Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Pogledaj rezultate ankete: Odrzavete li stalnu ili povremenu kontemplativnu praksu?
Da - vipassana ili zen tradicija 14 17.28%
Da - budisticka mantra, bud. joga, bud. tantra itd 13 16.05%
Da - istocna nebudisticka praksa 12 14.81%
Da - krscanska kontemplativna praksa 10 12.35%
Da - ostalo 17 20.99%
Ne 27 33.33%
Anketa s višestrukim izborom Glasovatelji: 81. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.11.2017., 23:08   #981
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Covjek je rekao da je imao psihoticne epizode, klinicku depresiju, prepisali mu 10 lijekova...

Ne lijeci se sve motikom.
Nitko nije rekao da se SVE liječi motikom.

Rečeno je da je motika, priroda, fizički rad, cvijeće, more, šetnja,pas, smijeh sunce, čišćenje tavana svoje kuće (koje vodi do čišćenja glave na simboličkoj i ljudskoj razini) vrlo korisna pomoć u slučajevima kao što je njegov.

Odnosno motika (zemlja, cvijeće,čišćenje, metla,pituravanje,građenje, stvaranje) je za sve.
I za zdrave ,a osobito za bolesne.
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2017., 23:12   #982
To se slazem

Ajmo sad natrag na budizam
__________________
Rvacki penis u rvacko celo!
Beljki is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2017., 00:18   #983


Na stranicama Theravadskog budistickog drustva Srednji put iz Srbije imate sada i mogucnost ucenja klasicnog indijskog jezika - pali - na kojem su napisani najstariji buddhisticki sveti spisi.

Ulazak u skolu palija mozete ostvariti - OVDJE

Radio emisiju o drvenom jeziku paliju mozete da poslusate - OVDJE
Fazlija is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2017., 02:09   #984
Ovako, samo da napomenem. Slažem se apsolutno sa svim što je parsifal napisao. Ama baš ništa u njegovim zadnjim postovima nisam osjetio kao napad, izrugivanje ili išta negativno usmjereno prema meni. Naprotiv, shvatio sam to kao dobronamjerni savjet. Stvarno je to istina, što su parsifal i krena napisali. Pričao mi je poznanik da zna jednog momka, koji je bolovao od najtežeg oblika šizofrenije i koji se od nje izliječio tako što je svaki dan fizički trenirao, kao luđak, najviše trčanje i plivanje ali bilo je tu i boksanja i udaranja nogom u vreću. Dobro, dosta o meni. Vratimo se mi na Budizam.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2017., 17:06   #985


Ma ne brini se, mozemo mi pricati o svemu. Sve to spada pod budizam. Ako ne mozemo malo popricati o svakodnevnoj muci, onda badava i sav budizam.

Budisticka metta meditacija je vrlo korisna za stanja o kojima pises. Vjerujem da je korisnija nego molitve. Ovdje je jedan dobar opis te meditacije (ukljuci si prijevod po potrebi) - Ajahn Sona Metta meditacija
Fazlija is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2017., 21:59   #986
Da, prijatelju, i razgovor o (mojoj) i o patnji općenito, također spada pod Budizam. Danas sam bio cijeli dan vanka s (jedinim) prijateljom. Tako da sam umoran. Ali pogledat ću i poslušat svakako. Iskreno, prebrzo sam se odlučio za duhovnost. Sad, kad ponovno pijem punu terapiju koja mi je propisana, mogu izabrat bilo koju duhovnost, religiju, filozofiju življenja i duhovnog razvoja. Budizam, kao i bilo što drugo, bez uzimanja psihofarmaka, bar što se tiče moje malenkosti, ne bi donijelo nikakve rezultate. Ali uz stručnu psihijatrisku pomoć i nadzor, Budizam bi mogao biti pun pogodak. Ali jednako su mi dragi i Yoga i Kršćanstvo. Možda se čini da stalno mijenjam mišljenja i stavove. To jest u neku ruku točno, međutim, to se ja uvijek dosta nećkam u kratkom roku. Sigurno je bolja ta verzija, nego da na primjer počnem prakticirati Kršćanstvo 5 godina, pa onda promijenim mišljenje i odlučim se konvertirat na Budizam i Yogu. Uglavnom, na dobrom sam putu. Ma smetaju me ovi ljudi na podforumu Religija: svađaju se po principu - moj tata je jači od tvog tate. Jako djetinjasto iako znaju i oni pisati jako inteligentne i lijepe postove. Samo ruše ugled svoje religije, misle da pomažu a zapravo odmažu pridobivanju novih članova svoje sekte, religije.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2017., 11:51   #987
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Možeš navesti primjer tulkua i termi u:

