Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor
Korisničko ime
Lozinka

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.07.2012., 19:43   #341
majstor52
Registrirani korisnik

majstor52 Avatar

Registracija: Feb 2010.
Quote:
ahiko kaže: Pogledaj post
Pozdrav

Imam plastičnu cisternu od 1000 litara u podrumu koju želim napuniti vodom iz gradske mreže tako da imam rezervu u slučaju nestanka u mreži. Treba tu vodu dići do prizemlja i prvog kata kuće. Jel po vama bolje rješenje Grundfos MQ pumpa ili Pedrollo hidrofor (jednofazni) sa 180l pocinčanim spremnikom? Majstor daje veliku prednost Grundfosu, al meni nekak ne djeluje pouzdano da bi se ta pumpa palila i gasila doslovno za svaku šalicu vode...
Što se tiče cijene, Grundfos je oko 3000kn, a hidrofor bi ispao par sto kuna jeftinije
Hvala

Podizanje vode iz spremnika u kućnu instalaciju najbolje je izvesti tako da se koristi hidroforska posuda u kojoj se sa pumpom stvara tlak od cca, 2 do 4 bara, što ovisi o vrsti pumpe i režimu rada.
Korištenje Grundfos MQ centrrifugalne pumpe ima svoje prednosti , ne treba poseban spremnik jer se u samoj pumpi stvara tlak, ali ona radi samo kada se koristi voda. Naravno radi se i o trajnoj uštedi na popravcima i održavanju spremnika, ako se koristi pocinčani spremnik koji s vremenom procuri.
Moram priznati da sam u ovom slučaju nekako više naklonjen rješenju sa klasičnim hidroforom, ali to ne znači da je ova druga mogućnost lošija.
Old 25.07.2012., 19:58   #342
majstor52
Registrirani korisnik

majstor52 Avatar

Registracija: Feb 2010.
Quote:
jabuka trava kaže: Pogledaj post
ok, hvala na savjetu,
Ja na brdašcu, rijeka (prije potok) u nizini. Dubina bunara CCA 10 m, i inače bude oko 1,4m vode, no desi se nekad i da bude manje od 1m i onda nema kupanja...
moj trenutni hidrofor pumpa do 4 bara (onda se ugasi motor), al baždaren je na 5 ili 6, znači li to da takav trebam ili s više bara?
A što se tiče kopanja, može li frajer "nanjušit" žilu kad kopa ili je to sreća da je pogodi?
Kod spremnika od inoxa, treba obavezno na ulazu u spremnik postaviti nepovratni ventil da se onemogući pražnjenje spremnika kroz usisni vod, ako zakaže usisna korpa.
U tom slučaju može se dogoditi da se spremnik jednostavno stisne kao prazna limena konzerva, jer su stjenke spremnika dosta tanke i ne mogu zadržati pod tlak koji se stvara istjecanjem vode kroz korpu koja nije dobro zabrtvila izlaz , uslijed pijeska ili nekog drugog razloga. Na kraju spremnik izgleda kao stisnuta spužva,
Old 25.07.2012., 20:44   #343
Lee Champa
Lee

Registracija: Nov 2003.
Quote:
jabuka trava kaže: Pogledaj post
moj trenutni hidrofor pumpa do 4 bara (onda se ugasi motor), al baždaren je na 5 ili 6, znači li to da takav trebam ili s više bara?
A što se tiče kopanja, može li frajer "nanjušit" žilu kad kopa ili je to sreća da je pogodi?
Pumpa hidrofora je u redu, samo pazi kad kupuješ spremnik - da mu radni pritisak bude najmanje 6 bara!
A ovo o njuhu za podzemnu žilu, imaš svakakvih muljatora i "rašljara".
Jednom mi je jedan stari objasnio da je najjednostavnije "pogoditi" žilu između stabala dvije bazge!
Old 25.07.2012., 21:52   #344
drraz
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2011.
Quote:
vragolast kaže: Pogledaj post
hidropak na injektor !!!!!
Nikakav problem isto ko i kod hidrofora ja imam na bunaru kojim navodnjavam vrt i do 14-15m bez brige vadi vodu za dalje neznam jer nemam dublji bunar : .
Inače imam stari Sever hidropak i usis je 5/4'', a povrat 1'' ak te zanima poslikam ti
Old 26.07.2012., 09:18   #345
pinzgauer
Registrirani korisnik

pinzgauer Avatar

Registracija: Dec 2011.
Quote:
ahiko kaže: Pogledaj post
Pozdrav

Imam plastičnu cisternu od 1000 litara u podrumu koju želim napuniti vodom iz gradske mreže tako da imam rezervu u slučaju nestanka u mreži. Treba tu vodu dići do prizemlja i prvog kata kuće. Jel po vama bolje rješenje Grundfos MQ pumpa ili Pedrollo hidrofor (jednofazni) sa 180l pocinčanim spremnikom? Majstor daje veliku prednost Grundfosu, al meni nekak ne djeluje pouzdano da bi se ta pumpa palila i gasila doslovno za svaku šalicu vode...
Što se tiče cijene, Grundfos je oko 3000kn, a hidrofor bi ispao par sto kuna jeftinije
Hvala
Ma kakav vražji hidrofor za 3000 kuna?!?!

Ne kužim kako ti netko uopće može dati savjet da kupuješ hidrofor za dignuti vodu iz podruma na kat

Osim ako ne prodaju hidrofore

Odeš u Baumax po hidropak 620 kuna i miran si.
Pa ja imam upravo taj od 620 kuna koji vuče iz bunara dubokog 6 metara, gura vodu u kuću udaljenu 55 metara i diže je na kat bez ikakvog problema i imam pritisak kao u vodovodu.

Ovo što ti trebaš bi radio hidropak koji košta 57 kuna kad bi postojao
pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.07.2012., 23:57   #346
pipin
Registrirani korisnik

Registracija: May 2007.
Pozdrav svima. Imam pitanje vezano za predfilter za hidropak (trazio sam po forumu, ali nisam naisao na odgovor).
Imam hidropak na vikendici koji vuce kisnicu iz cisterne (visinska razlika cca 3 m). Problem je sljedeci: u cisterni se nakupi mulja (prode kroz usisnu kosaru) pa ude u hidropak i onda dalje ide kroz 2 filtera koja sam postavio: prvi mehanicki (5 mikrona) i onda drugi s aktivnim ugljenom te konacno dalje u vodovod (pretezito kao sanitarna voda - zelja je da bude i za pranje suda). Takva voda u vrucim ljetnim mjesecima ima onaj muljasti miris (zimi ne) pa bih se probao toga rjesiti.
Postavio bih predfilter da sprijecim ulaz mulja i time eventualni razvoj nekih bakterija u tanku od hidropaka (jer to koristim samo vikendom pa preko tjedna u tanku vjerojatno uzivaju na 16-tu). Zanima me kakav filter mogu postaviti prije hidropaka da se ne optereti elektromotor prilikom usisa vode (pad tlaka / propusna moc filtera)? Naisao sam na jedan koji mi se cini dobar, ali mu je propusna moc 6L/min pa ne znam koliko to utjece na radnu sposobnost hidropaka.
Buduci da vodu ne planiram koristiti za pice (ne mislim postavljati uredaj za obrnutu osmozu), mislio sam nakon hidropaka postaviti:
1.) mehanicki filter s 1mikronskim polipropilenskim vlaknima (25L/min)
2.) zatim filter s aktivnim ugljenom (6L/min)
3.) na kraju keramicki filter (3L/min).

Molio bih da me posavjetujete vezano uz gore navedeno. Ispricavam se na duljem postu i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
pipin is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2012., 16:25   #347
pinzgauer
Registrirani korisnik

pinzgauer Avatar

Registracija: Dec 2011.
Quote:
pipin kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima. Imam pitanje vezano za predfilter za hidropak (trazio sam po forumu, ali nisam naisao na odgovor).
Imam hidropak na vikendici koji vuce kisnicu iz cisterne (visinska razlika cca 3 m). Problem je sljedeci: u cisterni se nakupi mulja (prode kroz usisnu kosaru) pa ude u hidropak i onda dalje ide kroz 2 filtera koja sam postavio: prvi mehanicki (5 mikrona) i onda drugi s aktivnim ugljenom te konacno dalje u vodovod (pretezito kao sanitarna voda - zelja je da bude i za pranje suda). Takva voda u vrucim ljetnim mjesecima ima onaj muljasti miris (zimi ne) pa bih se probao toga rjesiti.
Postavio bih predfilter da sprijecim ulaz mulja i time eventualni razvoj nekih bakterija u tanku od hidropaka (jer to koristim samo vikendom pa preko tjedna u tanku vjerojatno uzivaju na 16-tu). Zanima me kakav filter mogu postaviti prije hidropaka da se ne optereti elektromotor prilikom usisa vode (pad tlaka / propusna moc filtera)? Naisao sam na jedan koji mi se cini dobar, ali mu je propusna moc 6L/min pa ne znam koliko to utjece na radnu sposobnost hidropaka.
Buduci da vodu ne planiram koristiti za pice (ne mislim postavljati uredaj za obrnutu osmozu), mislio sam nakon hidropaka postaviti:
1.) mehanicki filter s 1mikronskim polipropilenskim vlaknima (25L/min)
2.) zatim filter s aktivnim ugljenom (6L/min)
3.) na kraju keramicki filter (3L/min).

Molio bih da me posavjetujete vezano uz gore navedeno. Ispricavam se na duljem postu i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Jedno pitanje.
Otkuda ti mulj u rezervoaru za kišnicu?
Mislim da prvo trebaš riješiti taj problem pa tek onda eventualno nešto filtrirati
pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2012., 20:28   #348
Lee Champa
Lee

Quote:
pinzgauer kaže: Pogledaj post
Jedno pitanje.
Mislim da prvo trebaš riješiti taj problem pa tek onda eventualno nešto filtrirati
Sranje sa krova (prašina i ptičja govna)
Old 31.07.2012., 21:42   #349
pipin
Registrirani korisnik

Registracija: May 2007.
Quote:
pinzgauer kaže: Pogledaj post
Jedno pitanje.
Da prasina na krovu, sitne sjemenke drveca (blizu je suma) itd. Stavio sam na oluke mrezicu i imam nekakav filter (krupniji sljunak, pa sitniji i na kraju granule ugljena) koji "procisti" vodu prije ulaska u cisternu,ali ipak prode. Trebalo bi cisternu cistiti svake godine ili barem svake 2-ije, ali u tom slucaju moras izbaciti svu vodu van (kapacitet 4m3) i onda se nadati kisi jer neke druge mogucnosti za dobavljanje vode nemam.
pipin is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 14:03   #350
Mckilem1234
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2012.
Pozdrav svima. Evo da ukratko opišem situacij i zatražim vaše mišljenje.

Potok prolazi oko 70 metara od vrta (donji dio vrta) i oko 90 metara od gornjeg dijela vrta. Voda u potoku nalazi se na visini od metar, donji dio vrta još dva metra gore, a gornji dio vrta nalazi se oko 5 metara od razine vode u potoku. Između potoka i vrta je ravno polje, osim lagane uzbrdice netom prije vrta. Htio bih napraviti sustav zalijevanja pa me zanima bi li nešto ovakvo mi to omogućavalo:

http://www.trutanic.hr/shop/1146/metabo-hww-400020-gl

U potoku bih napravio mali bazen, odnosno četiri nekakva stupa i mrežica da ne ulazi lišće, granje i ostalo. Pitanja:

1) Je li ovakav hidrofor dobar (odnosno dovoljno snažan i kvalitetan) za ono što trebam ovdje?
2) Kako riješiti problem što je to ipak voda iz potoka, pa je moguće i da ulazi u cijev prljavština i sl?

Stavio bih recimo dvije mlaznice pa da zalijevaju vrt kroz dan. Vidim da ovaj diže vodu do 48 metara, pa mi se čini i da bi mogao pumpati vodu po ravnom, odnosno u konačnici na tu visinu od 5 metara.

Unaprijed hvala na odgovorima
Mckilem1234 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 14:18   #351
Lee Champa
Lee

Kod takvih uvjeta ja bih nabavio potopnu pumpu! (onu od oko fifi 100mm)
Old 06.08.2012., 14:59   #352
Mckilem1234
Registrirani korisnik

Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
Kod takvih uvjeta ja bih nabavio potopnu pumpu! (onu od oko fifi 100mm)
Više trgovaca i ostalih reklo mi je da popotne muljne pumpe nisu niti izbliza za ovakve zadaće.
Mckilem1234 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 17:15   #353
koka36
Registrirani korisnik

koka36 Avatar

Registracija: Jun 2005.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku koka36 Pošalji poruku preko Yahoo korisniku koka36
Quote:
Mckilem1234 kaže: Pogledaj post
Više trgovaca i ostalih reklo mi je da popotne muljne pumpe nisu niti izbliza za ovakve zadaće.
A nego za šta ??????
Ako trebaš za zaljevanje i ako trebaš vodu pumpati direktno iz potoka onda je muljna pumpa upravo to što trebaš....
koka36 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 20:11   #354
Mckilem1234
Registrirani korisnik

Quote:
koka36 kaže: Pogledaj post
A nego za šta ??????
Ako trebaš za zaljevanje i ako trebaš vodu pumpati direktno iz potoka onda je muljna pumpa upravo to što trebaš....
Potopne pumpe kostantno pumpaju vodu te su pogodne za ispumpavanje i prepumpavanje ili punjenje, ali ne daju neki određini pritisak vode, pogotovo ne na udaljenosti od 70m.
Mckilem1234 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2012., 20:29   #355
Lee Champa
Lee

Quote:
Potopne pumpe kostantno pumpaju vodu te su pogodne za ispumpavanje i prepumpavanje ili punjenje, ali ne daju neki određini pritisak vode, pogotovo ne na udaljenosti od 70m.

Potopna pumpa diže vodu 50 m, 60 m to je oko 5-6 bara!
Old 06.08.2012., 22:20   #356
koka36
Registrirani korisnik

koka36 Avatar

Registracija: Jun 2005.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku koka36 Pošalji poruku preko Yahoo korisniku koka36
Quote:
A čuj ti uvjek možeš kupiti hidropak i poslje ovdje pitati zašto se pali svakih pola minute, zakaj ne vuče vodu, zakaj nema pritiska i slično...
koka36 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2012., 12:42   #357
Lee Champa
Lee

Prodam mu ja jednog!
Old 07.08.2012., 17:24   #358
Mckilem1234
Registrirani korisnik

Jel itko od vas zapravo i vidio običnu potopnu muljnu pumpu kako radi ovo što ja trebam, ili svoj sud radite na temelju rekla/kazala odnosno pročitanih specifikacija na netu? Takav odgovor sam mogao i ja iskopati...

Svi prodavači sa kojima sam do sad razgovaral i koji se time bave, rekli su da obične muljne pumpe NE MOGU gurati vodu na 70 metara, već služe sa obično pretakanje i ništa više. Govorimo u rangu do 1000 kn.
Mckilem1234 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2012., 17:40   #359
zacky
Once Upon a Time

Registracija: Aug 2007.
Dignes vodu na par metara,a to mozes sa potopnom,a do
vrta pustis slobodnim padom!
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2012., 05:36   #360
bajadojaja
Registrirani korisnik

Registracija: May 2012.
Mckilem1234 imam dvije potopne pumpe, jednu u bunaru malo bolji jeftikaner od nekih 600 kuna i neku obični jeftikaner za 300kn koju pustim u potok, nijedna od njih ne može nabiti nikakav pritisak (to sam znao i prije nego sam ih kupovao). Na udaljenosti od 50m s 3/4" šlaufom voda jedva da ide, nikakve prskalice ne dolaze u obzir. A hidropak zbog malog kapaciteta rezervoara na sebi isto tako nije pogodan za zalijevanje vrta. Potraži pumpu za navodnjavanje na http://www.hidrometal.hr/ pošalji im upit za što točno trebaš pa će te najbolje uputiti na pravi proizvod. I podijeli nakon toga iskustvo s nama, pitanje je dosta često.
bajadojaja is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja