ovako, imam jednu zalbu. Naime, primijetio sam da mi je provaljeno u profil. Kad sam usao u njega, vidio sam u folderu za poruke neka dopisivanja za koja znam da ih nisam pisao. To znaci da mi neko ulazi u profil. I pise zadnja prijava danas, a ja zadnji put bio na forumu prije 11 dana, a danas sam tio pitati nesto za glazbu, al mi je prisjelo, doslovno.
Znam pocinitelja, al ne bi o tome javno, ako moram reci cu. Clan je ovog foruma.
I da, prije jedno mjesec sam promjenio lozinku, al danas na mejlu vidim da je reseetirana iz neznam kojeg razloga.
Pomagajte
__________________ להבין מי זה אומר קיבל מאה אלף כסף
...mijenjaj lozinku i na forum.hr i na e-mailu,
između ostaloga sami ste odgovorni si za čuvanje svojih passworda od ostalih korisnika,
ukoliko se otkrije pisanje s istog izvora na forumu, to se prikazuje da ste nečiji klon,
što u istim temama Pravilima i nije dozvoljeno te snosite poslijedice...
Jaka lozinka ima barem 15 znakova te sadrži mala i velika slova, brojeve i specijalne znakove. NE sadrži tvoje ime, tvoje korisničko ime, tvoj rođendan, ime tvog ljubimca ili bilo koju riječ iz (engleskog) rječnika. Za generiranje i čuvanje lozinki koristi KeePass. Nakon sređivanja lozinke, posebnu pozornost obrati "security questionima" na svojim web-based mail accountima. Defaultna pitanja o imenu tvog ujaka ili djevojačkog prezimena majke izbjegavaj i kreiraj svoja vlastita ako možeš. Ako ne možeš, a moraš koristiti security questione, upisuj totalno nebulozne odgovore. Npr:
1) "What's the name of your first pet?" - The quick brown fox jumps over the lazy dog.
2) "Where did your parents first meet?" - Jesus Christ, it's a lion! Get in the car!
3) "What's your favorite artist's name?" - All your base are belong to us.
Sve ove stvari si upisuj u KeePass koji ćeš, naravno, zaštititi unikatnom i kompliciranom lozinkom koju lako pamtiš. Evo kako se rade takve lozinke; Recimo da ti je skroz draga jedna Rozgina stvar i stih "žena, majka, kraljica". Uzmeš stih i napišeš zenamajkakraljica. Dodaš velika slova nekim redom: ZenaMajkaKraljica. Zatim dodaš brojeve slične slovima: Z3naM4jkaKralj1ca. Nakon toga dodaješ specijalne znakove: Z3na$M4jka#Kralj1ca!.
Ako ti netko probije sve ovo, zanči da si popio keyloggera.
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
Sve ove stvari si upisuj u KeePass koji ćeš, naravno, zaštititi unikatnom i kompliciranom lozinkom koju lako pamtiš. Evo kako se rade takve lozinke; Recimo da ti je skroz draga jedna Rozgina stvar i stih "žena, majka, kraljica". Uzmeš stih i napišeš zenamajkakraljica. Dodaš velika slova nekim redom: ZenaMajkaKraljica. Zatim dodaš brojeve slične slovima: Z3naM4jkaKralj1ca. Nakon toga dodaješ specijalne znakove: Z3na$M4jka#Kralj1ca!.
Ako ti netko probije sve ovo, zanči da si popio keyloggera.
Zapravo, još je bolje uzeti nekoliko nepovezanih riječi (famozna correct horse battery staple; “žena majka kraljica” mogla bi biti ranjiva zbog danas već povelike supojavnosti riječi). Ili čitavu rečenicu u koju ubaciš pokoji tipfeler – susjedno slovo na tastaturi ili zamjenu dvaju znakova.
Ima smisla, ali ako provaljuješ na mail muškarcu nećeš ić sa "žena majka kraljica", "korov i hibiskus", već sa stvarima tipa "ferrari 007", "imam najvećeg" i slično.
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
Zapravo, još je bolje uzeti nekoliko nepovezanih riječi (famozna correct horse battery staple; “žena majka kraljica” mogla bi biti ranjiva zbog danas već povelike supojavnosti riječi). Ili čitavu rečenicu u koju ubaciš pokoji tipfeler – susjedno slovo na tastaturi ili zamjenu dvaju znakova.
Ili recimo koristis nesto tipa LastPass koji ima ponajbolje generatore passova.
__________________ I was angry with my friend: I told my wrath, my wrath did end.
I was angry with my foe: I told it not, my wrath did grow.
Ima smisla, ali ako provaljuješ na mail muškarcu nećeš ić sa "žena majka kraljica", "korov i hibiskus", već sa stvarima tipa "ferrari 007", "imam najvećeg" i slično.
Ovisi o kakvom je muškarcu riječ. Recimo, kladim se da bi Luci prije imao ŽMK nego Ferrari.
OT: kad god sam nailazio na slučajeve u kojima je netko tvrdio da mu je provaljeno ovamo i onamo, na kraju bi se ispostavilo da je ili cijela provala umišljena ili je junak dijelio password prijateljima - pa se, etojeli, zajebao .
__________________ Byronov dvosjed: Blog o Ničemu - Tamo gdje je sve po mom