Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Magija i mistika

Magija i mistika Od parapsihologije do metafizike

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.09.2015., 20:41   #1
Enochian Magic

S obzirom da kao moderator ne doprinosim dovoljno ovom djelu foruma...probati ću ga probuditi temom koja nije puno zastupnjena u "regionu"

ENOHIJANA

1582. E. Kelly pridružio se J. Dee. Dee razočaran u nemogućnosti spoznaje istine o nastanku svijeta, smislu života i sličnim velikim istinama zaključio je da znanje ne leži u knjigama već u duhovnoj spoznaji.

Taj je susret proizveo sistem kojeg danas nazivamo Enohijanskom Magijom.

Kelly je bio idelana kandidat s obzirom na svoje vidovnjačke sposobnosti koje su nedostajale Dee-u.

Moje je osobno mišljenje da je Dee taj koji je iskoristio Kelly-a u svoje svrhe bez obzira na situaciju kada su si razmjenili žene u seksualnom činu. Što se opet može tumačiti na određeni gnostički način.

Pokušati ću u kratko izložiti teoretski i praktični dio materijali koji su dotična dvojca dobila iz nekih viših sfera


__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"

Zadnje uređivanje Baphomet : 16.09.2015. at 20:54.
Baphomet is offline  
Old 16.09.2015., 21:05   #2
Redosljed zaprimanja materijala :

0. Alati

1. The Heptarchia Mystica

2. Liber Loagaeth i Angelic Alphabet

3. Enochiana

Znači, tek se taj treći dio naziva "Enohijana" iako ga sami tvorci nisu tako nazivali.

Izvori iz kojih ću pokušati napraviti sažetak jesu (i koje imam u papirnatom obliku) :


The Magic Seal of Dr. John Dee. The Sigillum Dei Aemeth - Colin D. Campbell
Enochian Magic in Theory - Dan F. Wilson
The Enochian Evocation Of Dr. John Dee - Geoffrey James
Enochian Magic for Beginners - Donald Tyson
Enochian Vision Magick - Lon Milo DuQette
John Dees Five Books of Mystery - Joseph H. Peterson

i naravno, neizbježni internet linkovi :

http://hermetic.com/browe/
http://www.johndee.org/
http://hermetic.com/enochia/

Ukoliko je netko upoznat sa nekom dobrom knjigom neka mi je spomene
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"

Zadnje uređivanje Baphomet : 27.10.2015. at 14:21.
Baphomet is offline  
Old 27.10.2015., 14:22   #3
ALATI : Prsten, Kristal, Oltar, Pečat, Lamen
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 27.10.2015., 14:29   #4
PRSTEN

Mi: I will reveale thee this ring: which was never revealed since the death of Salomon: with whom I was present. I was present with him in strength, and mercy.
...
Mi: So shall it do, at thy commaundement. Without this, thow shalt do nothing. Blessed be his name, that cumpasseth all things: Wonders are in him, and his Name is WONDERFVLL : His Name worketh wonders from generation, to generation.

(Archangel Michael, March 14th, 1582)Razni magijski prstenovi pojavljuju se u velikom broju srednjevjekovnim grimoara. Salomonov prsten nije iznimka iako nema dogovara o njegovom izvornom izgledu. Ukratko, radi se o Kralju Salomonu koji je dobio prsten od anđela Mihaela kako bi istjerao demona iz posjednutog dječaka. Nakon toga, upotrebio je taj Prsten kako bi zapovjedio demonima koji su mu pomogli u gradnji Hrama. Mislim da možemo reći da je Solomonov Prsten svaki magijski prsten koji nam daje moć nad demonima.

Kao što se vidi na slici dizajn je jednostavan. Riječ PELE zapisana u smjeru kazaljke na satu, u sredini je krug preko kojeg prolazi linija i kojeg na vrhu i dnu presjecaju slova V i L. Značenje riječi PELE je "tvorac čuda". Radi se o anđelu sa kojim je Dee bio prije upoznat a nalazi se u knjizi "De Verbo Mirifico" (autor Reuchlin). Postoje razne teorije o izvoru riječi. Npr. može se naći u Bibliji (Suci 13:18, Hebrejska Biblija), Agripinoj Okultnoj Filozofiji....jedna od teorija je da je to ALEPH pošto se radi o hebrejskom jeziku pa se čita sa desna na lijevo, a Tyson ide toliko daleko da ga se uspoređuje sa riječju IHVH te da ponavljanje slova E nije slučajnost jer svaki Salomonov prsten mora na sebi imati ime Boga. Za slova L i V pretpostavlja se da su uzeta sa Sunčeva Zastava(Pečat, Simbol) Stvaranja (Ensign of Creation koja pripada Suncu, ako zna netko za bolji prijevod neka mi slobodno javi). Nedjelja je dan Sunca, nedjelja je i dan anđela Mihaela.

Dee-u je rečeno da prsten mora biti od "Čistog Zlata". Da li je to simbolika ili ne? Neki autori (Lon Milo DuQuette) rade sa papirnatom verzijom prstena. Da, baš tako, uzmete zlatni papir i napravite prsten. Netko radi sa srebrnom verzijom ili pozlaćenom srebrnom verzijom. A neki magičari uopće ne upotrebljavaju prsten i opet dolaze do rezultata. DuQuette i Wilson (pretpostavljam kao i većina magičara) smatraju da je sve u simbolizmu.

U knjizi Dean E. Wilsona našao sam zanimljivu opasku u vezi prstena. Moguće je da je prsten napravljen samo za Dee-a.

Prije primanja informacija o izradi prstena Kelley je dobio viziju o izradi Lamena koji je izgledao više "goetski" nego anđeoski. Naknadno je zaprimjena informacija o izradi pravog Lamena te da je prvi lamen lažni poslan od strane pokvarenog duha Lundrumguffa (o tome će biti više riječ u djelu o Lamenu) . Dee je dobio upute da se riješi duha uz pomoć sumpora no on to nije napravio jer nije znao način uporabe sumpora za tjeranje zlih duhova.

Nakon toga je dobio Prsten od Mihaela.

Mislim da prsten ipak mora biti od zlata jer, po meni nije sve u simbolizmu već postoji i određeni utjecaj metala na izvođenje okultnog rada. Bez obzira bio prsten napravljen za Dee-a ili ne opreza nikad dosta pogotovo kada se radi sa okultnim silama.
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 17.11.2015., 23:38   #5
KRISTAL

Kao pomoćno sredstvu u postizanju vizija kristalna je kugla bila redovit gost srednjevjekovnih grimoara. Slično je bilo i u početku Dee-vih pokušaja usposavljanja kontakta sa anđelima. Tek je sa drugim medijem (Kelly) Dee došao do kontakta koji je želio.

Dee je u svojem posjedu imao jednu kristalnu kuglu i crno ogledalo od vulkanskog stakla izrađeno u Meksiku. No za svoj je rad koristio nešto što bi se moglo nazvati kristalna leća koju je dobio direktno od Anđela. To je jedan od rijetkih slučajeva da su Anđeli direktno utjecali na materijalnu ravan (ako uopće vjerujemo da je su oni ostavili taj predmet). Kažem kristalna leća (poveznica na Kozyrev’s mirrors?) zato jer se u originalnim radovima spominje kristal debljine pola inča (cca 1.75 cm) jajastog oblika veličine šake.

Na internetu se mogu naći detaljni opisi "pronalaska" tog predmeta.

Kao i uvijek, postoje raznoliki načini dolaska do vizija. Uglavnom se koristi kristalna kugla, crno ogledalo, voda ili ako ste moderni kaotičar zacrnite monitor laptopa .....ukratko svaka tamna reflektirajuća površina.

Naravno, možemo koristiti i vlastiti um iako to ne bih preporučio. Složio bih se sa Wilsonom koji kaže da je kristalna površina medij na koji projiciramo unutrašnje vizije kako bi bili psihički i emotivno manje opterećeni istim. Mislim da je teško zadržati koncentraciju i primiti bitne poruke s "druge strane" ako ne koristimo neki predmet kao vezu sa nesvjesnim.
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"

Zadnje uređivanje Baphomet : 18.11.2015. at 00:11.
Baphomet is offline  
Old 10.12.2015., 23:13   #6
OLTAR

Oltar je u obliku stola sa 4 noge. Veličina ploče stola je 91.44 cm x 91.44 cm (2 * 2 kubit), a sam je stol visok 91.44 cm (2 kubita). Oltar mora biti napravljena od cedrovine, lovor...(spominje se "slatko drvo", tu bi se prije moglo reći da se radi o mirisu a ne o okusu drva) .
Ispod svake noge stola moraju biti male verzije Sigillum Dei (o tom simbolu biti će riječ kasnije). Pri tome se mora paziti da se u visinu stola mora uračunati i visina tih simbola urezanih u pčelinji vosak. Ispod tabele je svila crvene boje veličine 1.83 m x 1.83 m, na stolu je 3.66 m x 3.66 m. Ispod svile na stolu je Sigilium Dei a iznad svile kristal.

Tabla ima rub ispunjen slovima ofarbana u žuto "savršenim ulje" iz crkve. Nije jasno šta bi to bilo no pretpostavljam da se radi o posvećenom ulju. Žuta boju možemo povezati sa Merkurom/Glasnikom. Rub tabele je je visok 2.54 cm. U sredini tabele je nacrtan veliki heksagram unutar kojeg se nalazi centralna tabela veličine 15.24 x 15.24 cm.

Simbole potrebne za ukrašavanje tabele Dee je dobio tek nakon godinu dana. Inače je dio zaprimanja materijala bio dosta spor i po nekim zapisima reklo bi se Dee nije bio uzoran radnik već su ga Anđeli morati na razne načine tjerati da obavi posao do kraja. U ovom slučaju, taj drugi dio potreban za okončanje izrade oltara naziva se Druga Bonorum Tabela i Enohijanska Abeceda.

TABULA BONORUMENOHIJANSKA ABECEDA

__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 10.12.2015., 23:25   #7
Trenutno ću samo upotrijebiti listu za konstrukciju simbola u izradi Oltara bez da ulazim u način kako je primljena lista bonorum anđela. Druga Bonorum Tabela se izvodi iz liste Bonorum Anđela i to na sljedeći način. Iz tabele uzimamo imena Kraljeva i Prinčeva ali bez slova B (slovo B i broj 7 su prilično bitni u svim materijalima zaprimljenim od strane anđela). I od njih napravim tabelu veličine 12 x 7


KRALJEVI PRINČEVI
(B)ALIGON (B)ORNOGO
(B)OBOGEL (B)EFAFES
(B)ABALEL (B)UTMONO
(B)YNEPOR (B)LISDON
(B)NASPOL (B)RORGES
(B)NAPSEN (B)RALGES
(B)LUMAZA (B)AGENOL


Iz tabele napravimo 4 kolone :


ALI GON ORN OGO
OBO GEL EFA FES
ABA LEL UTM ONO
YNE POR LIS DON
NAS POL ROR GES
NAP SEN RAG GES
LUM AZA AGE NOL


Svaku kolonu čitamo od gore prema dolje počevši od zadnje kolone. Npr. za DESNI RUB imamo IOAESPMLBBNAAUAOAYNNL. To upišemo enohijanskom abecedom.

Centralna tabela se radi od iste 12x7 tabele. Uzmemo središnju tabelo od 4x3 koju zovemo SRCE (crvena slova). I zarotiramo je 90°


ALIGONORNOGO
OBOGELEFAFES
ABALELUTMONO
YNEPORLISDON
NASPOLRORGES
NAPSENRALGES
LUMAZAAGENOL


I dobijemo centralnu tabelu :


TIO
ULR
LRL
EOO
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"

Zadnje uređivanje Baphomet : 10.12.2015. at 23:37.
Baphomet is offline  
Old 10.12.2015., 23:26   #8
Konačni izgled Svetog Oltara

__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:51   #9
ZNAKOVI STVARANJA

Postoje 7 Znakova Stvaranja. Izrađeni su od posvećenog lima (Jupiter). U itjeku seanse Uriel je naredio slova moraju biti ispisana enohijanom.
O tim se Znakovima jako malo zna. Pretpostavljam da materijal gdje se opisuje njihov nastanak nije preživio. Neki znakovi se ponavljaju na drugim zaprimljenim materijalima a neki su posve novi ili možda povezani sa nečim što nije preživjelo. Stavljaju se 17.78 cm udaljenosti od Sigilum Dei (koji je promjera 22.86 cm incha diametar). Svaki je znak povezan sa jednim Kraljem i Princem. Uriel kaže da se tabela koristi jedan mjesec. Ne znamo šta to znači. Moguće da je to još jedan trik kako bi se Dee-a natjeralo da obavi posao. Jedna od mogućnosti je da svaki mag mora napraviti osobnu verziju table. U jednom trenutku Dee je naziva Tabela Zavjeta. I to je značenje podložno daljnjoj meditaciji. Rub Oltara štite Bonorum Anđeli a u sredini je Srce u sredini. To je živ organizam koji nam omogućava kontakt sa Anđelima.

Ovo su Znakovi Stvaranja :
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:56   #10
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:57   #11
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:57   #12
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:57   #13
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:57   #14
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:58   #15
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 09:58   #16
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 10:01   #17
LAMEN

Lamen je mala tabela koja se nosi oko vrata. Sigurno nije slučajno da se slilčan predmet nalazi oko vrata visokog svećenika židovske religije.

Veličina lamena je 10.16 cm x 10.16 cm. proizvedena iz Prve Bonorum Tabele
Ona se konstruira slično kao Druga Tabela za Oltar. Ovog puta imena i Prinčeva i Kraljeva
postavimo "unazad"


PRINČEVI KRALJEVI

OGONRO(B) LEGOBO(B)
SEFAFE(B) LELABA(B)
ONOMTU(B) ROPENY(B)
NODSIL(B) LOPSAN(B)
SEGROR(B) NESPAN(B)
SEGLAR(B) AZAMUL(B)
LONEGA(B) NOGILA(B)


dobijemo tabelu :

OGONROLEGOBO
SEFAFELELABA
ONOMTUROPENY
NODSILLOPSAN
SEGRORNESPAN
SEGLARAZAMUL
LONEGANOGILAOna se dijeli na tri djela. Srce (crveno),Koža(narančasto),Meso(crno)
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"

Zadnje uređivanje Baphomet : 16.12.2015. at 10:17.
Baphomet is offline  
Old 16.12.2015., 10:19   #18
Predložak za izradu lamena:Meso ide na rub, Srce na trokute pored ruba, Koža unutar Lamen. Konačan izgled bi izgledao ovako (Enohijanska i "obična" abeceda):

__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Old 18.04.2017., 16:09   #19
Tek sada vidim da mi su mi nestale slike. Ali bolje. Još sam više ušao u materiju i ovakvi grafički opisi mogu samo zbuniti.

Drugi pokušaj će biti sa manje slika i malo više opisa
__________________
"If you call upon the Gods and they answer, who is there to oppose or to challenge the integrity of your Path?"
Baphomet is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:53.