Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2016., 18:29   #1
Šta kome pripada?

Dobar dan.

Imam nekoliko pitanja, i bila bih vam veoma zahvala kada biste mi malo bolje razjasnili situaciju i dali moguće odgovore.

Naime, živim na 2. katu, u kući sa majkom i ocem, i mlađim bratom.
Na prvom katu trenutno žvi deda, očev otac, na kojemu je kuća oduvijek.
Do prije 3 godine, živjela je i baka, ali je umrla.

Nakon rata, kuća je bila uništena do temelja, te prvi kat su izgradili donacijom, a drugi su moji roditelji sagradili, koji su u braku oko 25 godina.

Prije nego će baka umrijeti, imala je neku zemlju, koju je prodala i novac podijelila između svoje 3 kćerke, rekavši mom ocu: "Vi niste sad ništa dobili, ali na vas će kuća biti prepisana".

Naravno, nikad se nije dogodilo. I apsolutno brat i ja ništa o tome ne znamo, kao da se krije od nas to da se mom ocu ne dozvaljava prepis kuće.
Moj otac ima 3 sestre, od kojih jedna živi u Španiji, i ima dvoje djece, također tamo. Druga sestra ima troje djece. ( uglavnom smo svi punoljetni, 18-35 ). Treća sestra nema djecu. I moj otac ima nas dvoje, brata i mene.

Otkako je baka umrla, situacija se u familiji pogoršala, odnosi su zahladili, i točno se zna zbog čega. Moj otac se ne suprotstavlja svojim sestrama, odnosno vjeruje im na riječ da će nakon što deda (njihov otac umre) sve biti prepisano na nas.

Nakon što je moj otac saznao da je kćer od njegove sestre išla na obližno imanje (koje je također na dedi) da ga razgleda i planira šta će s njim, veoma se naljutio, ali nije napravio nikakav korak.

Mene zanima, koliki dio brat i ja pravno nasljeđujemo preko našeg oca, ako su on i majka sagradili gornji dio. Da li imamo potpuno pravo na to, ili ne, i imamo li prvo na prvi dio kata, te šta se dešava sa imanjem koje je također na dedi.

I da, recimo, ukoliko se sestra u Španiji, i sestra koja nema djece odreknu svog dijela za sestru koja ima troje djece, na koliki dio će ona imati pravo?


P.S. Na donjio dio kuće, moja je majka zajedno s ocem dogradila jednu veću sobu, koja je ujedno njena i moja radionica.
Šta se s tim dešava, da li i to ide na podjelu?, ili ipak ostaje na nama, jer su roditelji to sagradili, bez ičije pomoći.
Naravno, susjedi i mnogi drugi ljudi su dokaz za to, kao i za drugi kat.

Hvala unaprijed.
levitiram is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2016., 21:39   #2
Niko ništa nisam troll, nego samo profil ovdje registrovala samo da bih vas pitala to.. Please, neko?
levitiram is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:19.