Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > IT Help service
Korisničko ime
Lozinka

IT Help service Ovdje postavite sva vaša pitanja i probleme informatičke prirode
Podforumi: Tutorials, Security

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2011., 12:50   #1
hodemir
emirhodzaaa

Registracija: Jun 2011.
Question Access point konfiguracija

Raja...
Pokusavam vec nekoliko mjeseci da rjesim jedan problemcic i mislim da bi vi mi mogli pomoci u tomee...
-U pitanju je Wireless...
Prije nekoliko mjeseci dobio sam notebook odnosno laptop koji naravno ima vec ugrađenu wireless karticu...
Vec odavno sam pretplatnik bezicnog neta ciji signal hvatam sa antenom.
Antenski kabal (ja msm da je to koaksijalni kabal al nisam siguran) ide direktno u ruter airlive acess point 5450 koji ima mogucnost jednog prikljucka; samo male ruterske antene ili antenskg kabla sto sam ja primoran da uradim jer mi ruterska antena nije u mogucnosti da uhvati bilo kakav signal iz kuce.
Naravnoo trenutno bez problema imam net na racunaru (ne laptopu nego desktop racunaru) sa kojim sa povezan sa ruterom sa UTP kablom oddnosno LAN kablom.(TO STOJI I KONEKCIJA POSTOJI)
Moja želja jeste da se sa laptopom konektujem na vec postojeci korisnicki racun hvatajuci isti signal sa iste bazne stanice.
-Mnogi su mi preporucili da uzmem novi odnosno drugi ruter sa koim bi trebao biti povezan sa prvim ruterom .
Taj drugi ruter bi meni trebao bacati signal na moj laptop i to bi po misljeenju mnogih profesora trebalo uspjeti i moralo raditi sto i ja vjerujem,ALI DA BIh IZBJEGAO DODATNI TROSAK ja bih zelio sa laptopom hvatati isti signal koji hvata ""moja antena"" sa bazne stanice gdje postoji antena koja baca signal(BAZNA ANTENA) ,moja želja jeste da ja sa laptopom odnosno laptopovom Wireless karticom hvatam isti signal koji hvata moja antena I DA SE KONEKTUJEM NA ISTI KORISNICKI RACUN KORISTECI ISTI PASWORD I USERNAME BEZ KUPOVINE DODATNOG RUTERA.
NAPOMENA××× OPERATIVNI SISTEM NA LAPTOPU JE WINDOWS XP.
AKO MI MOZETE POMOCI MOLIM VASSSS!!!!!!!!!!!:s:s:s:s:s:s
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2011., 11:00   #2
Fosna
Moderator

Fosna Avatar

Registracija: Jun 2005.
To što imaš nije router nego access point, koji bi trebao biti spojen na neki router (ili DSL modem), koji je opet spojen na DSL liniju. Kakvu opremu si dobio od svog internet providera? Na stražnjoj strani uređaja imaš 2 ethernet ulaza koji služe za spajanje sa routerom i ostalim AP uređajima, što je spojeno na njih? Nije mi jasna ta tvoja konfiguracija, na koju mrežu je spojen taj access point? U kojem modu uopće radi taj uređaj? Na access point možeš lokalno spajati računala koja imaju wireless mrežne kartice, kako je taj access point povezan sa internet priključkom?
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2011., 11:43   #3
hodemir
emirhodzaaa

Question

Quote:
Fosna kaže: Pogledaj post
To što imaš nije router nego access point, koji bi trebao biti spojen na neki router (ili DSL modem), koji je opet spojen na DSL liniju. Kakvu opremu si dobio od svog internet providera? Na stražnjoj strani uređaja imaš 2 ethernet ulaza koji služe za spajanje sa routerom i ostalim AP uređajima, što je spojeno na njih? Nije mi jasna ta tvoja konfiguracija, na koju mrežu je spojen taj access point? U kojem modu uopće radi taj uređaj? Na access point možeš lokalno spajati računala koja imaju wireless mrežne kartice, kako je taj access point povezan sa internet priključkom?
Usvari,ja sam sam sebi pravio internet,odnosno tacnije,pravio mi ga je ujak.
Ono sto ja znam da ruter jeste wireless acces point.
On je konfigurisan na Client mode,naravno INFASTRUCTURE ne AD HOC.
Osim klient moda tu postoje i AP mod,BRIDGE mod,REPEATER mod.
Moja situacija je sljedeca:
Na ruteru airlive 5450 ac point wireless postoji samo jedan antenski prikljucak,sto znaci da ja tu mogu ""USTEKATI""ruterovu antenicu sa kojom nema sanse da bi hvatao signal sa bazne stanice, ILI mogu,STO SAM I PRIMORAN,uzeti antenu koju sam i uzeo i koja je postavljena na vrhu kuca i koja hvata signal,NA toj ANTENI nalazi se kabal,koji je prikljucen direktno u ruter""to je onaj prikljucak gdje mogu prrikljuciti antenski kabal ili ruterovu antenu"".
Znaci ona ide direktno u ruter i racunar (( NE LAPTOP NEGO DESKTOP RACUNAR))povezao UTP KABLOM ILI LAN KABLOM.
TADA SAM POVEZAO RACUNAR I RUTER.
Ja mislim da je tu ruter samo posrednih izmeu natene i racunara,ja sam ruter uzeo zbog toga da bih izbjegao kupovanje wireless kartice.
KONEKCIJA RADI!!! RACUNAR IMA INTERNET!!!!
Moja je zelja da zakljucim kako bi se sa laptopom koji ima wireless mogao konektovati na moj vec postojeci korisnicki racun.
Savjetima raznih profesora shvatio sam da sam primoran uzeti jos jedan ruter ,koji bi bio povezan sa prvimm ruterom airlive 5450 ap, i taj drugi ruter bi meni trebao bacati signal ,koji prima prvi ruter, na LAPTOP.
Isto tako cuo sam daa imam mogucnost uzeti sasvim drugi ruter izbaciti airlive 5450.Taj novi ruter bi morao imati dva antenska prikljucka,na jedan antenski prikljucak bi doveo antenski kabal(to je antena koja hvata signal sa bazne stanice.))a u drugi antenski prikljucak bi prilkljucio ruterovu antenu koja bi mi davala signal na moj laptop.
Moje je pitanje da li bi sve ovo sto posto radilo da se odma bacim na kupovinu. i moje dodatno pitanje je da li se nekim cudom mogu konektovati sa laptopom na mj vec posojeci korisnicki racun hvatajuci isti signal koji hvata i moja kucna antena.
Znaci trazim odgovor da li bi se ikako mogao konektovati na isti korisncnki racun sa latopom hvatajuci isti signal , bez ikakve komunikacije laptopa i racunara,ili laptopa i rutera.
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2011., 13:03   #4
Fosna
Moderator

Fosna Avatar

Nemoj spominjati router jer njega još nema u cijeloj priči, Airlive 5450 nije router. Ako access point radi u Client modu onda možeš na njega spojiti LAN kablom računalo (to je tvoj desktop) i tada računalo koje nema wireless adapter može komunicirati sa ostatkom mreže bežično jer mu access point služi umjesto wireless adaptera. Mene zanima kuda ide wireless signal od access pointa, gdje je ostatak mreže? Nisi mi ni odgovorio kakvu si opremu dobio od svog internet providera da se možeš spajati na internet. Access point služi kao posrednik između routera/DSL modema koji ti omogućava pristup internetu i ostalih uređaja kojima želiš omogućiti pristup internetu...npr. ako imaš kuću na 2 kata, router/DSL modem se nalazi na prvom katu i spojen je na DSL liniju, na drugi kat staviš access point da možeš bežično pristupiti routeru/DSL modemu da ne moraš spajati svaki uređaj direktno u router.

Antene isto za sada izostavi iz priče jer su nebitne, antena omougućuje prijenos signala do nekog drugog uređaja (access pointa, routera, itd.), a koji je to drugi uređaj zasada još ne znamo. Jel se spajaš na ujakov internet ili što?
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 07.06.2011., 14:10   #5
hodemir
emirhodzaaa

Question

Quote:
Nemoj spominjati router jer njega još nema u cijeloj priči, Airlive 5450 nije router. Ako access point radi u Client modu onda možeš na njega spojiti LAN kablom računalo (to je tvoj desktop) i tada računalo koje nema wireless adapter može komunicirati sa ostatkom mreže bežično jer mu access point služi umjesto wireless adaptera. Mene zanima kuda ide wireless signal od access pointa, gdje je ostatak mreže? Nisi mi ni odgovorio kakvu si opremu dobio od svog internet providera da se možeš spajati na internet. Access point služi kao posrednik između routera/DSL modema koji ti omogućava pristup internetu i ostalih uređaja kojima želiš omogućiti pristup internetu...npr. ako imaš kuću na 2 kata, router/DSL modem se nalazi na prvom katu i spojen je na DSL liniju, na drugi kat staviš access point da možeš bežično pristupiti routeru/DSL modemu da ne moraš spajati svaki uređaj direktno u router.

Antene isto za sada izostavi iz priče jer su nebitne, antena omougućuje prijenos signala do nekog drugog uređaja (access pointa, routera, itd.), a koji je to drugi uređaj zasada još ne znamo. Jel se spajaš na ujakov internet ili što?
Fosna,meni access point slui samo kao zamjena umjesto wireless adaptera odnosno kartice,znaci na acces pointu doveden je signal koji hvata moja antena i moj desktop rac. je spojen UTP kablom sa access pointom...konektujem se na svoj net naravno ne ujakov upisivajuci svij username i password...Niste vise ne postoji...To je to...Internet je tu....
MOJE PITANJE JE VEC NAVEDENO U PRETHODNIM ODGOVORIMA.....
Nisam dobio nikakvu opremu od internet providera jer sam sebi uzimao acces point i antenu....I ujak mi je napravio konekciju i omogucio net,samo sam se konsultovao sa "ZONA"(to je ime tog neta) u vezi username i passworda i plaćanja...
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2011., 15:28   #6
Fosna
Moderator

Fosna Avatar

To je ovo? http://www.zona.ba/ba/cjenovnici/kucni-korisnici.html

Ti imaš taj Flex wireless paket i sve bežično radi. OK. Ako hoćeš laptop spojiti na taj AP onda ga moraš prebaciti u Client (Ad-Hoc) mode, sa Client (Infrastructure) to neće ići, to ti je jedina opcija spojiš desktop LAN kablom i još dodatne wireless uređaje na taj AP. Trebalo bi to funkcionirati bez ikakvih dodatnih routera.
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2011., 19:54   #7
hodemir
emirhodzaaa

Smile

Quote:
To je ovo? http://www.zona.ba/ba/cjenovnici/kucni-korisnici.html

Ti imaš taj Flex wireless paket i sve bežično radi. OK. Ako hoćeš laptop spojiti na taj AP onda ga moraš prebaciti u Client (Ad-Hoc) mode, sa Client (Infrastructure) to neće ići, to ti je jedina opcija spojiš desktop LAN kablom i još dodatne wireless uređaje na taj AP. Trebalo bi to funkcionirati bez ikakvih dodatnih routera.
OK.Shvacam sve sto zelis reći,to ce definitivno raditi jer pri ad hocu bi AP ja mislim bacao signal dodatnim uređajima...da li se varam ili si tako zamislio.
Ako je taj slucaj ne znam da li ce moci jer na AP-u nema dodatne antene koja bi bacala signal wireless uređajima(AP samo prima signal od antene koja stoji na kuci i prima signal SALJUCI ga desktopu preko LAN kabla bez mogucnosti davanja signala...
Eh sad ja se vjerovatno varam mozda si mislio da pristupim AP-u preko IP adrese, konfigurisati ga na AD-HOC CLIENT i da bi to radilo...ali opet i kada pristupim AP-U necu moci unijeti bilo kakvu MAC-ADRESU wirelessa od laptopa...
mozda LUPAM...molim te da mi pomognes do kraja kako da to zavrsim...hvalaa¨!!!
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2011., 20:15   #8
hodemir
emirhodzaaa

