Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Svijet

Svijet Zbivanja u svijetu

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.10.2014., 18:03   #1
Indonezija, opća tema

Indonezija, najveća većinski muslimanska zemlja i najprostranije otočno carstvo od Malake do Nove Gvineje.

http://www.lib.utexas.edu/maps/middl...sia_adm_98.jpg

Uglavnom su to prve poveznice na spomen te goleme zemlje. I jasno, brojne prirodne katastrofe na koje nisu imuni.

Na sadašnjem teritoriju je bilo dosta malih i velikih država koje su bile trgovačka središta. Današnja Indonezija je zapravo relikt kolonijalnog doba kada su bili nizozemska kolonija. Kao skup brojnih naroda često je radi toga bilo i brojnih nemira koji s većim ili manjim intenzitetom traju do danas. Nekima će biti poznata činjenica da je ta zemlja jedna od osnivača Pokreta nesvrstanih. Službeni jezik je indonezijski ili kako oni kažu bahasa indonesia, a glavni grad Jakarta.
Moglo bi se još dosta pisati o tome, no spomenut ću samo da su nedavno održani izbori i da su dobili novog predsjednika pa ćemo vidjeti u kakvom sad smjeru idu.
Imran is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2017., 10:19   #2
Malo obraćamo pažnju na Indoneziju, ali ona je četvrta država svijeta po broju stanovnika.

Vlada Indonezije inzistira na ultranacionalističkoj ideologiji uz sužavanje ljudskih prava i posebno prava autonomnih lokalnih društvenih organizacija, nastojeći suzbiti utjecaj "islamskog populizma".

https://theconversation.com/indonesi...populism-86341

Ima 262 milijuna stanovnika (procjena za sredinu o.g.). (Na prva tri mjesta su Kina, Indija i SAD, a slijede Pakistan, Brazil, Nigerija, Bangladeš, Rusija i Japan).

Zauzima veći dio Malajskog arhipelaga Sastoji se od 17.504 otoka, od kojih je oko 6.000 naseljeno. Površina kopna je 1,9 milijuna km², a gustoća naseljenosti 125 osoba na km², uz vrlo velike razlike po pojedinim otocima i dijelovima otoka.

Službeni jezik je indonezijski - standardizirana verzija malajskog, koji je stoljećima bio "lingua franca" malajskih otoka. Govore se i engleski, javanski, malajski i 700 drugih jezika. Najveća etnička grupa su Javanci, stanovnici otoka Java, kojih ima oko 100 milijuna i čine 40% stanovništva. Postoji oko 300 etničkih grupa.

Religijski, oko 87% stanovništva su muslimani, a 10% kršćani. Ostali su hindusi, budisti i konfucijanci. Islam prodire od 13. stoljeća, a ranije su ppstojale hindu i budističke kraljevine. Pod vlašću nizozemaca bili su skoro 2½ stoljeća, od početka 17. st. do japanske okupacije 1942.. Nezavisna republika od 1949..

Bruto društveni proizvod je 12.432 $PPP (po paritetu kupovne moći, što izražava stvarnu kupnovnu moć i time točnije izražava standard stanovništva nego vrijednost u tekućim dolarima). Indeks ljudskog razvoja (HDI) je tek 0,689, po čemu je Indonezija 113. u svijetu (za usporedbu, Kina ima 15.400 i 0,738, a hrvatska 23.600 i 0,827).

Sukob islamističkih i sekularističkih političkih ideologija traje od osamostaljenja. U doba prije pada SSSR, zajednički su suzbijali utjecaj komunizma. vojska je uvijek imala velik značaj u politici.

Glavni izvozni proizvodi su ugljen i palmino ulje. Nevolja za ekonomiju je opadanje njihovih cijena na globalnom tržištu.

Indonezija u razdoblju 2000.-2017. bilježi relativno visoku stoku rasta BDP-a od 5,29% godišnje. (https://www.ft.com/content/ff4cc8af-...2-23adff73604f). Financial Times, izražavajući interese investitora, žali se na katastrofalno lošu infrastrukturu i "rigidno tržište rada".

S druge strane, sigurno da islamističke organizacije koriste stanovništvu svojim socijalnim programima i osjećajem koheziju u svijetu koji se mijenja po mjerilima globalnog kapitalizma.
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!
Zoran Oštrić is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:52.