Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Ostali oblici investiranja

Ostali oblici investiranja Ja ne radim za novac. Novac radi za mene.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.01.2017., 10:56   #1
Lightbulb Zajedničko investiranje

Evo malo bacam temu. Tema nije nova kao ni ideja. Zanima me kako ljudi razmišljaju i dokle nas mogu dovesti naša sanjarenja.
dvince is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 10:58   #2
Zajedničko ulaganje (engl. joint venture) je posebno poduzeće, posao ili poslovni projekt koji zajednički osnivaju i posjeduju dva ili više inače potpuno neovisnih poduzeća koja, da bi ostvarila neke svoje ciljeve i interese, zajednički ulažu sredstva u određenu poslovnu aktivnost. To je specifičan oblik povezivanja poduzeća udruživanjem kapitala na nekom zajedničkom projektu odnosno pothvatu, ili pak u nekom obliku poslovne suradnje. Zajednička ulaganja jedan su od najčešćih oblika međuorganizacijskog povezivanja poduzeća.

Razlozi za zajedničko ulaganje mogu biti različiti: razvoj nove tehnologije, korištenje ekonomije obujma, prodor na nova tržišta i dr. Poduzeća se često odlučuju na zajednička ulaganja zbog visokog stupnja rizika i nedostatka sredstava, zbog čega nisu u mogućnosti sama, pojedinačno, ući u taj pothvat. Jedan je od najčešćih razloga za zajednička ulaganja komplementarnost proizvodnih programa dvaju ili više poduzeća. Zajedničko ulaganje vrlo je efikasan način za međusobno dopunjavanje i korištenje resursa i vještina, transfer tehnologije i know-how. Često ga koriste multinacionalna poduzeća za prodor na nepoznata inozemna tržišta kroz zajedničko ulaganje s lokalnim poduzećima. Smatra se jeftinijim i fleksibilnijim načinom širenja poslovnih interesa i poslovanja poduzeća od drugih strategija eksternog rasta (akvizicija i integracija). Poteškoće mogu nastajati u postizanju suglasnosti dvaju partnera, posebice u situaciji jednakog vlasništva (50%-50%) u upravljanju i razvoju. Zajednička su ulaganja i jedan od oblika globalizacije poslovanja.

Definicija je preuzeta iz Leksikona menadžmenta u izdanju Masmedia.
dvince is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 11:04   #3
Ne znam za poduzeća ali što se tiče fizičkih osoba- investitora teoretski dobra ideja ali u praksi bojim se teško provediva.
__________________
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 11:07   #4
Teško je i fetu kruha odrezat.
dvince is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 11:12   #5
Od dva partnera, jedan je uvijek suvišan (malteška narodna).
__________________
Martini.
Shaken, not stirred.
SmartFart is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 11:15   #6
Quote:
dvince kaže: Pogledaj post
Teško je i fetu kruha odrezat.
Teško je nagovoriti nekoga da uopće zajedno kupite kruh a ako i kupite i narežete fete uvijek će obojica misliti da su prevareni i da je onaj drugi dobio deblju fetu.
__________________
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
neno1966 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2017., 13:18   #7
Pojam koji se široko upotrebljava za označavanje odnosa između strana koje se zajedno upuštaju u neki poslovni pothvat radi pojedinačnoga ili zajedničkog dobitka. Uvjeti zajedničkog ulaganja (npr. odgovornost za upravljanje, dioba dobiti i rizika, dioba proizvoda, ekspertize, itd.) ustanovljuju se ugovorom. Statusnopravno gledano, zajedničko se ulaganje može obaviti u inkoroporiranome ili neinkorporiranom obliku; ono, nadalje, može biti uglavljeno za jedan pothvat ili na dulje vrijeme - za razvoj, proizvodnju i distribuciju jednog ili više proizvoda (ili usluga). Ako je zajedničko ulaganje u inkorporiranom obliku, svaki od ulagača drži odredeni postotak udjela, a zajedničko je ulaganje podložno porezu na dobit trgovačkih društava (corporate income tax). Ako nije inkorporirano, zajedničko se ulaganje za potrebe oporezivanja tretira kao javno trgovačko društvo (partnership), tj. oporezuje se udio u dobiti (profits) svakog člana društva, u skladu s njegovim udjelom u zajedničkom ulaganju.


Arbutina, Porezni leksikon
dvince is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:41.