Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.04.2017., 11:22   #4461
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Meni uopce nije jasno da kako to ti kao dobavljac saljes mjesecima pa i godinama robu za koju ti ne placaju? A ti moras nabavljati sirovine, placati radnike, placati transport itd. Od cega ?!?
Kao da ja kupujem 1-2 godine u Konzumu svaki dan i na blagajni uredno obecajem da cu to platiti...i oni meni dopustaju da nosim namrnice van godinama. I onda im velim - e cuj - nemam love...

Znaci Zvecevo konkretno - nisi platio zadnji kamion, ne saljes vise u Konzum. Pa ima hrpa ducana po svijetu koji prodaju cokolade. A Zvecevo ima fine cokolade. Nije Konzum jedini.
Jeste gledali bilo je prije nekoliko dana.
Sastajali se predstavnici AGrokora u BiH i njihovi bih dobavljači.

Dobavljačima uopće nije plaćeno i ne zna se kad će im biti plaćeno.
Svejedno oni kažu da će i dalje dobavljati robu AGrokoru.
Samo kažu, bilo bi lijepo od AGrokora da im kaže kad im misli platit.

Dobričine ili budale?

Meni nije jasno kakav to genijalac moraš biti da uz ovakve dobavljače propadneš?
sunshinestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 11:56   #4462
Quote:
JKD01 kaže: Pogledaj post
Kakve to točno porezne olakšice ima Nizozemska da svi iz svijeta jure tamo registrirat firme?
Koliko vidim oni imaju veći corporate tax od nas (i ne samo od nas) pa gdje je caka?
Caka je u reketu, odnosno nevidljivim porezima, odnosno novčanim kaznama koje naplaćuju porezni inspektori.

Evo ti primjer:

Pekara. Jedan objekt, u stražnjem dijelu peče se kruh, pecivo, krafne .... u prednjem dijelu ta roba se prodaje.

Po našim zakonima za svaki slanac iz pekare u porodavaonicu mora ići dostavnica.

Da bi roba bila svježa i burek vruć pekari peku onoliko koliko se proda. I peku stalno.

Pladanj bureka (šest komada) iz pekare u prodavaonicu - dostavnica, tri slanca - dostavnica, pet štruca kruha - dostavnica .......

Taj zakon je, naročito u gužvi nemoguće ispoštovanti. A ako ga i probaš ispoštovati, kada ti dođe inspekcija, ako po dostavnicama roba ne odgovara broju u pekari + prodana roba - opet plaćaš kaznu.

Dakle, ako si propustio upisati jedan slanac - kazna.

I na što se ti svodi - na to da, kad inspekcija dođe pekari vade novčanike i laćaju kazne.

Vi se pitate zašto je kruh 7 kuna. Zato što porez na njega nije samo onih 5 posto već pet posto + novčana kazna.

Koliko sam čula u drugim državama inspekcije ne služe za ovakve poslove već stvarno prate da li se poštuju propisi.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 12:26   #4463
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Pa lijepo; A sada mi reci koliko je kila Jadranskih lignji cak i da kupujes direktno kada ribar dodje u luku a po kojoj cijeni si ti platila ove iz malezije?

Ista stvar i sa mesom; ekipa kupuje meso u konzumu i slicno za 19.99 kila na akciji. A ja kod svog mesara placam svinju 40+ kuna kila a junetinu 60+ kuna kila. Isto kao sto kod mog mesara kobasice za kuhanje kostaju 65 kuna kila i unutra su sami komadi mesa/misici dok imas agrorijeka kobasice za kuhanje narodna/pucka koje kostaju 9.99 kn. Znaci jeftinije od mesa a kao od mesa su...Drugim rijecima ponuda lignji iz malezije je prilagodjena onom sto kupci zele odnosno mogu platiti.
Štko se tiče kvalitete i cijene hrane na hrvatskim policama trgovačkih lanaca u usporedbi sa onima na Zapadu ovo sma našao na facebooku:


