Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.12.2011., 15:14   #161
Nalaz MR LS kralježnice, molim savjet s obzirom da fizikalna terapija nema učinka

MR LS kralješnice učinjen je standardnim tehnikama.
Na nativnim presjecima vidljivo je izravnanje fiziološke lordoze lumbalnog segmenta sa primjerenom visinom trupova te održanom stražnjom interkorporalnom linijom.
Hemangiom trupa L1 kralješka.
Degenerativne promjene vidljive su od visine L3-L4 do L5-S1 segmenta.
U segmentu L3-L4 vidljiva je manja dorzalna protruzija diska koja se utiskuje u duralnu vreću izraženije s lijeve strane gdje je u kontaktu s lijevim L4 korijenom.
Također se vidi manja migracija prema kranijalno u prednjem epiduralnom prostoru s lijeve strane izatrupa L3.
U segmentu L4-L5 medijalna dorzalna protruzija diska koja se utiskuje u duralnu vreću i ispunjava prednji epiduralni prostor.
U segmentu L5-S1 dorzolateralna protruzija diska prema desnom lateralnom recesusu u kontaktu je s desnim LS i desnim S1 korijenom.

Ovo je nalaz star nekoliko dana.
Nakon dvije ture fizikalnih terapija nema nikakvog poboljšanja.
Bolovi su svakodnevni.
Tomek100 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2012., 12:21   #162
Je li za vratnu kralježnicu dovoljno ići na 1.5T ili se isto preporuča jači magnet 3T? Je li jači magnet opasniji, jače grije?
Je li tko bio u Nemetovoj, Rebru i Neuronu - kakav magnet imaju? Otvoreni, zatvoreni?

Još nešto, postoji li razlika u snimanju u dužni snimanja ili buci između 1.5 i onoga 3 T u Neuronu? Ako je netko bio na više ili zna? Hvala..
__________________
Candy Candy Candy I Can't Let You Go

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 21.05.2012. at 16:55. Reason: spajanje postova
Hard Candy is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2012., 16:49   #163
Ja sam bio na MR mozga u Čakovcu u medikolu i u Zagrebu u poliklinici Neuron . Po meni razlike u tretmanu nema, po mom osobnom mišljenju (nisam strućnjak) mislim da se pacjenti ne bi trebali zamarati specifikacijama određenog aparata, jer da je neki aparat preslab vjerojatno bi vas specijalista upozorio da ne idete u određenu kliniku sa slabim aparatom....

Dužina snimanja iz mog iskustva ovisi o nalazu tj. onome što ing. radiologije i doktori koji rade snimanje vide na ekranu. Osobno sam radio MRmozga prvi put je trajalo 45-50min, drugi put sam radio MRmozga spektroskopiju to je trajalo cca80min , a treci put kontrolni MR mozga koji je trajao 20min.
Osim u duzini trajanja nikakve razlike u samom postupku nije bilo, jedino što mi je nakon MRspektroskopije i 80min. ležanja utrnula noga :-) .
Poz....

Kaj se tiće cijena MR.... Nema fiksne cijene za MRmozga, MRkičme, MRbilo čega -sve ovisi o snimkama... Ako se na snimkama vidi nesto i doktor procjeni da je potrebno dati kontrast onda to može znatno poskupit pretragu.... Isto tako moj savjet vam je da odete do specijalista i nek vas on pregleda pa ako on procijeni da je potreban MR dat ce vam uputnicu i pretraga ce biti besplatna(uz dopunsko) , ako nemate dopunsko mislim da se onda doplacuje cca300kn ovisno o vrsti snimanja itd....

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 21.05.2012. at 17:18. Reason: spajanje postova
KH5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2012., 14:07   #164
pozdrav dali netko zna koliko se čeka na MR vratne kralježnice u Zagrebu preko uputnice. Našao sam nešto privatno u Zaboku za 1200 kn + 400 za kontrast ako bude potrebno. Imam dopusko ako je to bitno. Hvala
__________________
" I only know of two men who really understand the value of gold - an obscure clerk in the basement vault of the Banque De Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree".
mkovac67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2012., 11:33   #165
Na Sv. Duhu su rekli da naručuju za 10 mj..
__________________
Candy Candy Candy I Can't Let You Go
Hard Candy is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2012., 16:07   #166
MR kralježnice

Imam 35 godina.Napravila sam MR lumbosakralne kralježnice (nativno)i nalaz je sljedeći:Pregled je učinjen standardnim protokolom .T1 i T2 sekvencama u sagitalnoj i transverzalnoj ravnini.Održana je fiziološka lordoza i dorzalna interkorporalna linija.Koštani spinalni kanal je primjerne širine.Trupovi kralježaka normalnih visina i signala.U segmentu L4/L5 vidljiva je dorzalna desnostrana paramedijalna ekstruzija intervertebralnog diska za gotovo 10 mm koja izrazito reducira desni neuralni foramen i ventrolateralni epiduralni prostor s desne strane te potiskuje i deformira duralnu vreću. U segmentu L3/L4 vidljiva je nepravilna cirkularna protruzija intervertebralnog diska ,najizrazitija desno foraminalno gdje je vidljiva umjerena stenoza neuralnog foramena.U segmentima L1/L2 i L2/L3 status je u granicama normale.U segmentu L5/S1 naglašenije dorzokonveksno oblikovan intervertebralni disk umjereno reducira prednji epiduralni prostor,neuralni forameni su neznatno suženi.Medularni konus je vrhom položen u razini intervertebralnog prostora TH12/L1,normalne je morfologije i signala.Cijeli nalaz sam prepisala jer je moj neurolog na godišnjem odmoru ,a mene zanima kakvo je stanje.Od 10 mjeseca imam polove sa manjim prekidima.Išla sam na fizikalnu (stuje,magneti i vježbe)poslije toga mi je tjedan dana bilo loše,a onda je bol popustila na tjedan dana i onda opet počeli bolovi u križima i spušta se na desnu nogu do palca.Zanima me da li u međuvremenu vježbam,mirujem ili Nešto drugo.
andreatg is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 15:28   #167
ziher ne spada sim , al ako neko može re: na slijedeći nalaz magneta vratne kralježnice, a lege modove onda molim da premjeste u odgovarajuću temu:

"MR vratne kralježnice pokazuje alordozu s održanom visinom trupova kralježaka i stražnjom interkorporalnom linijom.
Centralna protruzija diska u razini C6-C7 suzuje prednji subarahnoidalni prostor, bez kompresije medule spinalis.

Morfologija medule je uredna.
Uredan nalaz kraniocervikalnog prijelaza."


fala!
DeeJay Dee is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.04.2013., 00:14   #168
Molim vas da mi rastumacite nalaz MR ls regije. Relativno odrzana fizioloska lumbalna lordoza,sa asociranom blagom-nesignifikantnom dekstrokonveksnom skolioticnom krivinom lumbalnog segmenta.Prsljenska tela lumbalnog segmenta su odrzane visine,homogene mr strukture bez fokalnih i difuznih infiltrativnih lezija. Korporealni poredak je zadovoljavajuce odrzan. L2-L3 i L3-L4 prostori odrzane visine,pokrovne ploce bez signifikantne degeneracije,IV diskovi bez degeneracije i bez hernijacija,nema suzenja spinalnog kanala niti foraminalnih suzenja. L4-L5 IV prostor blago suzen, pokrovne ploce bez signifikantne degeneracije,IV disk degenerisan sa prominentnim anularnim bubrenjem koje aplatira duralnu vrecu i redukuje mediosagitalni dijametar iste na oko 13mm(nema znacajnog suzenja spinalnog kanala).IV forameni bez suzenja. L5-S1 IV blago suzen. Pokrovne plocice bez znacajne degeneracije. IV disk incipijentno degenerisan sa anularnim bubrenjem i minimalnom dorzomedijalnom anularnom rupturom koja ne pokazuje znacajan kompresivni efekat u pravcu duralne vrece. Nema signifikantnog suzenja spinalnog kanala niti foramenalnih suzenja. Konus i korenovi kaude su normalne morfologije. Paraspinalna meka tkiva normalnog izgleda. zakljucak -anularno bubrenje l5-s1 IV diska superponirano dorzomedijalnom anularnom rupturom bez znacajne kompromitacije duralne vrece i bez signifikantnog suzenje spinalnog kanala, anularno bubrenje l4-l5 diska bez znacajnih kompresivnih manifestacija, fasetna hipertrofija i artroza blazeg stepena u u l3-s1 segmentu, bez drugih znacajnih patoloskih promena u ls regiji.Imam 24.god
Enikaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2013., 09:04   #169
Question MR lumbalnog dijela kralježnice

Molim vas mi može netko malo pojasniti nalaz, laički ne profesionalno i stručnim riječima i dati kakav savjet? Inače imam 29g MR sam radio zbog lumboišijalgije koja me drži već 5 tjedana (drugi put u 3 godine). Operaciju želim izbjeći pod svakim slučajem. Hvala


Skoliotična i hipolordotična lumbalna kralježnica. Visina i signal trupova kralježaka su uredni. Nivo L1-4; bez osobitosti.

Spinalni kanal na nivou L4-S1 je relativno sužen. Medularni konud je urednog položaja i signala. Simetrična limpomatozno promjenjena paraspinalna muskulatura.

Nivo L4/5 je uredne širine sa širokobaznim posteriornim bulgingom diska koji jače prominira posteromedijalno i intraforaminalno lijevo. Neuralni forameni su naznačeno reducirani,zbog rubne osteohondroze, lijevi više, dijelom i zbog intraforaminalnog buiginga.

Nivo L5S1; je naznačeno reduciran sa parasagitalnom lijevom hernijom diska koja dovodi do redukcije lijevog lat. recesusa i neuralnog otvora te dovodi do neuralne kompromitacije. Desni neuralni otvor je uredne širine.
hemligt is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 22:54   #170
Pozdrav svima,

da li mi netko može rastumačiti nalaze:

MR KRALJEŽNICE

TEHNIKE SNIMANJA: SE T1, FSE T2, GRE T2

Na seriji sagitalnih, transverzalnih i koronarnih MR presjeka lumbosakralne kralješnice primjenom različitih tehnika snimanaj nalazi se alordoza sa diskretnim gibusom u visini torakulumbalnog prijelaza. Normalan intenzitet signala koštanih struktura, intervertebralnih diskova i leđne moždine u različitim ravninama.
Uredna je širina intervertebralnih prostora kao i širina spinalnog kanala.
Nema znakova hernijacije intervertebralnih diskova, tek „bulging“intervertebralnog diska L5-S1 segmenta sa blažom impresijom prednjeg subarahnoidalnog prostora no bez radikularnog konflikta.
Korjenovi spinalnih živaca su intaktni.
Konus medulare vidljiv u razini L1 kralješka.
Ne nalazi se znakova intra ili ekstraduralnog tumora.
Prikaz sakrokokcigealne regije pokazuje ventralnu angulaciju kaudalnih kokcigealnih segmenata.


MR ZDJELICE

MR ZDJELICE snimi se nativno standarnim multiplanarnim sekvencama.

Mokraćni mjehur je promjereno debele stijenke, slobodnog lumena, pravilno oblikovan.
Uterus je u AVF-i, veličinom dobi primjeren, morfološki uredan, bez vidljivog ekspanzivnog procesa.
Cerviks je morfološki uredan, bez vidljivog infiltrativnog procesa.
Ovariji su obostrano morfološki uredni, desni promjera 2,3 cm, a lijevi 2,5 cm, obostrano sa vidljivim folikulama.
Vagina je ispunjena hiperintenzivnim, vjerojatno menstrualnim sadržajem.
Rektum, sigma i prikazani dio descedensa ne pokazuju ovom metodom vidljivog infiltrativnog procesa.
Dno zdjelice je slobodno.
U pdručju zdjelice i ingvinuma se ne nalazi znakova limfadenopatije, pojedini vidljivi ingvinalni limfonodi su promjera do 1 cm.
U zdjelici se nalazi mala slobodna tekućina (faza menstrualnog ciklusa?).
Nalazi se ventralna angulacija završnih segmenata kokcigisa (stanje po traumi? ).

Posebno me muče zadnje rečenice u nalazima. može li to biti uzrok eventualnom pritisku na živce? sumnjam na pudendalni zbog pečenja u anogenitalnom području, naročito kod sjedenja.
MarMio is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2014., 19:37   #171
Tumačenje MRI kičme

Molim Vas, danas dobio nalaz mri kičme te prepisujem u cijelosti.Najviše me brine hemangiom koje se spominje. Može netko da malo protumači ovaj nalaz, jer tek za 1 dana idem liječniku.

