Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.12.2012., 00:21   #3141
meritas
Registrirani korisnik
 
meritas Avatar
 
Registracija: Jun 2009.
Postova: 525
Toksični adenom, ukoliko je točno očitano, trebala bi biti u hipertireozi, terapija operacija.
meritas is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2012., 15:12   #3142
luma1
samo polako...
 
luma1 Avatar
 
Registracija: May 2010.
Lokacija: tu sam blizu!!!
Postova: 709
za tatu je...ima hipertireozu,a daljnje nalaze još čekamo..antitijela i ponovno hormone...znači loše kad je jedina terapija operacija...
hvala...
__________________
***EVA 03.10.2010*** svaštara za velike i male

Zadnje uređivanje luma1 : 12.12.2012. at 15:18.
luma1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2012., 19:33   #3143
meritas
Registrirani korisnik
 
meritas Avatar
 
Registracija: Jun 2009.
Postova: 525
Pa naprave mu lobektomiju recimo (odstrane jedan režanj), drugi je i dalje tu, možda nastane hipotireoza, a možda ostatak štitnjače bude dovoljan.

Operacija je u suštini rutinska, iako naravno uvije postoji rizik od sranja na bilo kojoj operaciji. Ako to prođe u redu, ostalo je relativno bezazleno.
meritas is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2012., 19:48   #3144
luma1
samo polako...
 
luma1 Avatar
 
Registracija: May 2010.
Lokacija: tu sam blizu!!!
Postova: 709
hvala ti puno,ak je tak super...
već sam se zabrinula, jer su mu u zadnji čas prekinuli operaciju žućnih kamenaca (uspavali ga,pa probudili ) zbog te štitnjače, jer nešto kao ne štima ,a ovi nalazi još nisu bili gotovi.
sad pije te neke tablete,pa čekam do 17.12 kad ima pregled sa svim nalazima...
ovaj smo dobili pa me bolo u oči to "vruće " žarište...
hvala još jednom...
__________________
***EVA 03.10.2010*** svaštara za velike i male
luma1 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 12.12.2012., 21:15   #3145
meritas
Registrirani korisnik
 
meritas Avatar
 
Registracija: Jun 2009.
Postova: 525
Uzima athyrazol ili propiltiouracil za smirivanje hipertireoze, kad se nalazi hormona unormale operacija štitnjače, nakon op. Izregulirat hormone, ukoliko u međuvremenu ne dobije kolecistitis ili pankreatitis, ide operacija žući, ukoliko razvije ovo prethodno onda vjerojatno prvo konzervativna terapija do smirivanja upale, a onda operacija žući (osim ako se ne poklope kirurg i vremenski interval pa u eventualnom akutnom kolecistitisu odmah odstrane žućnjak).
meritas is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2012., 22:47   #3146
laoslabal
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2012.
Postova: 4
segmentirani 0.3 (0.44-0.72)
limfociti 0.57 (0.2-0.46)
ostalo sve je u granicama referentnih vrijednosti...
laoslabal is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2012., 08:56   #3147
mojamrvica
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2012.
Postova: 3
Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Poštovana,

u Vašim nalazima je vidljiva jedna umjerena anemija (slabokrvnost), pri čemu su crvene krvne stanice (eritrociti) manji nego što je to normalno, sadrže manje hemoglobina, a osim toga postoji, kao što ste i sami primijetili, niska razina željeza u serumu uz vrlo nisku zasićenost transferina, što može upućivati na to da se radi o anemiji zbog nedostatka željeza.

Ipak, trebalo bi još odrediti i feritin i napraviti osnovnu biokemijsku obradu te analizu mokraće (biokemijski i sediment).

Nadalje, Vaš obiteljski liječnik svakako bi trebao obaviti s Vama jedan razgovor i postaviti Vam pitanja o tome jeste li primijetili kakvo krvarenje iz spolnog ili mokraćnog sustava, promjene u boji stolice ili krv u stolici; nadalje, kakve su Vam prehrambene navike te bolujete li od kakvih bolesti i još neka pitanja.

Nakon toga, ovisno o Vašim odgovorima trebalo bi provesti daljnju obradu (ginekološki pregled, stolica na krv, pregled gastroenterologa itd.).

Cilj je otkriti koji je uzrok anemije.

Svakako se s nalazima javite svojem obiteljskom liječniku na pregled, koji će Vas uputiti u daljnju obradu.

Lijep pozdrav.
Hvala na odgovoru, već sam krenula hematologu koji traži upravo ove nalaze koje ste i vi preporučili. Zahvaljujem!

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 14.12.2012. at 19:18. Reason: ubacivanje citata
mojamrvica is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2012., 20:40   #3148
xena1954
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2012.
Postova: 52
MCHC 398, moze li mi neko reci sta znaci kada je tako visok? normala je 320-360. Hvala
xena1954 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2012., 21:09   #3149
lila_887
SoA<3
 
lila_887 Avatar
 
Registracija: Jun 2010.
Lokacija: LILA land
Postova: 2,421
Molim ako mi tko može malo protumačiti ove nalaze.

Laboratorijska hematologija:

Eritrociti 3.91 - ref. interval 3.86 - 5.08
Hemoglobin 120 - ref. interval 119 - 157
Hematokrit 0.350 L - ref. interval 0.356 - 0.470
MCV 89.5 - ref. interval 83.0 - 97.2
MCH 30.6 - ref. interval 27.4 - 33.9
MCHC 342 - ref. interval 320 - 345
RDW 14.8 - ref. interval 9.0 - 15.0
Trombociti 194 - ref. interval 158 - 424
MPV 10.9 H
- ref. interval 6.8 - 10.4
Leukociti 6.9 - ref. interval 3.4 - 9.7

Diferencijalna krvna slika:

Eozinofilni granulociti 5.0 - ref. interval 0 - 7
Bazofilni granulociti 0.4 - ref. interval 0 - 1
Neutrofilni granulociti 44. 1 - ref. interval 44 - 72
Limfociti 41.6 - ref. interval 20 - 46
Monociti 8.9 - ref. interval 2 - 12

i još jednom, ali vidim da je različita jedinca ovdje.

Eozinofilni granulociti 0.35 - ref. interval 0.00 - 0.43
Bazofilni granulociti 0.03 - ref. interval 0.00 - 0.06
Neutrofilni granulocigti 3.04 - ref. interval 2.06 - 6.49
Limfociti 2.87 - ref. interval 1.19 - 3.35
Monociti 0.61 - ref. interval 0.12 - 0.84

Klinička biokemija:

Željezo 13 - ref. interval 8 - 30
UIBC 40.00 - ref. interval 26 - 59
TIBC 53.00 - ref. interval 49 - 75


Još čekam nalaz Feritina pa ću ić kod doktora, ali u međuvremenu me zanimaju ovi nalazi, dakle vidim da je Hematokrit snižen a MPV povišen, i čak su mi neki granični, ali evo ovo su nalazi od 12.12, a 17.10 rađena KKS i sve ali sve u granicama normale.


Sumnjamo na anemiju zato sve ovo ponovo vađeno, zbog pojačanog ispadanja kose već pola godine, inače imam problema sa štitnjačom.
Nemojte mi samo reć da je to sve od toga.
Jer svi vole reć da to vam je to, čim imaš neku dijagnozu.
E da, u srednjim 20.tima sam.

Hvala
__________________
.. And I will not be commanded And I will not be controlled And I will not let my future go on Without the help of my soul ..
lila_887 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2012., 07:34   #3150
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
lila_887 kaže: Pogledaj post
Molim ako mi tko može malo protumačiti ove nalaze.

...................

Sumnjamo na anemiju zato sve ovo ponovo vađeno, zbog pojačanog ispadanja kose već pola godine, inače imam problema sa štitnjačom.
Nemojte mi samo reć da je to sve od toga.
Jer svi vole reć da to vam je to, čim imaš neku dijagnozu.
E da, u srednjim 20.tima sam.

Hvala
Uredni nalazi.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2012., 08:40   #3151
dina 1234
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2012.
Postova: 1
molim da pogledate nalaz

nalaz krvi me brine jer imam povisene leukocite 11.6a MPv je 5.5

isto imam nesto bakterija u mokraci i leukocite 10 u urinu
sta to znaci
dina 1234 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2012., 08:45   #3152
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
laoslabal kaže: Pogledaj post
segmentirani 0.3 (0.44-0.72)
limfociti 0.57 (0.2-0.46)
ostalo sve je u granicama referentnih vrijednosti...
Quote:
xena1954 kaže: Pogledaj post
MCHC 398, moze li mi neko reci sta znaci kada je tako visok? normala je 320-360. Hvala
Quote:
dina 1234 kaže: Pogledaj post
nalaz krvi me brine jer imam povisene leukocite 11.6a MPv je 5.5

isto imam nesto bakterija u mokraci i leukocite 10 u urinu
sta to znaci
Radi dobivanja što preciznijih i što točnijih odgovora na vaša pitanja vezana uz tumačenje nalaza predlažemo vam da prilikom prepisivanja nalaza navedete i slijedeće stvari:

- kompletne nalaze - mnoge vrijednosti se ne mogu pravilno očitati ako su napisane zasebno bez ostalih vrijednosti
- referentne vrijednosti - ako postoje referentne vrijednosti na nalazu, prepišite ih jer postoje različiti laboratoriji, nemaju svi iste vrijednosti pa brojka sama po sebi ništa ne znači bez referentne vrijednosti
- dob - ne morate napisati koliko točno imate godina ali nekakav orijentir tipa rane dvadesete, kasne četrdesete i sl. bi bio dobar jer nisu sve vrijednosti jednake za sve dobne skupine
- razlog zbog kojeg ste radili pretrage (vaše tegobe)- ovo je najvažnije i teško će vam netko moći točno protumačiti nalaze ako ne zna uzrok zbog kojeg ste poslani na pretrage
- kratku anamnezu drugih bolesti - ako ih imate bilo bi dobro da ih napišete jer daju potpuniju sliku
- ostalo - također ne bi bilo loše naglasiti kad je u pitanju trudnoća i sl. stvari jer to također utječe na nalaze
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2012., 14:07   #3153
dk.
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2009.
Lokacija: Zagreb
Postova: 141
10.12. mi je dijagnosticirana mononukleoza.

Laboratorijski nalazi od 10.12.:
S-AST, rezultat: 238, referentni interval: 11-38
S-ALT, rezultat: 402, referentni interval: 12-48
S-LD, rezultat: 376, referentni interval: 0-241

Rezultati današnjeg vađenja krvi:
AST, rezultat: 198, referentni interval: 11-38
ALT, rezultat: 421, referentni interval: 12-48
GGT, rezultat: 30, referentni interval: 11-55

Brine me što mi je unatoč mirovanju i unatoč tome što sam pripazio na prehranu vrijednost ALT-a čak porasla u odnosu na nalaz od 10.12.
Trebam li se zabrinuti?

Sutra idem na kontrolu u zaraznu bolnicu, ali ova me povišena vrijednost malo brine pa bih volio čuti neki komentar i prije same kontrole.
Imam 24 godine.
dk. is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2013., 09:51   #3154
magic potion
Opaka korisnica
 
magic potion Avatar
 
Registracija: Apr 2009.
Lokacija: im siebten Himmel
Postova: 4,734
Feritin mi je 12, u intervalu 10-120. Je li vrijeme za uzbunu?
magic potion is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2013., 19:48   #3155
justmeandyou
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: Zagreb
Postova: 246
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Nema tipičnih poremećaja vezanih uz pretilost npr. hiperglikemija,dislipidemija,masna jetra
Bilo bi dobro učiniti UK,CRP,24h proteinuriju te urate u dU. pregled urina.
Izmjeriti RR/tlak i voditi dnevnik RR tj. tlaka.
Dosli su nalazi kortizola i CRP-a. Kortizol u mokraci(24h): 39,7 nmol/dU (Ref.int 58-306)
Volumen 24h mokrace 500ml (Ref.int 600-1600). CRP: 8,4 mg/L (Ref.int <5,0)
Sutra dobivam jos jedan nalaz vezan uz analizu urina,pa cu nadopisat rezultate. Zanima me sto znace ovi novi rezultati s obzirom na cijelu situaciju i sto bi dalje trebala provjeriti? hvala

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 05.01.2013. at 22:49. Reason: popravak citata
justmeandyou is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2013., 10:40   #3156
orestes24
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2009.
Postova: 30
mogu li kontracepcijske tablete uzrokovati povišenu vrijednost bakra u krvi (bakar u serumu)? pijem ih već 11 godina (imam 28 godina). ako da, koliko je potrebno nakon prestanka uzimanja da se vrijednost bakra vrati ''u normalu''. Cu 31.6 ref. interval (12.2 - 25.1)
orestes24 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2013., 20:26   #3157
body halleck
Vernon Pinkley
 
body halleck Avatar
 
Registracija: Dec 2010.
Postova: 3,674
Quote:
orestes24 kaže: Pogledaj post
mogu li kontracepcijske tablete uzrokovati povišenu vrijednost bakra u krvi (bakar u serumu)? pijem ih već 11 godina (imam 28 godina). ako da, koliko je potrebno nakon prestanka uzimanja da se vrijednost bakra vrati ''u normalu''. Cu 31.6 ref. interval (12.2 - 25.1)
Neki oralni kontraceptivi mogu povisiti konc.bakra u serumu. Teško je sa sigurnošću prognozirati povratak u normalu, najbolje je o tom konzultirati se sa liječnikom/ginekologom koji propisuje OC, jer ima najbolji uvid u konkretnu situaciju.
body halleck is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2013., 20:36   #3158
El Gato Félix
Usuario Registrado
 
Registracija: Aug 2010.
Lokacija: El Mundo Felino
Postova: 4,020
Quote:
orestes24 kaže: Pogledaj post
mogu li kontracepcijske tablete uzrokovati povišenu vrijednost bakra u krvi (bakar u serumu)? pijem ih već 11 godina (imam 28 godina). ako da, koliko je potrebno nakon prestanka uzimanja da se vrijednost bakra vrati ''u normalu''. Cu 31.6 ref. interval (12.2 - 25.1)
Oralni kontraceptivi nedvojbeno mogu povećati razinu bakra u serumu, a neki i dosta značajno. Osobito kontraceptivi s antiandrogenim djelovanjem, npr. Yaz i Yasmin.

