Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Svijet

Svijet Zbivanja u svijetu

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.09.2017., 14:27   #21
Quote:
TheQuill kaže: Pogledaj post
ooo ma vidi ti tko nam je novi mod
čestitke
+1

Inače, razlika fronte u 3 dana;
27.;
http://edmaps.com/Battle_for_Eastern...st_27_2017.png
30.;
http://edmaps.com/Battle_for_Eastern...st_30_2017.png

SL prikazuje poprilično konkretan komad;
https://syria.liveuamap.com/
Iako "južni magarac" još uvijek ima glavu na njoj, a na svim ostalim kartama ne;
https://globaleventmap.org/#!area=1&...ap_type=hybrid
__________________
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour
Wikiceha is offline  
Old 01.09.2017., 15:39   #22
Pridružujem se pozdravima novom modu. Situacija uz Jordansku granicu i vulkan je još prilično nejasna.
žerac76 is offline  
Old 01.09.2017., 17:58   #23
Pozz novom modu
__________________
Yakety Sax or “Benny Hill Theme”:
https://www.youtube.com/watch?v=MK6TXMsvgQg
ferda is offline  
Old 01.09.2017., 18:20   #24
Quote:
#ISIS_Hunters liberated #Uqayribat. #ISIS is knocked out. City is secured
https://pbs.twimg.com/media/DIpp_32XoAIuL8C.jpg:large

inače riječ je o svojevrsnim osvetnicima i uglavnom je riječ o lokalcima.
Imran is offline  
Old 01.09.2017., 18:29   #25
Pa ček kakav košmar je ovo?
Havoc123 is offline  
Old 01.09.2017., 18:42   #26
Quote:
Havoc123 kaže: Pogledaj post
Meni se iskreno cini...nikakav.

Ili cemo sad o brutalnom sramocenju amera, koji ni obican bus nemogu pogodit
kuhinja is offline  
Old 01.09.2017., 19:21   #27
Quote:
Imran kaže: Pogledaj post
https://pbs.twimg.com/media/DIpp_32XoAIuL8C.jpg:large

inače riječ je o svojevrsnim osvetnicima i uglavnom je riječ o lokalcima.
Kako se ISIL brzo raspao na celom podrucju utrobe sirijske pustinje... reseni su bukvalno za 2-3 nedelje... niko takav slom nije predvidjao... kicma im je slomljena...

Trebace jos malo vremena da se ovi preostali crni dzepovi ociste, i onda svom silinom na Zor... dal su tu bili toliko slabi, dal je SAA izvela brilijantne akcije, ili su svesno izvukli gro svojih snaga odande da brane Zor... sta god da je u pitanju, ne pise im se dobro...

Suzice se linija fronta, SAA ce sve svoje snage fokusirati na par tacaka... imaju jos 30-ak kilometra do Bradine panorame... kakvu god da odbranu postave tamo, to ce biti barazna vatra sa nekoliko strana...

http://prntscr.com/gfwkte

Kad se pogleda na zoom in mapa grada, SAA drzi veci deo... nece biti potrebe da se okruzuje kao Raqqa... sa druge strane je Eufrat kao prirodna prepreka, podseca me na Volgu kod Staljingrada... nekako ne vidim da se ponovi nesto nalik Mosula i Raqqe, cini mi se da ce relativno brzo tamo biti reseni...

ISIL je definitivno porazen... samo je pitanje snage i brzine konacnog udarca...
DzonziBG is offline  
Old 01.09.2017., 19:34   #28
Ovo sa Ugabarijatom je prilično brzo. Predviđanja su bila daleko duža. Triba tu još provesti čišćenje al glavni posao je gotov, bar što se tiče istočne Hame.
žerac76 is offline  
Old 01.09.2017., 19:56   #29
Quote:
Havoc123 kaže: Pogledaj post
Ovo je prvi puta da SAA evakuira bilo borce bilo familije ISILa. Koliko god to bilo nesnošljivo, evo par činjenica:

- ISIL na Zap.Qalamunu/Arsalu u Libanonu se formirao kao forma otpora Nusri(HTS) jer su AlQaidaši bili ekstremni, a jedini koji su im htjeli "pomoći" (osim Damaska) su bili - ISILovci. Dobar dio njih se faktički samo "prodao" u ISIL jer nisu imali drugog izvora prihoda a ovi su dobro plaćali, za razliku od Al Qaide koja je mobilizirala. Naravno, jezgra ISILa koja je plaćala je bila ciljano implantirana.

- otuda dolazi činjenica da je HTS u Arsalu ogorčeno branio pozicije, dok je ISIL, skupa sa Sayrat Ash al Sham, manje više mirno prihvatio primirje i evakuaciju. Seoska milicija. Kad je slomljen HTS, ostali su bili faktički seoske straže sa par budala koja rade sranja.

- evakuacija ISIL boraca sa zap- Qalamouna u jugoistok Sirije (Al Bukamal) ima više dobrih posljedica po Damask. Svi oni se mogu boriti
- ili protiv PMU na istoku (koji su im smrtni nepriajtelji)
- ili protiv Kurda na sjveru (koji su im smrtni neprijatelji - vidi Raka)
- ili protiv SAA,koja ih je već jednom pustila lišo.

Hm, teško je odabrati s kime će se boriti a kome će se predati.

Osim toga, tu je još par faktora:
- Damaskov pristup evakuaciji s zap.Qalamouna, znači da će biti značajno lakše otopiti i borce IISLa u džepu ist.Hama/Homs.

- pumpanje ISIL boraca u istočni dio Sirije znači da planirana US/kurdska ofenziva na jug koja služi prekidanju "šiitskog polumjeseca" dobiva neočekivani broj protivnika koji će se protiv njih boriti do zadnjega

- čak i irački Abadijevi protesti oko transporta ISILa na iračku granicu imaju svoju pozadinu. Irački premijer Abadi se podigao na tome što je bivši premijer Maliki, kakav god bio, odbio donijeti zakon kojim Amere izuzima od ratnih zločina. Maliki je naravno demokratski odletio, a doletio Abadi koji je to odmah potpisao (2011?), što je izazvalo u finalu opći pomor iračke vojske i Jazida od strane (američkog/KSA) ISILa (jako pametna Abadijeva odluka). Isti taj Abadi je zabranio iračkoj vojsci da prije ofenzive na Mosul primarno blokira zapadni dio Mosula kojim bi spriječio odliv tisuća ISILovaca u Siriju. Isti je taj Abadi zabranio PMU da napreduje na iračko/sirijskoj granici i da riješi onh 100km od Ramadija do sirijske granice.

I sada taj Abadi plače zbog 300 boraca ISILa koje je Sirija prebacila na granicu sa Irakom? Jako uvjerljivo.

Naređeno mu je da plače.

Bazično, cijeli preostali džep istočne Hame su lokalni seljačići koji su loše odabrali i sada shvaćaju u koji smrtni žrvanj su upali. Zato je realno očekivati da će SAA uskoro iseliti cijeli preostali džep istočne Hame u provinciju Deir ez Zor, a moguće i cijeli zapadni dio rijeke Eufrat. Nije isključeno da će ih prebaciti u neki "normalni" dio tipa ist. Qalamoun, to bi bio puni pogodak. A to Ameri moraju spriječiti, jer im nikako ne odgovara. U tijeku su pregovori s ist.Hamom, Rusi su navdono obustavili zračne napade u znak podrške pregovorima.

Sve će to SAA evakurati, osim najsjevernijeg dijela oko Eufrata koji, kako sam više puta napomenuo, direktno veže SAA na sjeveru Eufrata sa mogućnošću prelaza preko rijeke tik južno od tjesnaca Halabija kojim bi se na istok do Iraka presjekla mogućnost napredovanja SDF snaga na jug od Shadadija/Marqade. Taj dio još mora riješiti politika, kako smo već davno zaključili na temi.
ruka-slave is offline  
Old 01.09.2017., 21:38   #30
Quote:
ruka-slave kaže: Pogledaj post
Osim toga, tu je još par faktora:
- Damaskov pristup evakuaciji s zap.Qalamouna, znači da će biti značajno lakše otopiti i borce IISLa u džepu ist.Hama/Homs.
Vidi ko nam se vratio na temu

Jos nam treba agnaby14 na bliskoistocnim i arapskim temama, posto imam utisak da zajednicke rusko-egipatske vojne vjezbe nece proci bez posljedica (a vjezbe uskoro pocinju). Na moderaturi je da razmisla o kvalitetu foruma, a moje je da predlozim.


Slazem se da je sad pod hitno potrebno ponuditi autobuse isilovcima u kotlicu. Oslobodila bi se velika ofanzivna sila koja je vec sad potrebna. Sjeverni font (tigrovi) napredovao je do lakobranjivog polozaja Koji im je strateski bitan kao odskocna baza za daljnja napredovanja.
Centralni front je napredovao oko 60 km od Sukna duz magistrale. Sad su potrebne snage za juzni front da preceslja brda juzno od magistrale kako se nebi desilo da gupica isilovaca sjuri sa brda i razuca logistku u momentu kad se budu priblizavali prvom naseljenom mjestu.
Autobusenjem brzo bi se oslobodile velike snage od kojih bi se dio mogao odvojiti na precesljavanje brda, dio za napad na T2, a dio za potskivanje islovaca sa gornjeg toka Eufrata. Tigrovi i snage koje napreduju centrom imale bi relativno lak posao, posto bi sve isilovske rezerve bile vezane za svoje frontove.

Jesen je vec stigla. Erdogan vrsi poslednje pripreme za napad na Idlib (ima neki dogovor sa rusima o tampon zoni uz granicu gdje bi svoje umjerene dzihadiste rasporedio). Ceka samo da rusi i asadovci zavrse to sto su poceli sa njegovim bivsim snadbjevacima naftom i da pocne jesenjsko ciscenje Idliba iz tri pravca, a on bi uletio iz cetvtog. Vec je sa rusima dogovorio da njegovi dronovi mogu izvidjati sjever idlibskog dzepa i locirati mete za njegovu avijaciju.
Nebi valjalo da se operacije na istoku oduze, posto je Erdogan nervicak. Izivcirao bi se cekajuci, krenuo bi sam po obecane kilometre i spzio bi poprilicno leoparda (daleko vise neko kod Al Baba).

A ako se ne varam primice se i nova runda u Astani.
tihobl is offline  
Old 01.09.2017., 21:52   #31
Na dan 31.08.2017. SAA je imala pod kontrolom 45,63% Sirije. Još malo i na polovici smo.
žerac76 is offline  
Old 01.09.2017., 22:57   #32
U Qamishiu problemi, Asirijci (inače kršćani) se žale da Kurdi ih čiste iz sela koja drži YPG. Stvarno su Kurdi jednom nogom u blatu sa ovim postupcima.

Razmišljao sam da će možda okršaj između Kurda i SAA biti ali da će se planirano prepustiti dio teritorija koji spaja Hasaku i Qamishi sa ostatkom SAA teritorija (naravno ako sve bude po planu) a da će Kurdi dobiti zauzvrat Raqu da je nasele
njami njami is offline  
Old 01.09.2017., 23:13   #33
Quote:
njami njami kaže: Pogledaj post
1. U Qamishiu problemi, Asirijci (inače kršćani) se žale da Kurdi ih čiste iz sela koja drži YPG. Stvarno su Kurdi jednom nogom u blatu sa ovim postupcima.

2. Razmišljao sam da će možda okršaj između Kurda i SAA biti ali da će se planirano prepustiti dio teritorija koji spaja Hasaku i Qamishi sa ostatkom SAA teritorija (naravno ako sve bude po planu) a da će Kurdi dobiti zauzvrat Raqu da je nasele
1. Sjeti se da sam pisao davno (cim je Lavrov poceo pricu o novom ustavu) da ce stepen kurdske autonomije ovisiti o njihovom odnosu prema manjinama. Novi ustav ce donijeti "kljuc" na svim nivoima. Kurdi ce po kljucu biti zastupljeni u Damasku, ali i u autonomnoj oblasti morace dati mjesta manjinama po kljucu, pa sve do opstina i najnizeg nivoa.

2. Sto se tice Rage nekidan sam cuo da kurdi ne namjeravaju da se tu zadrze kad poraze isilovce. Ali nije vazno sta namjeravaju. I ustav i unutrasnje granice ce se crtati za zelenim stolom bez obzira na osvajanja. Ko se ne slozi sa mirovnim sporazumom bice proglasen teroristom protiv kojeg ce se svi okrenuti i tad ce izgubiti sve. Ovo vazi i za kurde, ali i za druge ukljucujuci i irance.
Ko ne vjeruje u ovo sto sam napisao neka pogleda saudijce: u Zenevi su bili bitan faktor koji je imao tvrdi stav "Asad mora otici", a sad su se povukli. Nisu glupi pa vide otprilike kakav ce biti mirovni sporazum i dovoljno su pametni da se povuku prije nego sto ih neko proglasi da podrivaju mirovne napore u Siriji.
tihobl is offline  
Old 02.09.2017., 09:23   #34
Što se događa sa onom ekipom koja je krenula za Allepo?
Jesu stigli u demokratski Idlib?

Možda da formiraju još jednu sličnu koja bi se zaputila za Rakku....
__________________
"Volim šetati po kiši, jer tada nitko ne primjećuje da plačem."
Rowan Atkinson
sivko5 is offline  
Old 02.09.2017., 11:03   #35
France says powers must impose transition on Syrians, no role for Assad

francuski ministar vanjskih poslova jean-yves le drian izjavio je jučer kako odbacuje bilo kakvu ulogu predsjednika assada u budućoj vlasti sirije, da 'on, assad' ne može biti dio rješenja..
da rješenje koje će se pronaći podrazumijeva političku tranziciju i omogućavanje novog ustava i izbore..


što mislite, kako će se ta tranzicija odvijati i neka vaša predviđanja/mišljenje/viđenje, što bi se sa assadom moglo desiti, kakvu će on i hoće li uopće ikakvu ulogu ubuduće imati?
__________________
santa maria della salute..
TheProvense is offline  
Old 02.09.2017., 11:09   #36
Quote:
TheProvense kaže: Pogledaj post
France says powers must impose transition on Syrians, no role for Assad

francuski ministar vanjskih poslova jean-yves le drian izjavio je jučer kako odbacuje bilo kakvu ulogu predsjednika assada u budućoj vlasti sirije, da 'on, assad' ne može biti dio rješenja..
da rješenje koje će se pronaći podrazumijeva političku tranziciju i omogućavanje novog ustava i izbore..


što mislite, kako će se ta tranzicija odvijati i neka vaša predviđanja/mišljenje/viđenje, što bi se sa assadom moglo desiti, kakvu će on i hoće li uopće ikakvu ulogu ubuduće imati?
A koji je uopće faktor taj francuzić? Tko njega uopće išta pita?
__________________
"Volim šetati po kiši, jer tada nitko ne primjećuje da plačem."
Rowan Atkinson
sivko5 is offline  
Old 02.09.2017., 11:17   #37
Quote:
tihobl kaže: Pogledaj post
1. Sjeti se da sam pisao davno (cim je Lavrov poceo pricu o novom ustavu) da ce stepen kurdske autonomije ovisiti o njihovom odnosu prema manjinama. Novi ustav ce donijeti "kljuc" na svim nivoima. Kurdi ce po kljucu biti zastupljeni u Damasku, ali i u autonomnoj oblasti morace dati mjesta manjinama po kljucu, pa sve do opstina i najnizeg nivoa.

2. Sto se tice Rage nekidan sam cuo da kurdi ne namjeravaju da se tu zadrze kad poraze isilovce. Ali nije vazno sta namjeravaju. I ustav i unutrasnje granice ce se crtati za zelenim stolom bez obzira na osvajanja. Ko se ne slozi sa mirovnim sporazumom bice proglasen teroristom protiv kojeg ce se svi okrenuti i tad ce izgubiti sve. Ovo vazi i za kurde, ali i za druge ukljucujuci i irance.
Ko ne vjeruje u ovo sto sam napisao neka pogleda saudijce: u Zenevi su bili bitan faktor koji je imao tvrdi stav "Asad mora otici", a sad su se povukli. Nisu glupi pa vide otprilike kakav ce biti mirovni sporazum i dovoljno su pametni da se povuku prije nego sto ih neko proglasi da podrivaju mirovne napore u Siriji.
1. Kurde boli briga za mišljenje Rusije, oni se uzdaj u Amere

2. Mirovni sporazumi za Siriju su kako se pokazalo kaca bez dna, koliko ih je do sad propalo, ništa nema težinu nikakav papir pored vojne nadmoći na terenu.
njami njami is offline  
Old 02.09.2017., 11:19   #38
Quote:
sivko5 kaže: Pogledaj post
Što se događa sa onom ekipom koja je krenula za Allepo?
Jesu stigli u demokratski Idlib?

Možda da formiraju još jednu sličnu koja bi se zaputila za Rakku....
https://www.facebook.com/CivilMarchF...96631017339569
Neda im zla Vojska (Libanonska vojska), njima dobrim civilima prijeći granicu.
Marš je završio, ne u Alepu, nego u introspekciji.
__________________
Tko drugom revoluciju farba, Soroš i Antifa mu postanu i teta i barba!
ramiro is offline  
Old 02.09.2017., 11:27   #39
Francuzi su totalno smješan i nebitan narod na političkoj sceni Svijeta, potrčci Amerike, njihova imperija je davna prošlost, a moć imaju jedino da razbucaju balkanske banana države, to je njihov domet
njami njami is offline  
Old 02.09.2017., 11:47   #40
http://geopolitika.news/vijesti/siri...aju-oruzje-is/

kao i sto sam napisao prije mjesec dva, al tanf al-CIA-ida nece napustiti

zbog
https://prnt.sc/gg4vq7

.
mrimproper is offline  
Zatvorena tema



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:52.