Da, s "time" se slaže i jedan ruski znanstvenik koji tvrdi da vanzemaljci (ukoliko ih ima) nas sigurno doživljavaju kao "opasne idiote".
To potkrepljuje činjenicom kako smo skloni "pilati granu na kojoj sjedimo" tj. uništavati vlastiti planet - svim mogućim vrstama zagađenja.
Ide čak i dalje, tvrdeći da će nas "takva bića" spriječiti u eventualnom naseljavanju drugih planeta u svemiru (blokiranjem našeg izlaska iz sučeva sustava) iz čisto ekoloških razloga - da ne syebemo još koji planet (poput Zemlje).
)
Ovakva razmišljanja su prilično naivna.
Naravno, može biti da eventualnim izvanzemaljcima nismo zanimljivi ni po čemu, jer su oni možda puno razvijeniji.
Međutim, nekakve priče o tome da oni smatraju da smo opasni ili da smo u stanju uništiti prirodi ili planet su gluposti.
... može biti da eventualnim izvanzemaljcima nismo zanimljivi ni po čemu, jer su oni možda puno razvijeniji.
Međutim, nekakve priče o tome da oni smatraju da smo opasni ili da smo u stanju uništiti prirodi ili planet su gluposti.
Boldano, suviše naivno, jer koga je to "manja razvijenost" spasila od posezanja za njihovim resursima od strane "više razvijenih"?!
Upravo suprotno, "više razvijeni" oduvjek koloniziraju "manje razvijene" ali s opasnim idiotima, poput Zemljana, nitko ne želi imati nikakve veze i "takve" će, "više razvijeni", uvijek radije držati u izolaciji.
A neki (npr. Stanislaw Lem) kažu da je to prirodni obrazac razvoja - razvijene civilizacije prije ili kasnije unište same sebe. To je moguće objašnjenje Fermijevog paradoksa.
A neki (npr. Stanislaw Lem) kažu da je to prirodni obrazac razvoja - razvijene civilizacije prije ili kasnije unište same sebe. To je moguće objašnjenje Fermijevog paradoksa.
Točno, naročito kada bi (redom) sve (minule) civilizacije iscrpile prirodne resurse - poglavito energetske: šume, ugljen (sada - naftu & plin).
"To" je krasno objasnio Thom Hartmann u svojoj knjizi pod naslovom:
"Poslijednji žar pradavnog sunca".
Energije koje su potrebne za međuzvjezdane letove su enormne. Nijedan luđak ne bi poduzeo međuzvjezdani let zbog resursa, jer bi utrošivši daleko manju energiju mogao to sve proizvesti doma.
Quote:
Upravo suprotno, "više razvijeni" oduvjek koloniziraju "manje razvijene" ali s opasnim idiotima, poput Zemljana, nitko ne želi imati nikakve veze i "takve" će, "više razvijeni", uvijek radije držati u izolaciji
Koloniziraju oni koji su na istom stupnju razvoja, prema Kardaševljevoj skali.
Oni koji su na različitom stupnju - ne koloniziraju. To ne bi imalo smisla.
Između nas i možebitnih aliena nije razlika kao između Albanije i SAD.
Od naprednije tehnologije nema odbrane s "dovoljno naprednom" tehnologijom. Takvi ratovi su se uvijek gubili, gube se i uvijek će se gubiti. Zbog "toga" i postoji tako žustra i (pre)skupa utrka/nadmetanje u tehnološkom razvoju oružja.
Quote:
Energije koje su potrebne za međuzvjezdane letove su enormne. Nijedan luđak ne bi poduzeo međuzvjezdani let zbog resursa, jer bi utrošivši daleko manju energiju mogao to sve proizvesti doma.
Planet se mora napustiti kad "uvjeti" za život postanu nemogući (kisik, voda i zdrava hrana mnooogo su nam važniji od "energija")
Bojim se da niste shvatili "moju poantu" - ekologiju koju smatram (ne samo svojim) smislom svemira.
To je ustvari prirodna (Bogo-Stvoriteljska) ravnoteža kojoj izgleda jedino čovjek prkosi & kvari ju.
Na Istoku ju zovu Ying-Yang.
Quote:
Koloniziraju oni koji su na istom stupnju razvoja, prema Kardaševljevoj skali.
Oni koji su na različitom stupnju - ne koloniziraju. To ne bi imalo smisla.
Između nas i možebitnih aliena nije razlika kao između Albanije i SAD.
Od naprednije tehnologije nema odbrane s "dovoljno naprednom" tehnologijom. Takvi ratovi su se uvijek gubili, gube se i uvijek će se gubiti. Zbog "toga" i postoji tako žustra i (pre)skupa utrka/nadmetanje u tehnološkom razvoju oružja.
Planet se mora napustiti kad "uvjeti" za život postanu nemogući (kisik, voda i zdrava hrana mnooogo su nam važniji od "energija")
Bojim se da niste shvatili "moju poantu" - ekologiju koju smatram (ne samo svojim) smislom svemira.
To je ustvari prirodna (Bogo-Stvoriteljska) ravnoteža kojoj izgleda jedino čovjek prkosi & kvari ju.
Na Istoku ju zovu Ying-Yang.
Savjetovao bi ti ukoliko te zanima navedena tema - pročitaj nešto. Nemoj se sramotiti tako da izmišljaš toplu vodu.
Preporučujem:
'The fifth miracle' - Paul Davies
'The Eerie science' - Paul Davies
'The singularity is near' - Ray Kurzweil
U ovim knjigama je posebno dobro objašnjen problem Fermievog paradoksa.
I to su ponajveći stručnjaci za te stvari na ovom planetu.
I drugi put bar pročitaj što je Kardaševljeva skala. Ne bi se držao za facu da si pročitao što to znači.
A mogao bi i pročitati koliki je čovjekov utjecaj na ekologiju planeta na dugi rok. Nikakav. Homo sapiens postoji nekih 200 000 godina, tehnologiju imamo stotinjak godina. Zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Život je star najmanje 3 milijarde godina.
Prije pojave čovjeka na Zemlji planet je doživio 5 velikih izumiranja i niz manjih, uslijed ekoloških kataklizmi.
Kataklizme su u povijesti svakog planeta normalna stvar, sa ili bez čovjeka.
A mogao bi i pročitati koliki je čovjekov utjecaj na ekologiju planeta na dugi rok. Nikakav. Homo sapiens postoji nekih 200 000 godina, tehnologiju imamo stotinjak godina. Zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Život je star najmanje 3 milijarde godina.
Prije pojave čovjeka na Zemlji planet je doživio 5 velikih izumiranja i niz manjih, uslijed ekoloških kataklizmi.
Kataklizme su u povijesti svakog planeta normalna stvar, sa ili bez čovjeka.
Lijepo je to iz svemirske tisućgodišnje perspektive, ali ako je nekome stalo do humaniteta kao neke vrijednosti ili do civilizacije, onda izgledi za preživljavanje nisu preveliki. Postoji i "argument sudnjeg dana" koji je zapravo proizašao iz probabilističke teorije, koji meni nije baš uvjerljiv, ali je svakako zanimljiv: http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_argument
"Dugoročno gledano, svi smo mi mrtvi", rekao je Keynes, pa se onda kao pojedinci ne bismo trebali previše brinuti oko toga što će se dogoditi nakon što krepamo. Pa, i to je legitiman filozofski stav, ne znam, meni nekako ne leži. A i pitanje je što je dugoročno. Zauzmimo onda doista svemirsku perspektivu na skali od milijarda godina: http://img688.imageshack.us/img688/5...evisvijeta.jpg
Prije onoga "sada" na dijagramu, bilo je tih 5 velikih izumiranja, ali čak su i ona previše beznačajna za ovu skalu. Siva zona označava vrijeme u kojem će nestati biljke, jer u atmosferi neće biti dovoljno CO2 (da, neće ga biti dovoljno, jer dugoročno gledano CO2 konstantno pada - sadašnje globalno zatopljenje zbog povišenja CO2 također je previše beznačajno na toj vremenskoj skali). Oceani će nestati zbog povišenja temperature (dugoročno sunčeva aktivnost raste).
Lijepo je to iz svemirske tisućgodišnje perspektive, ali ako je nekome stalo do humaniteta kao neke vrijednosti ili do civilizacije, onda izgledi za preživljavanje nisu preveliki. Postoji i "argument sudnjeg dana" koji je zapravo proizašao iz probabilističke teorije, koji meni nije baš uvjerljiv, ali je svakako zanimljiv:
"Dugoročno gledano, svi smo mi mrtvi", rekao je Keynes, pa se onda kao pojedinci ne bismo trebali previše brinuti oko toga što će se dogoditi nakon što krepamo. Pa, i to je legitiman filozofski stav, ne znam, meni nekako ne leži. A i pitanje je što je dugoročno. Zauzmimo onda doista svemirsku perspektivu na skali od milijarda godina:
Ne pratiš me dobro. Nije moja filozofija 'ionako smo svi mrtvi'. sam problem o kojem pričamo nameće kontekst.
A konktekst je međuzvjezdani let. Po svim definicijama, on traje dugo i traži enormne energije.
Dakle, logički - alieni nemaju što brinuti da mi ne bismo uništili planet i ekosustave iz više razloga:
1. ekosustavi su neusporedivo stariji od čovjeka i vjerojatno će ga nadživjeti
2. međuzvjezdani letovi traju toliko dugo da se u tim razdobljima planet sam po sebi mijenja po zakonima prirode. 10-ak letova tamo amo i nećeš prepoznati planet više, sve da mi nikad nismo ni postojali.
3. energije koje traže takvi letovi višestruko su veće nego one koje bi se utrošile za umjetno 'teraformiranje'.
4. budućnost tehnoloških civilizacija generalno nije biološka, nego tehnološka, odnosno hibridna
Ne pratiš me dobro. Nije moja filozofija 'ionako smo svi mrtvi'. sam problem o kojem pričamo nameće kontekst.
A konktekst je međuzvjezdani let. Po svim definicijama, on traje dugo i traži enormne energije.
Ako projiciramo ili ekstrapoliramo naše sadašnje znanje i tehnologiju na moguću ali nepoznatu tehnologiju aliena. O kojoj ne znamo ništa i koja bi mogla biti potpuno drugačija i omogućiti da međuzvjezdani let ne traje dugo i da ne troši puno energije. Takve ekstrapolacije su se uvijek do sada pokazale kao potpuno promašene, pa vjerujem da će tako biti i u slučaju hipotetskih vanzemaljaca ili međuzvjezdanog leta.
Quote:
wand_1 kaže:
Dakle, logički - alieni nemaju što brinuti da mi ne bismo uništili planet i ekosustave iz više razloga:
1. ekosustavi su neusporedivo stariji od čovjeka i vjerojatno će ga nadživjeti
2. međuzvjezdani letovi traju toliko dugo da se u tim razdobljima planet sam po sebi mijenja po zakonima prirode. 10-ak letova tamo amo i nećeš prepoznati planet više, sve da mi nikad nismo ni postojali.
3. energije koje traže takvi letovi višestruko su veće nego one koje bi se utrošile za umjetno 'teraformiranje'.
4. budućnost tehnoloških civilizacija generalno nije biološka, nego tehnološka, odnosno hibridna
Ne znamo mi postoje li alieni, a ako postoje ne znamo kakva je njihova logika, psihologija, nagoni, motivi, itd. Ljudi su u povijesti činili mnoge stvari koje nisu bile logične ni isplative, ni racionalne, pa ne vidim zašto bismo pretpostavljali da će neka druga inteligentna vrsta biti po tom pitanju drugačija.
Ako projiciramo ili ekstrapoliramo naše sadašnje znanje i tehnologiju na moguću ali nepoznatu tehnologiju aliena. O kojoj ne znamo ništa i koja bi mogla biti potpuno drugačija i omogućiti da međuzvjezdani let ne traje dugo i da ne troši puno energije. Takve ekstrapolacije su se uvijek do sada pokazale kao potpuno promašene, pa vjerujem da će tako biti i u slučaju hipotetskih vanzemaljaca ili međuzvjezdanog leta.
A da pretpostavimo i da zakoni fizike ne vrijede za njih ?
Ako uopće želimo pričati o tome moramo krenuti od onoga što znamo...
Nema smisla da krenemo od onoga što ne znamo..jel ?
Quote:
Ne znamo mi postoje li alieni, a ako postoje ne znamo kakva je njihova logika, psihologija, nagoni, motivi, itd. Ljudi su u povijesti činili mnoge stvari koje nisu bile logične ni isplative, ni racionalne, pa ne vidim zašto bismo pretpostavljali da će neka druga inteligentna vrsta biti po tom pitanju drugačija.
A da pretpostavimo i da zakoni fizike ne vrijede za njih ?
Ako uopće želimo pričati o tome moramo krenuti od onoga što znamo...
Nema smisla da krenemo od onoga što ne znamo..jel ?
Govorio sam o ekstrapolacijama. Ne tako davno ljudi nisu ni sanjali da će zrakom letjeti letjelice teže od zraka. To se smatralo nemogućim. Kad su prve željeznice počele voziti po Europi, neki su zahtijevali da se uz prugu podignu zidovi, s obrazloženjem da će krave i ljudi padati u nesvijest gledajući objekt koji se kreće takvom velikom brzinom. Da, nama je to danas smiješno. Elem, poznavanje fizikalnih zakona ne znači i poznavanje buduće tehnologije.
Quote:
wand_1 kaže:
Zaključak je da je ta rasprava čisti višak ?
Ne, zaključak je upravo suprotan. Osim ako ne smatraš da su hipotetski alieni isti kao i mi. No onda bi ih se tek trebali bojati.
... A mogao bi i pročitati koliki je čovjekov utjecaj na ekologiju planeta na dugi rok. Nikakav...
Na ekologiju čovjek nažalost utječe najviše tvarima anorganskog podrijetla i time ju nepovratno uništava (poput tumora u tkivu tijela) bez obzira na "cikliku" prirodnih kozmičko-organskih & tektonskih promjena na planeti Zemlji.
Pa "to" bi sigurno svatko obrazovan razlikovao (prirodno-organsko-svemirsko-tkivo i, od njega sve više otuđeni, anorgansko-umjetni planet Zemlja). No, dosta offtopičarenja.
Tema je "smisao svemira", koja "time" zadire u sam "Stvoriteljski koncept" istog (npr što je "To bilo" prije "Big-Bang-a"?!)
Nači SADA smisao svemira - znači pronači i vlastiti smisao "u njemu".
S druge strane, vrlo je (pre)ambiciozno, jer u tom slučaju "izjednačavamo se sa Stvoriteljem" koji jedini zna pravi smisao "onog" što je stvorio (primjer: slika, za razliku od slikara-Stvoritelja, - ne zna za njezin smisao, On ju i vidi, al' ona Njega - NE!)
Ne, mi se nikada nećemo moći izjednačiti sa Stvoriteljem!
Suviše smo ogranićeni (živimo/vidimo/čujemo u samo tri dimenzije i samo malen dio svjetlosnog/zvučnog frekventnog spektra) ali ima "nade", jer ima i pojedinaca koji svojim egotripom mogu doseći neslućene "visine" i "daljine".
Sam Einstein je priznao:
"Samo dvije stvari su bezgranične - svemir i ljudska glupost ... ali za svemir nisam siguran".
Shvatio je i kako mu je njegova "Teorija relativiteta" ispravna samo sa tzv "statički svemir", ali za promišljanje "dinamičkog svemira", - "pada u vodu".
Svemir je i te kako dinamičan... jer je na snazi jedan uvijek te isti Zakon: kako je jedino stalno "To" - da se SVE mijenja!
1.Da, ako postoji Nešto, tada ono postoji od uvijek i zauvijek, jer nije moglo nasti iz Ništa.
2.Što, dalje, podrazumijeva, da u svemiru nema nikakvog, ni nastajanja, ni nestajanja, već isključivo, samopreobražavanja tog Nešto koje postoji, tj. njegovog vječitog petakanja iz jednog svog stanja u drugo.
3.Alieni, zemaljci, tehnologije, ekologije, energije, samorazvoji i samouništenja, život i smrt, dobro i zlo... i bilo šta drugo što nam može pasti na pamet... su samo različiti oblici manifestovanja tog Nešto koje postoji tokom njegovih bezbrojnih, vječitih samopreobražavanja, tj. pretakanja iz jednog svog stanja u drugo.
4.Imajući sve ovo na umu, ispada da se pravo pitanje u vezi «smisla svemira» svodi na pitanje: Šta je to Nešto koje postoji; Kako ono postoji; i Zašto postoji. Odnosno, Zašto se vjećito samopreobražava – prelazi iz jednog svog stanja u drugo? Kakav je smisao Njegovog postojanja i samopreobražavanja?
Nedvojbeno se radi o stalnom (cikličkom) pulsiranju/prelazu između dva stanja jedne te iste "ukupne Energije" koja prelazi iz "koncentriranog stanja" (u materiji) u "fluidno stanje" koje se onda opet, na mnogim mjestima mikro & makro svemira, pretvara u "energetski koncentrat" (materiju).
Znamo svi da je Energija neuništiva, i da "samo" mijenja svoj "oblik".
Pravi "identitet svemira" trebala bi dakle biti, još uvijek, slabo istražena tzv "tamna masa" (koja čini cca 70-80% svemira) u kojoj se, naprijed navedeno, najčešće i događa (npr rađanje novih zvijezda).
Da li ćemo doći, preko tog svojevrsnog "svemirskog inkubatora", i do odgovora "o smislu svemira" ostaje nam - nadati se.
Na ekologiju čovjek nažalost utječe najviše tvarima anorganskog podrijetla i time ju nepovratno uništava (poput tumora u tkivu tijela) bez obzira na "cikliku" prirodnih kozmičko-organskih & tektonskih promjena na planeti Zemlji.
Pa "to" bi sigurno svatko obrazovan razlikovao (prirodno-organsko-svemirsko-tkivo i, od njega sve više otuđeni, anorgansko-umjetni planet Zemlja). No, dosta offtopičarenja.
Tema je "smisao svemira", koja "time" zadire u sam "Stvoriteljski koncept" istog (npr što je "To bilo" prije "Big-Bang-a"?!)
S druge strane, vrlo je (pre)ambiciozno, jer u tom slučaju "izjednačavamo se sa Stvoriteljem" koji jedini zna pravi smisao "onog" što je stvorio (primjer: slika, za razliku od slikara-Stvoritelja, - ne zna za njezin smisao, On ju i vidi, al' ona Njega - NE!)
Ne, mi se nikada nećemo moći izjednačiti sa Stvoriteljem!
Suviše smo ogranićeni (živimo/vidimo/čujemo u samo tri dimenzije i samo malen dio svjetlosnog/zvučnog frekventnog spektra) ali ima "nade", jer ima i pojedinaca koji svojim egotripom mogu doseći neslućene "visine" i "daljine".
Sam Einstein je priznao:
"Samo dvije stvari su bezgranične - svemir i ljudska glupost ... ali za svemir nisam siguran". Shvatio je i kako mu je njegova "Teorija relativiteta" ispravna samo sa tzv "statički svemir", ali za promišljanje "dinamičkog svemira", - "pada u vodu".Svemir je i te kako dinamičan... jer je na snazi jedan uvijek te isti Zakon: kako je jedino stalno "To" - da se SVE mijenja!
Ustvari obrnuto : jednadžbe su pokazivale da svemir nije statičan ( a Einsten je bio uvjeren da je statičan ) pa je zbog toga uveo kosmološku konstantu ( što je kasnije , nakon otkrića "crvenog pomaka" nazvao svojom najvećom pogreškom)
Danas se opet razmatra uvođenje kosmološke konstante ali takve koja ne bi opisivala statičan svemir već ,naprotiv, dinamičniji svemir ( onaj koji se ubrzano širi )
Pa "to" bi sigurno svatko obrazovan razlikovao (prirodno-organsko-svemirsko-tkivo i, od njega sve više otuđeni, anorgansko-umjetni planet Zemlja). No, dosta offtopičarenja
Ti stvarno nisi išao u školu. Ali uopće. Inače bi znao koliko CO2 i sumpora izbacuju vulkani. Znao bi što je vuklan, supervulkan i bazaltni slijev. Znao bi što su pucanja i subdukcije kontinentalnih ploča. Znao bi da jedan veći vulkan izbaci više co2 i sumpora u visoku atmosferu nego 10 godina industrije cijelog svijeta. I to su potpuno isti spojevi.
Radije nemoj više o tome
Quote:
Nisam znao da fizikalne teorije uključuju Stvoritelja.
Quote:
Shvatio je i kako mu je njegova "Teorija relativiteta" ispravna samo sa tzv "statički svemir", ali za promišljanje "dinamičkog svemira", - "pada u vodu".
Svemir je i te kako dinamičan... jer je na snazi jedan uvijek te isti Zakon: kako je jedino stalno "To" - da se SVE mijen
Već ti je rečeno da si tu sve krivo shvatio.
S tobom je bolje ne raspravljati. Grozne gluposti pišeš. Ne znaš niti najosnovnije stvari.
Govorio sam o ekstrapolacijama. Ne tako davno ljudi nisu ni sanjali da će zrakom letjeti letjelice teže od zraka. To se smatralo nemogućim. Kad su prve željeznice počele voziti po Europi, neki su zahtijevali da se uz prugu podignu zidovi, s obrazloženjem da će krave i ljudi padati u nesvijest gledajući objekt koji se kreće takvom velikom brzinom. Da, nama je to danas smiješno. Elem, poznavanje fizikalnih zakona ne znači i poznavanje buduće tehnologije.
Da onda krenemo od pretpostavke da će sve biti moguće ? U kojem će nas smjeru to odvesti ?
Quote:
Ne, zaključak je upravo suprotan. Osim ako ne smatraš da su hipotetski alieni isti kao i mi. No onda bi ih se tek trebali bojati.
Zaključak je da trebamo pričati o alienima, ali bez ikakvih kriterija?
Da pretpostavimo da za međuzvjezdani let treba energija kao za ugrijati sendvič ?
Konkretno me zanima, da si direktor SETI, kako bi usmjerio potragu za njima. Imaš proračun. Kako bi ga potrošio?
"Čovjeće", ne lijepi se za moje upise (ne quotaj ih) kad ti toooliko škode.
Dogovoreno?
U suprotnom, "ispadaš" - nadrkana trollčina.
Ajd' sad zBogom - bezBožniće.