Na ucinjenim MRI skenovima lumbalna kičma je u položaju naglašene lordoze.Trupovi prikazanih kralježaka su primjerene visine oštro ocrtanih ploha. L.V. prostori odrzane visine. Disk materijal difuzno sniženog inteziteta signala po tipu degeneracije. U podrucju trupa L4 kralješka sa lijeve strane prema luku trupa vidljiva zona hipersignala u T2 i T2 TRIM koja je u umjerenom hipersignalu u T1 sekvenci odgovarat će hemangiomu. U nivou I.V. prostora L5 i SI prema vertrebalnom kanalu zona inteziteta signala diska smjestena dorzomedijalno više lijevo koja je umjereno kompresivna na ogranke kaude ekvine.U nivou I.V. prosora L4 i L5 dorzomedijalno lijevo prema intraforaminalno zona inteziteta signala diska koja komprimira neuralniforamen sa lijeve strane.Konus nedulare na odgovarajućem nivou.
Zaključak:
MRI LS kičme ukazuje na znake izrazene defo. spondiloze početne spondiloartoze skeleta. Degeracija u disku u svim nivoima.U nivou L4 kralješka sa lijeve strane sa zahvatanjem i luka lijevo vidljiv hemangiom, bez reprekusija na visinu samog kralješka. U nivou L4 i L5 dorzomedijalno lijevo intraforaminalno kompresivna hernija diska sa komprewsijom u samom foramenu na radix. U nivou L5 S.I. takođe vidljiva manja hernija diska nije bitnije kompresivna.


Unaprijed hvala
syntr is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2015., 14:19   #172
imam 51g.bio sam na EMNG nogu pregledu radi kičme tj.išijasa nalaz je ovakav:
EMNG nogu pokazuje znakove teške svježe L5 radikularne lezije,kronično teško lijevo,te obostrane teške S1 radikukularne lezije uz smetnje provođenja n.tibialisa i n.peroneus profundusa obostrano po pripadajućim mitomima u sklopu radikularne lezije
molim ako netko zna što to sve znači znači da mi laički objasni što to znači
robi64 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2015., 16:58   #173
Razlog pretrage su vrtoglavice i glavobolja (vrtoglavice su zadnjih 2 godine sve češće i češće bez bolova u vratu, dok su glavobolje, možda nepovezane, počele prije cca 5 godina)

Na serijama multiplanarnih presjeka kroz vratnu kralježnicu nalazi se normalan oblik, veličina i struktura vratnih kralježaka s kontinuiranom stražnjom interkorporalnom linijom i normalnom širinom spinalnog kanala.
Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.
Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa.
Kraniocervikalni prijelaz je bez malformacija.
Normalna je pozicija densa.
Vide se znaci početnih degenerativnih promjena i.v. diska C5-C6 bez hernijacije.
Ostali diskovi primjerene strukture.

Čini mi se da je sve u redu po nalazima, tj. da sama kralježnica nije uzrok vrtoglavice?
Čekam još color doppler i rtg koji ću napraviti.
..angie.. is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2015., 11:59   #174
Quote:
robi64 kaže: Pogledaj post
imam 51g.bio sam na EMNG nogu pregledu radi kičme tj.išijasa nalaz je ovakav:
EMNG nogu pokazuje znakove teške svježe L5 radikularne lezije,kronično teško lijevo,te obostrane teške S1 radikukularne lezije uz smetnje provođenja n.tibialisa i n.peroneus profundusa obostrano po pripadajućim mitomima u sklopu radikularne lezije
molim ako netko zna što to sve znači znači da mi laički objasni što to znači
Znači da je vjerojatno uslijed hernije diska došlo do pritiska na spomenute živce i njihovog oštećenja. Da bi se točno vidio uzrok, treba napraviti MR, a onda tražiti konzultaciju neurokirurga.


Quote:
..angie.. kaže: Pogledaj post
Razlog pretrage su vrtoglavice i glavobolja (vrtoglavice su zadnjih 2 godine sve češće i češće bez bolova u vratu, dok su glavobolje, možda nepovezane, počele prije cca 5 godina)

Na serijama multiplanarnih presjeka kroz vratnu kralježnicu nalazi se normalan oblik, veličina i struktura vratnih kralježaka s kontinuiranom stražnjom interkorporalnom linijom i normalnom širinom spinalnog kanala.
Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.
Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa.
Kraniocervikalni prijelaz je bez malformacija.
Normalna je pozicija densa.
Vide se znaci početnih degenerativnih promjena i.v. diska C5-C6 bez hernijacije.
Ostali diskovi primjerene strukture.

Čini mi se da je sve u redu po nalazima, tj. da sama kralježnica nije uzrok vrtoglavice?
Čekam još color doppler i rtg koji ću napraviti.
Dobro je što nema hernije diska, ali ovisno i o degenerativnim promjenama, nije sasvim isključeno da vratna kralježnica ipak ne radi probleme (možda trzajna ozljeda u anamnezi?). Treba završiti obradu pa onda na osnovu svih nalaza donijeti zaključak.
__________________
Havaianas japanke
hsfi is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2015., 13:35   #175
Quote:
hsfi kaže: Pogledaj post


Dobro je što nema hernije diska, ali ovisno i o degenerativnim promjenama, nije sasvim isključeno da vratna kralježnica ipak ne radi probleme (možda trzajna ozljeda u anamnezi?). Treba završiti obradu pa onda na osnovu svih nalaza donijeti zaključak.
U cetvrtak idem na color doppler i trebam jos obaviti RTG pa cemo vidjeti.
Hvala na odgovoru, naravno trebam sve nalaze odnijeti doc, no dok cekam na kontrolu da saznam vise..
..angie.. is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2016., 22:58   #176
Molim pomoć

Imam velike bolove u kralježnici uz povišenu tjelesnu temperaturu godinama. Imala sam sakroileitis te niz zdravtsvenih problema. Molim Vas ako mi možete protumačiti svježi nalaz MR-a.

S poštovanjem, Sanda

MR lumbosakralne kralj.
Tehnike snimanja: T1 FSE, T2 FSE, STIR.
Sačuvana lumbalna lordoza uz sinistrokonveksnu skoliozu. Plića Schmorlova hernija kaudalne pokrovne plohe trupa L1 i L2 te kranijalne pokrovne plohe reupa L3 kralješka. Spinalni kanal je primjerene širine.
Conus medullaris je u razini torakolumbalnog prijelaza, a prikazani dio spinalne medule je održanog volumena.
sandly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2017., 17:56   #177
MR vratne kralježnice

Bok!

imam 44 godine. Dobila sam danas nalaz MR vratne kralježnice pa Vas molim za komentar. Isti sam radila po preporuci neurologa zbog trnjenja/čudnog osjećaja desne strane lica. I inače imam ukočenost i napetost u vratu, bol u ruci povremeno..., ali ne trpim jake bolove da bi koristila analgetike.
Nalaz: Uredna je visina i intenzitet signala trupova kralježaka. Izravnanje fiziološke lordoze.
U segmentu C3/C4 vidi se dorzolateralna lijevostrana protruzija iv diska koja komprimira lijevi lateralni recesus i izlazište korijena spinalnog živca C4.
U segmentu c4/5 vidi se dorzomedijjalna i dorzolateralna desnostrana protruzija iv diska koja komprimira duralnu vreću bez neuralnog impingementa.
U segmentima C5/6/7 vidi se dorzolateralna desnostrana dijelom formainalna protruzija iv diskova koje komprimiraju duralne vreće, desne lateralne recesusue i izlazeći korijen C6.
Medula spinalis je uredne veličine i homogena intenziteta signala, nema fokalnih lezija niti hidrosiringomijelije.
Uredan kraniocervkalni prijelaz.
Zaključak: Multisegmentarne protruzije iv diskova i radikularne konflikte C4 lijevo i C6 desno.

Nalaz od 6/2016 je bio bolji i glasi: MR C kralježnice pokazuje uznapredovali degenerativni proces C kralježnice u segmentu C5-C6i C6-C7 s prisutnim dorzalnim spondilofitima s desne strane i vidljivomstenozom desnog lateralnog recesusa. Medula je primjereno široka urednog
signala. Zaključak - morfološki znaci komp.deg. radikulopatije desno u
nivou C5-C6 i C6-C7.

Da li je stanje jako loše, može li pomoći fizikalna terapija? Da li se nužno mora na operaciju?
kismo is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2017., 00:47   #178
Quote:
kismo kaže: Pogledaj post
Bok!

imam 44 godine. Dobila sam danas nalaz MR vratne kralježnice pa Vas molim za komentar. Isti sam radila po preporuci neurologa zbog trnjenja/čudnog osjećaja desne strane lica. I inače imam ukočenost i napetost u vratu, bol u ruci povremeno..., ali ne trpim jake bolove da bi koristila analgetike.
Nalaz: Uredna je visina i intenzitet signala trupova kralježaka. Izravnanje fiziološke lordoze.
U segmentu C3/C4 vidi se dorzolateralna lijevostrana protruzija iv diska koja komprimira lijevi lateralni recesus i izlazište korijena spinalnog živca C4.
U segmentu c4/5 vidi se dorzomedijjalna i dorzolateralna desnostrana protruzija iv diska koja komprimira duralnu vreću bez neuralnog impingementa.
U segmentima C5/6/7 vidi se dorzolateralna desnostrana dijelom formainalna protruzija iv diskova koje komprimiraju duralne vreće, desne lateralne recesusue i izlazeći korijen C6.
Medula spinalis je uredne veličine i homogena intenziteta signala, nema fokalnih lezija niti hidrosiringomijelije.
Uredan kraniocervkalni prijelaz.
Zaključak: Multisegmentarne protruzije iv diskova i radikularne konflikte C4 lijevo i C6 desno.

Nalaz od 6/2016 je bio bolji i glasi: MR C kralježnice pokazuje uznapredovali degenerativni proces C kralježnice u segmentu C5-C6i C6-C7 s prisutnim dorzalnim spondilofitima s desne strane i vidljivomstenozom desnog lateralnog recesusa. Medula je primjereno široka urednog
signala. Zaključak - morfološki znaci komp.deg. radikulopatije desno u
nivou C5-C6 i C6-C7.

Da li je stanje jako loše, može li pomoći fizikalna terapija? Da li se nužno mora na operaciju?
To je individualno, i prvenstveno ovisi o simptomima, ali i nalazu EMNG-a i eventualnim neurološkim ispadima.
Potrebna je konzultacija neurokirurga koji je specijaliziran za taj segment kralježnice i koji će dalje pratiti situaciju. Ovakve promjene u pravilu su progresivne.
Pretpostavljam da MR-ovi nisu radjeni u istoj ustanovi jer ovaj prvi jako je štur i općenit i teško ih je uopće usporedjivati.
__________________
Havaianas japanke
hsfi is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2017., 10:47   #179
Quote:
hsfi kaže: Pogledaj post
To je individualno, i prvenstveno ovisi o simptomima, ali i nalazu EMNG-a i eventualnim neurološkim ispadima.
Potrebna je konzultacija neurokirurga koji je specijaliziran za taj segment kralježnice i koji će dalje pratiti situaciju. Ovakve promjene u pravilu su progresivne.
Pretpostavljam da MR-ovi nisu radjeni u istoj ustanovi jer ovaj prvi jako je štur i općenit i teško ih je uopće usporedjivati.
Da, nisu rađene u istoj ustanovi.
Prvi u Dijagnostika 2000, a drugi u Poliklinici Affidea (Čavka).4
Napravila sam prije 2 tjedna i EMNG GE. Nalaz: Ne registrira se patoloških spontanih aktivnosti u mirovanju mišića. U aktivaciji mišića registriraju se lakše do srednje teške kronične neurogene promjene u razini C5 desno, lakše kronične neurogene promjene u razini C5 lijevo, C6 desno. neurografski nalaz pokaže urednu distalnu motornu latencu na oba n.medianusa. Amplituda i brzina provođenja je uredna na oba n.medianusa.Senzorni odgovor oba n.ulnarisa i n. medianusa je uredan. Neurografski nalaz plurisegmentnom stimulacijom desnog n.ulnarisa u laktu je uredan. Nalaz govori u prilog radikulopatskih promjena u navedenim razinama.

Što se podrazumijeva pod neurološkim ispadima?
Mene boli ruka s vanjske strane nadlaktice, povremeno vrat, makara sam uvijek napeta u tom vratnom i ramenom pojasu. Imam ponekad i trnce.

lp
kismo is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2017., 21:55   #180
Mislim da stanje nije (jos) za operaciju, ali potrebna je konzultacija neurokirurga uz sve napravljene nalaze. U slucaju pritiska diska na mozdinu ili tezih visestrukih ostecenja registriranih na EMNG-u operacija bi bila neizbjezna.
Bolovi i trnci su, obzirom na nalaze, ocekivani. Ukoliko ne pomaze fizikalna, specijalist moze uputiti u Centar za bol, na akupunkturu i sl.
Vratna kraljeznica operira se kad su iscrpljene sve druge mogucnosti lijecenja.
I da napomenem - bilo kakav vid manipulacija vratne kraljeznice kod ovakvih promjena moze izazvati ozbiljne posljedice!
__________________
Havaianas japanke
hsfi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:03.