1 - indijskoj pred-tibetskoj tantri
2 - svih tih tantrickih elemenata prije opće tantrizacije Indije, neovisno o specifičnoj religiji?

Znam ja sto Tibetanci vjeruju. Isto tako moji zenovci vjeruju u tajna prenošenja skrivene direktne spoznaje i patrijarska nasljedja koja su jednako historijske besmislice. Pseudopovijesne mitologizacije i religijska apologetika ne mogu biti zamjena za stvarne povijesne činjenice i analize, a svaka religija sebe već nekako opravdava.

I ovakvo tumačenje hinajana iz tibetanske perspektive, ali i poistovjećivanje iste sa teravadom, je upitno.
Ne bih previše vjerovao tim povijesno-filozofsko-znanstvenim krugovima.
Pa, nema niti još stotinu godina, od kada je ona avanturistica Alexandra David-Néel donijela na zapad priču o Čudesnoj Zemlji Tibet. Prije toga o Tibetancima nije se znalo ništa. Izgleda da im je promaknula civilizacija stara gotovo 1000 godina i to na površini od 1.200.000 Km2, u kojoj je svaki treći stanovnik bio redovnik.
Nisu se baš najbolje snašli u susretu sa Tibetanacima.
Prvo su govorili, da su Tibetanci smislili neku svoju filozofiju, nešto inspirirano Budizmom, i da bi im puno bolje bilo da je zovu recimo: Tibetizam ili Lamaizam, a onda su našli dovoljno dokaza koji potvrđuju suprotno, da su osnovni tekstovi u tibetanskom Budizmu zapravo tekstovi iz Indijskih sveučilišta, pretežno sa Nalande, koji su se u periodu od par stotina godina sustavno prevodili na Tibetanski jezik.

Onda je bila priča da je Padmasambava ( ili za Tibetance - Guru Rinpoče) veliki tantrički majstor, koji je prenosio Budizam u Tibet, jedan izmišljeni lik iz legendi. Pa nađoše spise gdje se spominje Guru Rinpoče u zapisima admistranta Trisong Detsen tibetanskog kralja.( zanimljivo je da Guru Rinpoče i nije baš tako srdačno dočekan kao što bi to željeli današnji Tibetanci)

I opet tako, u svom stilu, tvrdili su da su Tertoni neki vješti izmišljavači tekstova (Termi), kao tobože Budinih učenja, a Tibetanci neuk narod, pa povjerovaše. I opet su promašili. Naime sjećam se predavanja Roberta Mayera profesora Tibetologije sa Oxforda, koji je govorio da su našli prije par godina neke spise, negdje u Kini na putu svile. Ispostavilo se je, da su ti tekstovi identični termama koje su Tertoni otkrili stotinama godina kasnije i to u nekih 98% sadržaja. Tako ispada da Tertoni i nisu bili tako dobri lašci.

Samo kratko o konceptu terme.
Radi se o skrivenom budističkom učenju, zapravo o učenje koje je u jednom momentu skriveno, sa namjerom da bi se otkrilo u nekom budućem vremenu, kada Učenje bude u opadanju. Kaže se da su Terme posebno prilagođene vremenu otkrivanja, kao posebna praksa baš za to vrijeme. Mogu reći još da taj koncept skrivanja učenja nije isključivo vezan za Budizam, nego se pojavljuje i u drugim tradicijama.
Od povjesno poznatih tertona mogu izdvojiti Guru-Chowang , Nyang Ral Nyima Özer

Tko želi istraživati znastveno-povjesne spoznaje o Tibetu, Termana i Tibetskom Budizmu ima dobar blog od već spomenutog Roberta Majera blog-terme . Znanost je ponekad spora ali malo po malo i sve će doći na svoje mjesto.Podjela Budizma na vozila je još iz doba budističkih sveučilišta iz Indije, prije prelaska Budizma na Tibet. Kako se Hinajana definira kao skup učenja za praktikanta koji ima za cilj svoje oslobođenje od patnje, ne vidim u čemu je problem da se Theravada podvuče pod ovu klasifikaciju.
Specifičnost Tibetanskog Budizma da je u potpunosti zadržao sve razine budistčkog učenja, drugim riječima, kompletnu Hinajanu, Mahajanu, Vađrajanu i učenje Velikog Savršenstva, (sa svim temeljnim tekstovima, komentarima, i komentarima na komentare). Ova podjela na razine pojavljuje se u tibetskom Budizmu unutar Lamrim-a ( stupnjeviti put ) u kome se do u detalje opisuje budistički put od prvog koraka do prosvjetljenja.
Bango is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2017., 15:38   #988
Bango, oprosti što te prekidam, ali dužan sam Fazliji odgovor.

Prijatelju, pogledao sam i poslušao cijeli video. Jako me se dojmio monah koji je pričao o metti. Baš zrači nekim neopisivim mirom, srećom, dobrotom,ljubavlju...

Znači dobrobiti Metta meditacije su sljedeće: unutrašnji mir i sreća, čišćenje negativne karme, osoba koja ju prakticira će postati privlačnija, čak će joj se i fizičko, mentalno, psihičko zdravlje poboljšati. I još jedna stvar: ova meditativna tehnika ne može nikome naškoditi, nema nikakvih popratnih nuspojava i stoga je dobro početi prvo s njom. Pogledat ću taj video još nekoliko puta, možda i više, da upamtim sve informacije. Ima li možda neka knjiga sa neta u kojoj se opisuje ova meditativna tehnika?! Kad je neka informacija prezentirana u knjizi, puno to bolje upamtim, nego kad gledam video lekcije. Iako je ovaj video koristan, da vidim malo kako "zrače" budistički monasi.

Evo ovako, donio sam odluku: Neću se više baviti Kršćanstvom. Bavit ću se "samo" Budizmom i Yogom. Skinut ću s neta sve knjige koje se mogu naći s neta i torrenta o ovim dvjema duhovnostima i svakodnevno ih čitati.

Našao sam na torrentu jednu dobru knjigu o Mantra Yogi: https://www.amazon.com/Japa-Yoga-Com.../dp/8170520185 Već sam ju jednim dobrim dijelom pročitao (jer knjiga nema ni 200 strana) i pronašao jednu mantru koja mi se svidjela.

Znači moja sadhana će se sastojati od sljedeće dvije tehnike (kasnije možda pređem na neke druge ili tim dvjema dodati još pokoju tehniku, zavisno od toga koliko ću imati slobodnog vremena):

