Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.03.2016., 21:28   #1
Problemi s majkom nakon legalizacije

Otac i majka su sagradili kuću. Kao i svi u to vrijeme napravljeno je nešto više nego što je u nacrtima. Kako kuća ima veću okućnicu ja i sestra smo na mjestu gdje je u nacrtima trebala biti garaža sagradili stanove uz njihovu suglasnost.

Nakon smrti oca odrekli smo se svojih udjela u kući kako bi legalizacija bila jednostavnija.

Dogovorili smo se s majkom da će se nakon legalizacije kuća etažirati i podijeliti (svakom svoj stan).

Nakon što je stiglo rješenje majka izjavljuje:"Neka cijela kuća glasi na mene dok sam ja živa, a nakon moje smrti etažirajte i radite što hoćete!"

Dakle, nakon što smo sagradili gotovo polovicu kuće, godinama ulagali i plaćali kredite sad trebamo čekati "do daljnjeg".

Naravno, ovaj scenario nikada nije ni spominjan za očeva života, a i sam još uvijek ne mogu vjerovati da ne samo što nemam očeve trećine koja mi je pripadala (otac je umro naglo) nego nemam ni stana koji sam sam sagradio.

Međuljudski odnosi trenutno u kući i nisu idilični.

Kakva su moja prava u slučaju eventualnog sudskog spora - vrlo je jednostavno dokazati koliko sam uložio u kuću - postoje brojni računi, kredit koji sam otplaćivao, a imao sam i znatno veća primanja od majke (koja je godinama umirovljenik).

Imam i ostavinsku gdje je vidljivo da se odričem svojeg djela u nasljedstvu kuće u korist majke (ali prije legalizacije objekta).

Mogu li barem pokrenuti onaj beskrajan sudski spor ako se i dalje bude odbijalo razumno rješenje?
Rationalist is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2016., 23:10   #2
Ajoj... S obzirom da si se odrekao dijela, na isti vise nemas pravo. Sto se tice dokazivanja toga sto si ulozio, mislim da mozes pokrenuti spor u kojem trazis povrat novca koji je ulozen zbog dogovora. Mozda ti neki odvjetnik odgovori bolje
nesretna1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2016., 01:52   #3
Niste se raspitali prije svega o posljedicama odluke kod odvjetnika? Jer mislim da bi vam svatko savjetovao da ne budete ludi. To je klasična priča u Hrvata gdje obitelj traje do ostavinske.

Nažalost, to je gotovo. Odrekli ste se svoga.
Što se tiče uloženih sredstava u gradnju tu trebate savjet stručne osobe jer ima puno caka. Postupak je složen i toga ste već svjesni. Naći odvjetnika i posavjetovati se.

Situacija bi bila povoljnija da ste sagradili svaki svoju kuću na zemljištu jer bi onda mogli tako steći vlasništvo.

O kojem vremenskom rasponu govorimo? Kada ste gradili, kada je ostavinska bila i ostalo.
Zek0slav is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2016., 14:10   #4
Ma ovo je, da se ne lažemo, obični starački inat.

Kažem, kako je otac umro naglo da ne kompliciramo oko podjele i prije legalizacije dogovorili smo se neka kuća u cjelini ide na majku, a kasnije ćemo to sve etažirati i svakome ide svoj stan u kojem ionako živimo više od deset godina.

Ja sam uložio u kuću sve zarađeno od 1997. do 2005. (+ kredit koji sam otplatio). Ostavinska 2013.

Sreća da sam poslije ulagao u druge poslove i imam posao sa stabilnim prihodima, pa sredstava imam sasvim dovoljno.

Sad kada se situacija donekle smirila ja sam majci jednostavo rekao da me više ne računa za ikakva ulaganja u kuću. A kako će ona s malom mirovinom snositi troškove za prilično veliku kuću uopće me ne zanima (naravno plaćati ću režije, ali troškove legalizacije, obnovu krovišta i sl. ne dolazi u obzir dok mi se ne vrati moj dio).

Uostalom, na pitanja: "Što će umirovljenici čak tri stana, kao da ti jedan i to najveći nije dovoljan?", "Deložirati nas i nije tako jednostavno, a uostalom stalno ti trebamo jer imaš i zdravstvenih problema?" suvisle odgovore ne dobivamo, nego ponavljanje mantre "Dok sam živa sve će biti moje, a kada me ne bude biti će vaše!"

Staračka posla
Rationalist is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2016., 14:56   #5
Definitivno mislim da morate kontaktirati odvjetnika.
Koliko sam shvatila, majka se inati. Iako kaže da će nakon njene smrti sve biti vaše, ništa ju ne sprečava da za života imanje proda (''srećom'' pa je tržište nekretnina takvo kakvo je, pa se to vjerojatno neće dogoditi) ili što je još puno kompliciranije po vas, da s nekim drugim sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju po kojem će taj netko drugi dobiti ono što ste vi izgradili.
Za rješavanje svih tih situacija vam je potrebno puno novaca i još više vremena koje ćete ostaviti na sudovima, i zato bolje platiti odvjetniku za savjet prije svega toga, čisto da znate koje su vam opcije i kako se najjednostavnije zaštititi u ovoj situaciji.
June is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:37.