Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera
Korisničko ime
Lozinka

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.06.2012., 23:33   #6401
Azzura
bright side

Azzura Avatar

Registracija: Oct 2010.
Quote:
Alexeya kaže: Pogledaj post
LP, imam jednu pitanje za sve prisutne ovdje da mi pomognu rješit sljedeći problem: radim u prosvjeti (učiteljica) i imam ogromnu želju napraviti tetovažu na zapešću... pošto živim u mjestu (hmm državi) gdje se na takve stvari gleda "ispod oka" zanima me da li negdje u zakoni stoji da si zaposlenik u prosvjetnoj djelatnosti ne smije dozvolit takve stvari ili imam radnička prava, tj slobodnu volju neovisnu o mjestu zaposlenja.... zaposlena na neodređeno, posao siguran i bojim se da li moguće da si ga ovime ugrozim... apsurdno razmišljanje ali zanima me pravna strana... unaprijed zahvaljujem
takve stvari se ne reguliraju zakonima, no postoje i neka uopćena pravila kako za odijevanje, tako i za ostale dekoracije na tijelu, no to uveliko ovisi isključivo o ravnateljstvu. ja imam tetovažu, ne skrivam je kao zmija noge, ali mi je na leđima pa se rijetko desi da mi je baš neki komad odjeće otkriva. no isto tako neću si recimo dozvoliti da dolazim u japankama, majicama na špalinama, preplitkim hlačama i sl.
Old 27.06.2012., 08:29   #6402
miss-rebel
Registrirani korisnik

miss-rebel Avatar

Registracija: Dec 2006.
Quote:
Azzura kaže: Pogledaj post
takve stvari se ne reguliraju zakonima, no postoje i neka uopćena pravila kako za odijevanje, tako i za ostale dekoracije na tijelu, no to uveliko ovisi isključivo o ravnateljstvu. ja imam tetovažu, ne skrivam je kao zmija noge, ali mi je na leđima pa se rijetko desi da mi je baš neki komad odjeće otkriva. no isto tako neću si recimo dozvoliti da dolazim u japankama, majicama na špalinama, preplitkim hlačama i sl.
majice na špaline suuuu? ako su ovo majice na bretele, inače ne, ali sad kad su praznici, da, međutim, pazim da se dekolte ne vidi.
ja recimo dolazim i u japankama, mislim, zbilja ne znam kaj bi trebala po ovoj vrućini nataknut na sebe.
Old 27.06.2012., 09:31   #6403
Azzura
bright side

Azzura Avatar

Registracija: Oct 2010.
Quote:
miss-rebel kaže: Pogledaj post
majice na špaline suuuu? ako su ovo majice na bretele, inače ne, ali sad kad su praznici, da, međutim, pazim da se dekolte ne vidi.
ja recimo dolazim i u japankama, mislim, zbilja ne znam kaj bi trebala po ovoj vrućini nataknut na sebe.
ma naravno da mislim na vrijeme kad je nastava, a ne sada kad klinci nisu po školi. sad ne gledam imam li špaline ili ne. valjda su to bretele
Old 27.06.2012., 10:03   #6404
castor8
Registrirani korisnik

castor8 Avatar

Registracija: Apr 2006.
meni sad fali samo rucnik oko vrata kad idem na posao, jer s posla odmah gibam na plazu uh sto volim ovaj rad
castor8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2012., 14:18   #6405
Misery24
Do, or do not.

Misery24 Avatar

Registracija: Aug 2005.
Quote:
pincica kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!
Zanima me da li nastavnici koji su zaposleni na odredjeno radno vrijeme do povratka djelatnice sa porodiljnog a u tom periodu postanu tehnoloski visak imaju pravo da budu na listi za tehnoloski visak koji se salje u gradsko poglavarstvo ili ih se direktno salje na burzu?
Ovo me baš zaintrigiralo...
ne kužim tko je višak? Djelatnica koju mijenjaš? Kako misli doći iza Nove godine? Ja sam totalno zbunjena...

Kao što je rečeno, zamjena ne može biti višak, ali vidiš, nisam nikad razmišljala što se dogodi sa zamjenom kad se viškom proglasi osoba na porodiljnom...nimalo ugodna situacija, pretpostavljam...

Ili ti možda smatraš da, kad tebi istekne zamjena, da postaješ višak?
Misery24 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2012., 16:06   #6406
castor8
Registrirani korisnik

castor8 Avatar

Registracija: Apr 2006.
Quote:
Misery24 kaže: Pogledaj post
Kao što je rečeno, zamjena ne može biti višak, ali vidiš, nisam nikad razmišljala što se dogodi sa zamjenom kad se viškom proglasi osoba na porodiljnom...nimalo ugodna situacija, pretpostavljam...
onda zamjena vise ni ne treba i prekida joj se ugovor o radu uz objasnjenje da je osoba koju se mjenja tehnoloski visak. nagadjam.
castor8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 00:15   #6407
destroyer
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2006.
Quote:
castor8 kaže: Pogledaj post
kad je isplata regresa i koliko to bude cca?
Tko ima pravo na regres, odnosno koliko treba bti zaposlen u školi za ostvarivanje prava na isti?
destroyer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 11:27   #6408
pincica
Registrirani korisnik

pincica Avatar

Registracija: May 2012.
Quote:
Ovo me baš zaintrigiralo...
ne kužim tko je višak? Djelatnica koju mijenjaš? Kako misli doći iza Nove godine? Ja sam totalno zbunjena...

Ili ti možda smatraš da, kad tebi istekne zamjena, da postaješ višak?
Cura koju mijenjam ima pravo biti 3 god. na porodiljnom jer joj je to 3 dijete. Tek je sada 2 god. doma i planirala se vratiti na drugo polugodiste sljedece sk. god. Sto znaci do tada sam po ugovoru.
I nisu mi jasna moja prava kao ni njezina. Da li se prijavljujem na hzz nakon godisnjeg ili ne?
pincica is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 11:39   #6409
miseducata
funkcionalni sociopat

miseducata Avatar

Registracija: Oct 2006.
Quote:
Cura koju mijenjam ima pravo biti 3 god. na porodiljnom jer joj je to 3 dijete. Tek je sada 2 god. doma i planirala se vratiti na drugo polugodiste sljedece sk. god. Sto znaci do tada sam po ugovoru.
I nisu mi jasna moja prava kao ni njezina. Da li se prijavljujem na hzz nakon godisnjeg ili ne?
pa šta su ti rekli u školi?

mislim,ti sa tehnološkim viškom nemaš veze pošto si na zamjeni.ako minjaš kolegicu koja će postati tehnološki višak,tebi se prekida ugovor i ne radiš više.ona nastavlja porodiljni i kad joj isteče bit će tehnološki višak.

uostalom,kako može tehnološki višak postat neko ko je na porodiljnom?njoj normalno teče porodiljni i vodi se ka zaposlenik škole dok joj porodiljni ne isteče.njena prava su tu zagarantirana.
Old 28.06.2012., 13:31   #6410
charlizeos
Registrirani korisnik

charlizeos Avatar

Registracija: Mar 2008.
tehnološki višak će se tek izraziti 1.09., ne može prije, jer će tek onda biti višak, u narednoj šk.god. koja počinje 1.09., do tada radiš normalno
charlizeos is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 16:24   #6411
Misery24
Do, or do not.

Misery24 Avatar

Registracija: Aug 2005.
Quote:
Iz ovoga ja zaključujem da ni ta kolegica nije višak, već da tebi jednostavno ističe zamjena?
Ako je tako, onda kad se ona vrati, ti se prijavljuješ na HZZ. Sad ostvaruješ pravo na godišnji, a time i na regres, jer ostaješ raditi poslije 01.07., odnosno do iza Nove godine. Kolegica ti nema pravo sad preko ljeta prekinuti porodiljni kako bi primala plaću i onda ga opet nastaviti najesen kao što neki rade s bolovanjima.

Quote:
charlizeos kaže: Pogledaj post
tehnološki višak će se tek izraziti 1.09., ne može prije, jer će tek onda biti višak, u narednoj šk.god. koja počinje 1.09., do tada radiš normalno
Ovo je poprilično relativno...Tehnološki višak se mora prijaviti sa završetkom školske godine, kao i eventualna nova radna mjesta (radi mirovine, povećanog broja učenika ili čega li već). Već sada će se viškovi slati na nova radna mjesta. Kod nas je takav slučaj, da se to već zna. Iako se dešavalo da ljudi strepe do kraja 8. mj. da vide hoće li se naći mjesto za njih u nekoj drugoj školi...
Ali, da, zaposlenici su škole do 31.08.

Quote:
castor8 kaže: Pogledaj post
onda zamjena vise ni ne treba i prekida joj se ugovor o radu uz objasnjenje da je osoba koju se mjenja tehnoloski visak. nagadjam.
Da, to i meni zvuči logično...
Misery24 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 16:43   #6412
pincica
Registrirani korisnik

pincica Avatar

Registracija: May 2012.
Hvala na odgovorima.
pincica is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 20:16   #6413
"neznanka"
Registrirani korisnik

"neznanka" Avatar

Registracija: Mar 2011.
Quote:
charlizeos kaže: Pogledaj post
Ovo možda funkcionira službeno na papiru, ali u praksi se ne provodi. Tako je barem slučaj sa školom za koju sam se nadala da ću imati šanse dobiti dio satnice od jeseni, jer profesorica odlazi u mirovinu. No danas sam saznala da se natječaj neće raspisivati, jer na to mjesto dolazi osoba koja je izgubila dio satnice zbog smanjenja broja razrednih odjela. Znači već se zna i tko je višak i kamo će ga smjestiti...
Old 28.06.2012., 21:30   #6414
charlizeos
Registrirani korisnik

charlizeos Avatar

Registracija: Mar 2008.
znam da se već zna tko je višak i traži mu se mjesto, tako je i kod mene jedna kolegica višak, ali se ne može s time pomiriti i traži neke solucije, tužbe i sl, ali ne može još ništa jer neće dobiti na papiru da je višak do 1.09., dotle će biti zauzeto to mjesto što joj se nudi i onda ostaje bez posla, a razlog što ne prihvaća to mjesto što joj se nudi je taj "jer joj je nezgodno putovati do tamo"
charlizeos is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2012., 23:44   #6415
dejjja
ž-m-a

Registracija: Sep 2010.
Quote:
Kolegica ti nema pravo sad preko ljeta prekinuti porodiljni kako bi primala plaću i onda ga opet nastaviti najesen kao što neki rade s bolovanjima.
Ja sam čula za totalno suprotnu situaciju. Frendica je na zamjeni do povratka djelatnice s porodiljnog. Ova koja je na porodiljnom je rodila u 12-om mjesecu i logično bi bilo da se vrati s porodiljnog tek sad poslije 1. polugodišta. No, sad je, navodno, donešen neki novi zakon prema kojem se žena nakon 6 mjeseci porodiljnog može vratiti na posao, a preostalih 6 mjeseci može iskoristiti kad god želi, sve do djetetove 7. godine života.

I sad se ova hoće vratiti u 6-om mjesecu na posao, da može preko ljeta dobivati punu plaću (a ne radi, više-manje), pa onda opet u 9 mjesecu otići na ostatak porodiljnog.
Tak sam barem ja čula, ne mogu garantirati je li to 100% istinito.

Quote:
Ovo je poprilično relativno...Tehnološki višak se mora prijaviti sa završetkom školske godine, kao i eventualna nova radna mjesta (radi mirovine, povećanog broja učenika ili čega li već). Već sada će se viškovi slati na nova radna mjesta. Kod nas je takav slučaj, da se to već zna. Iako se dešavalo da ljudi strepe do kraja 8. mj. da vide hoće li se naći mjesto za njih u nekoj drugoj školi...
Ali, da, zaposlenici su škole do 31.08.
Sad mi nije jasno. Ako u nekoj školi 5 djelatnica ide u mirovinu, do kada to škola mora prijaviti?
Old 28.06.2012., 23:52   #6416
miseducata
funkcionalni sociopat

miseducata Avatar

Registracija: Oct 2006.
dejjja,ja prvi put čujem za taj ka novi zakon.
Old 29.06.2012., 00:24   #6417
dejjja
ž-m-a

Quote:
miseducata kaže: Pogledaj post
dejjja,ja prvi put čujem za taj ka novi zakon.
http://www.zakon.hr/z/214/Zakon-o-ro...skim-potporama
Piše da je objavljen 11. ožujka 2011.

Ne mogu ga kopirati.

Uglavnom, čitaj pod III. Prava korisnika na rodiljne i roditeljske dopuste i
pod IV. Prava zaposlenih roditelja i samozaposlenih roditelja na rodiljne i roditeljske potpore.

Članak 13. (1)(2)(3) kaže da roditeljski dopust zaposleni roditelj može koristiti nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta sve do osme godine života djeteta u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece.
Old 29.06.2012., 01:01   #6418
dejjja
ž-m-a

Samo da napomenem, ova o kojoj ja pricam nije tehnoloski visak nakon porodiljnog, normalno se vraca na posao. Mozda smo se zato pogubili u komunikaciji...
I kad smo vec kod toga, kako zena koja je na porodiljnom moze biti tehnoloski visak?
Old 29.06.2012., 07:52   #6419
lunadora
Registrirani korisnik

lunadora Avatar

Registracija: Jun 2012.
Točno je da se rodiljni dopust može prekidati i ponovno nastavljati u preostalom broju mjeseci.

Prije prekida djelatnica je morala barem 30 dana ranije svoju namjeru najaviti poslodavcu koji joj je morao izdati i svoju pisanu privolu za taj prekid jer se bez toga ne može promijeniti status kod HZZ.

Kod ponovnog korištenja nastavka rodiljnog dopusta opet se mora obavjestiti poslodavac.
lunadora is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2012., 08:11   #6420
destroyer
Registrirani korisnik

Registracija: Sep 2006.
Quote:
Muffet kaže: Pogledaj post
Regres dobivaš ako imaš pravo na godišnji, a to je ako radiš najmanje do 1. ili 2. srpnja, nisam sigurna.
Nema veze ništa (pa ni staž ni prekidi) osim toga.

Da si počeo raditi 1.6. a ostaješ preko ljeta, imaš pravo na sve to.
Nažalost, svi se vraćaju 15.6. ili 30.6. sa svojih bolovanja.
Ja radim dva mjeseca, ostajem preko ljeta i nemam pravo na godisnji. Konzekventno ni na regres? I ne znam kako je to regulirano sada preko ljeta, ako nemam pravo na godisnji, sto radim?
destroyer is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja