Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.09.2015., 18:52   #21
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Inače, ako želite znati je li nešto bilo negjde na forum.hr, možete koristiti google uz dodatak pretrage posebnog sajta, "Rimac site:forum.hr". Tako sam našoa da ima tema na forumu "LifestileY", pdf "Automobili", još iz 2011.

Concept_One, hrvatski automobil u Frankfurtu


A vidim da su ga već i pljuvali, na "Sport", podforum "Formula 1".
A da nam pomognete pronaci te silne patente kad zastupate tezu da se radi o velikom inovatoru?
JTB is offline  
Old 17.09.2015., 19:13   #22
Istina, uvodni post je napisan subjektivno, ali ja nisam novinar, niti su ovo novine već forum za ležernu raspravu. Slobodno nek svatko piše kako god želi.

Također, možemo zaključiti da nije samoprozvani, već ima patentirane izume. Mada je i to pitanje za raspravu, jer tko danas zapravo je inovator? Očito ne mora biti izumitelj, iako, ako se dobro sjećam kad sam ja davao prijavu, na patentnoj prijavi je pisalo "ime izumitelja".

Mnogi bi se začudili kakve su sve stvari patentirane, ali najviše patenata se odnosi na male preinake postojećeg stanja. I to prolazi kod patentiranja iako bi te Državni zavod za intelektualno valsništvo u načelu trebao odbiti ako se ustanovi da ciljana inovacija zapravo zapravo i nije inovacija u punom smislu. Električni auti, električni bicikli, baterije hlađene tekućinom... hmm da imamo što konkretno za komentirati bilo bi zanimljivo, ali ovako samo nagađamo što to Rimac zapravo JE inovirao.

Što se broja patenata tiče - da ne bi pomislili da sam ja rekao da su samo 3, nisam. Našao sam još neke oko njegove virtualne rukavice koju je pokušao progurati prije nekoliko godina. Ovo je ono što sam našao u google patent database, s tim da su se neki pozivali na njegov izum ali on sam nije među izumiteljima. Također, pretragom baze DZIV-a i svjetske baze možda bi se došlo do još kojeg patenta.

I ja zbilja jesam elektrotehničar, i zbilja tvrdim da el. motori nisu ništa posebno. Nije ništa posebno postići ni moment ni brzinu s tim motorima niti oboriti rekorde u brzinama. Ne samo to, nego učenici nakon srednje el.teh. škole imaju sasvim solidno znanje da probaju oboriti te rekorde ako imaju dovoljno novca i vremena. I to jer se tehnika AC i DC motora nije mijenjala skoro stoljeće. Ono što je relativno novo je primjena moderne elektronike u smislu poboljšanja sustava u autima, pa tako imate elektroničke gadgete, 10 vrsta programiranih kočenja, regenerativna kočenja pa čak i nove brushless motore (koje Rimac ne koristi). Sve povezano da fukncionira kao cijelina, što je bez modernih CPU bilo teško za postići u nečem malenom poput automobila.

Cilj nije napraviti superautomobil nego napraviti ekonomični omjer performansi i cijene, tj. ono u čemu svaki potpuni el. automobil kaska za klasičnim autima na fosilna goriva. Iz Dok-inga to znaju, zato njihov mali autić nalik Smart-u nikad nije uživao preveliku popularnost (osim medijsku). Superautomobili su druga kategorija, i rađeni su za drugu vrstu klijentelu, tj. onu koja skuplja automobile kao što ja skupljam Životinjsko carstvo. (nedostaju mi 4 ).

I da se vratim na ono da ja nisam novinar, već tehničar. Kad čitam članak, ja želim vidjeti podatke, činjenice i one cool stvari za nas tehničare - detalje i presjeke naprava. Želim to vidjet, kritizirat, raspravljat s kolegama o tome, biti ljubomoran i ponosan u isto vrijeme. Ne zanimaju me senzacionalistički natpisi o tome kako smo dobili reinkaranaciju Tesle ili kako su Nijemci oduševljeni s našim dostignućima. To je u rangu s onim kad te netko potapše po leđima i kaže "Odlično, samo tako nastavi!". A takve tehničke članke nemam gdje pročitati i počinjem se pitati zašto.
__________________
--- WIKI IS YOUR FRIEND ---

Zadnje uređivanje mako : 17.09.2015. at 20:07.
mako is offline  
Old 17.09.2015., 20:19   #23
jesi siguran da rimac ne koristi brushless motore na biciklima ?
jer ja znam drugo
ili se priča o autima
__________________
Pored kurve vrijedis koliko i ona
KILLERDOG is offline  
Old 17.09.2015., 20:37   #24
Mislio sam na aute, te da su mu motori u autu AC s permanentnim magnetima na rotoru. To je popularniji tip motora za ugradnju u el. auta. Čak imaju i kitovi za ugraditi taj motor u klasična, benzinska auta. Što se bicikli tiče, moguće je da je koristio brushless. Drugi proizvođači el. bicikli isto koriste, jer je to popularan izbor za pogone manjih dimenzija kao auti na daljinski, helikopteri a eto - i bicikli.
__________________
--- WIKI IS YOUR FRIEND ---
mako is offline  
Old 17.09.2015., 22:51   #25
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Nije samoprozvani, nego pravi pravcati. Ima ona stvar koja se zove "patent", koja dokazuje da si pozvan a ne samopozvan.
Vidiš, ja bih to pravi pravcati stavio pod veliki upitnik. Na jednom od linkova koji si stavio imaš link na drugi forum gdje se 2009 Rimac raspituje kako preraditi BMW na električni pogon i to samo u svrhu skidanja nekog rekorda

Quote:
Cilj mi je napravit jako, jako snažan auto na struju. Ne želim zvučit bahato ali je u planu skinut plasma boyevog zombija na 1/4 milje (11.882 @ 109.58 mph) koji trenutno drži rekord za street legal EV-ove.

Trenutno me muči što se ne mogu odlučit između DC warp motora i AC motora. Tu bih Vas molio za pomoć! Što preporučujete za veliku, jako veliku snagu? Koji motor, kontroler...?

Za napajanje sam mislio koristit ThunderSky-ove Li-ion baterije sa njimovim BMS-om. http://www.thunder-sky.com/products_en.asp

Razmišljao sam o nekoliko koncepata pogona, za sad ću napravit samo ovaj sa jednim motorom, spojen direktno karbonskim kardanom na diferencijal. Za budućnost imam poprilično ambiciozne planove pa planiram razne pogone kombinirat.
link

I tip ove razine znanja par godina kasnije ima 24 patenta? Highly unlikely. Prije bih rekao da se povezao sa ljudima koji imaju znanje kojima je financirao patente uz uvjet da njegovo ime bude na papiru.
__________________
..Tako je dirljiva ta briga neutralnih objektivnih i zabrinutih treba pregovarati za Ukrajinu, rastopim se od te empatije.
Roy is offline  
Old 17.09.2015., 23:15   #26
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Podatak: Ovo sam napisao iz svog kuta i znanja, kao speicijalizirani novinar. Vidim da je gore More, koji je stručnjak za elektrotehniku, dao puno konkretnih pdoataka. Ima ovdje i podatak da ima 24 patenta, imamo neke informacije za koga radi i tko ga financira, tako da je to sve zajedno dobra informacija. Mislim da bi se autor uvodnoga posta treebao ispričati zbog neopravdanih insinuacija.
vraga sam stručnjak ima 2 dana se mučim s običnom GPS,GPRS,IF,Radar,autopilot,ploter analogno-digitalnom automatikom.govorim o traženju kvara i ne ide mi od ruke. puna kapa mi je amerikanaca,programera,hardvera,softwarea i 1500 stranica upustava.Sve to govorim iako je sve to pod NMEA 2000 protokolu i kao standardizirano ali to ne funkcionira baš tako.e sad zamislite e-vozila tu čak ne postoji standarda kako to upariti da sve funkcionira.

Quote:
NicolasBourbaki kaže: Pogledaj post

S Elonom Muskom je stvar nešto drugačija; prvo: stariji je od Rimca i težak je milijarde. Čitam članke o tom Musku zadnjih mjeseci, nazivaju ga plejbojem i čovjekom robotom, a on je po meni obični nedojebani klinac prosječna intelekta, koji je imao ništa više pameti od Rimca,
Razlika između Muska i Rimca je šta je jedan amerikanac a drugi Hrvat.Rimcu sam samo predlagao da sve to preseli u Minhen,mislim papirni dio tvrtke to je odbija i zato razvoj ide puno sporije.da je preselija u njemačku davno prije bi skupija 5-6 miljona € besplatnih poticaja i negraničeno miljuna na tržištu za otvaranje tvornice.
Musk je bez problema prvi put skupija oko 300 miljona $ u 5 dana.u njemačkoj bi bez problema skupija 100 miljona € ali u 3-4 miseca.to je razlika USA-EU
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 17.09.2015., 23:22   #27
koliko je Rimac prodao automobila do sada? koliko godina postoji? tko to sve financira?
fortinbras is offline  
Old 17.09.2015., 23:29   #28
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
A da nam pomognete pronaci te silne patente kad zastupate tezu da se radi o velikom inovatoru?
The battery pack and PDU for the KDD were developed and manufactured together with Electric Supercar virtuoso Mate Rimac and his engineering team. The 620 V battery pack is of the latest fully flooded type and is the most power-dense battery pack ever created for a road going car with 9,27 kWh of energy, 67 liters of volume, and 115kg of weight. Still, a full 500 kW can momentarily be drawn during acceleration and over 150 kW can be absorbed by the battery-pack during regenerative braking and ICE power generation mode.

http://koenigsegg.com/regera/
eto na primjer ovi šveđani koriste njegove baterije,veliki Mercedes sa 50000 + inžinjera koristi njegove baterije u svom E mercedesu.jer je Rimac daleko tehnološki šta se tiče baterija ispred Mercedesa.Ali to u tom svijetu ništa nije čudno,to je normalna pojava.kupuju se patenti,sklopovi da bi se skratili razvojni procesi a i jeftinije je.
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 17.09.2015., 23:31   #29
Quote:
fortinbras kaže: Pogledaj post
koliko je Rimac prodao automobila do sada? koliko godina postoji? tko to sve financira?
Šta ne pročitaš šta sam ja na početku napisao.Porezni obveznici nisu,hrvatske banke nisu.šta te briga onda šta neki njemci,kinezi,englezi mu daju pare.
zašto se ne pitate zašto država daje brodogradilištu split 22 miliona kuna mjesečno a oni nemaju ništa na navozima.Navozi totalno prazni,radi možda 200-300 ljudi na vratima Venecije( bravarski poslovi) i tako do 2018 godine po ugovoru . 1320 miljona kuna će debeljak dobiti od poreznih obveznika i čim država prestane plačati BDS ide u stečaj.a debeljak bogatiji za 500-600 miljona kuna.
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 17.09.2015., 23:38   #30
Quote:
more kaže: Pogledaj post
The battery pack and PDU for the KDD were developed and manufactured together with Electric Supercar virtuoso Mate Rimac and his engineering team. The 620 V battery pack is of the latest fully flooded type and is the most power-dense battery pack ever created for a road going car with 9,27 kWh of energy, 67 liters of volume, and 115kg of weight. Still, a full 500 kW can momentarily be drawn during acceleration and over 150 kW can be absorbed by the battery-pack during regenerative braking and ICE power generation mode.

http://koenigsegg.com/regera/
eto na primjer ovi šveđani koriste njegove baterije,veliki Mercedes sa 50000 + inžinjera koristi njegove baterije u svom E mercedesu.jer je Rimac daleko tehnološki šta se tiče baterija ispred Mercedesa.Ali to u tom svijetu ništa nije čudno,to je normalna pojava.kupuju se patenti,sklopovi da bi se skratili razvojni procesi a i jeftinije je.
Daj reci kako je Rimac u dvije i pol godine od tipa koji se raspituje kako preraditi automobil došao do 24 patenta?
__________________
..Tako je dirljiva ta briga neutralnih objektivnih i zabrinutih treba pregovarati za Ukrajinu, rastopim se od te empatije.
Roy is offline  
Old 17.09.2015., 23:41   #31
Quote:
Quark kaže: Pogledaj post
Ne znaju svi. Odakle mu?
Negdje (mislim u slobodnoj dalmaciji) sam pročitao da mu tata živi u bih jer ne smije u Hr tj. čim dođe na granicu uhitit će ga sukladno eu uhidbenom nalogu zbog malverzacija u Njemačkoj. U Hr je bio u zatvoru zbog malverzacija s zemljištem u slavonskom brodu.

Ali to nema izravne veze s rimac automobilima, sin mu je mogao biti vulgaris zlatni dečko i lovu uložit u jahte, drogu i prostitutke, ovako je riskirao i uložio u nešto korisno jer se za njegov projekt zna širom svjeta, a na kraju krajeva i zapošljava 100+ ljudi. Moj stav o EV je poznat (dok ne budeš mogao napunit ev u istom roku kao i ice, nisu konkurencija), ali u ovom slučaju potpuni respect Rimcu.
Guud is offline  
Old 17.09.2015., 23:49   #32
Quote:
more kaže: Pogledaj post
Šta ne pročitaš šta sam ja na početku napisao.Porezni obveznici nisu,hrvatske banke nisu.šta te briga onda šta neki njemci,kinezi,englezi mu daju pare.
zašto se ne pitate zašto država daje brodogradilištu split 22 miliona kuna mjesečno a oni nemaju ništa na navozima.Navozi totalno prazni,radi možda 200-300 ljudi na vratima Venecije( bravarski poslovi) i tako do 2018 godine po ugovoru . 1320 miljona kuna će debeljak dobiti od poreznih obveznika i čim država prestane plačati BDS ide u stečaj.a debeljak bogatiji za 500-600 miljona kuna.
na temi naslovljenoj Rimac Automobili pitam pitanja u vezi s naslovom. a to što to tebe žuljaju neka od ovih pitanja nije moj problem. ako nemaš odgovor na njih, slobodno preskoči moje upise
fortinbras is offline  
Old 18.09.2015., 00:19   #33
Dečko je počeo sa fix idejom da napravi što jači električni auto za ganjanje po pisti. To svaka budala sa dovoljno dubokim džepom može napraviti. Tu se malo igrao i uz pomoć financija tateka pokupio par inženjera i osnovao firmu. Pretpostavljam da je par godina živio na tatinoj sisi a nisam ni sada baš siguran da je financijski pozitivan. Uspio je privući dosta stranog kapitala što je super, no pitanje je kada taj kapital počinje tražiti rezultate. Patenti nisu nikakvi revolucionarni, on je uzeo trenutno najkvalitetnije baterije od Amerikanaca i napravio BMS sistem za njih. Ništa specijalno, svi to rade samo je on napravio za taj visoki napon i veće struje. Naravno da svima koji žele tako veće performanse je jeftinije kupiti gotov battery pack nego se zafrkavati sa tim. Patentirati takve stvari može svatko, malo nešto napraviš na drugi način i možeš patentirati. Pitanje da li je patentirao na svoje ime ili firmu. On od tih patenata može živjeti financijski neko vrijeme ali firma baš i ne. Razvojem baterija to će sve zastariti za par godina.
Bicikle je pokupio od jednog inženjera kojeg je zaposlio.
Onakav auto danas rade puno firmi i treba imati samo dosta love i svatko ga može sklepati, to nikada neće doživjeti neku masovniju proizvodnju jer ne može zadovoljiti nikakve sigurnosne standarde i nema šanse na otvorenom tržištu sa velikim igračima. Može ih prodati samo nekom bijesnom arapu za 27 auto u kolekciji. Pohvalno je što dečko nešto radi, očito je spretan u prikupljanju financija sa strane, nisam baš siguran da je rentabilan, jednom će se podvući crta a onda ćemo vidjeti što će se desiti.
Bhakti is offline  
Old 18.09.2015., 00:40   #34
Quote:
fortinbras kaže: Pogledaj post
na temi naslovljenoj Rimac Automobili pitam pitanja u vezi s naslovom. a to što to tebe žuljaju neka od ovih pitanja nije moj problem. ako nemaš odgovor na njih, slobodno preskoči moje upise
evo opet pišem i ponavljam. zadnjih 30 dana Integrated Asset Management (Asia) Limited, Britanski Djevičanski Otoci,China Dynamics Holdings,NEW AUTOMOVILE DEVELOPMENT LLP London (kolumbija),Adriano Mudri,Ziad Tassabehji,CONSULTING GROUP LIMITED, Hongkong su mu dali u gotovini i uplatili na račun 7,8 miljona $, prije par godina BMW mu je dao par miljona €,Mercedes x miljona €. kinezi x miljona. Španjolac mu je prije 3 godine dao 2 miljona € I Rimac Automobili ne proizvodi automobile nego prodaje inžinjerske usluge i prototipove kupcima koji imaju novce .
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 18.09.2015., 00:55   #35
Quote:
more kaže: Pogledaj post
evo opet pišem i ponavljam. zadnjih 30 dana Integrated Asset Management (Asia) Limited, Britanski Djevičanski Otoci,China Dynamics Holdings,NEW AUTOMOVILE DEVELOPMENT LLP London (kolumbija),Adriano Mudri,Ziad Tassabehji,CONSULTING GROUP LIMITED, Hongkong su mu dali u gotovini i uplatili na račun 7,8 miljona $, prije par godina BMW mu je dao par miljona €,Mercedes x miljona €. kinezi x miljona. Španjolac mu je prije 3 godine dao 2 miljona € I Rimac Automobili ne proizvodi automobile nego prodaje inžinjerske usluge i prototipove kupcima koji imaju novce .
ok, ime tvrtke me prevarilo. koliki su profit ostvarili u zadnjih nekoliko godina? postoji li kakav financijski izvještaj?
fortinbras is offline  
Old 18.09.2015., 01:01   #36
Quote:
Guud kaže: Pogledaj post
Negdje (mislim u slobodnoj dalmaciji) sam pročitao da mu tata živi u bih jer ne smije u Hr tj. čim dođe na granicu uhitit će ga sukladno eu uhidbenom nalogu zbog malverzacija u Njemačkoj. U Hr je bio u zatvoru zbog malverzacija s zemljištem u slavonskom brodu.
oslobođeni su optužbe na vrhovnom sudu.
Ali ti misliš na ovo
Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković, tereti se, prodavali su tu zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić.– Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos – istaknula je tužiteljica Zorka Fumić u završnoj riječi. Rimac je preprodajom parcele, prema optužnici, zaradio 3,5 milijuna eura.

