitnjače,te učiniti UZV abdomena s osvrtom na jetru i bubrege.
Ostalo dalje vrijedi.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2012., 11:23   #2720
sophie7
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2012.
Lokacija: Zagreb
Postova: 309
dr.hrvoje

S obzirom da sam Vas dosta nagnjavila s nalazima, javljam da je ( novi ) reumatolog kao dg napisao SLE seu MCTD ( kaj je napredak u odnosu na UCTD, slažemo se? ), i dao mi Resochin ( ili Quensil, ak ga hoću platiti ).
I pretrage, o čemu sam pisala na temi o lupusu.
Thanks na odgovorima!
sophie7 is online now  
Odgovori s citatom
 

Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 16:24.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger