Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.09.2017., 22:16   #41
Quote:
žalac_1 kaže: Pogledaj post
A kako uskladiti ako jedan ima oslonac na Njemačkoj i Bruxellesu, a drugi na SAD-u i NATOu.
Teško je tu čak naći i kompromis, jer su te dvije priče globalno suprostavljene - idu kontra jedna drugoj

(primjer, LNG i općenito uvoz ruske energetike tj. odnos prema Putinu).

kod malih je tu, u ključnim strateškim pitanjima - ili jedno ili drugo, nema tu nekog manevriranja između (ako to vrludanje ne toleriraju upravo oni veliki). Ili se svrstaš na jednu stranu, ili se skriješ pod stolom ... a za nešto samostalno i guranje svog trećeg smjera treba puno više, i to košta.


ma i Tuđman je ovisio puno o vanjskim faktorima, i njemu se štošta poklopilo, a na koncu ga tvrdoglavost i koštala statusa u međunarodnim relacijama (nakon što je od regionalnog partnera SAD-a skliznuo više ka Moskvi 1998.)
Kolega sve je to meni jasno da se iz više rogova puše,al barem nedaj da te jebu u zdrav mozak oni koji to nebi trebali.

Evo jedan manje više neloš tekst koji barem o tome piše,pa da samo seciram neke stavove sa kojima se slažem:

Quote:
Treći put u sadašnjem državnom formatu, zemlja klizi u nemilost međunarodnih krugova, izložena unakrsnoj vatri posesivnih susjednih država koje se udružuju u molitvi, ili kletvi, da njihovu prvom susjedu crkne krava, da bi njima valjda bilo bolje. Sukob još nije dramatičan, ali to može postati, ako se nastavi prekomjerno granatiranje po hrvatskim strateškim interesima, a Hrvatska se nastavi nemušto braniti i, bez vanjske podrške, egzistirati u neravnopravnom odnosu sama protiv svih, a svi protiv nje.
Zašto diplomacija ne radi na amortiziranju tih udara???

Quote:
Drugi put Hrvatska je došla na međunarodni indeks nepovjerenja zbog politike u BiH i prema BiH koja je i na hrvatske prijatelje u svijetu ostavljala dojam dvoličnosti i licemjerstva, braneći BiH s figom Herceg-Bosne u džepu; izvukla se i iz toga obruča tako što je uvjerila (Clintonovu) Ameriku da može biti nositelj njezinih interesa u regiji, a Europu da ima tranzicijski i demokratski potencijal da bude njezin model, u neku ruku i pokusni kunić, u procesu europeizacije Balkana.
Predsjednik Tuđman je našao načina kako kroz interese velikih odraditi svoje interese,nemamo što filozofirati...

Quote:
Hrvatski susjedi stvarno su, usklađeno ili slučajno, postali agresivni; ne mora to značiti da se sami osjećaju (ne)moćno, možda je to prije znak da procjenjuju da je Hrvatska slaba da je zajednički mogu reketariti.
Zašto dajemo štofa drugima da to misle, ok.kužim da Andrej i Kolinda možada pušu u različite rogove,al zaboga miloga zar je toliko to različito da barem prema susjedima u ovakvoj situaciji nemaju iste stavove??
Ako je to tako o kakvoj mi to Hrvatskoj mislimo,postoji li to uopće??

BH
Quote:
Jedna trećina vlasti BiH zaprijeti Hrvatskoj da se okani gradnje Pelješkoga mosta, sve dok s njom ne uglavi sve detalje međudržavne granice, kao da bi u Neumu susjedna država mogla sagraditi luku za plovila kojima bi bio nizak visoki luk koji Hrvatska kani podignuti nad pelješkim zaljevom.
SLO
Quote:
Slovenija opet vadi svoju omiljenu spravu veta, kojom je već jednom ucjenjivala, i uspješno ucijenila Hrvatsku, ovoga puta da bi je blokirali da ne uđe u prestižni klub najrazvijenijih država (OECD), i opet s argumentima koji s tim članstvom nemaju nikakve veze.
SRB
Quote:
Srbija svoje karte još drži u rukavu, ona pametno obrađuje krupijee s kockarskog stola međunarodne politike, pušta drugima da odrađuju njen posao, a ona samo dodaje začine o starom i novom ustaštvu (koje im i Hrvati nerazumno dodaju u ruke).
Toliko kada pričamo o ZDS iz koje to kuhinje ide...još je to i 90-te bilo jasno i kome to ide na ruku.....veliki idioti...a ne Hrvati!!!

CG
Quote:
Crna se Gora još oporavlja od posljedica otkrića da su njeni reformski mozgovi prepisivali hrvatski obrazovni program pa ne izvlači Prevlaku iz šešira
.

MAĐ
Quote:
Mađarska se dosjetila da metoda ucjene može biti profitabilna pa je Hrvatsku opalila Zsoltom Hernadijem i MOL-om iako bi mađarska naftna kompanija i njen glavni direktor trebali objašnjavati Hrvatskoj, i šire, kako su uspjeli uništiti Inu (sigurno i s pomoći hrvatskih vlasti, ili vlada), da bi imali obraza blokirati hrvatskome gospodarstvu pristup društvu razvijenih država.
Slažem se da je promašen posjet Kolinde Mađarskoj u ovom momentu. Ne ide se na noge onom ko te pljuje!! Po meni greška,a zašto neznam.

IT
Quote:
Italija uvijek ima svoga ribljega asa uz keca, i nije bez svojih aduta u tom diplomatskom pokeru.


Kao zaključak dobro je navedeno:
Quote:
Ako bi Hrvatska slijepo slušala što joj susjedi nalažu, a vanjske “zainteresirane države“ tolerirale njihove diktate, mogla bi prolaziti kao tragičar iz jedne anegdote koji je, zaslijepljen svjetlima automobila, da bi izbjegao sudar s manjim autom, završio pod kotačima kamiona. Ne bi bilo puno bolje ni da, izbjegavajući kamion, završi pod manjim automobilom. Izbor bi, zapravo, bio između većeg i manjeg zla, što Hrvatska sebi više ne može dopuštati poslije prvih 25 godina državnog iskustva.
https://www.vecernji.hr/premium/slov...ketare-1194877
realist is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2017., 22:45   #42
Quote:
pukovnikz kaže: Pogledaj post
Ja ne znam što se u RH mora dogoditi,
Mora nas zveknuti asteroid.
piskavac is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:53.