|
|
07.01.2018., 22:10
|
#1761
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
Postova: 1,124
|
Quote:
Zli Mali Medo kaže:
Sori, Vrutak.
Ali zanimljivi su mi i suhomesnati. Koje cijene ima? Kobase, seke, spek, itd. Trazim dobar spek vec godinama. Prsut sam nasao u Zagrebu izvrstan, ali spek jos ne
|
Ne znam cijene Vrutka, nisam iz Zg-a.
Za ovo drugo... kako sam već rekao, provjerim sutra. Znam da uzgaja CSS i da ima i čistih i miješanih.
Poslano sa mog SM-A310F koristeći Tapatalk
|
|
|
13.01.2018., 15:04
|
#1762
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
Postova: 362
|
U Americi postoji oblik uzgajanja gdje ljudi iz urbanijih sredina ulažu u krdo, hrana, prostor, porez itd. I jeftinije kupuju kvalitetne proizvode.
Dobra ideja, plus kontrola na nivou.
Loše ako se vežete s gdjom kravicom.
Dakle: djelimo uzgoj i sve troškove s farmom, pomažemo opstanku iste i povoljnije kupujemo kvalitetno meso.
Idemo
Da li je to moguće kod nas, Pellaprat i družino?
|
|
|
13.01.2018., 21:35
|
#1763
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
Postova: 1,124
|
Quote:
OregicaO kaže:
U Americi postoji oblik uzgajanja gdje ljudi iz urbanijih sredina ulažu u krdo, hrana, prostor, porez itd. I jeftinije kupuju kvalitetne proizvode.
Dobra ideja, plus kontrola na nivou.
Loše ako se vežete s gdjom kravicom.
Dakle: djelimo uzgoj i sve troškove s farmom, pomažemo opstanku iste i povoljnije kupujemo kvalitetno meso.
Idemo
Da li je to moguće kod nas, Pellaprat i družino?
|
Vjerovatno se može skemijati nešto, samo prvo dobrano razradite kalkulaciju jer po mojoj procjeni (odokativno) dobit ćete neusporedivo bolji proizvod po ipak sličnoj cijeni kao kod trgovaca.
Poslano sa mog SM-A310F koristeći Tapatalk
|
|
|
13.01.2018., 21:58
|
#1764
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
Postova: 5,022
|
Quote:
balzag kaže:
Vjerovatno se može skemijati nešto, samo prvo dobrano razradite kalkulaciju jer po mojoj procjeni (odokativno) dobit ćete neusporedivo bolji proizvod po ipak sličnoj cijeni kao kod trgovaca.
Poslano sa mog SM-A310F koristeći Tapatalk
|
I dobit ćeš i hrpu mesa koje ne želiš. Nije cijela krava ramstek
|
|
|
14.01.2018., 01:50
|
#1765
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: Ubi bene, ibi patria.
Postova: 11,656
|
Quote:
OregicaO kaže:
U Americi postoji...
Da li je to moguće kod nas, Pellaprat i družino?
|
Nije !!! Mi smo Hrvati. Netko bi nekoga prevario.
Nekada, ali ne "once upon a time" nego još prije 30-35 godina, dok nismo bili toliko otuđeni jedni od drugih, normalno je bilo da se skupi društvo, ode na selo, krkne tele, prase, podijeli meso i prođe znatno jeftinije, a dobije kvaliteta kakve nema u mesnicama. Ne sjećam se da su moji starci ikada teletinu kupovali u mesnici.
Danas ne poznam nikoga tko to prakticira. Ja veliki dio mesa kupujem na selu, direktno od proizvođača, od ljudi koje osobno poznam. Odojke, svinju, jelena lopatara, skoro svu perad ali makar mi je većina društva gurmanski nastrojena, nemam nikoga s kim bih podijelio obično tele, a kamoli june.
|
|
|
14.01.2018., 02:31
|
#1766
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: Ubi bene, ibi patria.
Postova: 11,656
|
Quote:
balzag kaže:
Vjerovatno se može skemijati nešto, samo prvo dobrano razradite kalkulaciju jer po mojoj procjeni (odokativno) dobit ćete neusporedivo bolji proizvod po ipak sličnoj cijeni kao kod trgovaca.
|
Niti govora. Najkvalitetniju teletina, najmanje 25% jeftinije, a junetina 35%
Quote:
davorradman kaže:
I dobit ćeš i hrpu mesa koje ne želiš. Nije cijela krava ramstek
|
Kriva navika i neznanje kuhanja. Ljudi jedu samo odreske i filee. Ako ti je to navika onda si osuđen na mesnice. Ja od životinje jedem sve osim pluća. Na glavi pojedem i oči, a od slezene radim knedlice za juhu. Jedan stari, zaboravljeni austrijski recept Katarine Prato.
|
|
|
14.01.2018., 12:01
|
#1767
|
James Marshall Tito
Registracija: May 2009.
Lokacija: all along the watchtower
Postova: 33,102
|
A zakaj ne pluća, ak ni tajna?
__________________
I nerođena djeca su pederi!
|
|
|
14.01.2018., 12:41
|
#1768
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: Ubi bene, ibi patria.
Postova: 11,656
|
Quote:
judolino kaže:
A zakaj ne pluća, ak ni tajna?
|
Ne podnosim u ustima spužvu odvratnog okusa.
Zaboravio sam napisati. Ne jedem ni kravlje vime koje sam, na žalost jednom, u Beogradu, na Skadarliji, u "Tri šešira", probao. Kuhano u mlijeku pa pohano. Još gore od pluća.
|
|
|
14.01.2018., 13:38
|
#1769
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
Postova: 4,041
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Ne podnosim u ustima spužvu odvratnog okusa.
Zaboravio sam napisati. Ne jedem ni kravlje vime koje sam, na žalost jednom, u Beogradu, na Skadarliji, u "Tri šešira", probao. Kuhano u mlijeku pa pohano. Još gore od pluća.
|
a telece brizle ?
mljac
|
|
|
14.01.2018., 14:21
|
#1770
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
Postova: 754
|
Gdje u Zagrebu ili okolici ima za kupiti meso crne svinje?
|
|
|
14.01.2018., 15:45
|
#1771
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
Postova: 5,022
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Kriva navika i neznanje kuhanja. Ljudi jedu samo odreske i filee. Ako ti je to navika onda si osuđen na mesnice. Ja od životinje jedem sve osim pluća. Na glavi pojedem i oči, a od slezene radim knedlice za juhu. Jedan stari, zaboravljeni austrijski recept Katarine Prato.
|
Lol, pa ne možeš ti meni govoriti šta je meni ukusno a što ne.
Jedem ja i rep (kad uspijem doći do njega) i plećku i rebra i jetricu, ali da se smaram sa kravljom glavom, no thank you.
Niti mi moraš govoriti o tome što se može sve iskoristiti, ja imam svinjokolju, i jedni smo od rijetkih koji i devenice/krvavice pojedemo
Drugi problem sa tom idejom, di je hladnjača? Da li se može hladnjača i pošto unajmiti? Nećeš valjda svježe rastrandžiranu kravu u duboki? To kod nas na selu tako ide, ali to meso nije za k, kud zbog sorte (bude od krava muzara), kud jer je presvježe.
Puno je to kompliciranije nego ste si zamislili.
|
|
|
14.01.2018., 16:26
|
#1772
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
Postova: 1,124
|
Quote:
davorradman kaže:
Lol, pa ne možeš ti meni govoriti šta je meni ukusno a što ne.
Jedem ja i rep (kad uspijem doći do njega) i plećku i rebra i jetricu, ali da se smaram sa kravljom glavom, no thank you.
Niti mi moraš govoriti o tome što se može sve iskoristiti, ja imam svinjokolju, i jedni smo od rijetkih koji i devenice/krvavice pojedemo
Drugi problem sa tom idejom, di je hladnjača? Da li se može hladnjača i pošto unajmiti? Nećeš valjda svježe rastrandžiranu kravu u duboki? To kod nas na selu tako ide, ali to meso nije za k, kud zbog sorte (bude od krava muzara), kud jer je presvježe.
Puno je to kompliciranije nego ste si zamislili.
|
Ne treba ti hladnjača jer je ne smiješ ni sam klati. Dogovoriš se s klaonicom za 100 kuna(možda i više, ovako ja) +koža,glava, iznutrice njima, i oni ti ostave par dana u komori.
Poslano sa mog SM-A310F koristeći Tapatalk
|
|
|
14.01.2018., 16:54
|
#1773
|
James Marshall Tito
Registracija: May 2009.
Lokacija: all along the watchtower
Postova: 33,102
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Ne podnosim u ustima spužvu odvratnog okusa.
Zaboravio sam napisati. Ne jedem ni kravlje vime koje sam, na žalost jednom, u Beogradu, na Skadarliji, u "Tri šešira", probao. Kuhano u mlijeku pa pohano. Još gore od pluća.
|
E dobro si to opiso, ne volim ih ni ja.
A u čemu je problem s kravljim sifonima?
__________________
I nerođena djeca su pederi!
|
|
|
14.01.2018., 16:55
|
#1774
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2003.
Postova: 8,216
|
Kaj je dečki, ništa pluća na kiselo?
__________________
Što na Forumu nije dozvoljeno?
- vrijeđanje po bilo kojoj osnovi/
psovanje, flejmanje, spamanje
|
|
|
14.01.2018., 17:49
|
#1775
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
Lokacija: ZG
Postova: 13,065
|
To mi je jedino jelo koje ne volim jesti..
|
|
|
14.01.2018., 19:31
|
#1776
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
Lokacija: Ubi bene, ibi patria.
Postova: 11,656
|
Quote:
davorradman kaže:
Lol, pa ne možeš ti meni govoriti šta je meni ukusno a što ne.
Jedem ja i rep (kad uspijem doći do njega) i plećku i rebra i jetricu, ali da se smaram sa kravljom glavom, no thank you.
Niti mi moraš govoriti o tome što se može sve iskoristiti, ja imam svinjokolju, i jedni smo od rijetkih koji i devenice/krvavice pojedemo
Drugi problem sa tom idejom, di je hladnjača? Da li se može hladnjača i pošto unajmiti? Nećeš valjda svježe rastrandžiranu kravu u duboki? To kod nas na selu tako ide, ali to meso nije za k, kud zbog sorte (bude od krava muzara), kud jer je presvježe.
Puno je to kompliciranije nego ste si zamislili.
|
Ne govorim što bi tebi trebalo biti ukusno ili ne. Govorim općenito, o krivim navikama, pogotovo mladih. Činjenica je da jedu šnicle i bijelo meso. Vidim to kod djece rođaka, smeta ih svaka žilica i masnoća na mesu, a dave se hrenovkama, polijem, industrijskim ćevapima i drugim smećem. Vidim frendove koji s pršuta skidaju bijeli dio, ivica1983 koji je profi kuhar i baš je upoznat sa studentskom populacijom, o tome je pisao već više puta, čitam nedavno da Irci koji ukupno imaju viška piletine, uvoze pileći file, a izvoze batke i zabatke jer ih ne mogu prodati...itd.
Tele ili june moraš dati na klanje u klaonicu. Platiš 1,20 kn/kg i ostaje im koža. U tu cijenu uračunato je korištenje rashladne komore i rasijecanje u četvrtine.
Ne kužim zašto bih kupio frizijku ili crvenog holštajna kada znam desetke ljudi koji imaju naše domaće simentalce, uzgajivača blizu Draganića koji drži Charolaise i vlasnika mini farme Hereforda pokraj Čazme. Nedavno sam upoznao i seljaka blizu Ozlja koji uzgaja škotska goveda.
Ne vidim ništa komplicirano u tome. Samo jedan lijepo provedeni vikend.
|
|
|
14.01.2018., 20:21
|
#1777
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
Lokacija: ZG
Postova: 13,065
|
Koja je vrsta goveda ova irska junetina koja je trenutno u ponudi u Kauflandu? Reklamiraju ju kao junetina rasla na ispaši, da nije tov.
Par puta sam ju već kupio, jučer radio gulaš, mogu reći da je zaista odlična.
|
|
|
14.01.2018., 20:50
|
#1778
|
korisnik
Registracija: May 2004.
Lokacija: Dankovec
Postova: 7,520
|
Quote:
grogo bolger kaže:
Nedavno pokupih u Lidla Crnog Anguzija (chuck) porijeklo Južna Amerika-čini mi se da je bio argentinsku. Navodno odležan par tjedana. 260g cca. 35kn
Ovaj put imadoh sreće, bogami Crni Angus je jako fin, vidi se da je govedo paslo na pampasima, intezivan fin okus goveda!
Nije bilo previše veznog tkiva i gumastih dijelova.
|
Potvrđujem, uzeo sam ejdnoga sa 20% gumastih dijelova koje sam nakon pečenja bacio, ali ostatak je bio jako fin.
Quote:
grogo bolger kaže:
Neki dan naletih u istom lancu trgovina od slovenskih mesnica nekakav ramstek na "argentinski" slovenska porijekla. Oko 600g cca. 67kn
U vakumiranoj vrećici u marinadi su 2 otkoštena komada.
Ispali su poprilično žilavi. Okus ništa posebno, puno blaži od Crnog Anguzija.
|
Ja sam bio kupio 2 komada koji su bili sniženi 30% jer ističe rok i bacio ih u škrinju.
Prvi paket sam ispekao na tavi, i bio je podosta žilav, ali sam uspio oba komada sažvakati.
Drugi paket sam danas prvo omekšao ananasom cca 45 minuta (inače sam znao koristiti kiwi, ali negdje sam pročitao da i ananas pali, pa da oprobam), i mogu reći da je nakon toga bio fino mekan, puno bolji od onog prvog opanka. Čak bih se usudio reći bolji i od Anguzija sa žlundrama.
Sad, moguće je da su komadi bili sami po sebi takvi, ali nekak sumnjam..
Kaj inače koristite za omekšavanje mesa, i dali omekšavate svaki komad, ili se nekak prije pečenja može skužiti kojem treba tretman?
|
|
|
14.01.2018., 21:33
|
#1779
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
Lokacija: Zagorje zeleno
Postova: 3,827
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Kriva navika i neznanje kuhanja. Ljudi jedu samo odreske i filee. Ako ti je to navika onda si osuđen na mesnice. Ja od životinje jedem sve osim pluća. Na glavi pojedem i oči, a od slezene radim knedlice za juhu. Jedan stari, zaboravljeni austrijski recept Katarine Prato.
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Ne govorim što bi tebi trebalo biti ukusno ili ne. Govorim općenito, o krivim navikama, pogotovo mladih. Činjenica je da jedu šnicle i bijelo meso. Vidim to kod djece rođaka, smeta ih svaka žilica i masnoća na mesu, a dave se hrenovkama, polijem, industrijskim ćevapima i drugim smećem. Vidim frendove koji s pršuta skidaju bijeli dio, ivica1983 koji je profi kuhar i baš je upoznat sa studentskom populacijom, o tome je pisao već više puta, čitam nedavno da Irci koji ukupno imaju viška piletine, uvoze pileći file, a izvoze batke i zabatke jer ih ne mogu prodati...itd.
|
iskreno,ja ne znam kamo naša mesna industrija koja opskrbljuje sve studentske centre u zemlji sa piletinom ide sa batkima . ( neću sad reklamirati ali možete nagađati koja) .
Meni je ponekad to teško gledati kako jednolično se danas mlade generacije hrane .
Nego, Pellaprat, ti vjerojatno znaš , zašto je zabranjeno klati tele ili junicu doma na dvorištu ? sjećam se da kada sam bio klinac, 90tih je bilo normalno doma klati junicu ili kravu i prodavati meso na kilogram a onda je naglo zabranjeno. A svinje se i danas smiju klati na dvorištu i prodavati
|
|
|
14.01.2018., 23:27
|
#1780
|
delirium of disorder
Registracija: May 2008.
Postova: 12,017
|
Quote:
ivica1983 kaže:
Meni je ponekad to teško gledati kako jednolično se danas mlade generacije hrane .
|
to nist ne mora znaciti. ja sam bio potpuno gastronomski indiferentan i skakao na svaku zilicu sve do neke tridesete godine kada mi se sve to okrenulo naopacke
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:34.
|
|
|
|