Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.09.2017., 13:30   #221
Quote:
suski kaže: Pogledaj post
Da li netko može pomoći kako proknjižti ulazni račun za mobitel.
Prvo sam dobila račun sa popustom (piše popust na ugovornu obvezu) na 1200,00 kn(pdv 240) to mi je jasno,
ali nije dio u kojemu sad po mjesečnim računima za pretplatu dobivam iznos koji plaćam mjesečno za taj isti mobitel dodanih 150,00 kn (2 godine),
s tim da im je taj iznos bez pdv-a (neoporeziv) piše otplata uređaja na rate? Kako to knjižiti?
Po meni bi račun za mobitel onda trebao biti 4.800,00 kn, i napisano da se iznos od 1200,00 kn naplaćuje u gotovini, a ostatak na rate.
Ovo što se uplaćuje mjesečnim ratama zatvaraš s računom za uređaj koji si morala dobiti. Na njemu može biti dio koji je uplaćen odjednom (bez obzira gotovinom ili karticom) i ovaj ostatak koji se uplaćuje na rate i dodaje se na redovni mjesečni račun. Znači knjižiš ga zasebno i sukcesivno knjižiš ove uplate kao zatvaranje dio po dio
Bozimir is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2017., 12:37   #222
Quote:
GROZD23 kaže: Pogledaj post
Molim pomoć oko isknjižavanja sitnog inventara. Kod nas u poduzeću se otprilike svake dvije godine nabavljaju novi mobiteli(otprilike 6 komada). Nitko ne vraća stare, a kao ako ih želim isknjižiti trebala bih imati zapisnik i pozvati nekoga iz porezne da prisustvuje uništenju. Da li bih mogla napraviti izlazni račun na neki mali iznos i tako ih isknjižiti?
Mi svake godine imamo otpis kompjuterske opreme. Zovemo ovlaštenog otkupljivača i dobijemo PL-O potvrđeni. Taj otkupljivač prima i mobitele. Tako i njih otpišemo.
ini5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2017., 18:18   #223
Kod mene je problem što se ti mobiteli ne vraćaju, pa ne mogu zvati otkupljivača jer nemam što predati. Mislila sam napraviti račun na zaposlenike na neki mali iznos i tako ih isknjižiti, Bil to prošlo kada bi došla kontrola?
GROZD23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2017., 00:46   #224
Za koje društva se na FINA-u umjesto godišnjih izvještaja podnosi "Izjava o neaktivnosti"?

Izjavu o neaktivnosti pronalazim jedino u Zakonu o računovodstvu, koji propisuje da tu izjavu podnose poduzetnici koji tijekom godine nisu imali poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama imaju podatke o imovini i obvezama. Po toj definiciji je teoretski NEMOGUĆE da ijedno društvo bude neaktivno odnosno da ispuni te uvjete na način kako su oni definirani zakonom.

Ako je firma osnovana, onda je neki iznos uplaćen kao temeljni kapital na žiro račun, pa makar se radilo o 10 kn, tih 10 kn je imovina društva - dakle odmah u startu firma više nije neaktivna i ne ispunjava uvjete iz zakona, jer samom tom uplatom temeljnog kapitala firma stječe imovinu koju treba evidentirati kao poslovni događaj u poslovnim knjgama i ne bi se trebala smatrati neaktivnom po zakonu o računovodstvu. Dalje, ako je firma otvorila račun u banci, taj račun ima i nekakve troškove vođenja tog računa čak i ako nema nekog drugog prometa po računu, tako je kod većine a vjerojatno i kod svih banaka, dakle postoji nekih cca 50-ak kn vođenja računa mjesečno, tako da firma opet IMA poslovni događaj u poslovnim knjigama (12 poslovnih događaja godišnje), tj. firma ima obvezu prema banci tj. trošak vođenja računa, dakle opet ne ispunjava uvjet iz zakona da se smatra neaktivnom.

Još dalje, tu je i trošak HGK koji se obračunava mjesečno, dakle još jedan poslovni događaja, tj. još jedna obveza / trošak koji se evidentira u poslovnim knjigama, pa su tu i troškovi knjigovodstva i troškovi najma poslovnog prostora, koji teoretski mogu biti nula ali najčešće nisu nula već ide neki iznos svaki mjesec...

Dakle, na način na koji je trenutno napisan zakon, niti jedna firma ne može ispunjavati uvjete da ju se smatra neaktivnom, i sve ove firme koje podnose takve izjave ne ispunjavaju uvjete da ih podnesu.

Ukratko, zanima me za koja društva se na FINA-u podnosi Izjava o neaktivnosti?
Nikad spreman is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2017., 10:57   #225
Moj primjer je bila firma osnovana krajem godine. Nisu bili otvorili žiro tako da nije bilo niti prijenosa TK. Tek su iduće godine u siječnju otvorili račun i prebacili TK. Za njih smo predali izjavu o neaktivnosti
Vekenga is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2017., 21:11   #226
Quote:
Vekenga kaže: Pogledaj post
Moj primjer je bila firma osnovana krajem godine. Nisu bili otvorili žiro tako da nije bilo niti prijenosa TK. Tek su iduće godine u siječnju otvorili račun i prebacili TK. Za njih smo predali izjavu o neaktivnosti
Hvala na info. Da li ti je porezna zaračunala obvezu za članarinu HGK za tu firmu u godini za koju je predana Izjava o neaktivnosti? To osnivanje je bilo u baš u 12. mjesecu ili koji mjesec prije?

Mada po meni, čak i da nema obveze za HGK, ta novoosnovana firma IMA imovinu bez obzira što nije bilo prijenosa kapitala na ŽR, jer bi se uplaćeni a neprenešeni kapital trebao negdje iskazati kao potraživanje za upisani a neuplaćeni/neprenešeni kapital, znači imaš imovinu samo što ta imovina nije novac na računu već potraživanje do trenutka dok se ne prebaci temeljni kapital na račun. Dakle, opet na kraju ispadne da firma ima neku imovinu i da je teoretski nemoguće ispuniti uvjete iz zakona na način kako su oni trenutno napisani u zakonu. Mada pretpostavljam da ako ljudi tako rade da ne postoji netko tko to previše kontrolira.

Pa da proširim pitanje, da li je netko imao problema nakon što je predao Izjavu o neaktivnosti u smislu da mu je porezna ili tko već tvrdio da ta firma nije nekativna, pa da mu uz to opale neku kaznu i traže da napravi izvještaje?
Nikad spreman is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:41.