Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.06.2017., 12:57   #861
Quote:
Alex34 kaže: Pogledaj post
Bojim se kako bi dekonstruiranje mitova iz gornjeg posta potrajalo, pa cu se zaustaviti samo na jednom, koji mi se ucinio bitnim spomenuti, za slucaj ako netko neupucen, a ipak blagonaklon i spreman misliti svojom glavom, cita ove sale i posalice.
Na zalost, bojim se kako je danas previse ocekivati da netko zaista i procita izvornu materiju o kojoj se tako gorljivo 'diskutira'.
Najsmjesnije od svega je to sto ste Vi navodno zagovaratelj ideje marksizma, sto je za pohvalu, no ta ideja naprednog humanizma u Vasoj interpretaciji dobija zastrasujuce obrise, te joj zaista ne cinite uslugu 'zastupajuci' je. (sa druge strane, koga zaista zanima, nauciti ce)

Zadrzimo se u to ime na pojmu 'revolucije'.
Pisete, citiram 'Zato Marx samo u otvorenom iskazivanju nezadovoljstva ugnjetavanih masa i revoluciji, tj u otimanju sredstava za proizvodnju( to je imalo smisla samo na zapadu, koji je vec zahvaljujuci kolonijalizmu bio razvijen) vidi mogucnbost za ostvarenje komunistickog drustva.'

Molim, citirajte mi Marxovo djelo, odlomak, stranicu, pasus u kojem ste procitali nesto takvo?

Dok traje ta potraga, dozvolite mi jos jednom (krajnjim naporom) da Vam rasvjetlim pojam revolucije kako ga Marx vidi.

Ne postoji 'teorija o revoluciji', budući da bi to za njegovu poziciju bilo u osnovi protivrječno, može međutim postojati 'revolucionarna teorija', kada je ona upravo revolucionarna misao prakse ili osvješćivanje jednog revolucionarnog zbivanja. Zato Marx, govoreći o tome kako je 'revolucija pokretačka snaga povijesti' odmah se nadovezuje riječima:'također i religije, filozofije i ostale teorije', budući da su i religija, i filozofija i teorija momenti povijesnog zbivanja, što ih međutim rađa, izaziva i potiče upravo revolucija. Iz revolucije i u revoluciji, što znači iz određene revolucionarne situacije, izrasta dakle i jedno revolucionarno mišljenje (ili revolucionarna filozofija i teorija), ukoliko se pod revolucijom ne razumije puki politički prevrat (puč) ili smjena socijalnih snaga na historijskim pretpostavkama, nego radikalna i temeljita, dakle bitna destrukcija čitavog jednog svijeta u cjelini kao povijesno-revolucionarni proces nastajanja istinski novoga.

Dakle, ni blizu ikavom 'otimanju' ili slicnim besmislicama, no nekako sumnjam kako ce Vam to ista znaciti, sto zakljucjem po nerazumijevanju vrlo jednostavnog 'historijsko filozofskog' koncepta kojeg sam vec spomenuo
Nekako ja vise volim da se bavim „slobodnom“ mislju i argumentaciji koja je zansovana na prosudbi koja je nastala kao produkt vkastite snage uma, nego da se bavim dosadnim kopiranjem textova, ali evo kada kada se vec toliko oslanjas na literaturu, lijepo bi bilo da se za pocetak upoznas sa „Komunistickim manifestom“ u kojem se jasno predlaze pravac djelovanja radi podizanja proleterske revolucije i svrgavanja kapitalizma, i konačno uspodtave besklasnog društva.

Uvod počinje pozivanjem na oružje:

"Duh ne daje mira Europi - duh komunizma. Sve sile stare Europe su ušle u sveti savez kako bi se oslobodili duha: Papa i Car, Metternich i Guizot, francuski policajci i njemačke policijske uhode.

Gdje je oporbena stranka koju kao komunističku nisu ocrnili protivnici na vlasti? Gdje je oporba koja nije pogođena žigosanim prijekorom komunizma, protivno naprednim strankama, nasuprot reakciornarnih protivnika ?"

Također se poziva na povijesnu neminovnost u krilatici „Istorija svih dosadašnjih društava je Istorija klasnih borbi“.!

PA jos pise „Komunisti preziru tajenje svojih pogleda i ciljeva. Oni otvoreno kažu da njihov cilj može biti postignut samo snažnim uništenjem svih postojećih društvenih stanja. Neka vladajuća klasa strepi pred komunističkom revolucijom. Proleteri nemaju što izgubiti osim okova. Mogu osvojiti svijet.“ „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“

Znaci Logicno da se MArx nije bavio teorijom revolucije( niko to nije rekao ) iako je u revoluciji vidio jedini nacin da sredstva za proizvodnju predju u drustveno vlasnistvo pa je tvrdio da je cjelokupna ljudska povijest jest izmjena različitih načina proizvodnje, da do izmjene načina proizvodnje dolazi kada snage proizvodnje zbog svojeg razvoja više ne mogu supostojati s postojećim odnosima proizvodnje, već dolazi do tenzije koja se razrješava ukidanjem postojećih i zatim uspostavljanjem novih odnosa proizvodnje koji mogu supostojati sa snagama proizvodnje. Sredstva i novi odnosi zajedno predstavljaju novi način proizvodnje.
PA evo jos malo Objasnjenja :
„Marx identificira četiri vrste ljudskih društava koje su do sada postojala prema vrsti načina proizvodnje: primitivni komunizam, robovlasničko društvo, feudalno društvo i kapitalističko društvo.[11] Svako ljudsko društvo u svom razvoju nužno prolazi kroz sva ta uređenja tim redoslijedom. Prijelaz iz jednog načina proizvodnje na drugi na površinskoj razini iskazuje se mijenjanjem društva NASILNOM revolucijom.“
Ne znam zapravo kako ti zamisljas da na miran nacin proizvodne snage(ugnjetavane mase) uspostave nove odnose u proizvodnji koji bi im osigurali pravedniju raspodjelu prihoda, imajuci u vidu da povlasteni dijelovi drustva ne zele da gube priviligije koje im garantira trenutni nacin proizvodnje, pa je valjda logicno da u tom slucaju mora doci do oruzanog revolta i promjene drustvenog uredjenja, sto nije vezano samo za Komunizam, nego i za raniji Kapitalizam.
Sta je predstavljala „diktatura proleterijata“ nego reviolucionarnu drzavu koja je trebala da bude prelazni oblik izmedju Kapitalizma i Komunizma .

Genijalni Marx koji se danas na Zapadu izucava vise nego ikada , prije 150 godina je vec uvidio propast i samog kapitalizma uvjetovan centralizacijom krupnog kapitala koji stvoriti neminovnost ostvarenja socijalistickog komunistickog drustva
"Eksproprijacija neposrednih proizvođača izvodi se s najnepoštednijim vandalizmom i pod nagonom najbestidnijih, najprljavijih, najpodlijih i najgnusnijih strasti. Privatno vlasništvo stečeno vlastitim radom (privatno vlasništvo seljaka i zanatlija) koje počiva na srastanju pojedinačnog nezavisnog radnog individuuma s njegovim uslovima rada, biva potisnuto od kapitalističkog privatnog vlasništva, koje počiva na eksploataciji tuđeg, samo formalno slobodnog rada.

Slijedeći koji dolaze na red za eksproprijaciju su sami kapitalisti. Ova eksproprijacija vrši se igrom unutrašnjih zakona same kapitalističke proizvodnje, centraliziranjem kapitala. Jedan kapital ubija mnoge.

Ruku pod ruku s ovom centralizacijom, ili eksproprijacijom mnogih kapitalista od strane malo njih, razvija se kooperativni oblik procesa rada u sve većem omjeru, svjesna tehnička primjena nauke, planska eksploatacija zemlje, pretvaranje sredstava za rad u samo zajednički upotrebljiva sredstva za rad, ekonomiziranjem svim sredstvima za proizvodnju njihovom upotrebom kao sredstava za proizvodnju kombiniranog društvenog rada, obuhvaćanje svih naroda u mrežu svjetskog tržišta, a time i internacionalni karakter kapitalističkog poretka.

Sa stalnim opadanjem broja kapitalističkih magnata, koji nasilno prisvajaju i monopoliziraju sve prednosti tog preobražajnog procesa, raste masa bijede, pritisaka, ropstva, degeneracije i eksploatacije, ali i revolt radničke klase koja stalno nabujava i koju sam mehanizam kapitalističkog procesa proizvodnje školuje, ujedinjuje i organizira (koliko god kapitalisti inzistirali na preuskoj specijalizaciji i potkupljivanju sindikalista).

Kapitalov monopol postaje okov za način proizvodnje koji je s njim i pod njim procvjetao. Centralizacija sredstava za proizvodnju i podruštvljene rada dostižu točku na kojoj više ne mogu podnositi kapitalističku ljusku i razbijaju je. Kuca posljednji čas kapitalističkog privatnog vlasništva. Eksproprijatori bivaju eksproprirani!"( upravo se sve ovo danas desava pod pritiskom neoliberalnog kapitalizma)
Facies is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2017., 13:29   #862
Sve je to iz šupljeg u prazno ,kapitalizam i komunizam , feudalizam i polurobovlasništvo sa svješću i mišlju da smo slobodni tako je sada tako je bilo . Živimo u nekoj vrsti svega toga skupa , zarobljenici smo sami sebe , novaca , pretjeranih želja, nemogućnosti da ih ostvarimo pa po sjećanju ko dica uvik ponavljamo prije je bilo bolje , uvik je prije bilo bolje , nekim Rusima za vrime Staljina , nekim Rumunjima za vrime Čušeskua i Jugi nekima za vrime Austro Ugarske. Sve te neke torije se vrte oko novca a novac čoviku nije primarna kategorija ako je dolazi do fantaziranja , nezadovoljstva i na kraju kapitulacije
svatiti is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2017., 19:41   #863
Facies, vase 'znanje' odnosno interpretiranje necije slaboumne interpretacije je samo 'navijanje' kao i ono pokretaca teme i mnogih ostalih koji su 'nasvrljali' pokoji redak ovdje.
Nazalost, kako sam vec rekao,napisano sa naslovom teme nema nikakve veze te je vasa 'ideja' jednako nakazna kao i ove iz 'suprotnog' tabora.
No, kada je izvor 'znanja' izdvojen citat sa Wikipedije, covjek ni ne moze ocekivati vise, zar ne?
Kao sto rekoh, drzite se nogometa i navijanja, tako takodjer mozete izlivati gorcinu bez straha od prozivanja ili srama zbog neznanja
Alex34 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2017., 23:09   #864
Quote:
Facies kaže: Pogledaj post
KPJ na celu sa genijalnim Titom je zapravo jako dobro koristila povoljan geografski polozaj Jugoslavije za vrijeme „hladnoga“ rata tj politickih previranja izmedju zapadnog kapitalistickog i istocnog socijalistickog( diktatura proleterijata) bloka, tj izmedju vojnog Nato i Varsavskog pakta, sto je Tito definisao i potvrdio osnivanjem pokreta „ nesvrstanih“, zbog cega je Juga izbjegla tkz „ zeljeznu zavjesu“ i dobila je mogucnost da se nametne kao u globalnom smislu neovisna i flexibilna sila sa kojom su svi zeljeli da budu u dobrim odnosima i da je pridobiju na svoju stranu.
Zato je Jugoslavija za razliku od zemalja istockog bloka koje su bile pod cizmom Moskve, koje su same po sebi kao i Rusija(jer su izasle iz feudalizma)bile nazadne, imala priliku da zapadne kredite ulazu u izgradnju privrede i da se razvija na ekonomskom planu, tj da bude dosta razvijenija od zemalja istocnog bloka.
SA padom Komunizma u SSSRu i ujedinjenjem Njemacke( novi svjetski poredak, od tada se istina i istorija na ovim prostorima okrece naopacke) zapadni kapitalistii su dobili odrijesene ruke da Jugu mogu slobodno prilagodjavati svojim stratestkim politickim ciljevima koji su u sluzbi iskljucivo krupnoga kapitala i dugorocnog ostvarivanja profita, za sta im je prvo bilo potrebno podijeliti Jugu, te u danasjim „ banana“ drzavicama nametnuti demokratiju i visestranacje kojim je preko domacih kriminalaca skrivenih iza maske nacionalizma lako sa strane upravljati.
Nije tu nevin ni bivsi KGB i ruske sluzbe koje su se sa padom Komunizma pretvorile u klasicnu politicko mafijasku organizaciju ciji interes geopolitocki na oviom prostorima nikada nije prestao a danas je posebno vidljiv, posebno u Srbiji i dijelovima Bih(pokusali su i sa C Gorom, Djukanovic ih ispalio)

Pa danas cini mi se prvi put u istoriji „ zapad“(Usa) i „ istok“( Rusija) nisu dvije sukobljene strane nego ih je neoliberalni kapitalizam koji divlja i koji se pretvorio u svoj nus produkt ujedinio zbog cega posebno prostori Ex Jugoslavije danas nazaduju, a socijalno „ osjetljivi“ Jug ( muslimani) je svoju nemoc iskazao kroz religijski extremizam i fanatizam, pa nikada na planeti nije istovremeno bilo vise destruktovnosti i nasilja( ratova) kao danas, sve uslovljeno divljanju neoliberalnog kapitalizma.

Rock je muzicki pravac(mjesavina crnackog bluesa i bjelackog countrya) koji naznacava kulturolosku a ne politicku slobodu pojedinca( iako je Elvis jedini unio pistoj u bijelu Kucu)koji se znaci nije sirio na samo na prostore Jugoslavije nego na citav svijet, pa zastio bi ga mi ignorisali, pogledaj sta se danas slusa na zapadnom Balkanu, ukradena turska i grcka muzika koju oni najcesce podjonili iz daleke Indije, pa ne mozes reci da smo bili opcinjeni tom dalekom istocnom zemljom.
Nismo mi u Jugi bili opcinjeni kapitalizmom, nego Engleskom i Amerikom( kapitalizam nije bas tako razvijen u svim zemljama u kojima je na sceni), sto i nije cudno imajuci u vidu njihovo bogatstvo uslovljeno kolonijalizmom i visevijekovnim bogacenjem na racun ugnjetavanih naroda sirom planete.
Fleksibilnost i genijalnost sfrj politike se može posmatrati i drugačije, npr kao korišćenje situacije. U tom periodu je bilo svakakvih ideoloških predznaka: socijalizma, nacionalizma, liberalizma.... A kako je vreme prolazilo sve je manje bilo socijalizma.

Po pitanju standarda Jug je bila naprednija od Istočnog bloka. Međutim tehnološki Sovjeti su bili (pa i bukvalno rečeno) svemirski ispred Jug.

Danas je suprotstavljanje dva nekadašnja bloka samo geostrateško (ne i ideološko kao ranije).

Ne radi se samo o Rock-u, uopšteno "kulturna scena" (film, pozorište i druge grane umetnosti) je insipraciju tražila sa Zapada. Nije baš isto poređenje sa današnjom muzikom, jer oni koji slušaju ovo danas doživljavaju uglavnom samo kao razonodu, ventil, nešto uz šta se napiju ili šta već.... dok su nekada mladi mnogo više doživljavali sve te zapadne muzikante.

Ne može se ta opčinjenost razdvojiti.
kec na n-ti is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2017., 23:57   #865
Quote:
Alex34 kaže: Pogledaj post
Facies, vase 'znanje' odnosno interpretiranje necije slaboumne interpretacije je samo 'navijanje' kao i ono pokretaca teme i mnogih ostalih koji su 'nasvrljali' pokoji redak ovdje.
Nazalost, kako sam vec rekao,napisano sa naslovom teme nema nikakve veze te je vasa 'ideja' jednako nakazna kao i ove iz 'suprotnog' tabora.
No, kada je izvor 'znanja' izdvojen citat sa Wikipedije, covjek ni ne moze ocekivati vise, zar ne?
Kao sto rekoh, drzite se nogometa i navijanja, tako takodjer mozete izlivati gorcinu bez straha od prozivanja ili srama zbog neznanja
Kolega, ovdje je par ljudi pokušalo ozbiljnije razgovarati, ali brzo su digli sidro... sramota je da se tema ovako masakrira upravo na pdf Društvene znanosti.
Možda je bolje da je moderatori prebace na Alternativu ili Blisko politici... jer sa znanošću veze nema.

Inače, poziva na konačnu prevlast znanstvenog pogleda na svijet u Hrvatskoj ne nedostaje, naprotiv...
cestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2017., 02:47   #866
Quote:
Alex34 kaže: Pogledaj post
Facies, vase 'znanje' odnosno interpretiranje necije slaboumne interpretacije je samo 'navijanje' kao i ono pokretaca teme i mnogih ostalih koji su 'nasvrljali' pokoji redak ovdje.
Nazalost, kako sam vec rekao,napisano sa naslovom teme nema nikakve veze te je vasa 'ideja' jednako nakazna kao i ove iz 'suprotnog' tabora.
No, kada je izvor 'znanja' izdvojen citat sa Wikipedije, covjek ni ne moze ocekivati vise, zar ne?
Kao sto rekoh, drzite se nogometa i navijanja, tako takodjer mozete izlivati gorcinu bez straha od prozivanja ili srama zbog neznanja
Sinko, nema razloga da budeš tako drzak.
Upao si na temu kao padobranac i nisi je pročitao, s toga nemaš pravo suditi o kompetenciji sudionika.

Hajde malo odrasti pa se vrati, još uvijek te drži tipična mladenačka zabluda da si nešto malo naučio pa si slijedom toga najpametniji.
__________________
I nerođena djeca su pederi!
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2017., 18:01   #867
Sto je rekao svjedok vremena, filozof s diplomom Sveucilista u Zagrebu o komunizmu?
https://narod.hr/kultura/ispovijest-...nista-vrijedio

Sto je rekao? "Trebalo je punih stotinu i pedeset godina da čovjek sa sigurnošću može ustvrditi kako u marksističkoj sintezi nema ni jedne teze koju znanost može prihvatiti ili je zdrav razum može razumjeti, ni jedne kojoj bi mogao odati priznanje i poštovanje. Sve su Marxove teze načinjene od poluistina, neistina i apsurda. A njegove vizije i proročanstva budućnosti pokazale su se u životnoj praksi diljem svijeta kao neostvarive. U cijeloj ljudskoj povijesti teško je naći nekog tko je izazvao i prouzročio tolike tragedije divovskih razmjera, u kojima su stradale stotine milijuna ljudi, kao što je to učinio Karl Marx…”

Tko je bio? "Maks Baće legendarni je zapovjednik partizanske vojske iz područja Dalmacije, čovjek koji je od mladosti bio uključen u komunistički pokret. Kao takav, nakon diplome Sveučilišta u Zagrebu odlazi u Španjolsku i kao komunistički dragovoljac bori protiv trupa generala Franca. Tamo je i ranjen, a nakon poraza jedva preživljava logore u Francuskoj i Njemačkoj, vraća se kući i sudjeluje u podizanju partizanskog ustanka u Dalmaciji, a osobito na području Splita i okolice. Maks Baće je čovjek koji je potpisao s partizanske strane kapitulaciju Talijana u Splitu, bio načelnik Štaba IV. Operativne zone, pregovarao sa Saveznicima u Bariju, vojno utvrdio Vis za siguran boravak Tita, sudionik pregovora Tita sa Stepincem, a za zasluge dobio je čin generalpotpukovnika NOV-a."

MOJ ZAKLJUCAK: Pametan i dobar covjek moze biti zaveden, a velicina covjeka je da to prizna. A postedite me teza da ja nista ne razumijem i da mi nista ne mozete objasnit.
__________________
Smrt fašizmu sloboda narodu

Zadnje uređivanje The Instruktor : 04.07.2017. at 18:11.
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2017., 15:43   #868
REFERENCA o odnosu prema komunizmu u zapadnoj civilizaciji: Hrvatski tjednik, 6.7.2017., str 34 i 35, dr. sc. Ida Pavic i mr. sc. Blanka Matkovic, clanice Hrvatske druzbe povjesnicara "Dr. Rudolf Horvat" - Zagreb
Nakon rezolucija rezolucija o osudi zlocina vezanih za 20 stoljece (i komunizam), "preuzimale su se i otvarale arhive tajnih sluzbi bivseg rezima te otvarale posebne drzavne institucije (muzeji, instituti, arhive ili komisije) za pohranu i prikupljanje dokumenata te proucavanje zlocina komunizma, odvijalo se u razlicitim europskim drzavama razlicitim tempom te u nekima traje i danas. Oba preduvjeta za suocavanje s totalitarnim rezimom komunizma (arhiva i drzava kao provoditelj) traju i ostvareni su u Poljskoj, Njemackoj, Ceskoj, Latviji, Madjarskoj, Estoniji, Rusiji, Litvi, Ukrajini, Rumunjskoj i Makedoniji i djelomicno u Sloveniji, a suocavanje se provodi i u zemljama koje nikad nisu imale komunisticku vlast, kao u Svedskoj i SAD-u
...
Uslijedilo je izglasavanje zakona kojima je bio cilj uklanjanje nasljedja komunizma, to jest dekomunizacija i lustracija drustva, a kojima je regulirano sudjelovanje aktivnih duznosnika represivnog aparata bivseg rezima u politici i javnim sluzbama i to u Njemackoj (1991. produzavan i vrijedi do 2019.), Ceskoj (1993.), Slovackoj (1996.), Madjarskoj (1994. i 1996.), Albaniji (1993. i 1995.), Bugarskoj (1992.), Litvi (1991.), Latviji (1995. i 1996.), Estoniji (1992. i 1995.), Poljskoj (1997. i 2007.), Srbiji (2003.), Makedoniji (2006., 2008. i 2012.), Ukrajini (2014.), pri cemu zakoni u Madjarskoj i Srbiji nisu sazivjeli"
...
U Njemackoj je 50.000 umirovljenih ucitelja i profesora, a 'zrtvama' rezima se pruza rehabilitacija i materijalna naknada za pretrpljenu stetu.

REFERENCA o Hrvatskom slucaju isto kao i gore
"Hrvatska drzava do sada nije tuzila ni osudila ni jednog masovnog ubojicu, ratnog ili poratnog zlocinca iz vremena prije i neposredno nakon kapitulacije NDH i sklopljenog mira 8.5.1945. te razdoblja komunizma 1945.-1990. Ne samo da povlastenici rezima 1945.-1990. nisu pozvani ni pred sud ni na odgovornost nego smo zadnjih 27 godina svjedoci djelovanja tih istih pojedinaca protiv Hrvatske drzave"

Primjer iz prakse "Netko je uz ostale u televizijskoj emisiji spomenuo, kako je Tito dao pogubiti 660 svecenika i kako je prema Katolickoj crkvi Titov rezim bio medju najokrutnijima u Europi. Da, ali oni su bili u ustasama, brzo je replicirao Hrvoje Klasic", logika je "Partizani su imali pravo ubijati ustase, ustase nisu imali pravo ubijati partizane!", Hrvatski tjednik 6.7.2017., str. 4. Ivica Marijacic

Primjer iz prakse suocavanje s nacistickim zlocinima Emisija N1 Televizije u BIH, "Crvena linija o Josipu Brozu Titu", 30.6.2017., 31:19, Titova unuka Svetlana Broz
"U 70-tim godinama emitovali su Nemci prvi put na drzavnoj televiziji osmocasovni dokumentarni film koji se zvao 'Soa' i govorio je o zlocinima u nacistickim logorima. Nakon toga vise od milijun mladih Njemaca napustilo je svoja porodicna ognjista. Ja pretpostavljam da je to bilo zato sto su upitali roditelje gdje su bili u to vreme i sta su o tome znali i u cemu su ucestvovali"

Moj zakljucak U Republici Hrvatskoj su bivsi krvnici represivnog komunistickog sustava u obrazovnim ustanovama i javnim sluzbama. NJIHOVI mediji govore da je lustracija nepotrebna i zakasnjela (npr. prof. Klasic, prof. Vrca, prof. Jakovina, prof. Markovina ...).
Ova tema pokazala je da je Hrvatsko drustvo bogato neokomunistima, i na ovoj temi se i taj komunizam uz opravdavanje ili presucivanje zlocina velica, nazalost.
A. Prisilno umirovljenje molim za one koji su bili u represivnom sustavu i krsili ljudska prava.
B. Histriografiju komunistickih zlocina medijski prikazivati dok se ne provede suocavanje i dekomunizacija
C. Uciti vlastitu djecu i okolinu o tome, da nas nasljednici ne optuze za grijeh propusta i Sotonin izmet (Lazi)

Sto kazu strucnjaci za drustvene znanosti o fenomenu suocavanja s komunistickim rezimima? Ipak je ovo PDF Drustvenih ZNANOSTI
__________________
Smrt fašizmu sloboda narodu

Zadnje uređivanje The Instruktor : 09.07.2017. at 16:03.
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2017., 15:45   #869
Skrenuli sa teme...od komunizma kao utopijskog društvenog uređenja i sa svime što bi ono trebalo donijeti, otišli u partizane i ustaše.
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2017., 16:00   #870
Cool

Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Skrenuli sa teme...od komunizma kao utopijskog društvenog uređenja i sa svime što bi ono trebalo donijeti, otišli u partizane i ustaše.
S utopizma na realizam!

S neokomunizma na humanizam!

Partizani su bili boljsevici i prestali su kao vojska postojat nakon kraja rata. Dakle, nebitni su nakon 1945. skupa s ustasama, jer od tada vladaju komunisti
__________________
Smrt fašizmu sloboda narodu
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2017., 17:15   #871
Quote:
The Instruktor kaže: Pogledaj post
S utopizma na realizam!

S neokomunizma na humanizam!

Partizani su bili boljsevici i prestali su kao vojska postojat nakon kraja rata. Dakle, nebitni su nakon 1945. skupa s ustasama, jer od tada vladaju komunisti
Lako je deklarirati se kao humanist.

Ajde konačno budi human i prestani štancati pizdarije.
__________________
#HoldMyRakija
Leteća is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2017., 21:25   #872
Uvod S obzirom da ja volim primjere iz prakse, evo jos jedan primjer ljevicarskog pokreta, srodnog komunistickim nacelima.

Ograda od velicanja zlocina i ustaskog rezima!
Unaprijed se ogradjujem, i napominjem, da su ustase cinili zlocine, i da je ustaski rezim bio zlocinacki (rasni zakoni i provedba istih 1941.).
Unaprijed se izjasnjavam da zlocini protiv civila (npr. Zidovi i Srbi 1941.) nisu spadali u opravdanu metodu s ciljem postizanja osnovnog cilja ustaskog pokreta, a to je oslobodjenje Hrvata od terora u reziji Kraljevine SHS (Aleksandrove diktature, otimacine hrvatskih resursa, ubijanja i mucenja Hrvata i to posebno intelektualaca i politickih istomisljenika).
Dakle, cilj je bio Hrvatska drzava i sloboda hrvatskog naroda i to oruzanim nacinom, s obzirom da Radic i svi ubijeni u skupstini to nisu uspjeli mirnim putem.
Naime, Acin rezim je nase politicare pobio i nakon toga se proglasio se diktatorom, toliko o postizanju slobode mirnim putem, pa je onda ostalo...

Jesu li ustaska nacela bila komunisticka 1933., odnosno prije osnivanja NDH 10. travnja 1941.?
Uglavnom, 24.8.1933. Pavelic obnarodjuje 17. ustaskih nacela:
13. nacelo "Sva materijalna i duhovna dobra u hrvatskoj drzavi VLASNISTVO SU NARODA, te je on jedini ovlasten da njima raspolaze i njima se koristi. Prirodna bogatstva hrvatske domovine, napose njene sume i rude ne mogu biti predmet privatne trgovine ZEMLJA MOZE BITI VLASNISTVO SAMO ONOGA KOJI JE OBRADJUJE sam sa svojom obitelji, to jest seljaka.
14. nacelo "...NITKO NE MOZE IMATI POSEBNIH PRAVA nego svakome samo duznosti prema narodu i drzavi daju obezbedjen zivot."
16. nacelo "...Industrija, obrt, kucna radinost i trgovina imaju biti ruka pomocnica cjelokupnom seljackom i opcem narodnom gospodarstvu. Te grane zivota imaju biti polje postenog rada i izvor dostojnog zivota radnika, a NE SREDSTVO GOMILANJA NARODNE IMOVINE U RUKAMA KAPITALISTA", str. Bogdan Krizman, "Pavelic i ustase", 1978., Bogdan je bio i sam zrtva Pavelicevih logora, a poslje ga je utamnicio Hitlerov Gestapo, a knjiga izdana u Jugoslaviji, molim lijepo

Kontekst s dogadjanjima u Europi Napominjem da je to razdoblje nakon sloma burze u Wall Streetu 1931., nakon sto je u Europi po Sulzbergeru, narod "poceo pratiti fasisticke, nacionalsocijalisticke i komunisticke pokrete". Ipak, u Hrvatskoj je 90% ljudi zivjelo na selu, a Pavelic je tada (1933.) bio marginalac s nekoliko stotina ustasa u inozemstvu.

MOJ ZAKLJUCAK :
A. Ustaski pokret je 1933. bio ljevicarski-radnicki-nedemokratski, s komunizmom dijeli bastinu (i) protiv kapitalizma, (ii) za radnike, (iii) protiv trzisnog gospodarstva, (iv) svi trebaju imati koliko im je potrebno, (v) svi trebaju po pravu biti jednaki, (vi) sve je zajednicko i (vii) niti jedno nacelo mu ne govori o izborima i demokraciji (sto je cudno za Pavelica kao pravnika?).
B. Prema tome, sto se tice ekonomije, Paveliceva nacela bila su losa i na moje iznenadjenje je da je bio ljevicar, i usudio bih se reci komunist. Naime, bio je nedemokratski orijentiran (propust u navodjenju demokracije i izbora).
C. Razlika je u tome sto je imao nacionalni karakter, a metoda je kao i boljsevicka, odnosno uciniti to uciniti nasilnim/oruzanim putem.
D. Slicnost s partizaniskim (boljsevici) pokretom je sto je i on bio u pocetku marginalan.
E. Slicnost je sto je partizanski oslobadjao od zlocinckih nacista i fasista, a ustaski od zlocinackih monarhista 1933. (Aco)
F. Tada u 1933., slicnost je sto u svojoj sustini nije niti u jednom nacelu imao nista zlocinacko, nego su zlocini nastupili kada je Pavelic dosao na vlast 1941., kao sto i kada je Tito dosao na vlast (nakon rata 1945.), a do tada diverzije i oruzana borba.

Molba Molim sve na demokratsku i argumentiranu diskusiju. Govori se dakle o ustaskom pokretu 1933. puno prije NDH 1944., dok je jos bio marginalan. Nemojmo dakle sirit temu. Potsjecam da sam se ogradio pa molim to uvaziti u diskusiji.
Osnovno pitanje je da li je ustaski pokret 1933. bio gotovo jednak kao i drugi komunisticki pokreti? A ako nije, sto je razlika sa stajalista drustvenih znanosti, dakle 1933.?
__________________
Smrt fašizmu sloboda narodu

Zadnje uređivanje The Instruktor : 10.07.2017. at 22:00.
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2017., 12:39   #873
Da li je moguce da komunisti ne vide koliko je iracionalno,nemoguce i nepravedno da svi imamo isto ili su toliko retardirani da to ne mogu da shvate? Naravno da onaj ko ima vece sposobnosti i ko vise uradi da on i zasluzuje vise.Tek ne zelim da govorim o retardiranim umobolnim komunistickim idejama o tome kako drzava treba da intervenise i poseduje sredstva za proizvodnju ali se nadam recimo da su kretenmunisti, pardon komunisti, citali Rotbarda,njegovu knjigu ,,Egalitarizam kao pobuna protiv prirode i drugi ogledi'' ili ako ne njega onda makar Ajn Rand sigurno.
DavMla is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2017., 17:59   #874
Quote:
DavMla kaže: Pogledaj post
Da li je moguce da komunisti ne vide koliko je iracionalno,nemoguce i nepravedno da svi imamo isto ili su toliko retardirani da to ne mogu da shvate? Naravno da onaj ko ima vece sposobnosti i ko vise uradi da on i zasluzuje vise.Tek ne zelim da govorim o retardiranim umobolnim komunistickim idejama o tome kako drzava treba da intervenise i poseduje sredstva za proizvodnju ali se nadam recimo da su kretenmunisti, pardon komunisti, citali Rotbarda,njegovu knjigu ,,Egalitarizam kao pobuna protiv prirode i drugi ogledi'' ili ako ne njega onda makar Ajn Rand sigurno.
A da ti potražiš najbliži prozor i primjeniš efilizam u praksi?
__________________
#HoldMyRakija
Leteća is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2017., 22:32   #875
Quote:
DavMla kaže: Pogledaj post
Da li je moguce da komunisti ne vide koliko je iracionalno,nemoguce i nepravedno da svi imamo isto ili su toliko retardirani da to ne mogu da shvate? Naravno da onaj ko ima vece sposobnosti i ko vise uradi da on i zasluzuje vise.Tek ne zelim da govorim o retardiranim umobolnim komunistickim idejama o tome kako drzava treba da intervenise i poseduje sredstva za proizvodnju ali se nadam recimo da su kretenmunisti, pardon komunisti, citali Rotbarda,njegovu knjigu ,,Egalitarizam kao pobuna protiv prirode i drugi ogledi'' ili ako ne njega onda makar Ajn Rand sigurno.
Pa zar je moguće da neobrazovani debili i dalje guslaju bedastoću kako je ideja komunizma takva da svi imaju jednako?
Ajde budi ljubazan pa se efiliziraj te doprinesi kvaliteti života inteligentnih bića.
Ili se barem defenestriraj, ali ne s nižega kata od desetog. Na beton.
I nemoj, molim te, skočiti na glavu, jer tako nećeš ozlijediti niti jedan vitalan organ pa ćeš, jadan, umrijeti u mukama - od gladi...

Quote:
DavMla kaže: Pogledaj post
Ako na vlast kojim neverovatnim slucajem dodju tvoji krvozedni komunisti, tad ces moci da bodes i ubijas antikomunisticke neistomisljenike.
Eto, možemo i tebe sredit kad si takva kukavica da nemreš efilizirat ni sam sebe, bijedo gaća usranih od straha...
__________________
I nerođena djeca su pederi!
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2017., 23:13   #876
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
Pa zar je moguće da neobrazovani debili i dalje guslaju bedastoću kako je ideja komunizma takva da svi imaju jednako?
Ajde budi ljubazan pa se efiliziraj te doprinesi kvaliteti života inteligentnih bića.
Ili se barem defenestriraj, ali ne s nižega kata od desetog. Na beton.
I nemoj, molim te, skočiti na glavu, jer tako nećeš ozlijediti niti jedan vitalan organ pa ćeš, jadan, umrijeti u mukama - od gladi...



Eto, možemo i tebe sredit kad si takva kukavica da nemreš efilizirat ni sam sebe, bijedo gaća usranih od straha...
Prvo dobio si prijavu zbog govora mrznje i pozivanje na ubistvo.Ja bi tebi rekao 500 puta gore stvari da ne bi mogao da poverujes da nesto tako nekom moze pasti na pamet,ali ipak postujem pravila foruma. A kao drugo komunizam zagovara egalitarizam,a to ne znaju samo tupavi neinformisani klinci.
DavMla is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2017., 23:26   #877
Ja tebe doista ne razumijem. Čovjek te želi osloboditi patnje, a ti njemu tako. Je li to efilizam?!! Kako te nije sram!!!
__________________
#HoldMyRakija

Zadnje uređivanje Leteća : 11.07.2017. at 23:29. Reason: Duplikat
Leteća is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2017., 00:24   #878
Kapitalizam je pred kolapsom a banke nisu u vlasnistvu kapitalista a novca nemaju ovise o bankama.Rezultat je jako predvidljiv i koje ce uredjenje novog svjetskog poredka biti.
EliEliLama is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2017., 00:51   #879
Quote:
Leteća kaže: Pogledaj post
Ja tebe doista ne razumijem. Čovjek te želi osloboditi patnje, a ti njemu tako. Je li to efilizam?!! Kako te nije sram!!!
Kako tebe nije sramota da pises ovakve gluposti? Ja nisam neko sa kim mozete na ovakav nacin da komunicirate.

Zadnje uređivanje DavMla : 12.07.2017. at 01:04.
DavMla is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:38.