Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas
Korisničko ime
Lozinka

Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.07.2012., 19:19   #1
mario_t
Neregistrirani korisnik

mario_t Avatar

Registracija: Jan 2008.
Koliko je zapravo duga naša obala?

Pozdrav svima. Vjerojatno ste i vi u školi učili da nam je dužina obale 5,835 km što je samo po sebi impozantno. Od toga 1,777 km opada na kopnenu obalnu liniju, ostatak na otoke.

No, nedavno sam u Poslovnom dnevniku pročitao da je ukupna dužina zapravo preko 6,200 kilometra. Možda je većini nebitno, ali ta razlika od nekih 350-400 km je zbilja velika. Ima li netko novije podatke?
Old 23.07.2012., 21:11   #2
debeluzije
Registrirani korisnik

Registracija: May 2012.
Baš nešto gledam u vezi naših otoka i našao sam jedan zgodan znanstveni rad i sjetio se ove teme. Dakle, taj rad iz 2004. kaže da je dujina naših otoka, otočića i hridi 4398 km. Kako mi se čini, čak i da imaju solidnu grešku, vjerojatno su precizniji od svih do sada jer su radili malo modernijim metodama (GIS itd) za razliku od sve starije ekipe koja je radila ručno.

Ako na tu njihovu brojku dodaš duljinu obale od 1777 km dobiješ da je duljina 6171 km što je blizu ovih 6200 koje spominješ.

Evo link na izvorni članak.
Duplančić Leder, T.; Ujević, T.; Čala, M. (2004): Duljine obalne crte i površine otoka na hrvatskom dijelu Jadranskog mora određene s topografskih karata mjerila 1:25 000, Geoadria, Vol. 9, No. 1, 5-32.
debeluzije is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2012., 13:24   #3
mario_t
Neregistrirani korisnik

mario_t Avatar

u turističkoj brošuri za našu zemlju spominje se taj broj. mislim da bi polako trebalo to mjenjati u udžbenicima, na wikipediji i ostalim medijima.
Old 05.09.2012., 20:29   #4
JPK

JPK Avatar

Registracija: Mar 2007.
Pošalji poruku preko MSN korisniku JPK
Zbog fraktalne strukture, obala zapravo nema točno određenu duljinu, nego ovisi o mjerilu karte na kojoj je mjerena duljina. Na karti s određenim mjerilom možeš izmjeriti 6000 km, a na karti s drukčijim mjerilom 10000 ili 50000 km. I sve su brojke jednako točne.

Dakle, nema smisla se čuditi nad duljinom naše obale, to je potpuno bezvezan broj.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 06.09.2012., 19:09   #5
zmay
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2005.
Quote:
JPK kaže: Pogledaj post
Zbog fraktalne strukture, obala zapravo nema točno određenu duljinu, nego ovisi o mjerilu karte na kojoj je mjerena duljina. Na karti s određenim mjerilom možeš izmjeriti 6000 km, a na karti s drukčijim mjerilom 10000 ili 50000 km. I sve su brojke jednako točne.

Dakle, nema smisla se čuditi nad duljinom naše obale, to je potpuno bezvezan broj.
x

samo dodajem jednu sliku:

http://geocurrents.info/wp-content/u...e-combined.jpg
zmay is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2012., 22:47   #6
mario_t
Neregistrirani korisnik

mario_t Avatar

Quote:
JPK kaže: Pogledaj post

hmhm

nitko se nema što čuditi duljini, ali ona je konačan i mjerljiv broj. s kojim to mjerilom možeš izmjeriti da je duljina 50 000 km?

najtočnije je mjerenje, dakako, sa najkrupnijim mjerilom, no to i je poanta moga pitanja. do sada su nas učili 5,850 km, sada ispada 6,250 km, no to nije radi primjene drugačije karte (zaboga ) već zbog preciznije tehnologije. rekao bi da je ovaj novi broj posljednji, i da nećemo "naći" novih 400 kilometara.

poanta ove divne teme, eto netko je i na wikipediji stavio da nam je duljina veća no prije i stigli smo tako jednu Mikroneziju!
Old 07.09.2012., 22:54   #7
mario_t
Neregistrirani korisnik

mario_t Avatar

I još jedna sitnica, da ne bi bili baš preponosni

Norveška:

Fakta:
• 279 kommuner har kyst i Norge (279 obalnih općina)
• Kystlinje for fastland (med fjorder og bukter): 28.953 km (duljina linije sa fjordovima i zaljevima)
• Kystlinje for øyer: 71.963 km (duljina obalne linije otoka)
• Totalt: 100.915 km (ukupno )
• Vi har 239.057 øyer totalt i Norge og 81.192 skjær (prva brojka, otoci, druga ne znam što je)
Old 07.09.2012., 23:08   #8
JPK

JPK Avatar

Registracija: Mar 2007.
Pošalji poruku preko MSN korisniku JPK
Quote:
mario_t kaže: Pogledaj post
hmhm

nitko se nema što čuditi duljini, ali ona je konačan i mjerljiv broj. s kojim to mjerilom možeš izmjeriti da je duljina 50 000 km?

najtočnije je mjerenje, dakako, sa najkrupnijim mjerilom, no to i je poanta moga pitanja. do sada su nas učili 5,850 km, sada ispada 6,250 km, no to nije radi primjene drugačije karte (zaboga ) već zbog preciznije tehnologije. rekao bi da je ovaj novi broj posljednji, i da nećemo "naći" novih 400 kilometara.

poanta ove divne teme, eto netko je i na wikipediji stavio da nam je duljina veća no prije i stigli smo tako jednu Mikroneziju!
Krivo si shvatio, upravo je stvar u tome da duljina nije konačan i mjerljiv broj, nego ovisi o karti. Što je preciznije mjerilo karte, to je duljina veća, pa ne samo da možeš naći novih 400 km, nego i novih 4000 km. Prouči malo fraktalne dimenzije.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2012., 01:50   #9
mario_t
Neregistrirani korisnik

mario_t Avatar

Pa ja mislim da si u krivu. Duljina obalne linije mjeri se sa GIS programima koji su jako precizni i imaju svaku uvalu i otočić (ne kartama i ravnalom). Jasno da je priroda kompleksna i da je stvarni broj opet valjda veći, ali nije previše. Ovom sam temom samo htio do potvrditi ovu "6250" brojku, ništa više
Old 14.09.2012., 18:00   #10
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Registracija: May 2007.
Quote:
Pa ja mislim da si u krivu. Duljina obalne linije mjeri se sa GIS programima koji su jako precizni i imaju svaku uvalu i otočić (ne kartama i ravnalom). Jasno da je priroda kompleksna i da je stvarni broj opet valjda veći, ali nije previše. Ovom sam temom samo htio do potvrditi ovu "6250" brojku, ništa više
Ne kužiš što ti želi reći. Duljina obale ovisi o definiciji. Ako imaš stjenovitu obalu možeš mjeriti opseg svake stijene. Prije ili kasnije moraš povući ravnu crtu i aproksimirati duljinu nekog segmenta. O tome gdje radiš aproksimaciju ovisi broj koji ćeš dobiti.

Dakle, sve ovisi o preciznosti te GIS karte. Što je preciznija -- veća duljina obale.

Zbog toga je svaki takav izračun tek minimalna brojka jer se preciznijim mjerenjem može dobiti samo veći broj.
Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2012., 15:12   #11
Cahit
Registrirani korisnik

Cahit Avatar

Registracija: Oct 2008.
Quote:
Kasno se javljam na temu, nisam je prije vidio, ali mislim da su JPK i Daniel.N. u pravu.

Cak i u GIS-u obala se ucrtava kao polyline i ovisi o mjerilu karte.

Napravi mali eksperiment. U GIS-u izmjeri duljinu nekog jezera u jednom mjerilu, zatim povuci liniju mjerenja u znatno uvecanom/smanjenom mjerilu i vidjet ces kolika je greska. I sad zamisli kolika je na nekoliko tisuca km.

Druga vazna stvar je - sto je zapravo obala? Sto se zapravo mjeri? Dugo se mjerio HWL (High Water Line) koji se ocitava vizualno ili wet/dry line. Danas se cesto koristi MHW (Mean High Water) , koji je mjerljiv LIDARom koji za referencu uzima 'tidal datum' pa se moze rec da je objektivniji.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja