Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.10.2017., 13:22   #1
živjeti kao monah u današnjem svijetu

Ima li tko iskustva sa ovakvim načinom života iz naslova..bez obzira da li se radi o kršćanskom ili budističkom monaštvu?.
Jeli izvedivo u današnjem svijetu?
hatrick is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 21:32   #2
S obzirom da monasi i dalje postoje ocito jest izvedivo

Pri tome je kod katolika (ne znam za pravoslavnu i istocne crkve) opci problem u zvanjima najvise prisutan u otvorenijim redovima dok su klasicni konteplativni monaski i dalje u redu po tom pitanju. Ili su barem pred nekoliko godina bile iznesene akve tvrdnje. Navodno je manjak svecenika uvjetovao da se mnogi redovi "natjerju" na u osnovi zupni svecenicki rad, a sto je onda dugorocno mozda umanjilo interes za njih posto se u tome gubi redovnicka posebnost.

STo se Budista tice problem na zapadu je nedostatak logisticke infrastrukture i dovoljno velike pastve da uzdrzava neku veliku monasku zajednicu. Buduci se na zapadu profilirala kao dosta intelektualisticko-elitna religija (osim vjerojatno SG-a koji ionako nije monaski i vjerojatno u nekoj mjeri Tibetanskog budizma koji nude vise devocijskih elemenata) rijetko je podloga za neke masovne konverzije i velike crkvene organizacije, stoga nije lako organizirati financije koje ce uzdrzavati religijske profesionalce.
Sa druge strane Budisticko je monastvo tradicionalno prosjacko, a ta se tradicija posebno cuva u teravadi. To medjutim znaci potpunu ovisnost o donacijama laika. Recimo u JI aziji je uobicajeno da monasi formalno i ritualno izlaze u odredjeno vrijeme iz zamostana gdje ih laici docekuju u redu sa hranom koja im se onda stavlja u osobne posude. Novac se nesmije doticati itd.
Sve je te stvari tesko do nemoguce organizirati na zapadu pa je tu monastvo bitno slabije, a utjecaj laika bitno jaci u odnosu na aziju. Medjutim monaha i dalje ima, a snalaze se na razlicite nacine. Neki su ipak dovoljno organizirani da ih laikat moze uzdrzavat i da su relativno blizu tradicionalnom monastvu.Na drugom su ekstremu de facto part-time monasi koji zadrzavaju vlastite izvore financiranja/posao uz monasko zaredjenje sto znaci da se dio o zabrani kontakta sa novcem mora prilagditi novonastalim okolnostima.
U svemu ome govorim samo o klasicnom monastvu koje slijedi vinayu. Postoje i razne skupine religijskih profesionalaca koje se ponekad poistovjecuju sa monasima iako u svari ne uzimaju zavjete tog tipa u skladu sa vinajom. DObar su primjer Japanski budisti koji su ugavnom izgubili klasicno monastvo pa su blize ulozi kakvu bi mogli usporediti sa pravoslavnim svecenstvom il protestantskim pasorima, zene se, hramovi su cesto obiteljsko vlasnistvo itd. Takodjer u tantrickoj tibetanskoj tradiciji ima jogickih skupina koje nisu monaske i znaju imat obitelj iako se uvrijezilo nosenje odjece koja, pozebno zapadnom oku, nije dovoljno razlicita od monaske pa dolazi do zabuna.
__________________
Rvacki penis u rvacko celo!
Beljki is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 22:08   #3
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
.Na drugom su ekstremu de facto part-time monasi koji zadrzavaju vlastite izvore financiranja/posao uz monasko zaredjenje sto znaci da se dio o zabrani kontakta sa novcem mora prilagditi novonastalim okolnostima.
U svemu ome govorim samo o klasicnom monastvu koje slijedi vinayu.
Ti bi bilo kao da u kršćanstvu postoje svjetovni redovi Kartuzijanaca ili Benediktinaca. Jel bilo takvih i sličnih pokusaja u povijesti?Svatiti onu doslovno: Biti u svijetu,ali ne biti od svijeta.. Kako u praksi žive takvi part-time budistički monasi i ima li takvih pojedinaca/zajednica na zapadu
hatrick is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2017., 23:54   #4
Quote:
hatrick kaže: Pogledaj post

Kako u praksi žive takvi part-time budistički monasi i ima li takvih pojedinaca/zajednica na zapadu
Eunusi bi bili interesantniji.
Pravi Život is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 03:15   #5
Quote:
hatrick kaže: Pogledaj post
Ima li tko iskustva sa ovakvim načinom života iz naslova. bez obzira da li se radi o kršćanskom ili budističkom monaštvu? Jeli izvedivo u današnjem svijetu?
teško, ali čemu to?
hvala Bogu, nemam takva iskustva.
Kudum is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 11:20   #6
Gradski pustinjaci - izvedivo!
__________________
Čarolija... Svratište
Nemruth Dagi is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 17:19   #7
Pa svatko treba živjeti onako kako mu je to najizvedivije, zašto bi netko uopće išao glavom u zid.

Redovništvo, po meni je život u određenoj zajednici ili izbjegavanje negativne okoline, a to svatko može sebi posložiti čak i ako nije redovnik.

Možda bi bilo dobro, da autor teme dodatno objasni poantu pitanja, da li se radi o njegovim nekm iskustvima, namjerama ili čistoj radoznalosti
__________________
Europske vrijednosti https://www.youtube.com/watch?v=4_vC...ature=youtu.be
pukovnikz is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2017., 18:04   #8
Quote:
hatrick kaže: Pogledaj post
Ti bi bilo kao da u kršćanstvu postoje svjetovni redovi Kartuzijanaca ili Benediktinaca. Jel bilo takvih i sličnih pokusaja u povijesti?Svatiti onu doslovno: Biti u svijetu,ali ne biti od svijeta.. Kako u praksi žive takvi part-time budistički monasi i ima li takvih pojedinaca/zajednica na zapadu
Nema smisla direktnousporedjivati, stvari se u razlicitim krajevima razvijaju razlicitim tokovima. Nije bas isto cak niti katolicko i pravoslavnom monastvo, iako je prvo direktno inspirirano drugim. Svjetovni redovi nekih katolickih redovnickih zajednica mogu usporediti sa pseudo-monastvom budista japana ili mozda redovima koji imaju fonkciju dharma-ucitelja kao klerikalnu i zaredjenu. Ali bi se isto tako mogl usporedjivai sa djakonima ili recimo pastorima, sve je to vrlo relativno i odokativno.

Najbolja usporedba b mozda bila sa onim redovnicima koji dobvaju specificnu dozvolu poglavara da zive van zajednice.

No kad smo kod problema u usporedbi - katolicka crkva je iznimka u odnosu na ostale zajednice po obimu, dosegu i centralizaciji institucije, odnosno administrativnog aparata. Nesto slicno ne postoji u drugim religijama, pa niti u budizmu. Ponekad postoje lokalne adinistrativne hijerarhije i centrale na razini pojedine drzave, a ponekad na razini pojedinog reda koji je izasao iz okvira drzave iako u drzavi ima vise neovisnih redova - no to je uglavnom slucaj tek u moderno vrijeme kada se stvari brze sire i lakse povezuju pa tako imas tibetanske budiste u Engleskoj ili kineske u Indiji. Tradicionalno, iz vremena kada je brzina komunikacije bila bitno drugacija, najcesce si imao ili politicki uvjetovanu zentralizaciju unutar odredjene politicke jedinice (danas pretvorene u drzavu) ili vise neovisnih redova sa zasebnim hijerarhijama unutar granica jedne zemlje, iako i to "zemlje" treba uzeti sa rezervom s obzirom na relativnost poimanja granice u feudalnim sustavima. Nerjetko je to pitanje cisto fizickih granica (himalaja, more izmedju japana i kine isl).

To u praksi znaci da imas pun klinac razlicitih redova i razlicitih institucija. Bilo da se radi o tradicionalnim redovima koji su se prosirili na zapad ili novim redovima koje su isti osnovali na zapadu, a koji su cvrsce, labavije ili nikako povezani sa njime. A cak i tradicionalni redovi nekad dozvole ponesto razlicitu strukturu nih na drugim teritorijima.

Samo zen, npr, ima nekoliko japanskih redova, dva korjeska, vise kineskih i tajvanskih itd. Zatim ima nekoliko cisto zapadnih organizacija sa svojim redovnistvom - ako slijedi vinaju sve je legit (japanci ne sljede, ali ni nemaju monahe vec neku vrstu laickog redovnistva, opet tesko prevodit u krscanske termine i odnose).

A da li je tim urbanim part-time monastvom narusen smisao istog je pitanje za raspravu. Moze biti pitanje za raspravu i je li standardnim cenobitskim monastvom unistena bit pustinjastva koje je bilo izvorna forma u budizmu, kao sto je bilo i preteca monastva u krscanstvu. Vjerojatno jest naruseno, ali isto tako vjerojatno je nemoguce izbjeci prilagodbe sasvim razlicitim drustveim i fizickim okolnostima (nema vise cak niti fizicki puno mjesta i mogucnosti za eremitski zivot u mnogim krajevima).
Ja bih osobno bio najskloniji tome da se monastvo ipak zadrzi u samostansko-pustinjackim okvirima, a da se potrebe urbane populacije i njihovog novoprobudjenog interesa za duovne prakse (usljed vise pismenosti i slobdnog vremena) i posljedicne potrebe za urbanim religijskim profesionalcima rijese kroz daljnji razvoj insitucija poput dharma ucitelja ili srodnog japanskog tipa svjetovnog redovnistva (razlika je u tome sto je u japanu to i jedini oblik, a u redovima sa zivom inajom usputni dodatak novijeg datuma), a u funkciji slicnoj svecenicima/pastorima nego monasima.
__________________
Rvacki penis u rvacko celo!
Beljki is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:13.