ne najbolje da je izgubija na prodaji tada bi bija uzoran komunista.

Ali iz Hrvata nikako izbaciti komunistički mozak.Vidite po toj presudi ni jedan trgovac u RH ne bi izašao iz zatvora.Pa normalno da ljudi nešto kupuju da bi to prodali po većoj cijeni.Po toj optužnici ja ne bi nikada ni izlazi-ja iz zatvora.1/2 Evropljana bi bilo u zatvoru
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 18.09.2015., 01:05   #37
Quote:
fortinbras kaže: Pogledaj post
ok, ime tvrtke me prevarilo. koliki su profit ostvarili u zadnjih nekoliko godina? postoji li kakav financijski izvještaj?
bija je neki sitan profit par miljona kn kako koje godine ali je sve reinvestirano.ne znam od ove sume je li sebi šta uzeja od zadržane dobiti.ako je pametan to je triba iznjeti i posli vratiti kroz pozajmicu preko neke of shore tvrtke uz 10-15% kamate godišnje.
__________________
Životu nemožeš dodati ni jedan dan, ali danu više života možeš
more is offline  
Old 18.09.2015., 02:30   #38
Rimac je uspješan kao i onaj koji je s prosječnom plaćom u gradskom poglavarstvu zaradio dovoljno za kupnju 7 stanova u par godina. Jako uspješan, ali na koji način? Od frajera koji se raspituje o razlikama između ac i dc motora do "inovatora" i graditelja superautomobila u dvije godine se u Hrvatskoj može samo na jedan način.

Nije prvi kojem je palo na pamet uložiti sumnjivo zarađeni novac u neku industrijsku nišu. Ima hrpa ljudi koji to rade.
Zek0slav is offline  
Old 18.09.2015., 11:24   #39
Quote:
more kaže: Pogledaj post
The battery pack and PDU for the KDD were developed and manufactured together with Electric Supercar virtuoso Mate Rimac and his engineering team. The 620 V battery pack is of the latest fully flooded type and is the most power-dense battery pack ever created for a road going car with 9,27 kWh of energy, 67 liters of volume, and 115kg of weight. Still, a full 500 kW can momentarily be drawn during acceleration and over 150 kW can be absorbed by the battery-pack during regenerative braking and ICE power generation mode.

http://koenigsegg.com/regera/
eto na primjer ovi šveđani koriste njegove baterije,veliki Mercedes sa 50000 + inžinjera koristi njegove baterije u svom E mercedesu.jer je Rimac daleko tehnološki šta se tiče baterija ispred Mercedesa.Ali to u tom svijetu ništa nije čudno,to je normalna pojava.kupuju se patenti,sklopovi da bi se skratili razvojni procesi a i jeftinije je.
Ja pitam za patente, a ti mi citiras nesto iz PR odjela.

Quote:
more kaže: Pogledaj post
evo opet pišem i ponavljam. zadnjih 30 dana Integrated Asset Management (Asia) Limited, Britanski Djevičanski Otoci,China Dynamics Holdings,NEW AUTOMOVILE DEVELOPMENT LLP London (kolumbija),Adriano Mudri,Ziad Tassabehji,CONSULTING GROUP LIMITED, Hongkong su mu dali u gotovini i uplatili na račun 7,8 miljona $, prije par godina BMW mu je dao par miljona €,Mercedes x miljona €. kinezi x miljona. Španjolac mu je prije 3 godine dao 2 miljona € I Rimac Automobili ne proizvodi automobile nego prodaje inžinjerske usluge i prototipove kupcima koji imaju novce .
Za sto su mu dali ako ne mozemo pronaci patente?

Ako tehnologija nije patentirana, vjerovatnije da su nesto narucili, a ne investirali.
JTB is offline  
Old 18.09.2015., 11:57   #40
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
A da nam pomognete pronaci te silne patente kad zastupate tezu da se radi o velikom inovatoru?
Ne kažem da je veliki inovator; prenio sam da to kažu CNN i IFJ, da je njegov Concept One nagrađen na raznim sajmovima, a mogu se na netu naći i drugi koji se s time slažu (više se ne sjećam gdje sam točno vidio, što spomenuh, prvi put tekst o0 njemu - na nekom od specijalizirani servisa vijesti koje pratim - Renewables International, World Environment News, Green Car Report itd.).

[DODATAK: Tražilica na "Green Car Report" za pojam "Rimac" daje 119 rezultata.]

Radio sam kao novinar, i u ovakvim stvarima prva metoda je pitati dotičnu tvrtku. Ima mail, pitajte! O patentima, ovdje očito bar dvojica ljudi znaju više od mene.

Quote:
mako kaže: Pogledaj post
Istina, uvodni post je napisan subjektivno, ali ja nisam novinar, niti su ovo novine već forum za ležernu raspravu. Slobodno nek svatko piše kako god želi.
Pa, istina, može se pisati što želi. Ipak sam ja svoj stav o tome stavio u potpis ovdje. Zašto bismo se ograničavali na ležernu raspravu? (Meni inače tvoj uvodni tekst ne izgleda "ležeran", nego prilično, hm, "nabrijan"; što se tiče općeg stava. A što se tiče metode: ustvrdio si da se o temi može naći podatke samo na našim novinama i portalima - a to očito nije točno; rekao bih da je to glede metodologije i previše "ležerno". – Dakle, dvije vrste "ležernosti": jedno da se ne unosi previše strasti, uvažava sugovornike, ne pridaje sebi i ovom pisanju golemu važnost - to smatram pozitivnim; a drugi, da se previše ležerno nešto tvrdi a ne prouče činjenice - o tome ono "triput mjeri, jednom sjeci".)

Quote:
Električni auti, električni bicikli, baterije hlađene tekućinom... hmm da imamo što konkretno za komentirati bilo bi zanimljivo, ali ovako samo nagađamo što to Rimac zapravo JE inovirao.
Ja se ni ne trudim nagađati - kako sam priznao, o automobilima ne znam skoro ništa (o baterijama malo više, još nešto više o elektroenergetici, ali u svakom slučaju malo o tehnologijama).

Quote:
I ja zbilja jesam elektrotehničar, i zbilja tvrdim da el. motori nisu ništa posebno. Nije ništa posebno postići ni moment ni brzinu s tim motorima niti oboriti rekorde u brzinama.
Ako stvarno jesi, a to tvrdiš - onda si, BUNS, svjetlosnim godinama zaostao za razvojem na tom području, naime električnim automobilima. Doduše, vjerujem da sam motor i nije bitan u cijeloj priči.

Spomenuo sam Green Car Reports, dnevne vijesti. Ima i specijaliziranih sajtova za baterije itd.. Tehnologija i industrija se brzo razvijaju.

Quote:
Cilj nije napraviti superautomobil nego napraviti ekonomični omjer performansi i cijene
Naravno. To je cilj razvoja industrije. Concept One nikad nije ni bio predviđen za serijsku proizvodnju. To je špica u istraživanju tehnologije, napraviš nešto vrhunski za istraživanje potencijala, zato služe tvrtke koje su posebno za R&D, a kasnije ide komercijalizacija.

E. Musk (koji je naravno već bio veliki bogataš), kad je osnovao "Tesla Motors", prvo je izašao na tržište sa "Tesla Roadstar2, jurilicom, skupo, brzo, za šminku. Prodao je toga možda 500 komada u pet godina (pratio sam tada, druga polovica 2000-ih), svaki kupac je bio neka faca - guverner Kalifornije (Arnold Terminator), bivši direktor FBI, takva ekipa. Onda je tek izašao 2009. sa skromnijom "Model S" i ponudio ih tržištu po cijeni od 57.000 USD, a prethodni modeli toga tipa bili su po oko 100.000. Pa ih je prodavao po par stotina godišnje, i onda 2014. nekih koliko se sjećam 16.000 i prvi put je tvrtka iskazala profit.

Naravno, Rimac nije došao na nivo na kojem je Tesla Motors bio s modelom S, ali to nije ni nužno da bi bio uspješan kao visokotehnološka R&D tvrtka.

Quote:
Kad čitam članak, ja želim vidjeti podatke, činjenice i one cool stvari za nas tehničare - detalje i presjeke naprava.
Ja sam novinar (također i filozof, a objavio sam i par znanstvenih radova) - nadam se da ćeš uvažiti, da i moj novinarski pristup (ipak, ne novinara opće prakse nego specijaliziranog) ima svoju težinu, jer ako ni u čemu posebnom nisam ekspert, imam široka znanja o raznim stvarima, pa mogu sagledati šire okvire a manje pojedinosti.

Glede pak ove tvoje želje - hm... ne radi li se tu o nekim poslovnim tajnama? Zašto bi ti besplatno stavljali na raspolaganje takve podatke? Ne govorimo o čistoj znanosti i fundamentalnim istraživanjima.
__________________
User:
Đe si ba, šta ima?
ChatGPT:
Dobro sam, hvala na pitanju! Kao AI, nemam roditelje poput ljudi, pa nemam "ba". Kako mogu pomoći?

Zadnje uređivanje Zoran Oštrić : 18.09.2015. at 12:31.
Zoran Oštrić is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:06.