Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.10.2017., 19:38   #1341
@ astral:
Tiki ti je napisao 2 lijepa posta, i uvjeren sam da neces pozaliti ako ces se drzati tih smjernica.
A ovaj tvoj elektricar, hmmm...taj ti ili nezeli dobro ili te stvarno mrzi. Ne znam kaj bi rekao na 2x25 za kupaonu + frižider. Nista dobro nece ispasti iz toga.
Za tvoje dobro promjeni majstora ili barem potraži još koje mišljenje.
Jo_Munja is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2017., 21:02   #1342
Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Pa napisao sam da su dva. 2x25A. To ne mogu promjeniti, to je mi je majstor tako slozio i povukao debelozilne kabele da moze cijeli stan bit podrzan.
Ovo je najbitnija stavka - trebalo bi vidjeti kakav je kabel doveden do stana i kakav je priključak. Ako se radi o dva odvojena trožilna (pod pretpostavkom da kuća ima uzemljenje) kabel od 4 mm2, svaki na svom osiguraču, to je super. Ako se radi o jednom kabelu četverožilnom ili peterožilnom kabelu na dvije različite faze, može i tako jer se kod trofazne struje može vući jedna nula i jedna zemlja (tehnički, ti imaš dvije faze, ali nije bitno jer struja kroz nulu nikad nije veća od najjače fazne struje).

U tom slučaju je čak i bolje da su osigurači C karakteristike jer oni samo štite vodove do stana, a za štititi instalaciju u stanu ti treba vlastita razvodna kutija sa osiguračima i FID sklopkom.

Kako je sad spojena instalacija? Navodiš klimu, racunalo, tv, el plocu za kuhanje, jos 2 svjetla, par uticnica naravno za nesto tipa lampa na nocnom ormaricu ili eventualno povremeni sauger... Kažeš da stan ima kuhinju, spavaću, dnevnu i kupaonu, a da sad kabele provlačiš kroz dnevnu i kupaonu? Što je s kuhinjom i spavaćom?

Da li je to već provedeno ili tek planiraš?

U svakom slučaju, trebalo bi sljedeće:
  1. Ploča za kuhanje: 2,5 mm, 16 A (ako imaš i pećnicu, poželjno je odvojeni vod)
  2. Klima: 2,5 mm, 16 A (stavi utičnicu, uštedjeti će ti puno živaca)
  3. Utičnice za opću upotrebu spoji po prostorijama na zasebne osigurače (eventualno možeš one koje su na istom pregradnom zidu u različitim prostorijama grupirati zajedno) 2-4* utičnice po osiguraču, obično se kraj ulaza u sobu izdvajaju kao jače jer se tu obično spaja grijalica, pa se stave dvije, dok one kod TV-a spajaš u veću grupu. Kabel 2,5 mm, osigurač 16 A (pretpostavljam da ćeš imati 2-3 grupe)
  4. Utičnice u kuhinji iznad radne ploče možeš spojiti na jedan osigurač, 2,5 mm, 16 A
  5. Napa, poželjno je odvojeni kabel, 1,5 mm, 10 A (možeš spojiti i na rasvjetu, ili na utičnice iznad ploče, ali tom slučaju ide 2,5 mm kabel jer je osigurač 16 A)
  6. Ostale utičnice u kuhinji spajaš svaku na svoj osigurač (jer time ostavljaš mogućnost promjene rasporeda), 2,5 mm, 16 A
  7. Svjetla u ostatku stana 10 A (možeš razdvojiti na 2 od 10 A radi praktičnosti, ali dovoljno je 1)
  8. Svjetlo u kupaoni, ventilator i ormarić mogu ići na jedan osigurač od 10 A, kabel 1,5 A (utičnica u ormariću je za brijači aparat, nije namijenjena za fen, grijalicu i slično)
  9. Veš mašina ide na 2,5 mm, 16 A, obavezno ide utičnica s poklopcem montirana na visinu (nisam siguran 120, 150 ili 160 cm od poda) i minimalno 60 cm horizontalne udaljenosti od mokrog čvora). Dodatnu utičnicu možeš spojiti odvojenim vodom ili paralelno s ovom (ali tad je snaga limitirana, pa bi moglo zbaciti ako pereš rublje i sušiš kosu u isto vrijeme)
  10. Kalorifer na podu je svakako opasnost za sebe. Ja bih ti preporučio ili zidni konvektor ili zidni kalorifer iznad ulaza, spojen direktno bez utičnice, 2,5 mm, 16 A
  11. Za bojler ide direktan spoj, ostavi kabel da viri iz zida (ostavi ga malo više), izoliraj kraj, a ostavi i osigurač spušten. 2,5 mm 16 A (bolje ti je to sad odraditi nego sutra skidati pločice)

Instalacija u kupaoni ide direktno u žbuku bez razvodnih kutija zbog kondenzacije. Iznad kupaonskih prekidača ti ide veća četvrtasta kutija (100x100 - 100x150 mm ovisno o broju spojeva) u kojoj spajaš sve što ide u kupaonu, a bojler, svjetlo, grijalica (ugrađena) i ventilator (on može raditi zajedno sa svjetlom ili odvojeno) idu preko kupaonskih prekidača (predvidi dovoljno kabela, a nije loše ni ostaviti jedan u rezervi ako odlučiš naknadno razdvojiti svjetlo i ventilator).

Kabeli idu u zonu 15 - 45 cm od plafona, spojevi na utičnice i prekidale se izvode horizontalno, nikakve dijagonale nisu dopuštene. Po plafonu se razvode jedino izvodi za lampe.

Znači, minimum ti je 12 osigurača po ovom što sam nabrojao, iako je realnija brojka 15. Uz to ti još idu dvije FID sklopke (ako su različite faze, sa zajedničkim dovodom nule, može ići i jedna trofazna, ali ne čini razliku jer trofazna zauzima 4 mjesta, a jednofazne po 2). Dakle, najbolje ti je planirati da ide do 14 osigurača + 4 mjesta za FID - to je kutija za 18 osigurača. Može biti nadžbukna ako ti je problem raditi toliku rupu (primjerice na pregradnom zidu se obično otvori čitav zid, pa se od iza stavi stiropor i pregleta sa mrežicom.


Što se tiče spajanja, ja bih stavio na svaki dovod po jednu FID sklopku, na jednu bih stavio samo kupaonu (ona mora obavezno biti 30 mA), a na drugu ostatak stana (ona može biti i veće diferencijalne struje, ali za tako mali stan je dovoljno 30 mA). Eventualno, možeš staviti čitav stan na jednu FID 30mA i na jedan dovod, a drugi imati u rezervi jer ne vjerujem da ćeš na nabrojanom preći limit od 5,75 kW (meni je u stanu limitator na 25A).

Za trošila koja se napajaju direktno bez utičnice može na 2,5 mm kabel ići i osigurač od 20 A, ali ti, prvo nemaš za tim potrebu, a drugo, gubiš selektivnost (cilj je da u slučaju kvara izbaci osigurač u stanu, a ne onaj doli od 25A).


* Meni je, s druge strane, spojeno čak 8 utičnica na jedan osigurač:
- 2 kod kreveta (lampa i punjač za mobitel)
- 4, po dvije sa svake strane zida za TV i sličnu elektroniku
- 2, po jedna sa svake strane zida kraj ulaznih vrata u sobu

Bilo bi mi draže da su ove zadnje dvije izdvojene na vlastiti osigurač.

Quote:
m4dm4n123 kaže: Pogledaj post
Ja sad radim sebi stan struju i bogami sam predimenzionirao kutiju sa 16 osiguraca...
Ja sam u novogradnji, 32 kvadrata, u kutiji imam: limitator, FID i 15 osigurača.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2017., 21:36   #1343
Sta reci nego SVAKA CAST. Procitat cu tvoj post jos bar 5x, savrseno.

Iduci tjedan bi mi trebao doci taj majstor pa cu sve ovo sa njim prokomentirat pa da vidimo sta ce covjek reci, ali ova ideja da se gore u stanu napravi nova kutija sa osiguracima mi zvuci odlicno. Znam da je reko majstor da je stavio debelozilne za buducnost da moze sve gore ici jer je prva namjena bila samo napravit jednu sobu, ali onda se odlucilo ipak ici dalje.

Iz tog razloga jedna soba je gotova i spojena. Klima na 2.5mm sa 2 uticnice 2.5mm i svjetlo na 1.5mm.

Trenutno nista osim toga nema, tj. ima jos jedno svjetlo 1.5mm u buducem dnevnom boravku i to je to. Kuhinja je dio dnevne, spojeni su. Bit ce naslonjena na zid od kupaone.

Bonus pitanje, ako bi se gore napravila dodatna kutija sa osiguracima, da li je moguce staviti i brojilo kako bi se znala potrosnja samo gornjeg stana u slucaju potpune separacije rezija jednog dana?

EDIT: Evo da dodam tlocrt stana i kako sam ja to zamislio, od ovoga znaci postoji trenutno samo spavaca i svjetlo u dnevnom: https://app.box.com/s/nk01121pt8v38sgam143edtyfjtnbs0t

Zadnje uređivanje Astral07 : 05.10.2017. at 22:07.
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2017., 22:17   #1344
Što se tiče postojeće instalacije, nadam se da je razvod sa dovodnog kabela na te od 2,5 i 1,5 napravljen tako da je moguće prebaciti te kabele na novu kutiju s osiguračima jer je opasno imati spojene te kabele na 2,5 osigurač.

Što se tiče kontrolnog brojila, ti njega možeš staviti, ali je pitanje kakav je dovod. Jedno brojilo ne može mjeriti na dva kabela, a dva kabela koja idu preko dva osigurača spajati opet zajedno mi ne djeluje kao dobra ideja. Eventualno staviti trofazno brojilo (nek me netko ispravi ako sam pogriješio jer nisam 100% siguran, ali trofazno bi brojilo trebalo uredno raditi i bez jedne faze i sa dvije iste faze jer broji neovisno potrošnju po svakoj fazi i zbraja ih).

Kontrolna brojila imaš čak kupiti u izvedbi za montažu na DIN šinu (ko osigurači), pri čemu jednofaznih ima širine 1 osigurača, a trofaznih širine 4 osigurača.

Naravno, takvo brojilo može služiti isključivo za interni obračun režija. Za jednog dana odvojiti priključak moraš imati direktan kabel iz ormarića s brojilom u tvoje osigurače.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2017., 22:51   #1345
Kuzim, hvala
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 09:49   #1346
Eh ovako...lose vijesti. Provjerio sam i ti "debelozilni" kabeli koji su povuceni od osiguracke kutije u donjem stanu su samo 2.5mm. Ali vidim da je povuceno debelo crijevo. Valjda je na to majstor mislio, da se moze kroz plasticno crijevo povuci jos zica. Trenutno je jedan peterozilni kabel sa dvije faze na ta dva osiguraca od 25A.

E sad znaci imam par opcija, po meni od najlosije prema najboljoj...

1. Promjenim te 25A osigurace, stavim 16A i na te dvije faze spojim sve potrosace ravnomjerno rasporedujuci ih.
2. Isto kao i 1. ali stavim jos jednu kutiju sa osiguracima u gornji stan i pospajam sve posebno na 10-12 osiguraca, ali ne vidim bas smisao jer ce mi i tako sve ici preko 2.5mm zica koji bi bili na 16A.
3. Isto kao i 1. ali dodam jos osiguraca u postojecu kutiju u donjem stanu i provucem jos jedan peterozilni kabel pa dobijem jos 2 faze, znaci imao bi 4 faze sa 2.5mm kabelima na 16A osiguracima i na njih raspodjelim sve potrosace u gornjem stanu.
4. Izvucem van postojeci 2.5mm peterozilni kabel i provucem novi peterozilni ali sa 4mm presjekom. Ostavim 2x25A osigurace, ali u gornjem stanu onda dodam kutiju sa osiguracima i od tamo rasporedim sve potrosace na 10-12 osiguraca.

Cisto iz znatizelje, da li bi sve opcije funkcionirale? Da li bi cijeli stan sa svim potrosacima mogao izdrzati na 2 faze svaka na 16A?

Najvjerojatnije bi isao na opciju 4, osim ako mi vi jos neku alternativu ne predlozite?
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 11:28   #1347
Sam si sebi dao odgovor, najbolja varijanta je ova pod 4, ovo sve ostalo je snalaženje i krpanje...

Ako nemaš trofaznu, ne treba ti 5 žilni kabel, pa provjeri. Ako nije trofazna, najlakše ti je provući tri meke zasebne žile kroz cijev, 6 ili 4mm2
Tiki is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 11:35   #1348
Aha ali taj dio mi nije bas jasan, ako povucem samo 3 zasebne zile onda to mogu spojiti na samo jedan osigurac od 25A, drugi mi ostaje prazan. Da li sam dobro shvatio? Sto bi znacilo da imam samo 25A za cijeli stan sto mi se cini pre malo?
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 13:03   #1349
25A ti je 5.75kW to ti je sasvim ok.
Ako mozes izvuci taj kabel tada zavuci 3x4mm2 kako ti je Tiki predlozio a ako ne ide tada iskoristi postojeci kabel da 2 zile su ti faza, 2 nula i zadnja zemlja. Gore obavezno stavi osigurace jer ce ti tako biti najlakse napraviti instalaciju a i biti ce uredno.
bruce80 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 13:45   #1350
Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Eh ovako...lose vijesti. Provjerio sam i ti "debelozilni" kabeli koji su povuceni od osiguracke kutije u donjem stanu su samo 2.5mm. Ali vidim da je povuceno debelo crijevo. Valjda je na to majstor mislio, da se moze kroz plasticno crijevo povuci jos zica. Trenutno je jedan peterozilni kabel sa dvije faze na ta dva osiguraca od 25A.
Tri pitanja su bitna:
- jesi kabel mjerio ili si pročitao oznaku. Ako si mjerio, što si točno mjerio? Kabel od 4 mm2 ima promjer žile 2,25 mm, a kabel od 6 mm2 ima promjer žile 2,75 mm.
- jesi siguran da imaš trofaznu struju i da su različite faze?
- imaš li dolje u kutiji barem jedno slobodno mjesto za osigurač?

a.) Ako si mjerio promjer, a ne računao površinu presjeka, onda, ako je kabel 4 mm2 imaš 25 A sigurnih, a ako je 6 mm2 imaš 32 A sigurna bez kemijanja, korištenjem tri žile.

b.) Ako su odvojene faze, onda ti je peterožilan kabel dovoljan za dovući dvije faze. Ako je jednofazni priključak, onda možeš spojiti kako je bruce predložio (po dvije žile za fazu i za nulu, te jedna za zemlju), ali takav način spajanja nije po propisu jer nula ne smije biti tanja od ostalih vodiča, odnosno dijeljena na takav načina.

c.) Ako imaš trofaznu struju i mjesta u ormariću, onda možeš dovesti tri faze kroz peterožilni kabel, što ti povećava dostupnu snagu.


Što se tiče snage, na 2,5 mm2 možeš staviti osigurače od 20 A, ali bi onda gore opet morao utičnice štititi sa 16 A zbog samih utičnica, a rasvjetu sa 10 A. Pri tim na utičnicama gubiš selektivnost (osigurač od 16 A i osigurač od 20 A će vjerojatno zajedno izbaciti).

Ako imaš kabele od 2,5 mm2, trofaznu struju i nemaš mogućnost mijenjati kabel, ja bih doveo dvije ili tri (ako imaš slobodno mjesto) faze preko osigurača od 20 A, ali C karakteristike, a onda gore radio razvod sa 16 A i 10 A B karakteristike (koji inače idu u kućanstvo).

Ako ćeš pokušati mijenjati kabel, najbolje ti je vezati novi za stari i vući stari s jednog kraja, dok netko gura novi s drugog. Ako zapne, barem ćeš lako vratiti stari natrag.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 14:31   #1351
Probat cu odgovoriti najbolje sto trenutno mogu, pa cu onda jos provjeriti da budem ziher.

A) Nisam ni mjerio niti citao oznake nego sam ga direktno usporedio sa 2.5mm kabelom. Provucene su 5 zasebnih zila. Budem jos pogledao ako uspijem vidjeti kakvu oznaku jer imam samo mali dio tog kabela dostupnog (vidljivog), eventualno cu ga odspojit pa onda vidjeti promjer sa sigurnoscu.
B) Da, 5 zila mi je za dovuc dvije faze, upravo tako je sada i spojeno.
C) Znaci to nije opcija.

Hvala na savjetu za provlacenje kabela, to zvuci vrlo logicno Nebi trebalo nista zapinjati, velik je promjer plasticnog crijeva i postavljeno je prije cca 4mj. Ja sam to provukao i prvi puta zajedno sa majstorom.

Razumijem sto mi pricas za osigurace i selektivnost. U biti jedna od opcija je ostaviti trenutno stanje, ali umjesto 2x25A osiguraca staviti 1x10A i 1x20A. Tako bi recimo dobio da sva svjetla spojim na 1x10A, a da sve ostale potrosace spojim na 1x16A. Samo ne vjerujem da bi mi to bilo dovoljno snage da pokrije cijeli stan.

Moram pogledati u kutiji dolje da li ima mjesta za jos neki osigurac. Cini mi se da ima, ali nisam siguran.
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2017., 16:44   #1352
Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
B) Da, 5 zila mi je za dovuc dvije faze, upravo tako je sada i spojeno.
C) Znaci to nije opcija.
Ček, je li jednofazni priključak? Ide dvije faze, dvije nule, jedna zemlja?

Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Razumijem sto mi pricas za osigurace i selektivnost. U biti jedna od opcija je ostaviti trenutno stanje, ali umjesto 2x25A osiguraca staviti 1x10A i 1x20A. Tako bi recimo dobio da sva svjetla spojim na 1x10A, a da sve ostale potrosace spojim na 1x16A. Samo ne vjerujem da bi mi to bilo dovoljno snage da pokrije cijeli stan.
Ja bih stavio dolje 2 * C20A, a gore bih stavio na svaki vodič po jedan 10A osigurač i jedan ili dva 16A osigurača i podijelio jača trošila po vjerojatnosti istovremenog uključivanja. Recimo, ako se nećeš tuširati dok pere perilica, onda možeš staviti kalorifer i perilicu na isti dovod.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 10:55   #1353
Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Ide dvije faze, dvije nule, jedna zemlja?
Da. S time da mislim da nemam tu zemlju. Mrtva zica, beskorisna. Tako mi je nesto majstor pricao dok je slagao. Jel moguce? Mogu nekako provjeriti?

Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Ja bih stavio dolje 2 * C20A, a gore bih stavio na svaki vodič po jedan 10A osigurač i jedan ili dva 16A osigurača i podijelio jača trošila po vjerojatnosti istovremenog uključivanja. Recimo, ako se nećeš tuširati dok pere perilica, onda možeš staviti kalorifer i perilicu na isti dovod.
Kuzim, medjutim radije bi da se ne mora na takve stvari mislit, da se moze sve ukljucit po potrebi i gotovo. Mislim da cu ic sa provlacenjem novog kabela. Nisam jos stigo sve provjerit jer ne zivim na toj lokaciji, za vikend vjerojatno...
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 11:19   #1354
Nikad se ne radi "da mogu sve uključiti". Razmisli malo, imaš u stanu bojler, štednjak, pećnicu, perilicu, peglu, fen, usisivač, kuhalo za vodu. Sve uređaji od 1000W ili više. A nisu nikad svi odjednom uključeni.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 12:20   #1355
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Nikad se ne radi "da mogu sve uključiti". Razmisli malo, imaš u stanu bojler, štednjak, pećnicu, perilicu, peglu, fen, usisivač, kuhalo za vodu. Sve uređaji od 1000W ili više. A nisu nikad svi odjednom uključeni.
baustelac99, slučajno sam navratio ovdje i vidim ovo -- da pričaš svašta, struka ima pojam koji se zove faktor istovremenosti, pomoču njega se određuje vršna snaga/opterećenje i glavnog priključka objekta na el.energetsku mrežu, molim te nemoj navoditi ljude na lošu i po život opasnu radnju, drži se ti svog posla kojeg znaš raditi, kani se struje, ako ti je slučajno struja primarna (a nadam se da nije) molim uzmi knjigu u ruke i ponovi gradivo, amen!
mbukal is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 12:30   #1356
Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Da. S time da mislim da nemam tu zemlju. Mrtva zica, beskorisna. Tako mi je nesto majstor pricao dok je slagao. Jel moguce? Mogu nekako provjeriti?
Imaš li dolje FID sklopku? Ima li kuća uzemljenje? Ako ne, svakako ti je bolje imati u pripremi žicu za uzemljenje, pa gore spajaš kao da imaš uzemljenje, a dolje je brickaš na nulu. Ako se jednog dana nešto bude radilo na priključku, pa se dovede uzemljenje, gore ti je već riješeno, a do tad imaš nulovanje u ormariću.

Trebalo bi vidjeti gdje i kako su spojene žice.

Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Kuzim, medjutim radije bi da se ne mora na takve stvari mislit, da se moze sve ukljucit po potrebi i gotovo. Mislim da cu ic sa provlacenjem novog kabela. Nisam jos stigo sve provjerit jer ne zivim na toj lokaciji, za vikend vjerojatno...
Zamjena kabela je svakako bolja opcija, pa si miran.

Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Nikad se ne radi "da mogu sve uključiti". Razmisli malo, imaš u stanu bojler, štednjak, pećnicu, perilicu, peglu, fen, usisivač, kuhalo za vodu. Sve uređaji od 1000W ili više. A nisu nikad svi odjednom uključeni.
To svakako, ali opet bolje je kad možeš danas uključiti pećnicu i perilicu, sutra toster, kuhalo za vodu i perilicu, a prekosutra perilicu, peglu i usisivač nego kad imaš prilljučenu snagu, ali ograničen prostor kombinacija.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 13:46   #1357
MrBlc sve mi je jasno, budem provjerio.

@baustelac99, nisam bas tako mislio, vise sam mislio jednostavno da se ne treba mislit da ne smijem prat ves dok se tusiram recimo...to mi je bezveze. Radije bi spojio bez takvih ogranicenja. Kad vec radim takorec ispocetka.

Danas sam vidio da mi faking fen trosi 1.8kw iliti 8A sam po sebi...imam onaj mjerac pa cu se igrat malo da vidim sta mi kolko trosi.
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 18:14   #1358
Quote:
mbukal kaže: Pogledaj post
baustelac99, slučajno sam navratio ovdje i vidim ovo -- da pričaš svašta, struka ima pojam koji se zove faktor istovremenosti, pomoču njega se određuje vršna snaga/opterećenje i glavnog priključka objekta na el.energetsku mrežu, molim te nemoj navoditi ljude na lošu i po život opasnu radnju, drži se ti svog posla kojeg znaš raditi, kani se struje, ako ti je slučajno struja primarna (a nadam se da nije) molim uzmi knjigu u ruke i ponovi gradivo, amen!
Struja mi nije struka. Znam za faktor istovremenosti.
Sad mi pojasni što sam krivo napisao? Na što sam to opasno mogao nekog navesti?
Ja sam samo htio reći da se priključna snaga ne određuje tako da zbrojiš sve što imaš, jer je to puno više od realnog stanja.

Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post


To svakako, ali opet bolje je kad možeš danas uključiti pećnicu i perilicu, sutra toster, kuhalo za vodu i perilicu, a prekosutra perilicu, peglu i usisivač nego kad imaš prilljučenu snagu, ali ograničen prostor kombinacija.
Slažem se, problem nastane kad se u početku ne misli, iz prizemlja se na kat povuče pretanak kabel i onda nemaš kud.
Zato se meni najviše sviđa instalacija kroz bužire, pa ako zatreba uvjek se može progurati još jedna žila, da nemaš 5 uređaja na jednom osiguraču.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 21:08   #1359
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Zato se meni najviše sviđa instalacija kroz bužire, pa ako zatreba uvjek se može progurati još jedna žila, da nemaš 5 uređaja na jednom osiguraču.
Samo imaš tri problema:
a.) Kabel u bužiru trpi manje trajno opterećenje od kabela pod žbukom
b.) Jedna žila ti ne rješava problem jer ti trebaju tri (faza, nula, zemlja). Ako provučeš samo fazu, a ne i nulu, onda možeš imati gadan problem u vidu zapaljene instalacije. Ako ti je pri tom nulovanje izvedeno u gornjem razvodu, onda imaš i veći problem jer se na nuli počne stvarati pad napona koji je spojen na kućište uređaja
c.) Propisi zabranjuju vođenje više različitih krugova kroz isti bužir. Ako su žile na različitim osiguračima, trebale bi biti i u različitim bužirima.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2017., 21:55   #1360
Za pad napona znam.
Za ostale probleme nisam znao.

Kakav je to gornji razvod?

Jedno teorijsko pitanje, ako je zabranjeno voditi više krugova kroz jedan bužir, dali je dozvoljeno kroz jedan kabel voditi više krugova? Npr imam kabel PGP 5x2,5mm, dovučem ga do kuhinje, jedna žila bojler, jedna perilica, jedna pećnica? Ili bi za svaki potrošač trebao ići poseban 3x2,5 kabel?
Koliko vidim u praksi obično se sve nule u kutiji povežu s jednom koja ide na razvodnu ploču?
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:18.