Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.10.2017., 14:53   #1
Obračunavanje mirovinskog staža

Pozdrav svima! Nadam se da je ovo prava tema jer se tiče zavrzlama pri predaji zahtjeva za starosnu mirovinu. Naime, radi se o mojoj mami. Ona je dugo predavala engleski u raznim osnovnim školama i gimnazijama i na kraju na fakultetu. U predzahtjevu je naravno napravila izlist staža i prije nekoliko dana poslala glavni zahtjev za mirovinu. Odgovorili su joj poštom da se tobože mora javiti još nekim poslodavcima jer valjda nemaju podatke. Stvar je u tome što neki od tih poslodavaca iz bivše države, tj. neke škole više ne postoje pod tim imenom, a i pozivaju se na krivo ime gimnazije u kojoj je radila, koja jest doduše u istoj zgradi, ali su dvije opće gimnazije. Mora li ona tu nešto sad poduzimati? Da im odgovori dopisom ili...? Pročitala sam na temi Starosna mirovina da su oni dužni ishoditi podatke od poslodavaca.
amor-vincit is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 18:51   #2
Ne znam hoću li ti baš puno pomoć.
Ja radim na obračunu plaća, i tu i tamo (doduše sve rjeđe) , dobijem službeni zahtjev od HZMO-a za dostavu podataka.
Da stvar bude zanimljivija, sve je to HZMO preuzeo, sve imam uredno ovjereno od njih da su preuzeli (u davnim godinama kad su se još ti obrasci predavali). Al oni su to negdje izgubili. Očito.
Sad se čak i ne mogu sjetit kak se taj obrazac nekad zvao. Mislim da se zvao mp4 ili m4 ili tako nekako.

Uvijek kad zatraže, ja pošaljem fotokopiju obrasca i fotokopiju zapisnika iz kojeg se vidi da su oni to i preuzeli (a vjerovatno nikad proknjižili nego gurnuli u ladicu ).
No, čula sam u jednom razgovoru , da se takve stvari , možda mogu pronaći u arhivu (sad nisam sigurna dal gradskom ili državnom).

Nisam baš toliko upoznata s tim detaljima mirovinskog zakona, al nek tvoja mama proba nazvat najbliži arhiv i neka pita.
(prvo telefonom, tak da zna dal ima smisla tražiti ili nema. Jer plaća se neka taksa , nešto.. za takvu dokumentaciju iz arhiva).
Darsey is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 11:39   #3
Tocno obrazac se zvao M4, prije par godina manji dio arhiva u Tvrtkovoj je izgorio, te skole su i dalje zive samo su promjenila nazive skole i vjerojatno adrese ali njihovi arhivi su i dalje zivi, tako da su ti podaci uz malo kopanja po prasini i dalje dostupni.
Veci je problem kod firmi koje su ugasene pocetkom 90-ih a njihova arhiva vjerojatno je zavrsila u tom nekakvom arhivu (gradskom ili drzavnom) po meni ce prije bti u drzavnom.
__________________
Preporucam se, sa stovanjem!
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 14:23   #4
Smile

Mama je bolje pogledala dopis i u njemu samo piše da je HZMO od navedenih poslodavaca zatražio da u roku od 15 dana dostave podatke na temelju kojih ona ostvaruje pravo na mirovinu, dakle ne mora ona ništa radit jer se od tih škola očekuje da poduzmu šta treba. A i shvatila je da je sporan naziv gimnazije samo novi naziv nekog Šuvarovog centra, čije je ime također navedeno. Hvala svima na odgovoru!
amor-vincit is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 14:45   #5
Eto vidis, tresla se brda rodio se mis, ma neko u skoli uci ce malo u prasinu arhive i dostaviti HZMO-u trazene podatke.
__________________
Preporucam se, sa stovanjem!
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:54.