Question

Quote:
hodemir kaže: Pogledaj post
OK.Shvacam sve sto zelis reći,to ce definitivno raditi jer pri ad hocu bi AP ja mislim bacao signal dodatnim uređajima...da li se varam ili si tako zamislio.
Ako je taj slucaj ne znam da li ce moci jer na AP-u nema dodatne antene koja bi bacala signal wireless uređajima(AP samo prima signal od antene koja stoji na kuci i prima signal SALJUCI ga desktopu preko LAN kabla bez mogucnosti davanja signala...
Eh sad ja se vjerovatno varam mozda si mislio da pristupim AP-u preko IP adrese, konfigurisati ga na AD-HOC CLIENT i da bi to radilo...ali opet i kada pristupim AP-U necu moci unijeti bilo kakvu MAC-ADRESU wirelessa od laptopa...
mozda LUPAM...molim te da mi pomognes do kraja kako da to zavrsim...hvalaa¨!!!
Evo promijenio sam na ad hoc CLIENT ali na desktopu nema interneta..Kada zelim da se ulogujem pise "Connect to the WAN miniport" ili tako nesto...
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2011., 00:12   #9
l0st
Registrirani korisnik

Registracija: Jan 2009.
Posto imas stariji Airlive uredjaj, on nema opciju da ponavlja signal kao sto ima npr. Airlive 5460v2 (WISP+Universal Repeater mode), znaci ako hoces internet po kuci i to sve bezicno kupi sebi wireless router, stvarno vise nisu skupi, dosta su ti jeftini TP-LINK wireless uredjaji.
Kad nabavis ukopcaj ga u Airlive 5450, udji u opcije tog novog routera, slijedi ''čarobnjak'' ukucaj PPPoE username i password, namjesti enkripciju WPA2 AES i miran si.

Sto se tice drugog pitanja da koristis internet direktno prek wireless kartice na laptopu, obavezno moras klonirati MAC adresu svog Airlive 5450 uređaja jer je ona vezana za tvoj account i onda mozes koristiti internet, samo se nakacis na Zona baznu i standard napravis konekciju upises username i pass i to je to, pod uslovom da hvatas dobar signal sa bazne stanice.

Ako te jos sta zanima mogu ti objasniti jer sam donedavno bio njihov korisnik.
l0st is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2011., 11:00   #10
hodemir
emirhodzaaa

Question

Quote:
l0st kaže: Pogledaj post
Posto imas stariji Airlive uredjaj, on nema opciju da ponavlja signal kao sto ima npr. Airlive 5460v2 (WISP+Universal Repeater mode), znaci ako hoces internet po kuci i to sve bezicno kupi sebi wireless router, stvarno vise nisu skupi, dosta su ti jeftini TP-LINK wireless uredjaji.
Kad nabavis ukopcaj ga u Airlive 5450, udji u opcije tog novog routera, slijedi ''čarobnjak'' ukucaj PPPoE username i password, namjesti enkripciju WPA2 AES i miran si.

Sto se tice drugog pitanja da koristis internet direktno prek wireless kartice na laptopu, obavezno moras klonirati MAC adresu svog Airlive 5450 uređaja jer je ona vezana za tvoj account i onda mozes koristiti internet, samo se nakacis na Zona baznu i standard napravis konekciju upises username i pass i to je to, pod uslovom da hvatas dobar signal sa bazne stanice.

Ako te jos sta zanima mogu ti objasniti jer sam donedavno bio njihov korisnik.
ee hvala ti puno,cuo sam od mnogih da moram uzeti novi wireless router da bi diirektno LAN ablom povezao sa prvim i pri tome bi drugi router bacao signal mom laptopu...
To stoji i vjerovatno cu to i uraditi...
A sto se tice druge stvari..na mom airlive 5450 AP nemoguce je trenutno,prema mojim trenutnim postavkama upisati bilo kakvu mac adresu bilo gdje...Mozda neke od opcija moram drugacije podesiti?????
I da li bi neki od ovih router-a mogao raditi... 1.WAN ROUTER ANERA AE-RTW05, 1*WAN 10/100, 4*LAN 10/100(pretrazi na google-u) i http://www.pik.ba/artikal/1385666/d-...eless-router-/

Zadnje uređivanje hodemir : 08.06.2011. at 11:21.
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2011., 16:12   #11
l0st
Registrirani korisnik

Taj sa PIK-a mora raditi, a taj drugi iz Genelec-a (WAN ROUTER ANERA AE-RTW05, 1*WAN 10/100, 4*LAN 10/100) je izgleda obicni LAN router, znaci nema wireless funkciju......i da samo ti Airlive 5460v2, 5470 i slicni imaju WISP+Universal Repeater, oni su ti malo skuplji novi, al ih ima dosta polovnih na piku, ma da vjeruj bolje ti je uzeti Wireless router da se ne zamaras. Evo ako si iz Tuzle tu imas...

http://ingel.ba/ingelshop/product.php?id_product=945

Ne moras nista upisivati na Airlive 5450 vec unijeti na laptop njegovu adresu da bi ga laptop ''glumio'', Airlive ostaje kakav je samo ne smiju oba biti na istoj baznoj stanici u isto vrijeme s istom MAC adresom.
Znaci kad udjes u postavke Airlive uredjaja, odes na Status, i nadjes ovu ''Physical Address:'',

i to onda unosis u laptop u device manageru bez dvotacke ovako kao na slici...sad zavisi da li ce ti laptop prihvatiti novu MAC adresu jer neke wireless kartice zezaju...

Zadnje uređivanje l0st : 08.06.2011. at 16:27.
l0st is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2011., 11:57   #12
hodemir
emirhodzaaa

Question

Quote:
Taj sa PIK-a mora raditi, a taj drugi iz Genelec-a (WAN ROUTER ANERA AE-RTW05, 1*WAN 10/100, 4*LAN 10/100) je izgleda obicni LAN router, znaci nema wireless funkciju......i da samo ti Airlive 5460v2, 5470 i slicni imaju WISP+Universal Repeater, oni su ti malo skuplji novi, al ih ima dosta polovnih na piku, ma da vjeruj bolje ti je uzeti Wireless router da se ne zamaras. Evo ako si iz Tuzle tu imas...

http://ingel.ba/ingelshop/product.php?id_product=945

Ne moras nista upisivati na Airlive 5450 vec unijeti na laptop njegovu adresu da bi ga laptop ''glumio'', Airlive ostaje kakav je samo ne smiju oba biti na istoj baznoj stanici u isto vrijeme s istom MAC adresom.
Znaci kad udjes u postavke Airlive uredjaja, odes na Status, i nadjes ovu ''Physical Address:'',

i to onda unosis u laptop u device manageru bez dvotacke ovako kao na slici...sad zavisi da li ce ti laptop prihvatiti novu MAC adresu jer neke wireless kartice zezaju...

eee hvala,ovo mi je puno pomoglo,definitivno cu uzeti neki od wireless routera...e sad kako cu konfigurisati ovaj drugi router mislim na koji mode...prvi airlive acces point je CLIENT i INFRASTRUCTURE...
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2011., 17:23   #13
l0st
Registrirani korisnik

Drugi router stavljas u AP mode / AP router mode, vecinom to odradis na brzinu preko ''Quick setup'', odaberes PPPoE, uneses Zona korisnicko ime i password, naziv wireless mreze koji zelis, postavis WPA2 AES enkripciju i to bi trebalo biti to.
l0st is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.06.2011., 11:39   #14
hodemir
emirhodzaaa

Smile

Quote:
Drugi router stavljas u AP mode / AP router mode, vecinom to odradis na brzinu preko ''Quick setup'', odaberes PPPoE, uneses Zona korisnicko ime i password, naziv wireless mreze koji zelis, postavis WPA2 AES enkripciju i to bi trebalo biti to.
hvalllaaaa punnoooo!!!!!!!!!!!!!!
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.06.2011., 14:01   #15
hodemir
emirhodzaaa

HVALA VAM SVIMA PUNO RIJEŠIO SAM PROBLEM!!!!!
hodemir is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2012., 20:25   #16
Tox
Dežurni jebivjetar

Tox Avatar

Registracija: Jun 2010.
Pozdrav! Imam donekle sličan problem. Imam stolno računalo, laptop te žični ADSL modem sa kojim se trenutno spajam na net. Htio bih složiti wlan pristup netu za laptop. Molio bih potvrdu slijedećega: Meni je dakle dovoljan AP uređaj koji će biti UTP kabelom spojen na postojeći ADSL modem, stolni komp i dalje može biti spojen UTP kabelom na stari modem, dok bi internetu laptopom pristupio preko AP-a. I druga stvar koja me zanima koja je kritična duljina UTP kabela za stolni komp, odnosno da li je 20m previše?
Unaprijed zahvaljujem !
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja