Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
07.05.2012., 14:04
|
#221
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Toliko će biti sigurno, a uz dobre uvjete, biljke koje sad zameću plodove (ili ih već razvijaju) mogle bi i dvaput rodit do listopada
|
|
|
07.05.2012., 14:11
|
#222
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
nagaboni mi ionako nisu prioritetni jer nisu bas jestivi.
anaheimi su mi prioritet, napreduju odlicno i na njima vec ima normalnih cvjetova, lijepih, bijelih.
|
|
|
07.05.2012., 15:34
|
#223
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
Lokacija: Zagreb
Postova: 11,366
|
Dal je netko uzmao sjemenke iz nase firme exotic-king? iskustva, cojena itd
Vidim da u ponudi imaju vise vrsta ljutih papricica a medju njima Habernero i Jalapeno papricice
__________________
Thenebra :broj godina pomnozi sa brojem koliko ti puta pas dnevno jede. i toliko vrecica moras imati sa sobom! znaci npr.. 2(godine) X 2(dnevno puta jede) = 4 vrecice
|
|
|
07.05.2012., 16:03
|
#224
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Quote:
Wedding kaže:
Dal je netko uzmao sjemenke iz nase firme exotic-king? iskustva, cojena itd
Vidim da u ponudi imaju vise vrsta ljutih papricica a medju njima Habenero i Jalapeno papricice
|
Nisam uzimao sjemenje jer mi se čini dosta skupo. Jeftinije mi je iz Australije naručiti sjeme od the hippy seed company, a provjereno je dobro.
Planiram od njih kupiti nešto plodova ljutih papričica, čisto da imam dok moje još rastu
Imaju dosta krasnih biljaka i drveća, vrlo rijetkih kod nas, ali često su im skupe sadnice i sjemenje.
@Grga, kaj uzgajaš nagabone ako ti nisu jestivi?
U principu kaže mi kolega s jednog drugog foruma, da za razliku od nekih ljutih papričica, čak i imaju neki samo njima svojstven okus. Koliko sam upoznat, to je križanac Nage i Scotch Bonnet paprika, s ciljem da zadrži ljutinu Nage i pomalo slatkast voćni okus Scotch Bonnet papričice.
Nisam ih probao, ni uzgajao pa ne znam sa sigurnošću.
Zadnje uređivanje Retroman : 07.05.2012. at 16:12.
|
|
|
07.05.2012., 16:12
|
#225
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
Quote:
Retroman kaže:
@Grga, kaj uzgajaš nagabone ako ti nisu jestivi?
U principu kaže mi kolega s jednog drugog foruma, da za razliku od nekih ljutih papričica, čak i imaju neki samo njima svojstven okus. Koliko sam upznat, to je križanac Nage i Scotch Bonnet paprika, s ciljem da zadrži ljutinu Nage i pomalo slatkast voćni okus Scotch Bonnet papričice.
Nisam ih probao, ni uzgajao pa ne znam sa sigurnošću.
|
ma previse su ljute da bi ih svakodnevno konzumirao. mislim da ce vecina toga zavrsiti osuseno i pretvoreno u nekakav ljuti umak koji bi trebao potrajati...
|
|
|
07.05.2012., 16:17
|
#226
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Quote:
grg4 kaže:
ma previse su ljute da bi ih svakodnevno konzumirao. mislim da ce vecina toga zavrsiti osuseno i pretvoreno u nekakav ljuti umak koji bi trebao potrajati...
|
Moraš poraditi na otpornosti na ljutinu.
Meni recimo, jalapenosi i cayenne papričice više nisu uopće ljute, a ljutina habanero papričica mi je kao nekad tabasco umak.
Ne znam jel to dobro ili loše, ali je tak
|
|
|
07.05.2012., 16:20
|
#227
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
jalapenosi su izvanredni, tocno ljuti koliko treba i imaju izvrsno debelo i hrskavo meso. ne cudi sto se medju najpopularnijima. ja ih volim iskljucivo zelene. cayenne nisam nikad probao tako da o njima ne znam puno.
sto se tice tolerancije na ljuto, nadam se da ce ove godine biti nekakvog napretka.
|
|
|
07.05.2012., 16:28
|
#228
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Quote:
grg4 kaže:
jalapenosi su izvanredni, tocno ljuti koliko treba i imaju izvrsno debelo i hrskavo meso. ne cudi sto se medju najpopularnijima. ja ih volim iskljucivo zelene. cayenne nisam nikad probao tako da o njima ne znam puno.
sto se tice tolerancije na ljuto, nadam se da ce ove godine biti nekakvog napretka.
|
Cayenne su ti u principu na razini domaćih ljutih feferona, mislim da su i oni iz cayenne porodice.
