Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.12.2011., 13:14   #161
Tomek100
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2006.
Lokacija: Zagreb
Postova: 478
Nalaz MR LS kralježnice, molim savjet s obzirom da fizikalna terapija nema učinka

MR LS kralješnice učinjen je standardnim tehnikama.
Na nativnim presjecima vidljivo je izravnanje fiziološke lordoze lumbalnog segmenta sa primjerenom visinom trupova te održanom stražnjom interkorporalnom linijom.
Hemangiom trupa L1 kralješka.
Degenerativne promjene vidljive su od visine L3-L4 do L5-S1 segmenta.
U segmentu L3-L4 vidljiva je manja dorzalna protruzija diska koja se utiskuje u duralnu vreću izraženije s lijeve strane gdje je u kontaktu s lijevim L4 korijenom.
Također se vidi manja migracija prema kranijalno u prednjem epiduralnom prostoru s lijeve strane izatrupa L3.
U segmentu L4-L5 medijalna dorzalna protruzija diska koja se utiskuje u duralnu vreću i ispunjava prednji epiduralni prostor.
U segmentu L5-S1 dorzolateralna protruzija diska prema desnom lateralnom recesusu u kontaktu je s desnim LS i desnim S1 korijenom.

Ovo je nalaz star nekoliko dana.
Nakon dvije ture fizikalnih terapija nema nikakvog poboljšanja.
Bolovi su svakodnevni.
Tomek100 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2012., 10:21   #162
Hard Candy
Not Games
 
Hard Candy Avatar
 
Registracija: Jul 2006.
Lokacija: Zege Vege
Postova: 4,777
Je li za vratnu kralježnicu dovoljno ići na 1.5T ili se isto preporuča jači magnet 3T? Je li jači magnet opasniji, jače grije?
Je li tko bio u Nemetovoj, Rebru i Neuronu - kakav magnet imaju? Otvoreni, zatvoreni?

Još nešto, postoji li razlika u snimanju u dužni snimanja ili buci između 1.5 i onoga 3 T u Neuronu? Ako je netko bio na više ili zna? Hvala..
__________________
Candy Candy Candy I Can't Let You Go

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 21.05.2012. at 14:55. Reason: spajanje postova
Hard Candy is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2012., 14:49   #163
KH5
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2012.
Postova: 82
Ja sam bio na MR mozga u Čakovcu u medikolu i u Zagrebu u poliklinici Neuron . Po meni razlike u tretmanu nema, po mom osobnom mišljenju (nisam strućnjak) mislim da se pacjenti ne bi trebali zamarati specifikacijama određenog aparata, jer da je neki aparat preslab vjerojatno bi vas specijalista upozorio da ne idete u određenu kliniku sa slabim aparatom....

Dužina snimanja iz mog iskustva ovisi o nalazu tj. onome što ing. radiologije i doktori koji rade snimanje vide na ekranu. Osobno sam radio MRmozga prvi put je trajalo 45-50min, drugi put sam radio MRmozga spektroskopiju to je trajalo cca80min , a treci put kontrolni MR mozga koji je trajao 20min.
Osim u duzini trajanja nikakve razlike u samom postupku nije bilo, jedino što mi je nakon MRspektroskopije i 80min. ležanja utrnula noga :-) .
Poz....

Kaj se tiće cijena MR.... Nema fiksne cijene za MRmozga, MRkičme, MRbilo čega -sve ovisi o snimkama... Ako se na snimkama vidi nesto i doktor procjeni da je potrebno dati kontrast onda to može znatno poskupit pretragu.... Isto tako moj savjet vam je da odete do specijalista i nek vas on pregleda pa ako on procijeni da je potreban MR dat ce vam uputnicu i pretraga ce biti besplatna(uz dopunsko) , ako nemate dopunsko mislim da se onda doplacuje cca300kn ovisno o vrsti snimanja itd....

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 21.05.2012. at 15:18. Reason: spajanje postova
KH5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2012., 12:07   #164
mkovac67
Registrirani korisnik
 
mkovac67 Avatar
 
Registracija: May 2008.
Postova: 3,348
pozdrav dali netko zna koliko se čeka na MR vratne kralježnice u Zagrebu preko uputnice. Našao sam nešto privatno u Zaboku za 1200 kn + 400 za kontrast ako bude potrebno. Imam dopusko ako je to bitno. Hvala
__________________
" I only know of two men who really understand the value of gold - an obscure clerk in the basement vault of the Banque De Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree".
mkovac67 is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Old 24.05.2012., 09:33   #165
Hard Candy
Not Games
 
Hard Candy Avatar
 
Registracija: Jul 2006.
Lokacija: Zege Vege
Postova: 4,777
Na Sv. Duhu su rekli da naručuju za 10 mj..
__________________
Candy Candy Candy I Can't Let You Go
Hard Candy is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2012., 14:07   #166
andreatg
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2012.
Postova: 1
MR kralježnice

Imam 35 godina.Napravila sam MR lumbosakralne kralježnice (nativno)i nalaz je sljedeći:Pregled je učinjen standardnim protokolom .T1 i T2 sekvencama u sagitalnoj i transverzalnoj ravnini.Održana je fiziološka lordoza i dorzalna interkorporalna linija.Koštani spinalni kanal je primjerne širine.Trupovi kralježaka normalnih visina i signala.U segmentu L4/L5 vidljiva je dorzalna desnostrana paramedijalna ekstruzija intervertebralnog diska za gotovo 10 mm koja izrazito reducira desni neuralni foramen i ventrolateralni epiduralni prostor s desne strane te potiskuje i deformira duralnu vreću. U segmentu L3/L4 vidljiva je nepravilna cirkularna protruzija intervertebralnog diska ,najizrazitija desno foraminalno gdje je vidljiva umjerena stenoza neuralnog foramena.U segmentima L1/L2 i L2/L3 status je u granicama normale.U segmentu L5/S1 naglašenije dorzokonveksno oblikovan intervertebralni disk umjereno reducira prednji epiduralni prostor,neuralni forameni su neznatno suženi.Medularni konus je vrhom položen u razini intervertebralnog prostora TH12/L1,normalne je morfologije i signala.Cijeli nalaz sam prepisala jer je moj neurolog na godišnjem odmoru ,a mene zanima kakvo je stanje.Od 10 mjeseca imam polove sa manjim prekidima.Išla sam na fizikalnu (stuje,magneti i vježbe)poslije toga mi je tjedan dana bilo loše,a onda je bol popustila na tjedan dana i onda opet počeli bolovi u križima i spušta se na desnu nogu do palca.Zanima me da li u međuvremenu vježbam,mirujem ili Nešto drugo.
andreatg is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 13:28   #167
DeeJay Dee
Know-how Dibidus
 
DeeJay Dee Avatar
 
Registracija: Feb 2008.
Lokacija: D4, rjeđe D5 i D8
Postova: 18,725
ziher ne spada sim , al ako neko može re: na slijedeći nalaz magneta vratne kralježnice, a lege modove onda molim da premjeste u odgovarajuću temu:

"MR vratne kralježnice pokazuje alordozu s održanom visinom trupova kralježaka i stražnjom interkorporalnom linijom.
Centralna protruzija diska u razini C6-C7 suzuje prednji subarahnoidalni prostor, bez kompresije medule spinalis.

Morfologija medule je uredna.
Uredan nalaz kraniocervikalnog prijelaza."


fala!
DeeJay Dee is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2013., 22:14   #168
Enikaa
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2013.
Postova: 1
Molim vas da mi rastumacite nalaz MR ls regije. Relativno odrzana fizioloska lumbalna lordoza,sa asociranom blagom-nesignifikantnom dekstrokonveksnom skolioticnom krivinom lumbalnog segmenta.Prsljenska tela lumbalnog segmenta su odrzane visine,homogene mr strukture bez fokalnih i difuznih infiltrativnih lezija. Korporealni poredak je zadovoljavajuce odrzan. L2-L3 i L3-L4 prostori odrzane visine,pokrovne ploce bez signifikantne degeneracije,IV diskovi bez degeneracije i bez hernijacija,nema suzenja spinalnog kanala niti foraminalnih suzenja. L4-L5 IV prostor blago suzen, pokrovne ploce bez signifikantne degeneracije,IV disk degenerisan sa prominentnim anularnim bubrenjem koje aplatira duralnu vrecu i redukuje mediosagitalni dijametar iste na oko 13mm(nema znacajnog suzenja spinalnog kanala).IV forameni bez suzenja. L5-S1 IV blago suzen. Pokrovne plocice bez znacajne degeneracije. IV disk incipijentno degenerisan sa anularnim bubrenjem i minimalnom dorzomedijalnom anularnom rupturom koja ne pokazuje znacajan kompresivni efekat u pravcu duralne vrece. Nema signifikantnog suzenja spinalnog kanala niti foramenalnih suzenja. Konus i korenovi kaude su normalne morfologije. Paraspinalna meka tkiva normalnog izgleda. zakljucak -anularno bubrenje l5-s1 IV diska superponirano dorzomedijalnom anularnom rupturom bez znacajne kompromitacije duralne vrece i bez signifikantnog suzenje spinalnog kanala, anularno bubrenje l4-l5 diska bez znacajnih kompresivnih manifestacija, fasetna hipertrofija i artroza blazeg stepena u u l3-s1 segmentu, bez drugih znacajnih patoloskih promena u ls regiji.Imam 24.god
Enikaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2013., 07:04   #169
hemligt
Registrirani korisnik
 
hemligt Avatar
 
Registracija: May 2010.
Lokacija: Rijeka
Postova: 38
Question MR lumbalnog dijela kralježnice

Molim vas mi može netko malo pojasniti nalaz, laički ne profesionalno i stručnim riječima i dati kakav savjet? Inače imam 29g MR sam radio zbog lumboišijalgije koja me drži već 5 tjedana (drugi put u 3 godine). Operaciju želim izbjeći pod svakim slučajem. Hvala


Skoliotična i hipolordotična lumbalna kralježnica. Visina i signal trupova kralježaka su uredni. Nivo L1-4; bez osobitosti.

Spinalni kanal na nivou L4-S1 je relativno sužen. Medularni konud je urednog položaja i signala. Simetrična limpomatozno promjenjena paraspinalna muskulatura.

Nivo L4/5 je uredne širine sa širokobaznim posteriornim bulgingom diska koji jače prominira posteromedijalno i intraforaminalno lijevo. Neuralni forameni su naznačeno reducirani,zbog rubne osteohondroze, lijevi više, dijelom i zbog intraforaminalnog buiginga.

Nivo L5S1; je naznačeno reduciran sa parasagitalnom lijevom hernijom diska koja dovodi do redukcije lijevog lat. recesusa i neuralnog otvora te dovodi do neuralne kompromitacije. Desni neuralni otvor je uredne širine.
hemligt is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 20:54   #170
MarMio
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2011.
Lokacija: zadar
Postova: 388
Pozdrav svima,

da li mi netko može rastumačiti nalaze:

MR KRALJEŽNICE

TEHNIKE SNIMANJA: SE T1, FSE T2, GRE T2

Na seriji sagitalnih, transverzalnih i koronarnih MR presjeka lumbosakralne kralješnice primjenom različitih tehnika snimanaj nalazi se alordoza sa diskretnim gibusom u visini torakulumbalnog prijelaza. Normalan intenzitet signala koštanih struktura, intervertebralnih diskova i leđne moždine u različitim ravninama.
Uredna je širina intervertebralnih prostora kao i širina spinalnog kanala.
Nema znakova hernijacije intervertebralnih diskova, tek „bulging“intervertebralnog diska L5-S1 segmenta sa blažom impresijom prednjeg subarahnoidalnog prostora no bez radikularnog konflikta.
Korjenovi spinalnih živaca su intaktni.
Konus medulare vidljiv u razini L1 kralješka.
Ne nalazi se znakova intra ili ekstraduralnog tumora.
Prikaz sakrokokcigealne regije pokazuje ventralnu angulaciju kaudalnih kokcigealnih segmenata.