Svakako liječniku koji je zatražio pretragu skrenite pozornost na uzimanje pilula.

Koliko je dugo potrebno da bakar dođe u normalu, ne bih znao egzaktno reći, no koliko sam letimično pogledao studije, oni su ispitanicima obično mjerili bakar nakon 1 do 2 mjeseca prestanka uzimanja pilula i stanje se normaliziralo.

Inače, dugoročni utjecaj (posljedice) ovako povišenih vrijednosti bakra u serumu, uslijed uzimanja kontracepcije, još nije u potpunosti istražen.

Lijep pozdrav.

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 07.01.2013. at 22:03.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2013., 16:29   #3159
Kiki M
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2012.
Postova: 17
Zbog jakih vrtoglavica s mučninom i ponekad povraćanjem, upućena sam između ostalog na color doppler vratnih žila i transkranijsku doppler sonografiju.
Nalaz:
Morfološkim prikazom karotidnog stabla upotrebom CDFI i PDI obostrano vide se srednje široki lumeni žila. Formiranih plakova i stenoza se ne nalazi. Hemodinamika je simetrična i zadovoljavajuća. Obje su ACE zadovoljavajuće hemodinamike i morfologije.

Morfološkim prikazom vertebralnih arterija obostrano vidljivi su srednje široki lumeni krvnih žila (AVD 3,9mm, AVL 4.0 mm). Hemodinamika je simetrična, obostrano u granicama normale.

TRANSKRANIJSKA DOPPLER SONOGRAFIJA

Prikaz cirkulacije Willisovog kruga jenu granicama normale.
Prikaz cirkulacije VB sliva ukazuje na blaže povišene vrijednosti SBSK nad svim ispitivanim krvnim žilama.

Zanima me što to točno znači? Bih li trebala obaviti još nekakve pretrage? Trebam li se zabrinuti?
Imam 33 godine.
Hvala.
Kiki M is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2013., 17:12   #3160
hrvoje dr.
Gastroenterolog
 
Registracija: Aug 2011.
Lokacija: zagreb
Postova: 4,139
Quote:
justmeandyou kaže: Pogledaj post
Dosli su nalazi kortizola i CRP-a. Kortizol u mokraci(24h): 39,7 nmol/dU (Ref.int 58-306)
Volumen 24h mokrace 500ml (Ref.int 600-1600). CRP: 8,4 mg/L (Ref.int <5,0)
Sutra dobivam jos jedan nalaz vezan uz analizu urina,pa cu nadopisat rezultate. Zanima me sto znace ovi novi rezultati s obzirom na cijelu situaciju i sto bi dalje trebala provjeriti? hvala
Morate mi quotati prijašnje postove da se prisjetim.

Quote:
orestes24 kaže: Pogledaj post
mogu li kontracepcijske tablete uzrokovati povišenu vrijednost bakra u krvi (bakar u serumu)? pijem ih već 11 godina (imam 28 godina). ako da, koliko je potrebno nakon prestanka uzimanja da se vrijednost bakra vrati ''u normalu''. Cu 31.6 ref. interval (12.2 - 25.1)
Mene bi zanimalo zašto ste na prvom jestu vadili Cu iz seruma?

Quote:
Kiki M kaže: Pogledaj post
Zbog jakih vrtoglavica s mučninom i ponekad povraćanjem, upućena sam između ostalog na color doppler vratnih žila i transkranijsku doppler sonografiju.
Nalaz:
Morfološkim prikazom karotidnog stabla upotrebom CDFI i PDI obostrano vide se srednje široki lumeni žila. Formiranih plakova i stenoza se ne nalazi. Hemodinamika je simetrična i zadovoljavajuća. Obje su ACE zadovoljavajuće hemodinamike i morfologije.

Morfološkim prikazom vertebralnih arterija obostrano vidljivi su srednje široki lumeni krvnih žila (AVD 3,9mm, AVL 4.0 mm). Hemodinamika je simetrična, obostrano u granicama normale.

TRANSKRANIJSKA DOPPLER SONOGRAFIJA

Prikaz cirkulacije Willisovog kruga jenu granicama normale.
Prikaz cirkulacije VB sliva ukazuje na blaže povišene vrijednosti SBSK nad svim ispitivanim krvnim žilama.

Zanima me što to točno znači? Bih li trebala obaviti još nekakve pretrage? Trebam li se zabrinuti?
Imam 33 godine.
Hvala.
Nije zabrinjavajuć nalaz.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 11:14.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger