Samo što si zaboravio dodati da taj pad nije imao ama baš nikakve veze s tržišnim zakonima već s manipulacijom
Koga briga jel se radi o manipulaciji ili ne. Izgleda da oni manipuliraju vec 11 godina
Da samo sam ja postavil pitanje do kad oni mogu kak vi kazete manipulirat. Kako se meni cini do beskonacnosti
Da znam dokle mogu manipulirati i kontrolirati, ne bih bio ovdje
Mnogima se 1928. činilo da su u raju, a godinu dana poslije krah...nitko ne zna dokle će ovo trajati.
Koliko je srebro skuplje u Sloveniji (koja nam je bliže) u odnosu na Austriju (gdje kažete za je porez 7%) i Njemačku (gdje je porez 20%). Zašto putovati dalje, ako je (možda) u Sloveniji povoljnije (je li?). Govorim o opciji da se tamo negdje srebro kupi i zbuksa u njihov sef.
Znači da sam sebi rezimiram (sorry što sam dosadan) ja kao mali čovjek ne mogu kupiti nigdje u okruženju legalno jeftinije nego u Njemačkoj (i to kovanice na koje je taj 7% porez)?
Znaci da sam sebi rezimiram (sorry što sam dosadan) ja kao mali covjek ne mogu kupiti nigdje u okruženju legalno jeftinije nego u Njemackoj (i to kovanice na koje je taj 7% porez)?
Mislim da ti je rezime dobar (osim sto pod kovanice kazu da prolaze i poluge sa utisnutom nominalnom vrijednosti). Zlatarne trenutno otkupljuju srebro po 3kn/gram. Jel se mozda moze s njima napravit deal za konsignaciju? Znaci netko donese lom srebro i za to dobije 3 kn, djelatnik ispita materijal te to srebro prodaje vjerojatno nekoj drugoj firmi. Jel bi mozda bio win-win kad bih ja usetao u zlatarnu i rekao im da otkupljujem po 5kn. Za marzu od 2 kn zlatarna posreduje i ispituje materijal. Znaci transakciaj je fizicka osoba fizickoj osobi, zlatarna ubere proviziju.
Kome trenutno zlatarne prodaju srebro i koliko za to dobiju? Jel ga i prodaju kao lom ili ga tope?
Bočko, ne, ne možeš.
File, koja ti je računica tu? Ako misliš dalje prodavati to srebro, nema teorije da zaradiš.
Zlatari najvjerojatnije prodaju Rafineriji plemenitih kovina, ali ti kao fizička osoba to ne možeš.
File, koja ti je računica tu? Ako misliš dalje prodavati to srebro, nema teorije da zaradiš.
Pa prije svega je racunica da se sto jeftinije kupi. Usporedjujem dakle sa kupovinom srebrnih kovanica. Ako filharmonikere placamo 24 Eura (+ troskovi), to znaci da za gram (1 oz = 31.1 grama?) placam 5.7 Kuna + pdv/trosarine/troskovi... ako meni zlatar proda srebro za 5 kn po gramu, nisam li ja na dobitku? Koliko sam shvatio srebrnjaci nemaju numizmaticku vrijenost nego samo materijalnu, zar se ne radi onda o usporedbi materijal i materijal?
Jesam zajebo negdje kalkulaciju ili nesto zanemario? (Jasno mi je da se kovanica lakse proda, odnosno da se za nju vise dobije nego za istopljeno srebro koje bih dobio od zlatara). Jel mozda to lom zlato manje cisto?
Quote:
Zlatari najvjerojatnije prodaju Rafineriji plemenitih kovina, ali ti kao fizička osoba to ne možeš.
Aha, a jel se moze saznat koliko ta rafinerija ima otkupnu cijenu? Gledam na netu pa nista ne pise.
Prvo, investicijski srebrnjaci se izrađuju od srebra čistoće 99,9%. "Lom" srebro je u najboljem slučaju tzv. "sterling", tj. čistoće 92,5%.
Uzgred budi rečeno, "lom" je idiotski izraz jer lom podrazumljeva da je neupotrebljivo i time implicira manju cijenu, a plemeniti metali ne mogu biti lom jer se lako pretope i iskuju u nešto drugo, a da se ne izgubi ništa od njihove elementarne vrijednosti.
Već u ovom prvom koraku imaš dva faktora koji je protiv tebe-čistoća metala i njegov oblik. Da bi dobio kovanicu ljepote kakvu ima, recimo, Wiener Philharmoniker, treba uložiti truda i energije u cijeli proces.
Ista stvar vrijedi za zlato, naravno.
Drugo, čak i da uspiješ nekako otopiti i rafinirati srebro/zlato, kako ćeš nekome dokazati da je to uistinu tako? Zato ljudi kupuju poluge i kovanice od renomiranih proizvođača
Treće, da si nekim slučajem pravna osoba koja može otići u Rafineriju i tamo obaviti topljenje i čišćenje metala, sam taj postupak košta, ovisno o količini i stupnju čistoće. Onda moraš otići u Hrvatski zavod za norme da se izvrši ispitivanje toga što je napravila Rafinerija (i to košta) i oni ti daju potvrdu i rezultate ispitivanja.
Iz druge ruke znam da ti rafinerija da to što si donio u obliku granulata/listića/grube poluge minus njihova provizija. Kolika je, ne znam.
Ukratko, novac, trud, energiju i vrijeme koju bi uložio u takav poduhvat su neisplativi kada imaš na dohvat ruke poluge i kovanice provjerene mase i čistoće
Ljudi moji jel to moguće, srebro iznad 50 dma nakon toliko mjeseci
jest baš gledam......
ja nisam tehničar......to je kolega zvrk......ja gledam kolike su potrebe svjetskog gospodarstva, EU, US, UK, Kine, Indije i ostalih za printingom.......i po tome zaključujem........mene ne zanimaju pomaci od par posto.......
I dalje traje (viši vrh danas i opet close iznad 50 dma), ali pitanje je kako će izgledati sljedeća dva dana (FED, ECB). Dobro je da je danas (mislim prvenstvno na zlato) došlo do određenog pada jer su se sad smanjile šanse za nagli pad kao reakciju na (ne)FED vijesti. Vjerojatno bi i srebro danas jače palo da ga nije zaustavio već spomenuti 50 dma.
Vjerojatno najpozitivniji mogući scenarij za zlato za sutra je testiranje trokuta, mislim da je to na oko 1606 $. Ne bi bilo dobro da ode ispod toga jer bi to značilo povratak u trokut i pad do cca 1645. Današnji money flow (buying on weakness) za zlato daje prednost pozitivnom scenariju što bi značilo da bi centralne banke mogle nešto barem mrvicu konkretnije obećati.
Doduše postoji još jedna rezevna linija obrane za zlato, a to su 3 DMA (10 todnevni prosjek, 20 todnevni i 50todevni) koji su međusobno jako blizu.... na 1597, 1592, 1592.