Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.09.2011., 19:23   #1
Krajina ekspres

Oklopni voz ''Krajina Ekspres'' nastao je u Kninu tokom leta 1991. god. Zahvaljujuci inicijativi tamosnjih zeleznicara nekoliko obicnih vagona zasticeno je vrecama peska, a kompozicija je pogonjena dizel lokomotivom, oznake JZ664, popularna ''Kenedijevka''. Voz je prvu akciju imao iz pravca Gracaca u podrucje Stikarne. Ubrzo se ukazala potreba da vagoni budu bolje zasticeni i naoruzani, tako da su u Strmici na vagone montirane celicne ploce, debljine 25mm. Krovni deo je ostao otvoren, a zastitu od kise i sunce pruzala su razapeta satorska krila. Ovo je bila pocetna konfiguracija voza i tokom rata ''Krajina Ekspres'' je dogradjivana i dooruzavana. Sem lokomotive, pocetnu konfiguraciju cinila su i dva naoruzana vagona, koji su mahom bili naoruzani iz arsenala TO. Na pocetku prvog vagona montiran je trofejni nemacki dvocevni PA top M38 od 20mm. Na pocetku drugog vagona nalazila su se dva lansirna kompleta za PO rakete ''Maljutka'', iza kojih je postavljen PA top ''Bofors'', licencno proizveden u Britaniji pod oznakom M-12, i u SFRJ isporucen u okviru programa vojne pomoci tokom pedesetih godina. Za blisku odbranu voza na bocnim puskarnicama postavljeni su puskomitraljezi M-53. Kasnije je dodat jos jedan vagon, koji je bio naoruzan poznatim ''trocevcem'' M-55, i jednocevnom verzijom M-75, oba u kalibru 20mm. Prvi vagon (vagon najudaljeniji od lokomotive) dobio je dva teska mitraljeza M2HB kalibra 12,7mm. Na vagone su montirane dodatne celicne ploce i sa gornje strane, koje su posadi obezbedile zastitu od minobacaca, ali su posade orudja i dalje ostale izlozene vatri neprijatelja. Dodatna zastita lokomotive obezbedjena je sa dva puskomitraljeza M-84. Tokom 1992. god. uklonjen je PA top M38 i montiran poznati sovjetski top ZIS-3, kalibra 76,2mm (Nasa oznaka ovog topa je M-42). Vatrenu moc kompozicije uvecala su i dva lansera L57-12 za nevodjene rakete 57mm, namenjenih za naoruzavanje domacih aviona. Ovi lanseri su montirani na postolju, iza ZIS topa. Naredne 1993. god. umesto topa 76mm, postavljeno je samohodno orudje M-18 naoruzano topom od 76mm. Rec je, takodje, o vozilu iz americke vojne pomoci, poznatom po velikoj brzini, ali i problematicnom benzinskom motoru. Na bokove vagona montirana su i platna od armirane gume, a u medjuprostor je ispunjen sljunkom, sto je minimiziralo probojnu moc kumulativnih projektila, a sto je i dokazano u praksi. Tokom borbi na unskoj pruzi kompozicija bila je sacinjena od tri obicna teretna vagona, koja su blagovremeno trebali aktivirati eventualne mine i na kojima se nalazio alat i materijal za popravku ostecene pruge, sledila su tri borbena vagona i lokomotiva. Komandni, teretni i vagon za smestaj ljudstva ukljucivani su u sastav voza prema dinamici ocekivanih dejstava. Postojao je i otvoreni vagon sa minobacacem od 120mm, ali je malo koriscen. Pad Srpske Krajine okoncao je planove za izgradnju jos jednog vagona naoruzanog topom od 88mm.
Oklopni voz ''Krajina Ekspres'' ucestvovao je u mnogim borbama na prostorima Dalmacije, Like, i oko Bihaca. Nakon pocetnog opremanja voza u Strmici, ukljucen je u borbena dejstva na pruzi Knin - Drnis. Zatim je upucen u Liku, gde je ucestvovao u borbama za skladiste Sveti Rok. Smatra se da je tokom visenedeljnog boravka u Lici i dobio ime ''Krajina Ekspres''. Pocetkom 1992. god u ratni put ovog voza upisane su i borbe oko aerodroma Zemunik, kod Zadra. Posada , kada nije bilo uslova za upotrebu voza, ucestvovala je u borbama u sastavu MUP-a Krajine, u operaciji ''Koridor 92''. Krajem novembra 1992.god, ''Krajina Ekspres'' formalno je predpocinjena 7.Dalmatinskom korpusu Srpske vojske Krajine, te je postao Zeleznicka ceta 75.motorizovane brigade. Tokom januarske agresije Hrvatske vojske na Maslenicko podrucje i Ravne Kotare, posada voza ponovo je angazovana kao pesadijska jedinica. Od artiljerijske vatre stradalo je dvoje pripadnika i to su jedini gubici ove jedinice tokom rata. ''Krajina Ekspres'' pruzala je podrsku i tokom borbi oko Skabrnje, a vazan zadatak je trebala imati u kontroverznoj operaciji ''Maslinova grancica''. Svakako najpoznatija i najoriginalnija akcija bio je pokusaj unistenja tunela-skladista municije u predgradju Zadra. Neposredno ispred tunela bila je platforma sa visecevnim bacacem raketa, a iza u tunelu skladiste municije. U specijalno pripremljenom vagonu nalazilo se 3650.kg eksploziva i oko pet tona metalnog otpada. Aktiviranje je bilo predvidjeno sporogorecim stapinom ili PT minama montiranim na odbojnike vagona. Kompozicija je gurala specijalni vagon do sela Nadin, do tacke gde se pruga spusta prema Zadru. Za sada nema pouzdanih saznanja kakav je bio epilog ove akcije.
Tokom 1994.god. ''Krajina Ekspres'' ili zvanicno 7.oklopni voz, kako je tada u VRSK oznacena ova jedinica, borbeno je angazovana duz unske pruge. Tokom zestokih borbi na prilazima Bihacu, oklopni voz dejstvovao je po utvrdjenim polozajima 5. korpusa na uzvisenju Ribicka Glavica. Dejstvovalo se iz samohodnog orudja 76mm i lansera NRZ. Tokom borbi oko Bihaca, dobro izvedena oklopna zastita dosla je do izrazaja, kada je drugi vagon u bok pogodila PO raketa ''Maljutka''. Ploca od armirane gume, sloj sljunka i celicna ploca su taman toliko redukovali probojnost kumulutivnog mlaza da nije doslo do aktiviranja borbenog kompleta koji se nalazio na putu probojnog mlaza. Jedina posledica je bio lakse ranjen clan posade. Tokom decembra operacije prema Bihacu su obustavljene i voz se povlaci u Knin. Dalje usloznjavanje vojno - politicke situacije, koje je izazvao pad dominantnih tacaka na Dinari, uslovilo je da se posada koristi kao pesadijska jedinica. Kada je jedna posada bila na polozajima, rezervna posada u Kninu bila je u pripravnosti i takva situacija potrajala je do opsteg hrvatskog napada avgusta 1995. god. Malo pre pet casova 4.avgusta, jaka artiljerijska vatra po Kninu i drugim gradovima oznacila je pocetak opsteg napada na Krajinu. Po naredjenju oklopni voz je upucen u Liku. Ubrzo je i sama posada postala svesna opsteg vojnog i politickog rasula Srpske Krajine i preduzete su mere izvlacenja ljudstva. Sedmi oklopni voz, u narodu ''Krajina Ekspres'' je pusten niz strmi odsek pruge te je u punoj brzini izleteo iz sina u provaliju i legendu.


Da li netko zna gdje je tocno bacena ova grdosija i sta se poslije desilo? Jesu uklonjeni ostatci ili jos uvijek trune u nekoj vukojebini u Lici?


http://i52.tinypic.com/2hx0ok8.jpg http://i54.tinypic.com/2q07gk4.jpg

http://i53.tinypic.com/oqyq2e.jpg http://i56.tinypic.com/w9xrvs.jpg

http://i52.tinypic.com/21opiqw.jpg http://i55.tinypic.com/316kviq.jpg

http://i55.tinypic.com/mmt07n.jpg
rezervna guma is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2011., 20:51   #2
Ide gdje nema i šina koje su oni gluposti lupali
http://www.youtube.com/watch?v=hFERWnoc-nU

http://www.youtube.com/watch?v=20iZTqKAH3s
kopriva-vk is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 16:11   #3
vjeroajtno je maknuto jer nije cijela kompozicija iskočila iz tračnica, već samo 2 vagona. zapravo je stvar izmakla kontroli, nisu je namjerno strmopizdili, malo su se zaigrali na nizbrdici pa nisu više mogil kočiti. lokomotivu su otkopčali, ona je pronađena negdje iza Pribudića, a kompozicija je nađena između Zrmanje i Pribudića, znači tu negdje na ovom komadu pruge. kompozicija je bila natovarena streljivom i vjerojatno je uklonjena nakon pretovara vagoni se nisu strmopizdili u provaliju, već su se naslonili na kontra stranu (usjek)
inače, lokomotiva danas vozi kao 2062 055.
__________________
Вєрка Сердючка
x-type is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 17:02   #4
Stvarno zanimljivo, hvala na informacijama. Tesko je zamislit da je ta lokomotiva prije ovako izgledala http://imageshack.us/photo/my-images...090368gx9.jpg/

Inace malo je smijesno da 5 godina nitko nije mogao sabotirati tako nakaradnu i preopterecenu kompoziciju koju je vukla jedna dizel lokomotiva ili barem granatirat dio pruge ili most i ograniciti kretanje.
rezervna guma is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 17:12   #5
Mislim da je pruga pred kraj rata bila minirana na nekim mestima pa je voz isao strasno sporo(ljudi su isli ispred i ispitivali prugu).

Zadnje uređivanje echolite : 04.09.2011. at 17:19.
echolite is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 20:22   #6
Quote:
rezervna guma kaže: Pogledaj post
Stvarno zanimljivo, hvala na informacijama. Tesko je zamislit da je ta lokomotiva prije ovako izgledala http://imageshack.us/photo/my-images...090368gx9.jpg/

Inace malo je smijesno da 5 godina nitko nije mogao sabotirati tako nakaradnu i preopterecenu kompoziciju koju je vukla jedna dizel lokomotiva ili barem granatirat dio pruge ili most i ograniciti kretanje.
a što bi napadali nešto što nema nikakvu borbenu vrijednost
Nosonja_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 21:03   #7
taj vlak protiv t-55 ima sanse samo ako se zabije u njega pri punoj brzini.
sve ostalo 0 bodova.
psiholoski je mozda nesto i znacia , al vojno ....
kuhinja is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 21:16   #8
ovaj je još i mogao potegnuti, inače su ti oklopljeni vojni vlakovi (bilo ih je nekoliko u Jugi, jedan vam još uvijek stoji u Splitu na sporednom kolosijeku čini mi se na kolodvoru Predgrađe, evo slika) bili vučeni oklopljenim manevarkama, tj. lokomotivama današnje serije 2132 kojima je i ovako max brzina 60 km/h.

tamo oko Knina je više takvih vlakova operiralo, najmanje 2. jednog su htjeli strmopizditi prema Zadru natovarenog oružjem da se zbuba u nekakvo kemijsko postrojenje na Gaženici, ali je vlak valjda iskočio iz tračnica negdje oko Galovca, uletio u tunel i zarušio ga tak da Zadar nije letio u zrak
__________________
Вєрка Сердючка
x-type is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 21:23   #9
Quote:
rezervna guma kaže: Pogledaj post
Na bokove vagona montirana su i platna od armirane gume, a u medjuprostor je ispunjen sljunkom, sto je minimiziralo probojnu moc kumulativnih projektila, a sto je i dokazano u praksi. Tokom borbi oko Bihaca, dobro izvedena oklopna zastita dosla je do izrazaja, kada je drugi vagon u bok pogodila PO raketa ''Maljutka''. Ploca od armirane gume, sloj sljunka i celicna ploca su taman toliko redukovali probojnost kumulutivnog mlaza da nije doslo do aktiviranja borbenog kompleta koji se nalazio na putu probojnog mlaza. Jedina posledica je bio lakse ranjen clan posade.

ma maljutka je zadnje smece od rakete al da nece probit ovih par cenata lima , sljunka , a kamoli gume na koju ce se jos bolje zalipit , malo suludo.

mozda vas je pogodila kakva zolja , al bas maljutka .... bajke za malu dicu
kuhinja is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2011., 21:36   #10
Quote:
x-type kaže: Pogledaj post
ovaj je još i mogao potegnuti, inače su ti oklopljeni vojni vlakovi (bilo ih je nekoliko u Jugi, jedan vam još uvijek stoji u Splitu na sporednom kolosijeku čini mi se na kolodvoru Predgrađe, evo slika) bili vučeni oklopljenim manevarkama, tj. lokomotivama današnje serije 2132 kojima je i ovako max brzina 60 km/h.

tamo oko Knina je više takvih vlakova operiralo, najmanje 2. jednog su htjeli strmopizditi prema Zadru natovarenog oružjem da se zbuba u nekakvo kemijsko postrojenje na Gaženici, ali je vlak valjda iskočio iz tračnica negdje oko Galovca, uletio u tunel i zarušio ga tak da Zadar nije letio u zrak
Jel imas neki link da pise nesto opsirnije o ovom oklopnjaku, prvi put cujem za to.
rezervna guma is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2011., 15:10   #11
ima na nasij wikipediji da je vlak bio naoruzan lovcem tekova M18 Hellcat
king j.w. is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 18:48   #12
lokomotiva krajine ekspresa je u splitu
DešBu is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:44.