Kod jalapenosa mi se sviđa što su zbog svog debelog mesa i šireg (u odnosu na primjerice cayenne) dugoljastog oblika pogodni za punjenje, izvrsni su punjeni chedar sirom.
Meni je habanero dobra mjera ljutine. Žestoko ljuto, a opet ne ektremno. Bhut Jolokia ili Trinidad Scorpion svakako nisu papričice koje bi svakodnevno konzumirao, habanero bi mogao svaki dan
|
|
|
07.05.2012., 16:36
|
#229
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
Quote:
Retroman kaže:
Cayenne su ti u principu na razini domaćih ljutih feferona, mislim da su i oni iz cayenne porodice.
Kod jalapenosa mi se sviđa što su zbog svog debelog mesa i šireg (u odnosu na primjerice cayenne) dugoljastog oblika pogodni za punjenje, izvrsni su punjeni chedar sirom.
Meni je habanero dobra mjera ljutine. Žestoko ljuto, a opet ne ektremno. Bhut Jolokia ili Trinidad Scorpion svakako nisu papričice koje bi svakodnevno konzumirao, habanero bi mogao svaki dan
|
jalapenosi, ne mogu docekati da te tri biljke krenu s plodovima. bas me zanima koja ce to kolicina biti do kraja...
od habanerosa kod mene nista ove godine ali sljedece cu definitivno uzgojit bar 2 red savine. morat cu ih ostaviti na sadasnjem mjestu jer su na krovu supe nevjerojatni vjetrovi vrlo cesto, unistilo bi ih za kratko vrijeme.
|
|
|
07.05.2012., 16:49
|
#230
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Quote:
grg4 kaže:
jalapenosi, ne mogu docekati da te tri biljke krenu s plodovima. bas me zanima koja ce to kolicina biti do kraja...
od habanerosa kod mene nista ove godine ali sljedece cu definitivno uzgojit bar 2 red savine. morat cu ih ostaviti na sadasnjem mjestu jer su na krovu supe nevjerojatni vjetrovi vrlo cesto, unistilo bi ih za kratko vrijeme.
|
ja s red savinom nemam sreće, nisam ih uspio uzgojit ove godine, dvije koje su izašle su propale.
Može biti da ih je teže uzgojiti, obzirom da je to poboljšana verzija klasičnog habanera, dobivena uzimanjem isključivo najboljih i najvećih plodova.
|
|
|
07.05.2012., 17:03
|
#231
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
dobro je sto imamo ovu temu pa cemo se na zimu dogovoriti sto ce tko kupiti od sjemenja i onda udaramo trade!
|
|
|
07.05.2012., 17:34
|
#232
|
The Professional Cynic
Registracija: Mar 2008.
Postova: 57,417
|
I nije neka kombinacija jer se poprilicno sorti prodaje tek po 10 sjemenki, pa s obzirom na saroliku klijavost bas i nece previse ostati za klijanje.
Bolje je od svake sorte sacuvati po jedan krasan primjera te da se preko zime uigramo s kloniranjem reznica pa njih razmjenjujemo.
|
|
|
07.05.2012., 17:42
|
#233
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
moze i to, bar mozemo biti sigurni da nece biti zajeba sa sjemenkama. ja ove moje, narocito ako se budu pokazale fine, planiram negdje sacuvati preko zime.
|
|
|
07.05.2012., 18:02
|
#234
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
U dečki, to se traži, ionako mi je to slijedeća stvar koju želim naučit, kloniranje reznica
|
|
|
07.05.2012., 18:08
|
#235
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
bas gledam o kloniranju na jubitou, nikakva nauka, samo Clonex, malo vode, zemlje i srece i to je to.
|
|
|
07.05.2012., 20:41
|
#236
|
The Professional Cynic
Registracija: Mar 2008.
Postova: 57,417
|
Krajnje trivijalno koliko god zvucalo misticno
1. pripremiti ciste skare, ostar nozic ili skalper, gel ili prah za ukorjenjivanje, plocice ili zemlju s pijeskom (onaj supstrat za klijanje je odlican), casice, te propagator
2. odabrati mlade grancice s nekoliko potencijalnih pupova i mladim listicima. Najbolje je dan prije pripremiti potencijalne reznice kako bi se jos na biljci stigle oporaviti - ukloniti velike listove i ostaviti samo one na vrhu, ako nema dovoljno mladih listica velikog mozemo pretezati na pola.
- skarama odrezemo reznicu i cim prije je umocimo u casu s vodom na sobnoj temperaturi kako ne bi usao zrak u reznicu. Pozeljno da je dugacka barem 6-8cm
- pripremimo casice sa zemljom, odvojimo potrebnu kolicinu gela ili praha u zasebnu posudicu,
- uzmemo sadnicu te brzim i ostrim potezom napravimo rez pod ostrim kutem te prerezano mjesto odmah umocimo u hormon.
- pomocu olovke ili sl. u zemlji probusimo rupicu da prilikom guranja u podlogu ne obrisemo gel s reza, zabijemo reznicu i lagano pstima stisnemo zemlju kako bi se ucvrstila, mozemo i lagano zaliti
- stavimo u propagator, zatvorimo sve ventilacijake otvore i stavimo na neko toplo mjesto bez direktnog sunca.
- prvih deset dana nekoliko puta dnevno spricamo biljke s rasprsivacem jer nam je cilj stvoriti efekt vlaznog i toplog staklenika.
- nakon prvih desetak dana pocinjemo smanjivati spricanje, polako ostavljamo otvorenu ventilaciju
- obicno nakon dva tjedna provjeravamo da li smo uspjeli tako da skinemo poklopac i promatramo listice, posebmo velike. Ako se niti nakon par sati ne objese znak je da korijen funkcionira, ako se objese pospricamo listove i poklopimo te priceko jos koji dan
- obicno je dva tjedna dovoljno za pocetno privikavanje, a one koje se primile mozemo oko treceg tjedna presaditi u ciljano mjesto te lagano pognojiti.
Prema mojim iskustvima nakon pocetnog zastajkivanja kad jednom pocnu rasti debelo presisaju one koje smo pokrenuli iz sjemena.
Od hormona za ukorjenjivanje meni je vrlo drag Clonex jer je multifunkcional (kod nas postoje 3-4 izvedbe ovisno za koje biljke), ako se drzi u hladnjaku funkcionira jos godinama nakon isteka roka trajanja, te s postarinom ispadne jeftiniji nego slicni po nasim trgovackim centrima.
Za vjezbu preporucam rezuckanje rajcice, njih je moguce ukorijeniti znatno brze pa dobro dodu za eksperimentiranje.
I jedan bitan detalj - biljke koje smo ukorijenili u vodi ili hidroponski razviju drukcije mehanizme hranjenja pa se sokiraju kad se nadu u zemlji, zato reznice koje namjeravamo zasaditi u podlogu zakorjenjujemo u supstratu i obrnuto ako se mislimo igrati s hidroponikom.
|
|
|
08.05.2012., 10:03
|
#237
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
Razmnožavanje reznicama nije mistika, ali je za paprike dosta neuobičajeno, barem u mom kraju, pa je zato čudno
Vjerujem da nije tolko komplicirano, ali niakd se nisam bavio time.
Kad smo kod toga, mogao bi naručiti clonex i probati klonirati paprike, uzti par izdanaka s neke od ovih koje već rastu, i probati. Da budem spreman za zimu
U cijeloj priči jako mi je privlačna spomenuta brzina rasta klonirane biljke
|
|
|
08.05.2012., 11:51
|
#238
|
The Professional Cynic
Registracija: Mar 2008.
Postova: 57,417
|
Osim brzine prednost je sto mozemo odabrati najbolje biljke pa njih klonirati, a nema niti brige oko cistoce sjemenja
|
|
|
13.05.2012., 18:06
|
#239
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Osijek
Postova: 1,551
|
evo, da malo ozivimo temu jer smo se svi nesto ulijenili, fotkice!
;-)
sve papricice na okupu
prve dvije bebice anaheima
paradajzici (ovaj viseci je od prije dva dana na ovoj lokaciji, premjesten je sa stare na kojoj mu se ocito nije svidjalo)
imaju i paradajzici bebice
jos uvijek tuzni nagaboni, sve sam manje optimistican vezano za njih, nesto se cudno ovdje dogodilo...
|
|
|
14.05.2012., 12:36
|
#240
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
Postova: 1,468
|
ma taman sam htio pitati što se stalo s postvoima i fotkama
Ne brini za Nagabone, izvući će se. Moje su neke i lošije izgledale, a sad su ok
Nego, vidim da sadiš paradajze naopačke. Ima li koja posebna napomena što se održavanja tiče? Ja sam ove godine posadio za probu po jedan paradajz i po jednu papriku naopačke, pa ćemo vidjeti jel bude kaj od toga
|
|
|
|
|
Tematski alati |
|
Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:26.
|
|
|
|