Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.06.2017., 17:03   #1
Obrt za "turisticko zastupanje"

Poštovani,

Moja supruga je "turisticki zastupnik". Ona je zastupnik strane turisticke agencije koja dovodi turiste u Hrvatsku. Opis posla joj je da doceka goste u zracnoj luci, dovede ih do hotela i za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj stoji im na raspolaganju u hotelu za bilo kakav problem vezan uz njihov boravak.
Turisticka agencija iz Hrvatske koja zastupa tu stranu agenciju pribavi joj dozvolu od ministarstva za turisticko zastupanje.
Ona nije zaposlenik nijedne od te dvije agencije vec je strana agencija uputi da se mora "samozaposliti".
Tu dolazimo do problema.
Kad smo otisli u ured za gospodarstvo, sluzbenica se nikad nije srela s tim zanimanjem. Ne zeli joj otvoriti obrt jer govori da treba imati poslovni prostor iako je agencija salje u razlicite hotele i ona je tu samo dok joj ne zavrsi ugovor. Sluzbenica za minimalne tehnicke uvjete govori da poslovni prostor ne treba imati i da moze otvoriti obrt ali druga sluzbenica koja upisuje u obrtni registar tvrdi drugacije.
Poslali smo mail ministarstvu turizma u kojem oni tvrde da se obrt za turisticko zastupanje ne moze otvoriti i poziva se na "zakon o pruzanju usluga u turizmu", clanak 3., tocka 6. U kojem pise:
"Pod uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, određene turističke usluge mogu pružati fizičke osobe koje za pružanje tih usluga nisu registrirane kao obrtnici ili trgovci pojedinci."
Posebno me zanima ovaj dio di pise da turisticke usluge mogu pruzati fizicke osobe koje nisu obrtnici. Da li to pravno znaci da obrtnici ne mogu.
U istom clanku pod tockom 1. stoji:
"Usluge u turizmu mogu pružati: trgovačka društva, zadruge, trgovci pojedinci i obrtnici koji ispunjavaju uvjete za pružanje turističkih usluga propisane ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, ako ovim Zakonom i posebnim propisima nije drugačije određeno."

Da napomenem, mnoge suprugine kolegice imaju otvoren obrt za "turistickog zastupnika" i obrt za "turistickog pratitelja". Za "pratitelja" u zakonu pise slicno kao za "zastupnika" samo sto je uvjet polozen tecaj za turistickog pratitelja.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
*Vixo* is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:17.