pa to ti govorim.
na tom motoriću nema senzora koji bi signalizirao njegov položaj NAKON vraćanja u nulu. ti mu zadaš komandu pol gasa a on šteka i otvori samo 48%. kad pustiš gas, više se ne vrati kam treba, na nulu, nego negdje zapne pa je malo otvoreno i eto sranja.
to se događa sa puno manjim razlikama ali nakon par dana leptir više ne zatvara kak treba jer se ne može vratiti na nulu i motor loše radi.
za probu, ionak nemreš ništ sjebat, ja bi skinul motorić dolje i dobro ga ispral onim sprejem za čišćenje elektronike. možda počisti neko smeće ako ga ima unutra pa proradi kak treba ali to ne možeš znati dok ga opet ne podesi na nulu i dok ne isprobaš.
sve pod uvjetom da jedan od zupčanika nije potrošen, pa se izvali na stranu i on zapinje.
E, jučer idem baš vidjeti što se dogodi sa samim leptirom kad dodam kontakt. Skinem usisnu cijev, gledam leptir, skroz zatvoren, dirnem motor ler gasa, on krene raditi i namještati se, wtf??
I onda shvatim da ga možda jebe njegov konektor ili koja žica ima slab kontakt, iako sam ga već gledao. Jednostavno, stisnem konektor u stranu i on onda proradi i krene sa štelanjem. Konektor ima na sebi neku plastiku koja bi ga trebala još napeti, a koju sam ja normalno slomio prije 3 tjedna.
Sad sam zaljepio konektor izolirkom, sve to stegnuo i sad evo opet auto radi normalno.
A zanimljivo je što svaki put kad ugasim auto, uvijek su mi čudni zvukovi dolazili negdje od motora, kao da se nešto mehanički zatvara. Ja sam mislio da to plin kad ugasim nešto radi, ali drek, to se usisna klapna namješta.
na tom motoriću nema senzora koji bi signalizirao njegov položaj NAKON vraćanja u nulu. ti mu zadaš komandu pol gasa a on šteka i otvori samo 48%. kad pustiš gas, više se ne vrati kam treba, na nulu, nego negdje zapne pa je malo otvoreno i eto sranja.
to se događa sa puno manjim razlikama ali nakon par dana leptir više ne zatvara kak treba jer se ne može vratiti na nulu i motor loše radi.
za probu, ionak nemreš ništ sjebat, ja bi skinul motorić dolje i dobro ga ispral onim sprejem za čišćenje elektronike. možda počisti neko smeće ako ga ima unutra pa proradi kak treba ali to ne možeš znati dok ga opet ne podesi na nulu i dok ne isprobaš.
sve pod uvjetom da jedan od zupčanika nije potrošen, pa se izvali na stranu i on zapinje.
nešto griješiš, on samo štela ler gas, klapna se otvara preko sajle kak i treba. Znači kako ja imam tešku nogu, tako klapna radi preko sajle.
I da ne vrati klapnu skroz na nulu, ne bi crkavao, nego bi imao povišeni ler gas. On klapnu skroz vrati natrag, ne dobiva zrak i neće da radi. Isto i sa paljenjem, moram barem mrvicu gasa dodati da upali, inače se samo pogasi odmah.
Inače, mislio sam da sam riješio, no izgleda da opet crkava.
Moram pogledati dobro taj konektor, negdje neka žica gubi kontakt.
I da ne vrati klapnu skroz na nulu, ne bi crkavao, nego bi imao povišeni ler gas. On klapnu skroz vrati natrag, ne dobiva zrak i neće da radi. Isto i sa paljenjem, moram barem mrvicu gasa dodati da upali, inače se samo pogasi odmah.
Inače, mislio sam da sam riješio, no izgleda da opet crkava.
Moram pogledati dobro taj konektor, negdje neka žica gubi kontakt.
ma u principu je svejedno da li motorić pomiče klapnu ili samo regulira prolaz zraka za ler gas. kako god, on sjebe odnos zrak-gorivo i od toga nastaju problemi.
a uzrok je to što kompjuter misli da je zrak dovoljno otovoren jer je dao nalog motoriću da otvori ventil (i nema povratnu informaciju da li je to izvršeno ili ne). a ustvari, ventil je zatvoren (zbog pokvarenog elektromotora), zraka nema i motor teško pali.
Čekaj jel to onaj tvoj auto gdje je pola stvari na motoru drukčije nego što treba biti?
Jer ja imam isti takav 1.2 16v i moj nema sajlu gasa.
He, he, sad si naučio da taj njegov "Brazilski" 16V i tvoj 16V nemaju puno veze. Njegov ima sajlu. Njegov je nakakav bastard sklopljen od svega i svačega - nekakva polu varijanta između starog 16V sa Marellijem i tvog sa Bosch ubrizgavanjem.
He, he, sad si naučio da taj njegov "Brazilski" 16V i tvoj 16V nemaju puno veze. Njegov ima sajlu. Njegov je nakakav bastard sklopljen od svega i svačega - nekakva polu varijanta između starog 16V sa Marellijem i tvog sa Bosch ubrizgavanjem.
zato jer tako brz što ima brazilske gene.
A ništa, probat ću danas konektor otvoriti ako se da, možda unutra žica otpojena. Jer dok ga prodrmam, onda krene radit normalno.
Daklem, vozilo je do sada bilo na dva redovita servisa. Prilikom kupnje vozila 4.2010. godine "slatkadti miris" iz klima otovra u kabini nije se niti jednom pojavo.
Prvi puta se pojavio nakom zamjene filtera klime godinu dana kanije na redovitom serviu 4.2011. i od tada se javlja "radovito".
Rečeno mi je da obavezno ne gasim automobil i klimu istovremeno nego da minutu ili dvije ispušem zrak preko flitera da se osuši. Filter je između prvog i drugog servise dva puta dezifinciran, nema nigdje vlage u kabini na samim dovodima zraka, klima nakon stajanja kaplje kondenzat....Zapravo sve radi ispravno osim slatkastog mirisa prilikom paljenja ventilatora, nakon što upalim klimu slatkasti miris nestane za par minuta.
Primjeto sam da se u zadnja dva tjedna na moru gdje je klima radila 90% vremena podešena na 5-7 stupnjeva nižu temperaturu no vani, a auto bio u garaži ili prekriven bijelom plahtom smrad nije niti jednom javio. Čim sam došao u Zagreb i auto stoji na suncu i kraće su relacija slatkasti miris se javio. Znači čim upalim ventilator javi se slatkasti miris koje nestane nako 30 sekundi rada klime.....
Molim objašnjnje vezano za isparivač. Dali on može biti uzročnik stvaranja slatkastog mirisa. Dovodi zraka u kabinu su suhi, kao i sam filter. Ispod vozila se javlja fleka od kondenzata.....Još jedan detalj, kad je padala kiša klima je uredno radila, međutim nakon dan ili dva ne korištenja vozila kod pokretanja ventialatora javi se miris vlage iz otvora za zrak koji nestane paljenjem klime s time da se prvo zamagli u dnu vjetrobransko staklo na par sekundi....
Dakle pravac u pravi servis klima, tam će ti kanale očistit ozonom i UV-C lampom, posisat sve kutke creva kroz koje ide zrak, na kraju našpricat isparivač nekakvom tekućinom koja sprećava rast novih eko-sustava na njemu (ne želim znati što je u toj tekućini) i to je manje-više to. Gasi klimu par minuta prije nego stirgneš na odredište jer time dobiješ 2 stvari - tijelo ti se privikne na vanjsku temperaturu (pogotovo kod bisera kojima klima stalno stoji na LO pa hladi ko mutava) i cijeli sistem se osuši pa nema uvjeta za razvoj gljiva, mahovina, bakterija, virusa i sličnog.
8 ventilac je vjerojatno jeftiniji za proizvesti, ima manje pokretnih dijelova, cijeli je od aluminija i vjerojatno je s njim lakše zadovoljiti ekološke norme. vjerujem da su ga ostavili i zbog nekih tržišta koja vole LPG jer je taj motor izmišljen za plin.
16 ventilac ima blok od sivog ljeva, prljaviji ispuh, skoro iste performanse a veći je i teži od 8 ventilca.
još kad znamo da je novi 1,2 TSI u svemu nadmoćam tim starim motorima, bolje ide, manje troši i čišći je, čudi me da je 8V još živ.
Ne sjecam se da sam direktno probal usporedbu, al vjerujem da 16v ide bolje , pogotovo iz nizih okretaja.
naravno da su oba zamjenjena sa 1.2tsijem koji je manji laksi jednako jak a bolje ide ..
sta ovaj 1.6 16v i nije bas za plin? dali taj ima lanac ili remen,cital sam nesto da ima remen? bas pricam sa prijateljom nasel je cordobu 2008god sa tim motorom pa razmislja o njoj,mislim da bi taj motor cordobu lijepo mogel vuc,mada vidim da su rijetke sa tim motorom
Ne sjecam se da sam direktno probal usporedbu, al vjerujem da 16v ide bolje , pogotovo iz nizih okretaja.
naravno da su oba zamjenjena sa 1.2tsijem koji je manji laksi jednako jak a bolje ide ..
nisam ni ja isprobaval ali na papiru su skoro isti.
148 i 153 Nm pri istih 3800 okretaja, mala razlika u snazi, rekao bih da su na svim testiranjima istih performansi.
zato 1,2 TSI radi razliku i to se osjeti na ubrzanjima i lakoći vožnje.
Quote:
goran79 kaže:
sta ovaj 1.6 16v i nije bas za plin? dali taj ima lanac ili remen,cital sam nesto da ima remen? bas pricam sa prijateljom nasel je cordobu 2008god sa tim motorom pa razmislja o njoj,mislim da bi taj motor cordobu lijepo mogel vuc,mada vidim da su rijetke sa tim motorom
oba imaju remen za distribuciju ali je kod 16V remen duži i opterećeniji jer pogoni 16 ventila i dvije bregaste, drugi motor ima 8 ventila i samo jednu bregastu.
u cordobi je taj motor prava mjera, dobar je za plin a i neće se osjetiti pad snage toliko.
teško da je našel kordobu sa 16-16vmotorom
Quote:
kerbi kaže:
Što nema on dvija zubčasta remena a ne jedan dugački??? Isto kao i 1.4 16V ?
da 16 16 v su sa 2 zupčasta ( kramusina ) samo za nijansu bolji od 14 16v . jedino jetu još od 16 .16v fsi ali on ima lanac