Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.10.2017., 20:13   #21
Napisati cu poruku kako bi se vidjelo sto zelim u temi.

Dakle, osvrt na nacin borbe i promisljanja o nacinu vodjenja rata, ne kao postapalica ili chat, nego kao analiza i sinteza. A svatko naravno moze kratko komentirati ili chatati ako ima posebna tema u toj temi.

Ovi citati o Domovinskom ratu su sinteza iz ranije napisanih knjiga koje su obimne i detaljne, kao i znanstvenih i strucnih clanaka, i u kojima je na znanstven nacin u cjelini opisan Domovinski rat i obrazlozene teze. Naravno rijec je o sintezi admirala D. D. Lose iz 2008. "Strategija vucjeg copora ili tko je Hrvatsku pretvorio u veliko loviste".

O suceljavanju strategijskih zamisli Hrvateske vojske i Jugoslovenske narodne armije
"Domovinski rat pripada kategorijalnom pojmu konvencijalnog rata. Domovinski rat jest sukob strategijskih zamisli, u kojemu agresor primjenjuje vojnotehnicku moc, a Hrvatska moralnu snagu.
U Domovinskom ratu jedna je konstanta uvijek nazocna - ogranicena mogucnost slobode djelovanja.
Devedeset prve godine objava rata od Hrvatske, unatoc tome sto je bila napadnuta, izlozena agresiji, znacila bi unaprijed sebi dodijeliti ulogu izopcenika u medjunarodnoj zajednici. Unatoc agresiji, moze se zakljuciti - Hrvatska je ispravno postupila ne objavivsi rat Srbiji.
Hrvati su u prvoj dionici Domovinskog rata imali sedam politickih, dva diplomatska, dva gospodarska, sest informacijskih i devet vojnih uspjesnih djelovanja. Ukupno dvadesetcetiri.
Strategijski rezultat prve dionice rata u Hrvatskoj glasi - Hrvatska nije porazena, a Srbija nije ostvarila svoj strategijski cilj - izbijanje na zapadnu granicu 'Velike Srbije'.
, str. 347 i 348
"Napad na vojarne, kada je predlagan hrvatskom zapovjednistvu, pocetkom devedeset prve, bio je strategijska zamka kako bi se Hrvatsku optuzilo za agresiju. Buduci da nije upala u tu pripremljenu zamku, Hrvatska je dobila prvu, mozda i najvazniju bitku u Domovinskom ratu.
Obrana jugozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, kao strategijske gravitacijske tocke, znacila je istodobno spas ne samo Bosne i Hercegovine, nego cjelokupne juzne Hrvatske, a na kraju i Hrvatske kao drzave.
Sa stajalista operativnog umijeca, uzrok okupacije Posavine jest u nesrazmjernom odnosu snaga iskljucivo na stetu branitelja. Nesrazmjer je bio, prije svega, u opremljenosti i, sto je jos vaznije, u operativnoj osnovici s koje je projicirana vojna moc, a ne u htijenju ili nehtijenju obrane toga povijesnog hrvatskog podrucja.
U sredisnjoj, a poglavito u zavrsnoj dionici Domovinskog rata hrvatska je vojna sila imala uvjerljivost zato sto je u njezinoj doktrini borba za informaciju postala stanje, a ne zahtjev.
Domovinski rat nije samo izdvojena pojava u kojoj se Hrvatska branila od agresije, nego, gledajuci sire, i jedan od vaznih elemenata upravljanja krize na jugoistoku Europe.
Definiranje stajalista o suvremenom modelu rata jest izravno osvjescivsnje u moc razumijevanja, pa prelamanje Domovinskog rata kroz njegovu prizmu ne bi smjelo biti osvjescivanje u nemoc, nego, naprotiv, njegova rasclamba put ka istinskom dosezanju njegovog sadrzaja i njegovog postignuca.
Operacija 'Zima-94' donekle je 'otrijeznila' vojno i politicko vodstvo bosanskih Srba, ali i zaostrila poglede unutar medjunarodne zajednice.
Brzina izvodjenja operacije 'Bljesak' iznenadila je ne samo pobunjene Srbe nego i Generalstab Jugoslavije.
Zapadna Bosna, sire podrucje u trokutu Bihac - Cazin - Velika Kladusa, bila je vrsta 'strateskog desanta' unutar okupiranih podrucja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
", str. 348 i 349

