Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nasljeđivanje

Nasljeđivanje Oporuke, nužni dio, ostavinske rasprave

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.11.2014., 23:30   #21
Lightbulb

Quote:
VitezM kaže: Pogledaj post
Koliko ja znam mrtvozornik (tj. doktor) ne može napisati Smrtni list. On samo utvrđuje uzrok smrti i daje potvrdu o smrti. Dokumentacije se šalje u matični ured gdje matičar izrađuje osmrtnicu, na temelju koje se kasnije može podići Smrtni list i Izvod iz matice umrlih.

Tu je opisan cijeli zakonski postupak:
http://www.poslovniforum.hr/zakoni/z...led_umrlih.asp
Članak 11 odgovara na vaše pitanje.

No s obzirom kako nam je država organizirana, sve je moguće. No mislim da u svakom slučaju procedura mora ići preko matičnog ureda. U mom slučaju me matični ured nije kontaktirao u vezi imovinske dokumentacije koja bi se trebala priložiti osmrtnici, pa su mi rekli da se javim na općinski sud. No na kraju sam svu dokumentaciju jednostavno podnio kod javnog bilježnika tokom ostavinske rasprave i nije bilo problema.
hvala ti lijepa,sve sam obavila.
ali ako nekome zatreba evo............
sa potvrdom o smrti od mrtvozornika moraš obavezno ići kod matičara,(prema mjestu stanovanja pokojnika)
on izdaje smrtni list,kojim dalje ideš na odjavu pokojnika na socijalno i ako plačaš dopunsko.
ako je pokojnik u mirovini ideš u tvrtkovu na odjavu mirovine.
kod matičara još moraš prijaviti i ako je potrebna ostavinska rasprava.
matični ured sam šalje pisani obrazac na općinski sud,a dalje samo čekaš da ti javni bilježnik kojeg sud odabere pošalje poziv za ostavinu....
vrlo je jednostavan i brz postupak u svim ustanovama gdje dođeš,
jedino što moraš smrtni list iskopirati u par primjeraka...
i da,moraš osobu sam odjaviti u vodoprivredi.............
tako je u zagrebu....24,00 kune dođe smrtni list,ostalo je sve besplatno....
ako nekom zatreba,slobodno pitajte,
a tebi još jednom hvala na trudu....
ps,
naravno nakon odlaska mrtvozornika,moraš sam zvati pogrebno društvo.
ja sam to obavila u radićevoj i vrlo,vrlo su ljubazni....
eto zlu netrebalo,
možda sam pomogla još nekome.............
asi demir is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2015., 13:09   #22
Smrtni list uzmite samo jedan orginal..
Jer nije potrebno davati 25 kuna za svaki dodatni orginal, pošto je raznim institucijama dovoljna kopija (ukoliko traže orginal inzistirajte da uzmu kopiju)..Čak ne trebate ni kopirati, gospoda uhljebi imaju fotokopirne aparate svugdje..
Monro is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2016., 17:28   #23
Molim admina (ako može) staviti ovo kao početni post teme.

Pošto mi je preminuo otac i u zadnja dva tjedna s mamom obavljam za njim papirologiju, dok mi je još svježe, evo ono što smo mi napravile što se tiče njegove odjave.

Ono što možete u ta dva tjedna dok čekate izradu smrtnog lista, je napraviti popis imovine pokojnika (pokretnine i nekretnine), te po mogućnosti prikupiti potrebnu dokumentaciju, tako da kada vas javni bilježnik pozove na ostavinsku raspravu, znate s čime je pokojnik raspolagao, kome je ostavio (ako je imao oporuku) i da možete to originalnom dokumentacijom potkrijepiti.

SMRTNI LIST
Prijava smrtnog slučaja matičnom uredu razlikuje se ovisno o tome je li osoba umrla u stanu ili zdravstvenoj ustanovi. Kada je smrtni list izrađen, isti se podiže u Matičnom uredu. Može se telefonski provjeriti, a to obično bude za otprilike dva tjedna nakon nastanka smrti. Cijena jednog original primjerka Smrtnog lista je 20kn državnih biljega (koji se moraju donijeti sa sobom), te 4kn obrazac koji se ispunjava prije podizanja istoga. S kopijama (uz predočenje originala) potrebno je obići sve ostale ustanove. Dakle 1 original primjerak je dovoljan. U Matičnom uredu potrebno je znati sve podatke o pokojniku (ime, prezime, datum rođenja, datum smrti, ime oca, ime majke, nekretnine i pokretnine u vlasništvu koje se prijavljuju u nasljeđe...), te predočiti osobnu iskaznicu - vlastitu i od pokojnika, te dokaz o srodstvu (npr. vjenčani list ako smrtni list podiže supružnik).

HZMO
Ako je osoba primala mirovinu, smrt iste treba prijaviti područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Područna služba u Zagrebu je na adresi Tvrtkova 5. HZMO dojavljuje banci isti dan, te ona po njihovom nalogu blokira sve račune pokojnika u banci u kojoj je primao mirovinu. U ostale banke (ako je pokojnik imao otvorene račune u više banaka) potrebno je otići osobno prijaviti smrt pokojnika kako bi se računi blokirali do pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju zbog sprečavanja zloupotrebe kartica pokojnika.

HZZO
Za odjavu sa osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, potrebno je otići u Regionalni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sa smrtnim listom i karticama osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja. Regionalni ured u Zagrebu je na adresi Jukićeva 12.

PREBIVALIŠTE
Za odjavu prebivališta, odnosno osobne iskaznice i/ili putovnice, potrebno je otići u nadležnu Policijsku upravu sa smrtnim listom i dokumentima pokojnika. Policijska uprava zagrebačka je na adresi Petrinjska 30. Ako je pokojnik posjedovao putovnicu koja je istekla (što je vidljivo u sustavu MUP-a), istu je potrebno donijeti na poništenje bez obzira na istek.

VOZILA
Ako je potrebno iz bilo kojeg razloga privremeno (na 90 dana) ili trajno napraviti odjavu vozila, potrebno je otići u nadležni Odsjek za prometne isprave. U Zagrebu je to na adresi Heinzelova 98. Potrebno je donijeti smrtni list, OČIŠĆENE registracijske pločice, knjižicu vozila odnosno prometnu dozvolu, te državni biljeg od 20kn.

MIROVINSKO II. I/ILI III. STUP
Ako je pokojnik bio korisnik isplate Mirovine iz II. ili III. stupa, potrebno je prijaviti njegovu smrt u najbližem mirovinskom osiguravajućem društvu u kojemu je pokojnik bio korisnik mirovine, jer se ista nasljeđuje.

KREDITNE KARTICE
Ako je pokojnik bio korisnik kreditnih kartica u banci u kojoj nije primao plaću, odnosno mirovinu, potrebno je kontaktirati s pozadine tih kreditnih kartica informacije (Mastercard, Diners, VISA, American Express...) i blokirati iste. Isto tako American Express, npr. ima s Generali osiguranjem d.d. ugovor o otpisu duga do 5.000,00kn, pa nije loše provjeriti i kod drugih.

ODJAVA STANARA
Ako je pokojnik živio u zgradi, potrebno je preko predstavnika stanara kontaktirati upravitelja zgrade i raspitati se o odjavi pokojnika. Ako je potrebno, pokojnika se može odjaviti sa sljedećih režija faksiranjem smrtnog lista, kopije posljednje uplatnice i dopisa u kojemu se traži odjava člana.

Ovo je za Zagreb:
voda
ZAGREBAČKI HOLDING D.O.O.
PODRUŽNICA VODOOPSKRBA I ODVODNJA
Eleonore Patačić 1B, ZAGREB
fax 01 61 63 677

odvoz smeća
ZAGREBAČKI HOLDING
PODRUŽNICA ČISTOĆA
Zagreb, Radnička 82
fax 01 61 87 038

grijanje
HEP – TOPLINARSTVO d.o.o.
MIŠEVEČKA 15a, ZAGREB
fax 01 61 31 966

Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o.
Radnička cesta 1
10000 Zagreb
fax 01 630 26 83

struja
ELEKTRA ZAGREB
GUNDULIĆEVA 32, ZAGREB
fax 01 46 01 307

komunalije
GRADSKI URED ZA PROSTORNO UREĐENJE, IZGRADNJU GRADA, GRADITELJSTVO, KOMUNALNE POSLOVE I PROMET
GRAD ZAGREB, REPUBLIKA HRVATSKA
fax 01 45 65 887
Lulu85 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:35.