Ovako, u vikendici imam jednu sobu, koja nema dimnjak, a u kojoj mi treba grijanje. Plin mi je preskup, a svoje šume imam dosta, pa bi ja grijanje na nekakvu peć iz bauhausa ili pevca u klasi oko 15oo kuna... e, sad mene zanima jel moguće na neku foru spojiti odvod dima bez dimnjaka, samo sa cijevima, tzv. ''rafnikima'', bilo preko krova, bilo preko zida... evo, malo sam gruntal, ja bi zaštemal zid i rafnik van spojil jedno metar odzida dalje, da mi ne dimi po fasadi... Jel to moguće? Soba je na sjevernoj strani, ak to igra ulogu...
DIY možeš svašta spojiti, no mislim da iz sigurnosnih razloga "čista" cijev treba ići okomito van (znači kroz krov). Nije zidan, ali je dimnjak - a mora biti takav da dihta i gore kapica da ti ne baca vodu unutra
Vjerojatno postoji i neka ventilirana verzija koja bi se mogla izbaciti kroz bočni zid, no to malo proguglaj ili nek neko ko zna nabaci informaciju.
ja sam misli iznad peći staviti onu harmoniku, čuvar topline, pa jedno metar cijevi još u sobi da bude okomit iznad toga, pa onda jedno metar i pol da ide van kroz zid okomito, pa još jedno koljeno prema gore, i na to kapa, da ne pada unutra kiša. Jel to izvedivo?
najprije prošeći po Kozari boku i sličnim naseljima, sigurno ćeš nać inspiracije za dimnjake :P
Naravno da je moguće tako improvizirati dimnjak. ali moraš računati na neke stvari:
-ako nije dobro izoliran, bit će kondenzata koji če kapati u peć
-ako je kapa na dimnjaku malena, bit će kiše u peći
-ako cijev nije izolirana velika je šansa požara
dakle, uzmeš običnih emajliranih cijevi kolko ti treba, onda nađeš širu cijev,5-6cm širu. pa na emajliranu namotaš mineralne vune (vuna u pletenici) a ako imaš vška novaca uzmeš schiedel vunu za dimnjake, omotaš žicom da drži formu pa uguraš kroz širu cjev. ta šira počinje na početku tavana ili tamo gdje krov izlazi van, ali mora biti i tamo gdje dimnjak prolazi pokraj drvenih djelova.
kad sve napraviš zoveš limara da napravi opšav, te opšav između šire i uže cijevi.
ma sve je to skupo, ne mislim trošiti prevelike pare za dimnjak za peć koju ću koristit nekoliko puta godišnje... kak bi išla varijanta sa emajliranim cijevima kroz zid?
ma sve je to skupo, ne mislim trošiti prevelike pare za dimnjak za peć koju ću koristit nekoliko puta godišnje... kak bi išla varijanta sa emajliranim cijevima kroz zid?
Jednostavo zbušiš rupu na deki i spojiš cjev da dim ide na tavan i to je mukte to. Tehnologiju možeš provjeriti na nekoj staroj hiži, nekad su naše stare sve hiže u austrougarskoj imale takav sistem zbog poreza na dimljak.
Jednostavo zbušiš rupu na deki i spojiš cjev da dim ide na tavan i to je mukte to. Tehnologiju možeš provjeriti na nekoj staroj hiži, nekad su naše stare sve hiže u austrougarskoj imale takav sistem zbog poreza na dimljak.
i usput dimim meso na tavanu? Ma ne, onda bi mi cijeli tavan bil crni, rađe bi ja to nekak drugačije, pa na krov, ili još bolje kroz zid....