Doktrina nastupanja dijela hrvatskih politicara i glavnine medija nakon Domovinskog rata
"Odmah poslije vojne pobjede u Domovinskom ratu institucionalizirao se politicki, idejni i intelektualni stozer za njegovu kriminalizaciju s temeljnim ciljem - dokazati kako je ideja svake hrvatske nacionalne drzave nedopustiva, cak zlocinacka.", str. 347
"Sustavnim i dugotrajnim napadom na Domovinski rat zeli se u samom zacetku ubiti i sjecanje i znanje o njemu", str. 348
"Negativni medinski komentari o postojanju mrlja na ostvarenoj pobjedi u Domovinskom ratu, posebno u akcijama 'Bljesak' i 'Oluja', imaju svoje duboko strategijsko opravdanje u opasnosti od priznavanja strategijske pobjede Republike Hrvatske i nekomplementarnosti njezinih nacionalnih interesa u odnosu na nacionalne interese vodecih zemalja medjunarodne zajednice na jugoistoku Europe", str. 348
"Pretvoriti jedan obrambeni i k tome uspjesni pobjednicki rat u zlocin - to je uistinu nesto novo u povijesti zapadne civilizacije ", str. 349

Pozdrav od The Instruktora: Denisu Latinu, Miloradu Pupovcu, Tvrtku Jakovini, Hrvoju Klasicu, Aleksandru Stankovicu, Vesni Tesalic, Zarku Puhovskom, Milanu Kngrgi, Slavku i Ivi Goldstainu, Markovini, Anti Tomicu, Miljenku Jergovicu, Stipi Mesicu, Mislavu Bagi, Ivi Bancu, Zoranu Sprajcu, Dragi Pilselu, Zoranu i Vesni Pusic i drugim domacim, koga zanima vise ime admiralova knjiga.

Srbiji puno srece s memorandumima, Hrvatska se budi u informacijskom ratu.

Dakle, iz ovoga je vidljivo kako je sustav zapovijedanja neodvojiv od cjekokupne slike rata, ne samu na teritoriju Srbije, Bosne i Hrvatske nego i sire. Vidljiva je brzina djelovanja u hrvatskoj doktrini. Vidljivo je da nismo srljali "ko guske u maglu", da smo kao inferiorna vojnotehnicka sila razvili pobjednicku doktrinu. Dodatno, vidljivo je da ce Domovinski rat zavrsiti kada se suzbiju domaci, i kada prevlada Istinska slika rata. Odnosno, krajem rata na bojistu nastavio se medijski rat, odnosno rat drugim sredstvima. To je naravno prepoznato i tu treba razviti hrvatsku doktrinu da se medijski Domovinski rat privede kraju.

Ako netko zeli moze za dijelove reci da se slaze iki ne, i dati ukratko svoju perspektivu, a za chat se prebaciti na prikladnu temu. Ovdje je strategijska razina rata i operacija u zapovijednom i doktrinalnom smislu, a ne chat o detaljima.
__________________
1. Cjeloviti i pregledni prikaz cinjenica (s REFERENCAMA) je najbolji put k Istini. Oni kojima Laz odgovara i koji za Istinu bitke biju to najbolje znaju i u tom smislu za 'get banned' spreman

2. Prepoznati one s kojima se ne moze vodit argumentirana rasprava i koji truju iskljucivo protiv svih hrvatskih velikana i Hrvatske drzave i iskljucivo podrzavaju sve sto je protiv hrvatskih velikana i Hrvatske drzave (neinformirani potomci crvenog plemstva), medjunarodne sile Zla i domace sluge

Zadnje uređivanje The Instruktor : 04.10.2017. at 20:33.
The Instruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2017., 20:58   #22
Hrvatska vojska se brzo okretala doktrini Nato pakta, dok je JNA ostala na staromodnom načinu ratovanja.
Što se tiče obavještajnog i informacijskog rata, HV je na žalost ovaj informacijski nekako izgubila. Još se i danas borimo sa spinovima koji je tada posijao KOS.
Kruger Jr is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:23.