Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Parlamentarni izbori 2024. Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Pogledaj rezultate ankete: Zaslužuje li Andrija Hebrang ulicu u Zagrebu?
Da. 51 34.23%
Ne. 98 65.77%
Glasovatelji: 149. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.11.2016., 16:42   #81
Quote:
Banana10 kaže: Pogledaj post
A tek svekolika boljševizacija društva?
tesko od boljsevika napraviti boljsevike...
__________________
divim se zalasku svoje pameti
zalazak pameti is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.11.2016., 20:59   #82
Sramota da glavnome gradu jedne moderne Europske, države koja tobože želi biti liberalna i progresivna, stoji mrlja s imenom trećerazrednog komunističkog diktatorčića čija je tiranija sustavno zatirala liberalne zapadne vrijednosti preko pola stoljeća.
satnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 01:13   #83
ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić smatra da odluka o eventualnom preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg treba donijeti na referendumu, koji bi se održao 21. svibnja iduće godine, kada i lokalni izbori.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u intervjuu za Hinu najavio je preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg o čemu je, kako je rekao, očekuje Bandićevu potporu. Na pitanje novinara kako komentira Mikulićev prijedlog, Bandić je skupu svoje stranke odgovorio: "Mislim da se na tome trebaju izjasniti građani na referendumu i to može biti peta kutijica na izborima 21. svibnja. To će biti stav moj i stav moje stranke. Da u istom trošku napravimo taj test i da građani grada Zagreba odluče da li su za ostanak Trga maršala Tita ili su za to da taj Trg se vrati na svoje staro nazivlje, a to je Kazališni trg. Mislim da je to najpoštenije".

Bandić je najavio da će o tome posebno sazvati konferenciju za novinare, te poručio kako se njegov stav zna.

"S obzirom na osjetljivo pitanje koje je predsjednik Tuđman skinuo s dnevnog reda Skupštine 1994. godine, ja sam toga svjedok. Odbor za imenovanje ulica i trgova je već bio donio odluku, mislim da je bio tada na čelu Odbora gospodin Budiša, bio sam vjerovnik toga u Gradskoj skupštini, i gospodin Tuđman je to stopirao. Ne samo zbog gospodina Tuđmana, predsjednika tada HDZ-a i predsjednika države, koji je to napravio, nego zbog podijeljenosti ljudi oko toga da li treba ili ne treba preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg, mislim da treba organizirati referendum", objasnio je Bandić.

na pitanje je li se referendum stigne organizirati Bandić je odgovorio: "Apsolutno, da se stigne. Ali, ono što je najbitnije, građane neće ništa dodatno koštati. Neznatno, jer će biti još jedna kutijica, peta".

Objasnio je da će na biračkim mjestima na kojima će se provoditi lokalni izbori za Zagreb biti pet kutija. "Jedna kutija je gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika, druga kutija je Gradska skupština, treća kutija je vijeće gradske četvrti i četvrta mjesni odbor. I bit će još jedna, peta kutija pored, ako bude, a to je moj prijedlog, moje stranke i mene da to napravimo i da građani o tome odluče".

Upitan kako će onda njegova Lista i stranka glasovati na sjednici Gradske skupštine kada na dnevni red dođe taj prijedlog Kluba HDZ-a, HSP AS i BUZ-a, Bandić je odgovorio kako je on rekao svoj stav.

Mikulić u intervjuu za Hinu najavio preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg te rekao da je o tome već razgovarao s gradonačelnikom Bandićem te očekuje njegovu potporu.

"Klub HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima HSP-om dr. Ante Starčevića i Blokom umirovljenici zajedno na sljedeću sjednicu ići će s prijedlogom za promjenom Trga maršala Tita u Kazališni trg. To je dugo očekivana promjena, to je incijativa koja je već dugo negdje tinjala. Dakle, ne bih to spuštao ni na kakvu ideološku raspravu, već želim podsjetiti da je Parlamentarna skupština EU donijela tu rezoluciju i da je Hrvatski sabor donio tu deklaraciju iz koje proistječe da se moraju maknuti iz javnog prostora sva obilježja koja asociraju na totalitarne režime bilo koje boje. Apsolutno je jedan od tih naziva i Trg maršala Tita. Znamo da je Tito bio jedan od deset najvećih svjetskih zločinaca pod kojim su mnoge nevine žrtve stradale samo zato što su drugačije mislile", rekao je Mikulić

Bogu hvala, nastavio je, "danas u slobodi i demokraciji svoje mišljenje mogu javno izreći - a to je da Trg maršala Tita nema što raditi u glavnom gradu Hrvatske. Prema tome, to je u skladu s kompletnom europskom legislativom i pogledom kako to treba ići i imamo niz primjera gdje se to već dogodilo. A držim da jedan od najljepših trgova u gradu Zagrebu ne zaslužuje nositi ime maršala Tita, nego da jednostavno nosi naziv Kazališni trg, kao što je to nekada bilo".

Istaknuo je kako ne očekuje samo potporu Liste Milana Bandića i njegove stranke, nego i svih drugih zastupnika u Gradskoj skupštini zato što je to stvar koja se donosi u skladu s pozitivnom europskom praksom i zato što je Hrvatska skupo izborila svoju slobodu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/b...mu/930149.aspx
__________________
Confluence of sounds
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 15:23   #84
A zašto uopće referendum za tako nešto ? Jednostavno maknuti taj bivši naziv i postaviti Kazališni trg i gotova priča .
__________________
HP-Blank-Folder
SAMSON_VK is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 15:28   #85
Quote:
Vapour Trail kaže: Pogledaj post
A to koliko je zločina počinio sad kao nije bitno?

Ne bi se trebalo zvat ništa ni po Titu ni po Francetiću. Hrvatska država se temelji na Domovinskom ratu i to što se konstantno vraćamo na zločince iz prošlosti nas je i dovelo do ovdje.
Tocno tako. Temelji hrvatske drzave jesu, a i konacno bi se tako trebali percipirati, teskom mukom izboreni u domovinskom ratu.
Sto se drugog svjetskog rata tice, o njemu je sve rekla europska i svjetska povijest, mi Hrvati tu nemamo potrebe nista dodati na te jasno utvrđene cinjenice. Istina je da na nasem terenu je bilo 1941.-45. uz opcenito sto vrijedi za druge zemlje i mnogo specificnih kontroverznih događaja, ali to treba maknut iz dnevne politike.
Ja sam uvijek za referendume, pa neka narod odluci.
__________________
Jeste, FAŠISTI ste. ~ klonka. Prvo polje hrvatskog grba i povijesne cinjenice
U Njemačkoj lustracija još uvijek 2017.godine traje, u Hrvatskoj nikad nije ni započela!
plus.nesto is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 16:04   #86
Da spomen Titu donosi glasove Bandic bi prvi bio u kuci cvijeca sa vijencem i suznim ocima pred kamerama ha ha ha.

Tko normalan uopce moze vjerovati tom kriminalcu i prevarantu? Kakav gradonacelnik takva i drzava - Jugoslavija je sa danasnje vremenske distance civilizacija naspram lopovske drzave koja je danas RH, apsurdno ali je to tako.
kuroishijin is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 17:26   #87
Da nije Tita realno ne bi bilo ni Hrvatske... Ja da sam Hrvat digao bih mu veliki spomenik u centru Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka...

http://www.youtube.com/watch?v=wDlSJixGzh4
marval is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 18:23   #88
Quote:
marval kaže: Pogledaj post
Da nije Tita realno ne bi bilo ni Hrvatske... Ja da sam Hrvat digao bih mu veliki spomenik u centru Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka...

http://www.youtube.com/watch?v=wDlSJixGzh4
Desničari zamjeraju titu što se borio protiv okupatora i ustaških kvislinga pa onda tu borbu nazivaju masovnim zločinom.
__________________
Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? (Derviš i smrt, Meša Selimović)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 18:37   #89
Zapravo ne. Evo čovjek je bio komunist i borio se za svoje ideale, to mogu shvatiti.

Dvije osnovne stvari mu ja zamjeram;



a)Zamjeram što nije stvorio komunističku Hrvatsku, i što nije ostavio Hrvatima političku moć i autonomiju kakvu su imali u Banovini Hrvatskoj.
Dakle komuničku državu, ali da u svojoj republici Hrvati budu ono što su bili u Banovini Hrvatskoj.
Dakle hrvatsku verziju SR Slovenije. Bez nekih stalnih prozivanja za ovo ili ono.

Hrvatskoj proljeće i smjena Savke i Tripala, pokazuje nam da nije bilo tako.

Ovako su Hrvati bili politički patuljci u Jugoslaviji, a državom su se borila Slovenska struja, koja je na čelu s Kardeljom i stvorila Ustav 74' i Srpska struja, koju je prvo predvodio Ranković, a onda kasnije Milošević, i koja je težila unitarnoj Jugoslaviji.

Da se Tito i Ranković nisu na osobnoj razini posvadili, ne bi ni imali Ustav 1974. i Jugoslavija bi republike imala samo na papiru, a možda ni to nakon desetljeće-dva.

Duboko u 80-tima, rasprave su se vodile samo između slovenskog i srpskog rukovodstva, Hrvate nitko ništa nije pitao niti su se oni javljali.

b)Druga stvar koju zamjeram Titu se tiče Dalmacije.
Dakle granice izmuđe Kraljevine Dalmacije i IZMEĐU BiH su uzete, čime je poništena granica iz Banovine Hrvatske...
OK, išlo se na to, ali zašto onda nije CIJELI TERITORIJ Kraljevine Dalmacije vraćen Hrvatske, dakle i Kotor, koji je uvijek bio dio iste.

Zašto je dio Dalmacije dakle izuzet iz Hrvatske?

Ja znam da neke likove boli briga za granice, dali bi oni u ime "bratstva" i pola sadašnjeg teritorija ako treba, ali mene recimo to smeta.
Ja ne vidim zašto nismo mogli imati komunističku verziju Banovine Hrvatske ili makar Boku unutar SR Hrvatske


JA MISLIM DA BI SE TRG TREBAO PREIMENOVATI U "KARDELJEV TRG".
On je stvorio Ustav 1974. i njegov cijeli život je bio borba za ravnopravnost republika.
__________________
.
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 18:41   #90
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Zašto je dio Dalmacije dakle izuzet iz Hrvatske?
Zato da Srbija ne dobije legimitet da svojata sve krajeve gdje žive srbi
__________________
Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? (Derviš i smrt, Meša Selimović)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 18:46   #91
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Zato da Srbija ne dobije legimitet da svojata sve krajeve gdje žive srbi
Dobila je dakle gotovo cijeli Srijem, dio Trojedne Kraljevine Hrvatske-Slavonije(i Dalmacije), čak i rodno mjesto bana Jelačića, dobila je Crna Gora Boku (dio Kraljevine Dalmacije) s kojom prije 1914. nije imala nikakve veze.

Koliko smo još trebali dati u ime "bratstva"?

Da se dalo i Dubrovnik, Požegu, Đakovo, jer bi i onda tvrdio "ma nek uzmu, samo da ne svojataju sve"?
__________________
.
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 19:08   #92
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post


JA MISLIM DA BI SE TRG TREBAO PREIMENOVATI U "KARDELJEV TRG".
On je stvorio Ustav 1974. i njegov cijeli život je bio borba za ravnopravnost republika.
Podržavam ideju.

A da Pločama vratimo staro ime?
__________________
drogom protiv sporta
Biljka is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 20:08   #93
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Dobila je dakle gotovo cijeli Srijem, dio Trojedne Kraljevine Hrvatske-Slavonije(i Dalmacije), čak i rodno mjesto bana Jelačića, dobila je Crna Gora Boku (dio Kraljevine Dalmacije) s kojom prije 1914. nije imala nikakve veze.

Koliko smo još trebali dati u ime "bratstva"?

Da se dalo i Dubrovnik, Požegu, Đakovo, jer bi i onda tvrdio "ma nek uzmu, samo da ne svojataju sve"?
Ti se stalno vodiš nekakvim povijesnim pravima i romantičnim idealima, a nisi svjestan da granice država crtaju vojske i vojna moć, a ne nekakvi supilovi odbori koji predsjedaju u parizu
__________________
Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? (Derviš i smrt, Meša Selimović)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 20:42   #94
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Ti se stalno vodiš nekakvim povijesnim pravima i romantičnim idealima, a nisi svjestan da granice država crtaju vojske i vojna moć, a ne nekakvi supilovi odbori koji predsjedaju u parizu
U tome i jest poanta. Osoba o kojoj pričamo je imala moć odlučiti gdje će Kotor završiti, i odlučio je na štetu Hrvatske.
__________________
.
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 21:05   #95
Mozda i ne bi bilo lose da taj trg ponese ne-ideolosko ime?

Sto se tice Joze Broze, on ima cak 18 ulica/trgova u Hrvatskoj, sto je vise nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Slijedi BiH sa 10.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodata...ipu_Brozu_Titu

Na engleskoj wiki je popis malo duzi, ali opet je Hrvatska prvak
https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...osip_Broz_Tito
__________________
Jeste, FAŠISTI ste. ~ klonka. Prvo polje hrvatskog grba i povijesne cinjenice
U Njemačkoj lustracija još uvijek 2017.godine traje, u Hrvatskoj nikad nije ni započela!
plus.nesto is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 21:45   #96
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
U tome i jest poanta. Osoba o kojoj pričamo je imala moć odlučiti gdje će Kotor završiti, i odlučio je na štetu Hrvatske.
Mogla je neka osoba uzet bosnu, slavoniju i liku ali su hrvatski pobjednici u ratu to spriječili.

Ti si prvi krenuo sa rodnim mjestom bana jelačića kao da se nekome živo fućka gdje je on rođen
__________________
Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? (Derviš i smrt, Meša Selimović)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 23:35   #97
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Mogla je neka osoba uzet bosnu, slavoniju i liku ali su hrvatski pobjednici u ratu to spriječili.

Ti si prvi krenuo sa rodnim mjestom bana jelačića kao da se nekome živo fućka gdje je on rođen
Situacija 1945. nije bila identicna kao ona 1918.
Ono sto je bilo najrealnije u pogledu teritorijalno uređenja Yu je Vojvodina kao 7. republika, ali su Srbi to sprijecili. Hrvatskoj je u teritorijalnom smislu realno prijetila samo autonomna pokrajina, ali je to izbjegnuto, jer je Tito smatrao da AP mogu biti samo u krajevima gdje ima mnogo ne-juzno-slavenskog naroda, kao Kosovo, a kasnije je i Vojvodina umjesto 7. republike dobila status AP unutar Srbije.
Sto se tice preciznog određivanja granice, gdje ce koje selo, poput Srijema, Kotora, Neuma, to su radile komisije, koliko znam Tito se tu nije izravno mijesao.
Uglavnom u pocetku je Tito bio uistinu uvjereni komunist i jugoslaven. Međutim s vremenom je vjerojatno doslo do odmaka od takvih stavova, i tu je sasvim sigurno hrvatsko proljece odigralo veliku ulogu. Tito je pokretac ustavnih reformi 1974. a Kardelj izvrsitelj.
Uglavnom Titova bastina nije jednostavna za ocjenit u sasvim pozitivnom ili sasvim negativnom smislu u odnosu na Hrvate.

Moje misljenje je da bi trg koji je izgradjen u doba AU monarhije i zapravo nema nikakve veze sa titovim razdobljem trebalo preimenovati u kazalisni.
Ono sto povijesno simbolizira kazalisni trg je Franjo Josip, i paljenje mađarske zastave, a sa Titom veze nema.
Ali nisam sasvim protiv toga da Josip Broz Tito (dakle pod punim imenom JBT a ne samo marsal Tito) dobije neku ulicu u novom Zagrebu, na kraju novi Zg je upravo izgrađen u njegovo doba, pa je vrlo prikladno.
Npr. Sarajevska bi mogla postati ulica Josipa Broza. A Sarajevo da dobije ulicu negdje oko tresnjevackog placa, gdje inace imaju ulice razni bosanski gradovi.

Naravno s druge strane bi bilo pozeljno da paralelno Hrvatska do kraja rascisti sa komunistickom prosloscu.
U Hrvatskoj ne možete ući u arhive Komunističke partije Hrvatske i bliskih službi - kako bi se zaštitilo današnje privilegirane karijere nekih novinara, urednika, političara, profesora na fakultetima - izgrađene kroz suradnju sa opresivnim aparatom totalitarnog, komunističkog režima.(Ž.M.)
__________________
Jeste, FAŠISTI ste. ~ klonka. Prvo polje hrvatskog grba i povijesne cinjenice
U Njemačkoj lustracija još uvijek 2017.godine traje, u Hrvatskoj nikad nije ni započela!
plus.nesto is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2016., 23:47   #98
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Zato da Srbija ne dobije legimitet da svojata sve krajeve gdje žive srbi
Kakve to ima veze ?
Kotor i Tivat su tada imali hr većinu (cijela Boka nije), a bezveze smo popušili taj dio.
Ako se već uzeo istočni (i srednji) Srijem, dakle odustalo se od hr. enklava tipa Petrovaradin, Slankamen, mogao je npr Sot ostati u HR. Granica je mogla biti i bolja;
https://upload.wikimedia.org/wikiped...ama_1953_1.gif
No ajde, zanemarimo i Srijem, oko Vukovara je s druge strane bilo srpskih sela i enklava oko Erduta, zašto hr. nije pripojena Subotica i Bunjevačka Bačka?
HR je umjesto Subotice dobila Baranju, u kojoj su Hrvati ionako bili većina.

A Srbija nije nikako mogla tražiti raznorazne enklave po hr, iako su se neke povezale jer su za ww2 eliminirana razna hr. naselja...

Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Dobila je dakle gotovo cijeli Srijem, dio Trojedne Kraljevine Hrvatske-Slavonije(i Dalmacije), čak i rodno mjesto bana Jelačića, dobila je Crna Gora Boku (dio Kraljevine Dalmacije) s kojom prije 1914. nije imala nikakve veze.
Koliko smo još trebali dati u ime "bratstva"?
Da se dalo i Dubrovnik, Požegu, Đakovo, jer bi i onda tvrdio "ma nek uzmu, samo da ne svojataju sve"?
Banovina je imala 65k,5 km2, a HR je proširena na zapad za
Istru i Rijeku (3,2 k km2 https://hr.wikipedia.org/wiki/Istarska_%C5%BEupanija ),
Cres (0,4k km2 https://hr.wikipedia.org/wiki/Cres)
Lošinj (0,1k km2 https://hr.wikipedia.org/wiki/Lo%C5%A1inj)
Lastovo (0,04k km2 https://hr.wikipedia.org/wiki/Lastovo)
Dakle nešto manje od 4k km2 (tu još idu i Zadar, raznorazne stijene...)

RH s područjem Banovine i proširenjima nakon ww2, koje nitko drugi nije mogao dobiti (nit je Makedonija mogla dobiti Istri, niti Slovenija Zadar i Lastovo) bi imala oko 70k km2.
Hrvatski dio Baranje obuhvaća 1,15k km2
https://hr.wikipedia.org/wiki/Baranja
A općina Dvor, koja isto nije bila u banovini 500ak km2
https://hr.wikipedia.org/wiki/Dvor_(op%C4%87ina)

Dakle, sa tim svim dodacima, HR bi danas imala oko 72k km2.
Današnja RH ima 56k km2.
Nedostaje 16 k km2, što je otprilike jedna trećina BiH (površina BiH je 51129 km2).

Kada se HR ujedinjavala sa Srbima 1918, imala je površinu od 56538, s time da je ovih 4k km2 pripalo Italiji. Dakle, ispada da se nakon ww2 proširila Srbija (i CG) za ta 4k km2), iako je CG dala Srbiji zap. Metohiju, a Srbija ostala bez Makedonije i sa smanjenim ovlastima u 2 autonomne pokrajine.

Površina koja nedostaje (a i ljudi) je ogromna.

Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Ti se stalno vodiš nekakvim povijesnim pravima i romantičnim idealima, a nisi svjestan da granice država crtaju vojske i vojna moć, a ne nekakvi supilovi odbori koji predsjedaju u parizu
Jbg. hrvatski partizani su oslobodili Trst, da bi se nakon toga Slovenija namirivala hrvatskim selima oko Buzeta, Marindolom kod Karlovca, Rastokama u Međimurju...
__________________
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2016., 09:49   #99
Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
A Srbija nije nikako mogla tražiti raznorazne enklave po hr, iako su se neke povezale jer su za ww2 eliminirana razna hr. naselja...
To je tvoje mišljenje, ali ne i mišljenje Srba.

Bilo bi najbolje da samo mi odlučujemo o svemu, ali to nije bio slučaj
__________________
Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametne uslove. Kuda i kako da ode? (Derviš i smrt, Meša Selimović)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2016., 13:08   #100
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
To je tvoje mišljenje, ali ne i mišljenje Srba.
Bilo bi najbolje da samo mi odlučujemo o svemu, ali to nije bio slučaj
Gle, Karađorđevićev plan o amputaciji Hrvatske je išao na liniji Ilova-Una-Cetina (u nekim verzijama Krka).
Što je slično i liniji londonskog ugovora;
http://www.jadovno.com/tl_files/ug_j...15/Karta_1.jpg
Granice Banovine su bile duboko u BiH.
Imali su Srbi ideja i o "Bihaćkoj Banovini" http://www.matica.hr/media/uploads/h...0Slika%203.jpg , ali one su bile nerealne.
Nedićeva "sveSrbija" je izgledala ovako;
https://upload.wikimedia.org/wikiped...SveSrbija2.png
Moljevićeva je izgledala ovako;
https://upload.wikimedia.org/wikiped...vic1941_en.png
Ali to je teški ekstremizam.
S odvojenom BiH ne možeš imati nekakav crvuljak od slavonije do mora.
Ne možeš ga imati ni sa cijelom zapadnom Bosnom (recimo do Vrbasa), da obuhvaća samo Srbe. Dobio bi niz prašuma i hr. enklava u tome.
Što je uostalom i pokazao domovinski rat...
__________________
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:12.