- Mantra Japa Yoga

- Metta (Loving Kindness) budistička meditativna tehnika


S vremenom, kako budem sve to prakticirao i proučavao, iskristalizirat će mi se da li se želim baviti samo Budizmom ili samo Yogom ili možda i jednim i drugim. I tek kad donesem tu konačnu odluku ću knjige sa hard diska, trajno pohraniti na DVD-ove.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2017., 22:24   #989
Teško mi je povjerovati da ću postati privlačnija osoba prakticiranjem ove ili bilo koje druge meditativne tehnike. Radio sam i na svom izgledu i na svom karakteru koliko god sam mogao ali sam još uvijek nepopularan i neprivlačan curama i čini mi se da će uvijek tako ostati. Ali dobro, to ionako nisu razlozi i nikad nisu bili razlozi zašto sam meditirao i zašto ću i dalje meditirati i mantrati u budućnosti. Cilj mi je jedino duhovni napredak, razvoj.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2017., 22:42   #990
Otkrit ću mantru koju sam odlučio mantrat. Autor knjige koju sam naveo je napisao da se to ne bi smjelo otkrivati, ali eto, ja ne volim držati tajne. Psihički eksplodiram. Eto, da ne duljim. Moja mantra je : Om Namo Bhagavate Vasudevaya --- Povezana je sa bogom Višnuom i Krišnom, a to je isto, samo su promijenili izgled. Kad smo već kod puta devocije... Kako da se molim Buddhi?! Znam da je bilo mnogo Buddha (probuđenih,prosvjetljenih) ali mene zanima kako da se molim "originalnom" Buddhi, Siddharta Gautami. Postoje li i tu neke mantre za tu svrhu?! Poznata mi je budistička mantra : Om Mani Padme Hum
Što ona znači? Je li ok da mantram nju uz ovu Krišninu ili je bolje da izaberem samo jednu?! Uglavnom, sad kad sam ponovno na psihofarmacima, vratila mi se želja za čitanjem. Sutra počinjem čitati sljedeću knjigu:

Šravasti Dhammika: Budizam od A do Ž
Sveobuhvatna enciklopedija budizma na 458 strana, koja ne pokriva samo osnovne pojmove učenja, već ide i mnogo šire i objašnjava pitanja koja u mnogim knjigama o budizmu ostaju nedorečene ili uopšte nisu ni pomenuta. Nadam se da ćete uživati u kratkim i jasnim objašnjenjima, ali i dobiti inspiraciju da se upustite u dublje studiranje Budine nauke.

Odlučio sam se za ovu knjigu jer ne želim ispast budala, da postavljam početnička pitanja iznova i iznova. Vjerujem da je svima to dojadilo.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 01:53   #991
Tesko mi je pratiti takvu volju za meditaciju i duhovnu literaturu. Ja ne mogu raditi toliko raznih tehnika odjednom, niti procitati toliko knjiga. Ja sam po tom pitanju mnogo konzervativniji...

Na ovih par linkova imas gomilu besplatne literature, pa udri redom:

http://srednjiput.rs/knjige/

http://srednjiput.rs/praksa/

http://srednjiput.rs/pali-kanon/

http://srednjiput.rs/tumacenja/
Fazlija is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 04:43   #992
Hvala, Fazlija. Razumijem te. Vjerojatno si zaposlen ili imaš dosta obaveza pa se ne možeš posvetit studiranju i prakticiranju Budizma u onoj mjeri kojoj bi ti to želio.

Znam za srednji put sajt. Ova gore knjiga Šravasti Dhammika: Budizam od A do Ž, koju sam naveo je upravo sa toga sajta.

Ovdje imaš takodjer dosta literature i videa o Budizmu: https://www.ivantic.info/

Ovdje imaš par knjiga o Tibetanskom Budizmu: http://www.bc-kailash.hr/besplatna-e...iti-svoj-zivot

http://www.bc-kailash.hr/besplatna-e...oderni-budizam

Sve te linkove vjerojatno znaš, ali možda postoji mala mogućnost da ne znaš.
Ja ostale knjige o Budizmu na našem jeziku ne mogu pronaći. Ima još par linkova gdje se mogu naći knjige na engleskom (EDIT: popularni sajt sa besplatnim budističkim knjigama na engleskom: buddhanet.net/ više ne radi Nadam se da je samo privremeno. Možda je istekao hosting. Ostalo su torrenti gdje ima doslovno na tisuće i tisuće budističkih knjiga. Ali to ne mogu radi zakona objašnjavat ovdje kako naći sve te knjige i kako ih skinuti.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 05:30   #993
Fazlija, nisam ni ja čovjek od previše tehnika. Kao što sam bio otkrio, 3-4 godine sam svakodnevno imao samo jednu, jedinu sadhanu - koncentraciju na Ajna Chakru u trajanju od 1h 30 do 1h i 45 minuta dnevno (u jednom sjedenju). Samo sam to bio radio i ništa drugo. Radim sad više tehnika, eksperimentirat ću sa više tehnika, najvećim razlogom da vidim koja sadhana je za mene najprikladnija - Budistička ili Yogička. Također ću i čitati knjige o istima, da vidim čije učenje me više privlači. Ako privlačnost bude podjednaka, bit ću i budist i yogi. Ali onoga dana kada se napokom odlučim, vjerojatno ću također izabrati maksimalno 3 tehnike duhovnog samorazvoja.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 06:03   #994
Htio bih ispričati jedan događaj koji mi se desio. Nisam to htio odmah priznati, već tek sad jer sam se bojao da će me netko prepoznati zbog toga što sam o tome govorio mnogim osobama. Uglavnom, prije 3 godine, moj poznanik je ugostio (na nekoliko tjedana) jednog Tibetanskog Lamu koji je, uz to što je Lama i liječnik Tibetanske medicine. Kod njega je živio, jeo, prakticirao svoju duhovnost. Taj poznanik me je pozvao u svoj dom da ga upoznam. Ušao sam u sobu gdje je taj Tibetanac meditirao, mantrao, spavao. Zatvorio sam vrata i s njim proveo oko 30-40 minuta, razgovarajući na engleskom jeziku. Postavljao sam mu razna pitanja o duhovnom životu: tko mu je Guru (rekao mi je Dalaj Lamaji ako se dobro sjećam), rekao mu da se koncentriram na Ajna Chakru. On je na to odgovorio: "O, yes,yes, i know, that is very good technique." Pitao sam ga i o celibatu i je li bitan za duhovnost. Odgovorio mi je da je to vrlo bitno za monahe kao što je on i priznao mi da je u doživotnom celibatu. Zatim sam ga pitao ima li nadnaravne moći, koje se u yogi zovu siddhiji. Odgovorio je :"Dont bother, ignore that, it is not important." Imao je sa sobom brojanicu i neke tibetanske knjige. Zamolio sam da mi ih pokaže. On je to drage volje učinio. Otvorio sam ih i po onome što se sjećam, čini mi se da su bile napisane na sasnkrtu. Uglavnom, dok smo tako razgovarali, nisam osjećao da u mene ulazi nekakva energija, prana, ništa od toga. Osjećao sam nešto drugo, neopisivi mir, a što se tiče mog uma, jednostavno je stao, nisu mi se pojavljivale nikakve misli u umu. Na kraju sam ga pozdravio i poklonio mu se. On se nasmješio i učinio istu gestu. Poslije, kad sam otišao, taj poznanik mi je rekao da se Lama raspitivao o meni i da je za mene rekao : "That boy is very smart, very inteligent." Poznanik mu je na to odgovorio: "But how, he scored several times belowe average on IQ tests." On se na to namrštio i samo mahnuo rukom, govoreći: "We dont measure inteligence like that."
Eto, zbog tog sureta me Tibetanska verzija Budizma možda najviše privlači.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 12:43   #995
Lijepo iskustvo ugodnog druzenja s pristojnom osobom. Obzirom da je lama bio i lijecnik, mogao si ga pitati moze li preporuciti nesto za tvoje zdravstveno stanje.
Fazlija is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2017., 14:17   #996
Mogao sam ga pitati ali eto nisam se sjetio. Još samo da napomenem... Može se o Budizmu naći neke individualne knjige na našem jeziku (znači ne cijeli sajtovi sa knjigama kao što je npr. srednji put website) ako se u tražilicu upiše "Budizam pdf".
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.11.2017., 08:51   #997
Razmislio sam dobro danas ujutro kad sam se dignuo iz kreveta i donio sam konačnu, doživotnu odluku. Moja duhovnost, filozofija i religija od sada pa do kraja mog života će biti isključivo i jedino Budizam.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.11.2017., 12:16   #998


Igra budizam cela Jugoslavija...

Slovenski samostan Samanadipa kod Novog Mesta je kupio novu kucu u selu. Sada ce lakse moci smjestavati goste i dobrovoljce koji dolaze na duzi boravak. Vijest o kupovini nove kuce mozete procitati - OVDJE

Dakle Krena, ako zagusti, imas gdje ces...

Slike slovenskog buddhistickog samostana mozete vidjeti - OVDJE

Srbijanski buddhisticki samostan na Fruskoj gori je otvoren ljetos. Vijesti o novostima kod njih mozete citati - OVDJE

Interview s rockerom Giletom mozete da procitate - OVDJE
Fazlija is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2017., 20:35   #999
Quote:
TalkingHead kaže: Pogledaj post
... ali jednostavno ne mogu "probaviti" učenje da nema Boga i da čovjek nema neku vječnu suštinu poput duše, Atmana its. Ne znam, vjerojatno sam u više svojih inkarnacija vjerovao u te ideje i jednostavno mi ih je teško odbaciti jer imam duboku vjeru da postoje.
1. Buddha NIGDJE nije niti potvrdio niti negirao Boga.

2. Mislim da bi bilo bolje da ne donosiš neke odluke prije nego si nešto iskusio.

3. Uđi u nešto barem mjesec dana ,(i više ) pa onda mijenjaj.

4. Donošenje ''odlučnih odluka'' bez prakse i vježbe i vremena pa odustajanje je klasična igra ''monkey minda''.

5. Nije toliko važno ono što misliš i odlučuješ nego ono što ČINIŠ.
__________________
Najvažnija filozofska spoznaja svih vremena! Bolje je usred sunčanoga ljeta kupati se u moru, nego zimi raditi u mračnom uredu. Bela Hamvaš
parsifal is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2017., 20:58   #1000
Parsifale, objasnit ću sve. Prvo, obrisao sam svoj zadnji post jer me je jedna poznanica upozorila preko pp da bi mogao dobit upozorenje ili ban jer se možda može steći dojam da trolam. Vjerujte mi, nisam, odmah sam ovdje objasnio da imam psihičke probleme. Ok, rekao sam da ponovno pijem punu terapiju ali lijekovi ne mogu riješiti 100% sve simptome mojih psihičkih, mentalnih oboljenja. Ok, svi ljudi imaju monkey mind, ali kod mene je posebno izražena vrlo jaka navika stalnog mijenjanja mišljenja, stavova. To onda spada u anomaliju, oboljenje.

Uspio si quotati dio mog posta, ako možeš cijeli, bio bi zahvalan jer sam napisao da bi se htio vratiti Yogi jer ona uči da čovjek ima neprolaznu Suštinu i da postoji Bog koji je sve stvorio.

Iskreno, ipak to nisu glavni razlozi zašto sam se obeshrabrio i "odustao" od Budizma. Čitao sam par knjiga ovih dana sa sajta srednjiput i pao u neku vrstu očaja jer traže od čitatelja dosta veliko promišljanje, inteligenciju. Bar sam stekao taj dojam. A kod mene je utvrđeno da imam inteligenciju daleko nižu od prosječne osobe i također katastrofalnu memoriju. Pa sam pomislio da mi karma tj. sudbina nije dodijlila da postignem neku vrstu duhovnog razvoja pomoću Budizma, već pomoću Yoge.

Ali svejedno još nisam odustao. Sad se nemojte smijati i mislit da trolam. Ako se sjećate onih kockica, one aplikacije DICE ROLLER sa random.org sajta. Eto, došao sam tamo, Yogi i Budizmu dodijelio po 3 broja jer se kockica sastoji od 6 ploha. I na određenom većem broju bacanja te kockice, Yoga je pobijedila.
TalkingHead is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:23.