Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver > Prijenosna računala
Korisničko ime
Lozinka

Prijenosna računala Omnia mea mecum porto

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.05.2012., 00:15   #1
wardancer
undergoing ecdysis

wardancer Avatar

Registracija: Mar 2004.
Angry stalno crkava hard - ideje?

imam toshibu satellite U300-13J već lijepi broj godina i nemrem se na puno požaliti, ali od kad je malo ostarila već mi serijski umiru hardovi. sreća u nesreći, umiru pod garancijom, ali poslijednji je trajao manje od mjesec dana
ima li netko iskustva ili ideje što bi moglo uzrokovati njihovu preranu smrt? ne znam niš o funkcioniranju računala, ovako laički si zamišljam da možda nekaj s napajanjem nije ok, pa ga neki izboj sprži...ali kako uvijek hard? sve ostalo je ok (rasklimani usbovi i još neke stvari su očekivani s obzirom na godine korištenja), jedino je baterija postala sasvim beskorisna, pa je stalno ukopčan i do sada sam dva puta morala mijenjati punjač.

ima li smisla slati ga nekamo na dijagnostiku? dečki u servisu su mi rekli da je to jednostavno tako (hardovi crkavaju), ali ipak pitam, možda nekaj naučim

dodir je manifestacija naših osjećaja
wardancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 00:27   #2
Matesonik
munjobrisljiv izcitnik

Matesonik Avatar

Registracija: Feb 2006.
Hardovi su opcenito valjda najkvarljiviji dio racunala. A crkavaju, izmedju ostalog, jer im je vruce i zbog loseg napajanja. Skini nesto tipa hdtune i javi koja je temperatura diska. Usput, koji je tocno bio kvar diska? Jesu ti ista rekli? Ili, prije nego si reklamirala, koji su bili simptomi?
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 16:03   #3
Digitall
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2006.
hardovi na laptopima prije svega crkavaju zbog loseg rokovanja.. sto znaci cesto drmanje, nosanje, kvrckanje (dok je ukljucen), grublje pisanje (udaranje) po tipkovnici, grublje stavljanje na stol i sl. jer je to najosjetljiviji dio.. po dosadasnjem iskustvu s diskovima u laptopima uvijek su duze izdrzali oni koji su bili cijelo vrijeme na stolu nego oni koji su bili "po terenu" tj. nosani okolo u radu.
iako naravno uvijek postoji primjerak diska koji ce bez razloga crknut u prvih mjesec dana..

ali ako ti je laptop u stanju mirovanja stalno, i dogada se to da stalno crkavaju novi hardovi onda je u pitanju ploca koja vrlo vjerojatno daje salje vise ili manje struje prema disku sto se njemu ne svida bas
Digitall is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 17:56   #4
wardancer
undergoing ecdysis

wardancer Avatar

da, to je najfrikastije, kaj je uglavnom na miru, nitko nije grub prema njemu i rijetko ide na izlete

trenutno je disk na servisu jer je opet izdahnuo ali def. ću provjeriti temperaturu kad dobijem novi (pretpostavljam da će tako završit). na papiru koji sam dobila piše dijagnoza: "mrtav" a to je i najbolji opis - ne daje nikakve simptome, baš niš i onda u jednom trenu ga više nema dakle ako je bio isključen nema se s čega dignut, a ako je bio upaljen zacrni se ekran i to je to, nemreš ga više dignut daklem

smrdi mi da je ipak stvar u matičnoj - je li moguće teoretski nekaj s tim napraviti (uravnotežiti koliko struje šalje) ili je to nepopravljivo? možda se čini suvišno pitanje, ali tako su mi za rasklimane usb-e u servisu rekli da se to ne popravlja i da moram zamijeniti cijelu matičnu, ali na kraju su ih ipak uspjeli učvrstiti i evo, već godinu dana rade kao novi

wardancer is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 04.05.2012., 18:27   #5
Digitall
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2006.
sve se moze popraviti samo je pitanje volje i isplativosti, uglavnom se ljudima u servisima neda zajebavat sa tako nekim "sitnijim" kvarovima pa samo kazu da trebas novu plocu.. jer ce vise vremena izgubit trazeci kvar (i naravno manje ce moci naplatiti), nego zamjenit cijelu plocu
Digitall is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2012., 20:34   #6
wardancer
undergoing ecdysis

wardancer Avatar

istina, iako danas se dobar dio stvari i proizvodi s namjerom da se nikad ne popravlja, pa stvarno treba volje upuštati se u to...

ako znate nekog servisera koji se voli upuštati u takve pothvate, možete mi preporučiti na pp, rado bih mu odnijela da pogleda komp (kad dobijem nazad hard), pa da vidimo može li se što učiniti...

wardancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2012., 01:49   #7
Matesonik
munjobrisljiv izcitnik

Matesonik Avatar

Registracija: Feb 2006.
Treba vidjeti u kom smislu je disk mrtav. Jel mu otisla elektronika, mehanika, ili ima bad sectore.

Sto se napajanja tice, ovako: mjeriti napon na disku (mora biti 5V), kroz dulje vrijeme. Ako bude divljao preko +- 5%, muci te regualcija na maticnoj. Visak se lako rijesi, manjak teze.
Odgovori s citatom
Old 05.05.2012., 23:43   #8
lucco85
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2009.
Popravljao sam taj laptop s identičnim kvarom, izgubio sam oko 15h rada na njemu pa sam ga zapamtio.
Kao što su većina ovdje pretpostavili problem je bio s napajnjam diska odnosno 5V dio.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223888
Dali je i u ovom slučaju tako....neka provjeri neki od servisa koji se bavi time po izboru vlasnika...

Zadnje uređivanje lucco85 : 05.05.2012. at 23:48.
lucco85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2012., 12:28   #9
KD electronic
Registrirani korisnik

KD electronic Avatar

Registracija: Oct 2011.
Slažem se s kolegama, vrlo vjerojatno je problem u napajanju (5V), a manje vjerojatno u signalnom dijelu odnosno southbridge kontroleru. Prije zamjene harda svakako bi netko stručan trebal to provjeriti (da ne bi i treći hard prošal isto).
KD electronic is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja