ma sve pet, slažem se apsolutno s vama ali mislim da je tema otišla malo u entuzijastične vode... čisto sumnjam da će se autor teme upuštati u OC-anje a pogotovo drastično koje zahtijeva noctuu ili vodu i ludo hladno kućište
znam da bi vi iscijedili i zadnji atom snage iz tog proca, ali... već je 2011 platforma skupa i natjerala je konfu u zonu preko 10kk što nisu astronomski novci, ali se postavlja pitanje isplativosti ako se ne radi profi posao koji donosi lovu...
S obzirom da Sandy Bridge E platforma za ozbiljan rad često premaši 10 K kuna onda za onog tko želi max. iz procesora H100 je preporuka jer, koliko je meni poznato, nema zračnog coolera koji ostvaruje bolje performanse u hlađenju sa jakim OC-om u full loadu.
Za potvrdu navedenog, u nastavku je test najboljih 2011 coolera i to na overcloockiranom 3960X procesoru u full loadu:
Vidljivo je da H100 ostvaruje daleko najbolji rezultat ako se želi izvuć max. iz procesora i jedini drži temperaturu ispod 60C.
Za usporedbu s Noctuom NH-D14 - Corsair H100 u low modu ostvaruje malo bolji rezultat od Noctue na max. I Noctua je definitivno preporuka ali uz tako skupu konfu tih 300 kn više za H100 definitivno vrijedi, a pogotovo ako se ide s overclokingom iznad 4,5 GHz. Tu bi se trebala vidjeti značajnija razlika u hlađenju.
Osim toga, u najvećem broju dostupnih testova Sandy Bridge E procesora korišteno je neko slično vodeno hlađenje (najčešće Intel RTS2011LC).
Što se same konfe tiče, ako je vrijeme bitna stavka (i moguća zarada) onda definitivno 2011 konfa. U suprotnom, Flatronova konfa sa dodatnom memorijom i eventualno 120 GB SSD-om je way to go.
Zadnje uređivanje listerstorm : 02.06.2012. at 10:01.
Iz osobnog iskustva mogu reći da je Noctua dovoljna za OC do 4.8GHz iako ja držim 3930K na 4.6GHz jer nije više tolika razlika između 200MHz... H100 je bacanje para, cca 30% je skuplji a nije 30% bolji, zapravo jedva da je bolji i uz to bučan dok je Noctua praktički nečujna, apsolutno je Noctua najbolji izbor ali ako topic starter ne želi overclockati onda je i Frio super jer je combo GD65 + Frio sasvim u redu...
Također bi izbjegavao OCZ SSD diskove jer imaju jako puno reklamacija, crkavaju najviše od svih a pogotovo bi izbjegavao asinkrone nand-ove za posao jer drastično gube na brzini što ih se više napuni, preporuka sinkronih bi bila Intel 520 120GB, Mushkin Chronos Deluxe 120GB, Corsair Force GT 120GB...
Ne bavim se photoshopom ali kao da sam negdje čitao da je GTX 570 prva kartica sa Adobe CS certifikatom, niži modeli nemaju pa sa svakim novim driverom treba ponovo poštimavati postavke?
ma sve pet, slažem se apsolutno s vama ali mislim da je tema otišla malo u entuzijastične vode... čisto sumnjam da će se autor teme upuštati u OC-anje a pogotovo drastično koje zahtijeva noctuu ili vodu i ludo hladno kućište
znam da bi vi iscijedili i zadnji atom snage iz tog proca, ali... već je 2011 platforma skupa i natjerala je konfu u zonu preko 10kk što nisu astronomski novci, ali se postavlja pitanje isplativosti ako se ne radi profi posao koji donosi lovu...
potpisujem
Moj 3930K na 5GHz traži 1.430V za stabilnost ali temperature podivljaju skupa sa naponom preko 4.9GHz, nakon 4.9GHz sve veći i veći skokovi, do 4.8GHz fantastično skalira overclockom...
Bivši 2700K koji je jedan od najboljih primjeraka koji sam ikad vidio je za 5000MHz tražio 1.375V i bez problema ga je Noctua držala u 60-im °C pod stresom...
H100 je bacanje para, cca 30% je skuplji a nije 30% bolji, zapravo jedva da je bolji i uz tobučan dok je Noctua praktički nečujna, apsolutno je Noctua najbolji izbor
Noctua je u kategoriji price/performance no1. dok je u kategoriji performance H100 no1. Za konfu od 12 k kn tih 300 kn nisu presudna stavka.
Što se tišine tiče, u low modu sa overclockiranim 3960 X procesorom u punom opterećenju, H100 ostvaruje marginalno bolji rezultat hlađenja od Noctue u high modu (vidljivo u linku koji sam postao gore) a istovremeno je u low modu i tiši od Noctue:
Noctua je u kategoriji price/performance no1. dok je u kategoriji performance H100 no1. Za konfu od 12 k kn tih 300 kn nisu presudna stavka.
Što se tišine tiče, u low modu sa overclockiranim 3960 X procesorom u punom opterećenju, H100 ostvaruje marginalno bolji rezultat hlađenja od Noctue u high modu (vidljivo u linku koji sam postao gore) a istovremeno je u low modu i tiši od Noctue:
za 24/7 render 3930 sigurno nece raditi na 5GHz jer se nece ohladiti ni da je u Gorenje zamrzivacu.osobno imam Noctua cooler i prakticki je necujan.
H100 je definitivno daleko bucniji pod opterecenjem i samo malo bolji,a skuplji je 30%.za rad na 4,6Ghz treba manje napona i manje se zagrijava,a za to je i vise nego dovoljan odlican Frio cooler,sto potvrdjuju i testovi...
Noctua je definitivno najbolji izbor,ali za svakodnevni rad Frio je i vise nego dobar...
Čini mi se da taj frostytech test nije rađen na 2011 platformi tako da su i rezultati hlađenja manje primjenjivi u odnosu na onaj test sa 2011 patformom koji sam postao i koji bi zbog toga trebao biti mjerodavniji.
5DBA u teoriji ne znači puno ali je i jako relativan pojam s obzirom na raspon u kojem se promatra.
Npr. razlika između 22-27 DBA je puno manje zamjetna (pa čak i veća razlika u tom rasponu) u odnosu na razliku 43 - 48 DBA jer sve što je više od 42-43 DBA postaje zamjetno a kako se približavamo 50 DBA i dosta glasno.
E sad, ovo nije od bitnijih stvari, ali nekome sa bočnom prozirnom stranicom je možda bitna i estetika a tu se IMO (pre)glomazni ND H14 sa smeđom bojom ne može mjerit sa H100 setupom. Isto tako, s tim coolerom se treba paziti i s izborom memorije (vjerojatno ide isključivo low profile).
Definitivno smo previše otišli u coolere. A pitanje je hoće li se uopće raditi OC odnosno hoće li se uopće uzeti neka od predloženih konfi (u većini slučajeva tako ispadne a imam osjećaj da ni ovaj nije iznimka).
Quote:
Wodoo kaže:
H100 je definitivno daleko bucniji pod opterecenjem i samo malo bolji,a skuplji je 30%.za rad na 4,6Ghz treba manje napona i manje se zagrijava,a za to je i vise nego dovoljan odlican Frio cooler,sto potvrdjuju i testovi...
Noctua je definitivno najbolji izbor,ali za svakodnevni rad Frio je i vise nego dobar...
Tu se slažem da je bučniji pod opterećenjem ali za 3930 K na 4,5 - 4,6 Ghz je sasvim dovoljan low (silent) mod u kojem je tiši od Noctue a i ostvaruje niže temperature procesora (prema testovima koje sam linkao).
Frio je odličan za svakodnevni rad sa 3930 k ali ako je na 4,8 GHz otišao na praktički 90C onda bi i na 4,6 Ghz bio blizu 80C što je IMO ipak previše. To je pokazao test na PCekspertu koji bi trebao biti najmjerodavniji jer nisam nigdje dalje našao test Fria sa 3930 K procesorom (logično jer je stariji od 2 godine).
Zadnje uređivanje listerstorm : 02.06.2012. at 22:56.
uz dobro kuciste cak i da radi 4,6Ghz sumnjam da ce temperature biti tako visoke....uopce ne znam kako H100 moze biti tisi od Noctua hladnjaka jer je Noctua skoro pa necujna.i u stres testovima ne primjecujem neku znacajniju buku.....
i uz H100 cooler na 4,6Ghz ventilatori ce biti jako optereceni,sto ce drasticno povecati buku,a za cjelodnevni render bas i nije preporucljivo.ako je Euronymous sklon clockanju i profesionalno ce se baviti renderom ja bi svakako preporucio Noctua cooler zbog cijene,vrhunskog hladjenja i vrlo niske razine buke,usudio bih se reci referentne.imam taj cooler i tesko da bi zamijenio za bilo koji drugi,a imao sam ih nekoliko....izbor RAM memorija za Noctua cooler je jako velik i tu nema problema,a estetika je stvar pojedinca.meni se recimo svidja izgled i uopce ne nagrdjuje unutrasnjost,dapace tako masivan i mocan cooler izgleda impresivno...
opet ako se ne zeli igrati sa trazenjem granica onda moze i Frio jer za svakodnevan rad je itekako dobar.stavio sam gore linkove testova sa cijenjenih portala i svi potvrdjuju visoku kvalitetu ovog hladnjaka...
naravno ovo je samo moje misljene,a ako grijesim i ako misli da je H100 ili neki drugi hladnjak bolji ,nema problema.ipak je kupnja ovako zahtjevnog i skupog stroja ozbiljna stvar...
A čuj, ako je Frio na 4,8 dostigao 89C a ja vjerujem recenziji s PCeksperta koja je to lijepo pokazala (kućište je bilo prostrano - big tower i vrlo dobro hlađeno (uključujući i 200 m fan), ne znam koju bih temperaturu pretpostavio uz 4,6Ghz? Vjerojatno blizu 80C što je još uvijek vrlo visoko. To je bio jedini test Fria sa 3930k i njihov je zaključak bio da je Frio negativna stvar u toj konfiguraciji. Nitko nije ponudio niti jedan link na neki drugi test Fria sa tim procesorom tako da mi je taj najmjerodavniji, a i imam povjerenja u recenzije s PCeksperta.
Frio je sigurno dobar za svakodnevni rad i blaži overclock.
Što se tiče Noctue, ja tebi vjerujem na temelju vlastitog iskustva ali isto tako vjerujem da nema razloga da sumnjaš u rezultate testova koji su potvrdili da je H100 u low modu tiši i bolje hladi od Noctue (u nastavku link za potvrdu na 2011 platformi):
Vidljivo je da je H100 u low modu tiši od Noctue a u medium modu jednako glasan kao Noctua. H100 je jedino u max. modu glasniji od Noctue ali za tim nema potrebe dok god se ne ide na max. overclock (4,8 GHz ili više).
Iz 2 razloga bih preporučio H100:
- na OC-u do 4,5-4,6 Ghz je dovoljan silent mod i tu je malo tiši od Noctue i najbolje hladi
- na OC-u iznad 4,5 Ghz prednost H100 raste i H100 postaje vjerojatno najbolje rješenje (osim custom water cooling sustava) za one koji žele max. iz procesora. Tu naravno postaje bučniji ali postoje i slušalice uz rad na konfi.
Ja sam u većini slučajeva za najbolji price/performance (što je u ovom slučaju Noctua a ima i odličnu garanciju od 6 godina iako i H100 ima 5) ali baš zbog tako skupe konfe išao bih na maksimalno moguće hlađenje (a i većina recenzenata high end procesora sa 2011 platforme koristi vodena hlađenja), naravno samo u slučaju da će se raditi OC.
U svakom slučaju, niti sa Noctuom niti sa H100 ne može se pogriješiti.