U Austriji i Njemackoj imaju novaca pa jedu gmo hranu..iz taznih supermarketa ..a na pijaci i u mesnici organik hrana je i za vecinu njih preskupa..U Norvrskoj jedu sve voce i povrce najcesce iz Spanije..vo e se sve calli i mjesecima ne trune ..pa vas pitam ..mi jos uvjek jefemo bolju hranu od njih ..bila i vidjela..



sunshinestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 12:29   #4464
Quote:
sunshinestar kaže: Pogledaj post
Štko se tiče kvalitete i cijene hrane na hrvatskim policama trgovačkih lanaca u usporedbi sa onima na Zapadu ovo sma našao na facebooku:


U Austriji i Njemackoj imaju novaca pa jedu gmo hranu..iz taznih supermarketa ..a na pijaci i u mesnici organik hrana je i za vecinu njih preskupa..U Norvrskoj jedu sve voce i povrce najcesce iz Spanije..vo e se sve calli i mjesecima ne trune ..pa vas pitam ..mi jos uvjek jefemo bolju hranu od njih ..bila i vidjela..



Ma nema nas zemlja
Najbolji smo ikada, kako u svemu tako i u tome
__________________
Rutherford B. Hayes (11 March 1888).
lee_chan is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 12:46   #4465
Quote:
rama6 kaže: Pogledaj post
...
Ono sto je meni interesantno je sto je Toda izmedju nizozemske tvrtke i sebe ubacio jos tu hrvatsku.
To je i meni nejasno, jer dislociranje sjedišta u porezne rajeve rade sve velike korporacije od njemačkog Bayer-a preko Amazona do Google-a. Google je poznat da plaća minimum poreza a Apple legalno plaća 1% poreza u Irskoj, dok kod nas 'domaće' strane banke-majke same sebi posuđuju novac po visokoj kamati kako bi na kraju godine izvukle dobit iz Hrvatske bez plaćanja poreza ovdje. Kapitalizam štiti kapitaliste na sve moguće načine, a udara po narodu. No narod za to uporno glasa pa se ne treba buniti.

Isto to radi i Todorić pa je kako Marica Carica kaže bespredmetno govoriti o patriotizmu od kojega nema niti p. Vrlo vjerojatno je imao dobre savjetnike. Ostaje za vidjeti da li je Todorić kao vlasnik nizozemske firme i hrvatski državljan prijavljivao osobni porez na dobit koji je ostvario kao vlasnik firme u Nizozemskoj. Ako te dobiti tamo nema nikom ništa, ako ima i nije prijavljena ovdje, prešao je na drugu stranu zakona po hrvatskim zakonima.

Sve velike korporacije izbjegavaju porez, zato države stišću samo male građane jer od njih žive. Veliki na kraju ipak vrate uslugu državi zapošljavanjem, ulaganjem itd i zato postoji prešutni dogovor. Tako stvari stoje.

No kod nas je drugačija situacija, postoje indicije da firma namjerno nije plaćala dobavljače i niz drugih nepravilnosti. Ako se pokaže da je nizozemska firma poslovala sa dobiti iako je ovdje zakidala dobavljače to prelazi također s onu stranu zakona.

Pošto je naše iskustvo sa EU loše predlažem da naša vlada donese poseban zakon o niskom oporezovanju stranih korporacija kako bi privukla njihovo poslovanje. EU je samo vučja jama gdje svak gleda da druge izgrize, zašto se i mi ne bi aktivno uključili u borbu za dio kolača umjesto da pasivno puštamo da nas grizu.
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:02   #4466
Quote:
Marica Carica kaže: Pogledaj post
Adria Group BV je kcerka Adria Group Holding BV, obje tvrtke smjestene na Prins Bernhardt Plein 200 u Amsterdamu.

Na istoj adresi (vidi ispod listu podatak na linku) je smjesteno bar jos 150-200 tvrtki sa istom poreznom shemom.
https://drimble.nl/bedrijf/amsterdam...olding-bv.html

Preglednik je drimble.nl, ali je zato izvornik gospodarska komora, svi ovi podaci su javni i dostupni. I sto je bajbolje: istiniti.


PS Tko kaze da neka od ovih ostalih 200 tvrtki registriranih na istoj adresi nije neka nepoznata anonimna tvrtka obitelji todoric? Na koji nacin bi je nasao osim da cesljas jedan po jedan BV, ne bi da si vidoviti milan
Ne vjerujem da su to Todorićeve tvrtke jer neke nazive tvrtki poznajem i nisu domaće već poznate međunarodne. Iako ima još firmi sa nazivom Adria (što samo govori o neukosti domaćih poslovnjaka jer se otkrivaju već imenom firme). To je standardna šema kod mnogih legalnih korporacija.

Postavlja se pitanje da li Hrvatska ima dogovor o porezno bankovnoj suradnji sa Nizozemskom. Ako nema nemoguće je dobiti podatke o poslovanju firme registrirane tamo. Čak i Amerikanci imaju problema od tamo dobiti podatke osim ako ne optuže firmu da se bavi pranjem novca, drogom i terorizmom (što često i rade).

Pokušali su Amerikanci na taj način prisiliti i Švicarsku da im otvori pristup do računa privatnika i kompanija iz Amerike, pa je Švicarska nakon dosta muke pristala ali se nakon toga samo preorjentirala na klijente sa dalekog istoka.

Stoga ako nema službene suradnje ne vjerujem da će mala Hrvatska prisiliti Nizozemsku da otvori podatke o tamošnjoj firmi, pogotovo jer nema naznaka za kriminalnu djelatnost tipa terorizam, droge itd.
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:07   #4467
Quote:
7nationarmy kaže: Pogledaj post
mislim da je najbolje da osnujete povjerenstvo za ispitivanje kriterija zaposljavanja u privatnim tvrtkama. zatim i povjerenstvo koje bi kaznjavalo djecu bilo koje javne osobe da radi u bilo kojoj iole poznatoj tvrtki. predlazem da vam sjediste bude na golom otoku.
Možeš li ti navesti jednu normalnu zemlju u kojoj cijeli niz ministara, bivših ministara, zastuopnika u parlamentu, gvernera nacionalnih banaka su ili bivši zaposlenici the firme, ili su to njihovi bračni drugovi ili djeca.?
sunshinestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:12   #4468
Pa zato se i uzjebao ovdje na forumu. U pitanju su mu ljubimci iz stranke.

Ne laje pas radi sela već...
__________________
T. 20.11.2004.-1.12.2013. S. 2014?-7.1.2023. Sometimes maybe good, sometimes maybe shit
JKD01 is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 21.04.2017., 13:16   #4469
Quote:
JKD01 kaže: Pogledaj post
Kakve to točno porezne olakšice ima Nizozemska da svi iz svijeta jure tamo registrirat firme?
Koliko vidim oni imaju veći corporate tax od nas (i ne samo od nas) pa gdje je caka?
Postojie dva porezna razreda, za rezidente i nerezidente. Ako ti posluješ u Nizozemskoj i tamo ostvaruješ dobit, plaćaš normalni nizozemski porez kao i domaće firme kod nas. Ali ako si stranac i tamo registriraš firmu uz obavezu da nećeš poslovati u Nizozemskoj, tada plaćaš drugi puno niži porez. Zato jer država tamo ionako ništa ne gubi tvojim poslovanjem pa joj je svaki takav dodatni porez dobrodošao. To je win-win za obje strane.

Zašto to ne rade sve manje države. Zato je je teško etablirati se kao porezni raz a i postoji prešutni dogovor velikih da pritiscima spriječe osnivanje novih poreznih oaza. Zato i Crna Gora ima problem etablirati se kao porezni raj iako ima naznaka da joj je to namjera.

Irska npr stranim korporacijama naplaćuje 1-8% poreza, najniže u Europi. Tu su još Nizozemska, Luksemburg, Švicarska (eksteritorijalna porezna enklava Campione D'Italia) te Cipar, Malta i Isle of Man kao porezna oaza pod kontrolom Britanije.

Velike porezne olakšice su glavni uzrok irskog ekonomskog buma, koji baš i nije bum na pravim osnovama (što će naši gastarbajteri tamo saznati kad tad).
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:24   #4470
Quote:
sunshinestar kaže: Pogledaj post
Možeš li ti navesti jednu normalnu zemlju u kojoj cijeli niz ministara, bivših ministara, zastuopnika u parlamentu, gvernera nacionalnih banaka su ili bivši zaposlenici the firme, ili su to njihovi bračni drugovi ili djeca.?
mogu. u engleskoj, njemackoj i francuskoj (izmedju ostalih) ministri dolaze iz privatnog sektora i nakon mandata vracaju se u privatni sektor. samo je kod nas uvrijezeno misljenje da se partijski uhljebi cijeli zivot bave samo i iskljucivo partijom. zato tu i nema dovoljno kvalitetnih diskutanata jer je sklop bivseg sustava u glavama prejak.
__________________
ad arma! ad arma!
7nationarmy is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:30   #4471
Quote:
7nationarmy kaže: Pogledaj post
mogu. u engleskoj, njemackoj i francuskoj (izmedju ostalih) ministri dolaze iz privatnog sektora i nakon mandata vracaju se u privatni sektor. samo je kod nas uvrijezeno misljenje da se partijski uhljebi cijeli zivot bave samo i iskljucivo partijom. zato tu i nema dovoljno kvalitetnih diskutanata jer je sklop bivseg sustava u glavama prejak.
jedini ali stavro jedini "los" primjer je Gerhard Schröder, koji je poslije amta otisao radit za neki ruski naftni/gas gigant. i dan danas svabe mrsko pisu o njemu. i to ti je taj jedan primjer na nivou agrokora, a ovo ostalo po evropi je mlaka voda druskane.
__________________
Prijatelj i ja, sedimo na klupi, gledamo zvezde
bata konj harmonikas is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 13:34   #4472
zanima me vezano za ov shemu sa nizozemskom, todoric i bratija su kao povukli se ali todo je i dalje vlasnik te firme u nizozemskoj i defakto i dalje vlasnik agrokora ? u smislu njega sad boli kurac, nekom drugom je uvalio vruci krompir a lova i dalje ide njemu, pa koliko toliko ? nije cudo da su se slovenci i srbi i bosanci sastali neki dan jer todo izvalci lovu i od njih, pa i taj slovenski lex mercator, to je isto ta shema, drzave se stite od ovog lopovluka. ali fakat koji je to majstor, namagarcio je sve.
__________________
Prijatelj i ja, sedimo na klupi, gledamo zvezde
bata konj harmonikas is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:32   #4473
Ja ne mogu vjerovati kakvi ste vi debili. Žao mi je što to moram reći ali lik vas navlači i trolla od kako je došao na temu, ali uopće ga ne krivim....problem je u tome što uporno odgovarate na njegove komentare a onda vas on sve više i više navlači. Dobro ste se upecali.
Evo, nađite što sam napisao prije 10ak stranica i recite da se nije ostvarilo.
Quorgyle is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:37   #4474
Dok takvi stari iskvareni sustavi ne propadnu i ne dodju novi vizionari poput Elona Muska nećemo krenuti na bolje. Ne mora biti toga kalibra, samo neka je napredan i pozitivno razmišlja. I u Americi kao i kod nas u politici vladaju likovi poput Trumpa pa to ljude poput Muska ne sprečava da kreiraju budućnost.

Musk je napravio solarne krovove koji su ljepši, jeftiniji i dugotrajniji od klasičnih i baterije koje zadovoljavaju cjelokupne potrebe kuće i to za cijenu 6000 EUR. Budućnost je već stigla i ništa više neće biti kao prije, naročito nakon početka prodaje Tesla 3 Sedan automobila. Predviđam popriličan krah njemačke autoindustrije jer se po etabliranom običaju na vrijeme nisu uključili već su ignorirali napredak. Teslu više nitko ne može zaustaviti.

A i dobro je domaćim bahatim i uglavnom beskorisnim tajkunima pogledati kako se pristojno ponaša pravi vizionar koji je svjetlosnim godinama ispred njih.

Pogledajte video na ovoj strani
https://www.tesla.com/en_EU/powerwall
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:39   #4475
Quote:
rolandus kaže: Pogledaj post
u Nizozemskoj. Ako te dobiti tamo nema nikom ništa, ako ima i nije prijavljena ovdje, prešao je na drugu stranu zakona po hrvatskim zakonima.
Meni samo jedna stvar nije jasna. Pa ako imas hrpu love na racunima a imas putra na glavi npr kao Mamic i kompanija, pa i mozda Toda ili ne - i vidis da se krug stisce, sto fino ne odes u neku puno ljepsu zemlju i tamo fino uzivas u blagodatima zivota? Nego cekas kod kuce da te odvedu u Uskok.
Odi na Fiji, Tajland, nabavi neku ogromnu vilu i uzivaj. Idi na izlete, jedi grozdje ili sto te vec veseli; pa i zapocni novi bizinis ako hoces - pocetni kapital imas. Ne oni ostanu u ovom cumezu od zemlje i dalje....
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:45   #4476
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Me
Odi na Fiji, Tajland, ...
puno filmova gledas..takvi brzo zavrse na dnu mora oko Fiji-a ..a uostalom sta ce sa obitelji...narodilo se toga zadnjih 20 godina.
RayBan is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:48   #4477
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Meni samo jedna stvar nije jasna. Pa ako imas hrpu love na racunima a imas putra na glavi npr kao Mamic i kompanija, pa i mozda Toda ili ne - i vidis da se krug stisce, sto fino ne odes u neku puno ljepsu zemlju i tamo fino uzivas u blagodatima zivota? Nego cekas kod kuce da te odvedu u Uskok.
Odi na Fiji, Tajland, nabavi neku ogromnu vilu i uzivaj. Idi na izlete, jedi grozdje ili sto te vec veseli; pa i zapocni novi bizinis ako hoces - pocetni kapital imas. Ne oni ostanu u ovom cumezu od zemlje i dalje....
Vjerojatno je plan B već dugo i pripremi, ali čeka se da se vidi da li će ga vlast ozbiljno pritisnuti. O čemu će nesumnjivo biti obaviješten prije saborskih zastupnika i nas ostalih tako da bude dovoljno vremena za uzmak. Zasad je sve ok dok mu jedu iz ruke, možda tako i ostane.
rolandus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 14:48   #4478
Quote:
bata konj harmonikas kaže: Pogledaj post
jedini ali stavro jedini "los" primjer je Gerhard Schröder, koji je poslije amta otisao radit za neki ruski naftni/gas gigant. i dan danas svabe mrsko pisu o njemu. i to ti je taj jedan primjer na nivou agrokora, a ovo ostalo po evropi je mlaka voda druskane.
A John Major?
SwissChoco is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 15:11   #4479
Quote:
SwissChoco kaže: Pogledaj post
A John Major?
britance ne racunam, oni su lopovi svi redom, takav im dna. Major je Bushova war pudlica , to je taj lik jel da ? mada na tom bas "visokom" nivou politike ima pravih karikatura, recimo sarcosi ili onaj bunga bunga lik iz italije. ali to su budale, i tako i tako, Schröder je susta inteligencija, lik je uzeo gro para i maknuo se, i niko mu nista ne moze, a ovi debil do debila.
__________________
Prijatelj i ja, sedimo na klupi, gledamo zvezde
bata konj harmonikas is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2017., 15:22   #4480
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
Meni samo jedna stvar nije jasna. Pa ako imas hrpu love na racunima a imas putra na glavi npr kao Mamic i kompanija, pa i mozda Toda ili ne - i vidis da se krug stisce, sto fino ne odes u neku puno ljepsu zemlju i tamo fino uzivas u blagodatima zivota? Nego cekas kod kuce da te odvedu u Uskok.
Odi na Fiji, Tajland, nabavi neku ogromnu vilu i uzivaj. Idi na izlete, jedi grozdje ili sto te vec veseli; pa i zapocni novi bizinis ako hoces - pocetni kapital imas. Ne oni ostanu u ovom cumezu od zemlje i dalje....
Malo im je, imaju svoje ljude na kljucnim polozajima, ocekuju jos, kazne za najeziti se?
U raju je lijepo ali ovdje je ekipa.
Trokutas is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:28.