MR ZDJELICE

MR ZDJELICE snimi se nativno standarnim multiplanarnim sekvencama.

Mokraćni mjehur je promjereno debele stijenke, slobodnog lumena, pravilno oblikovan.
Uterus je u AVF-i, veličinom dobi primjeren, morfološki uredan, bez vidljivog ekspanzivnog procesa.
Cerviks je morfološki uredan, bez vidljivog infiltrativnog procesa.
Ovariji su obostrano morfološki uredni, desni promjera 2,3 cm, a lijevi 2,5 cm, obostrano sa vidljivim folikulama.
Vagina je ispunjena hiperintenzivnim, vjerojatno menstrualnim sadržajem.
Rektum, sigma i prikazani dio descedensa ne pokazuju ovom metodom vidljivog infiltrativnog procesa.
Dno zdjelice je slobodno.
U pdručju zdjelice i ingvinuma se ne nalazi znakova limfadenopatije, pojedini vidljivi ingvinalni limfonodi su promjera do 1 cm.
U zdjelici se nalazi mala slobodna tekućina (faza menstrualnog ciklusa?).
Nalazi se ventralna angulacija završnih segmenata kokcigisa (stanje po traumi? ).

Posebno me muče zadnje rečenice u nalazima. može li to biti uzrok eventualnom pritisku na živce? sumnjam na pudendalni zbog pečenja u anogenitalnom području, naročito kod sjedenja.
MarMio is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2014., 17:37   #171
syntr
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2010.
Postova: 51
Tumačenje MRI kičme

Molim Vas, danas dobio nalaz mri kičme te prepisujem u cijelosti.Najviše me brine hemangiom koje se spominje. Može netko da malo protumači ovaj nalaz, jer tek za 1 dana idem liječniku.

Na ucinjenim MRI skenovima lumbalna kičma je u položaju naglašene lordoze.Trupovi prikazanih kralježaka su primjerene visine oštro ocrtanih ploha. L.V. prostori odrzane visine. Disk materijal difuzno sniženog inteziteta signala po tipu degeneracije. U podrucju trupa L4 kralješka sa lijeve strane prema luku trupa vidljiva zona hipersignala u T2 i T2 TRIM koja je u umjerenom hipersignalu u T1 sekvenci odgovarat će hemangiomu. U nivou I.V. prostora L5 i SI prema vertrebalnom kanalu zona inteziteta signala diska smjestena dorzomedijalno više lijevo koja je umjereno kompresivna na ogranke kaude ekvine.U nivou I.V. prosora L4 i L5 dorzomedijalno lijevo prema intraforaminalno zona inteziteta signala diska koja komprimira neuralniforamen sa lijeve strane.Konus nedulare na odgovarajućem nivou.
Zaključak:
MRI LS kičme ukazuje na znake izrazene defo. spondiloze početne spondiloartoze skeleta. Degeracija u disku u svim nivoima.U nivou L4 kralješka sa lijeve strane sa zahvatanjem i luka lijevo vidljiv hemangiom, bez reprekusija na visinu samog kralješka. U nivou L4 i L5 dorzomedijalno lijevo intraforaminalno kompresivna hernija diska sa komprewsijom u samom foramenu na radix. U nivou L5 S.I. takođe vidljiva manja hernija diska nije bitnije kompresivna.


Unaprijed hvala
syntr is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2015., 12:19   #172
robi64
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2008.
Lokacija: zagreb
Postova: 129
imam 51g.bio sam na EMNG nogu pregledu radi kičme tj.išijasa nalaz je ovakav:
EMNG nogu pokazuje znakove teške svježe L5 radikularne lezije,kronično teško lijevo,te obostrane teške S1 radikukularne lezije uz smetnje provođenja n.tibialisa i n.peroneus profundusa obostrano po pripadajućim mitomima u sklopu radikularne lezije
molim ako netko zna što to sve znači znači da mi laički objasni što to znači
robi64 is offline  
Odgovori s citatom
 
 
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 03:25.Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger