Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.10.2011., 23:44   #81
Šta sad , zar nitko nezna
Pa normalno da se nema šta tu znat , jer nas sistem ( u ovom slučaju HZZO ) melje.
Meni jedanput , da ne priznaju svoju grešku u liječenju , bacili su taj slučaj na genetiku , samo da ne priznaju ozljedu na poslu , a bio sam po njihovom izliječen.

Vođen sam prvo na 100 % bolovanje , da bi poslije 4 dana poslije prekida bolovanja , završio na intezivnoj njezi ( pl.embolija ). To mi nisu priznali tj. vezali za ozljedu na radu, jer je prošlo četri dana .
Poslije sam doznao od liječnika - pulmologa , da ni prijašnji rtg. snimci nisu bili u redu. i da nisam trebao prekidat bolovanje .
Imao sam sreću , da nije završilo tragično po mene .
alfa155 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2011., 10:15   #82
Question

Molim ako mi netko može odgovoriti. U saobračajnoj nesreći (koju je izazvao drugi) došlo je do otkinuća 2 zuba. Mene zanima da li se tu radi o težoj tjelesnoj povredi ili ne ? Tumačenja su različita, od teže povrede do lakše, pa čak i lake. Zar to nebi trebalo biti jedinstveno za cijelu Hrvatsku??Najljepše molim da mi netko odgovori o kojoj se tu tjelesnoj povredi radi.
enke is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2012., 19:12   #83
Prometna nesreća kao ozljeda na radu

Pozdrav! Molim Vas za pomoć. Na povratku sa posla imao sam prometnu za koju nisam kriv. Radio sam do 15:00 a prometna se desila u 15:09. Radi se o oduzimanju prednosti prolaska gdje je vozač drugog vozila izašao sa sporedne ceste na glavnu i meni presjekao put. Ja sam se zabio u njega i zadobio teške ozljede(dvostruki prijelom bedrene kosti,kontuzija prsnog koša,potres mozga,višestruke površinske ozljede glave i višestruke otvorene rane-nespecificirane).Napominjem da nisam imao alkohola u krvi,vozio sam registrirano i tehnički ispravno vozilo i policija mene ništa ne tereti.Protiv drugog vozača državno odvjetništvo vodi kazneni progon zbog izazivanja nesreće. Prema zakonu o zdravstvenom osiguranju to se priznaje kao ozljeda na radu ALI mene zanima dali se priznaje samo najkraći put od posla do stana ili ja smijem skrenuti van tog najkraćeg puta??? Problem je u tome što sam sa posla otišao na benzinsku koja je cca. 800m. van tog najkraćeg puta. Nesreća se desila kad sam se već vraćao sa benzinske prema stanu ali još uvijek nekih 200m. van najkraćeg puta. Dali se to priznaje kao ozljeda na radu???Hvala Vam najljepša!
FZ6H is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2012., 19:57   #84
U zakonu stoji najkraći put, znam da sam u jednom sličnom slučaju morao dokazivati (dobro, bio je pad s bicikla i lom ruke). Imaju te osnova jebati, ali mislim da neće.
JohnDoe-25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2012., 20:27   #85
A nadam se da neće ali poznavajući naš sistem baš i ne vjerujem zato i tražim dali netko zna šta se dešava u takvim slučajevima.
FZ6H is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2012., 19:27   #86
Quote:
JohnDoe-25 kaže: Pogledaj post
U zakonu stoji najkraći put, znam da sam u jednom sličnom slučaju morao dokazivati (dobro, bio je pad s bicikla i lom ruke). Imaju te osnova jebati, ali mislim da neće.
ne stoji najkraci nego redoviti,uzmi primjer ako svaki dan kupis dijete u vrticu ili slicno,taj put ne mora biti najkraci

oljedom na radu prema ovome Zakonu smatra se:

1. ozljeda izazvana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem te ozljeda prouzročena naglim promjenama položaja tijela, iznenadnim opterećenjem tijela ili drugim promjenama fiziološkog stanja organizma, ako je uzročno vezana uz obavljanje poslova, odnosno djelatnosti na osnovi koje je ozlijeđena osoba osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju,

2. bolest koja je nastala izravno i isključivo kao posljedica nesretnog slučaja ili više sile za vrijeme rada, odnosno obavljanja djelatnosti ili u vezi s obavljanjem te djelatnosti na osnovi koje je osigurana osoba osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju,

3. ozljeda nastala na način iz točke 1. ovoga članka koju osigurana osoba zadobije na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno te na putu poduzetom radi stupanja na posao koji joj je osiguran, odnosno na posao na osnovi kojeg je osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju,

4. ozljeda, odnosno bolest iz točke 1. i 2. ovoga članka koja nastane kod osigurane osobe i u okolnostima iz članka 13.a ovoga Zakona.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN br. 139/10) -čl. 14.b

dakle odgovor na tvoje pitanje je-nemora biti najkraci put,ali mora biti redoviti put kojim i inace ides doma,a dali ce te zaj... ili ne
__________________
Narod bez kruha i na rubu plača, a oči se mažu problemom navijača!
Tony_ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2012., 20:35   #87
Da, imaš pravo, isprike, pomiješao sam s to mislim njemačkim propisima gdje jest izravno navedeno najkraći put.

Kod nas je navedeno, redoviti put, termin je isto rastezljiv i mogu na temelju njega zajebavati ako žele.
JohnDoe-25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2012., 10:10   #88
Hvala na odgovorima a sudeći kako se svi izvlače od obaveza mislim da mi to neće priznati-ali živi bili pa vidjeli!
FZ6H is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2012., 19:35   #89
Dali se u klovicevu nose popunjeni papiri sa za ozljedu na radu...za to da se dobije 100 posto plaće?

Dali se što plaća i koja bi bila shema onako ukratko gdje poslje s tim?

Radi se o udarcu auta -ništa strašno samo kontuzije? bez nekih vecih povreda osim ogrebotina Ono nije baš jackass...

Pa eto čisto da si skratim vrijeme...
__________________
hypnotic influence
franco_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2017., 16:56   #90
Poštovani,
na putu za posao pala sam sa skutera. Nitko osim mene nije ozlijeđen, ali ću dobiti od policije prekršajnu prijavu za izazivanje prometne nesreće. Poslodavac će predati zahtjev za ozljedu na radu, skoro sve papire iz hitne i policije sam predala. Na posao sam išla putanjom koja nije najkraći put , a pala sam nešto manje od sat vremena prije početka rada. Može li mi netko reći imam li šanse za dobivanje 100% bolovanja po osnovi ozljede na radu? I drugo pitanje, obzirom da do isplate sledeće plaće, vjerojatno neće biti donijeta odluka o ozljedi na radu, hoću svejedno dobiti 100% plaće?
Hvala unaprijed na odgovorima!
Briget is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2017., 17:02   #91
Postoji mogućnost da ti ne priznaju ozljedu na radu jer si ti skrivila nesreću, bez obzira što si jedino ozlijedila sebe.
JohnDoe-25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2017., 17:34   #92
Hvala na odgovoru. Znate li možda o čemu to ovisi?
Briget is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2017., 18:04   #93
Ponajviše o tumačenju propisa osoba koje budu analizirale dokumentaciju.
JohnDoe-25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.06.2018., 16:13   #94
Imao sam prometnu nesreću prije 5-6 tjedana na putu za posao , gdje sam bio žrtva i još nije gotov policijski zapisnik , a zbog toga ni HZZO nije dao rješenje o priznatoj ozljedi na radu .
HZZO-u je predana prijava o ozljedi na radu / prijava profesionalne bolesti u roku od 7 dana nakon nesreće ( odnosno imam potvrdu da je zaprimljena od strane HZZO-a ) , a HZZO traži još samo policijski zapisnik o nesreći .
Budući da sam predao doznake poslodavcu o običnom bolovanju , zanima me da kad stigne izvješće o priznatoj ozljedi na radu ( a s time i 100 % priznate plaće ) , odnosno kad se preda doznaka za ozljedu na radu , da li ja imam pravo povrata razlike plaće od poslodavca , budući da sam dobio prvu plaću od nesreće sada , ali za obično bolovanje .
Da li je prema zakonu da se priznaje ozljeda na radu od prvog dana ozljede na radu ili nije , bez obzira kada su predate doznake o ozljedi na radu poslodavcu od obiteljskog liječnika ?
Nešto sam čitao te zakone , ali mi nije baš jasno .
I koliko treba policiji da napravi taj policijski zapisnik i HZZO-u da da rješenje o ozljedi na radu ?

Molim da odgovore stručne osobe . Hvala .
__________________
Tú tranquilo y yo nervioso.Arre!
Altairfan is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.06.2018., 16:45   #95
Odi u policijsku stanicu koja je nadležna za ovaj slučaj i ubrzaj ih jer trebaš zpisnik zbog HZZO
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:18.