Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.01.2018., 12:24   #361
Quote:
Braceface kaže: Pogledaj post
Sve se to da naucit, a i nakon vremena se covjek opusti, vise nebudes u grcu pred ljudima i to..al treba i naucit bit kvalitetan konobar..ali evo moj najtopliji i najiskrenijo savjet - BJEZI OD TOG POSLA.. nemam bolesno velik staz u ovom poslu, konobarim sada 7 godina...dala bi sve da sam imala nekog da mi kaze da bjezim od toga...
Nit su ljudi kakvi su bili, gosti, uzas..znaci, mogla bi napisat proklete romane o tome..daleko od toga da nema ljudi koji obozavaju ovaj poso, al mislim da ih nemozes ni na prste jedne ruke nabrojat...i moze bit predivan poso..ali nije..nikad nije..a moze bit takav gust..al eto..prokletinja je...
I ako vam je sila ovo radit, odite radit na jaka mjesta, sezone pogotovo..jer jedino se to isplati..znas da ides radit i spavati taj period i crncis i krvaris al se vratis sa iskustvom i jebenim novcima..al to, nije po meni poso za radit kad ces imat djecu i kad predes 3o.tu, ma i puno sam rekla 25.u ja planiram jos jako kratko to i ili probat nesto svoje ili u druge vode jer ovo humano nije al stvarno nije humano. Ko to moze i ko to radi cijeli zivot ja mu kapu skidam, spomenik dignut treba kaj god, al eto moj savjet onome ko moze radit bilo sto drugo BJEZ
Jer vlasnici uporno drže premalo konobara u smjeni pa se jadni ljudi slome. Meni bude stalno žao tih konobara i zato pijem kavu u normalnim lokalima.
__________________
Jsi2i2828eudhxbdbjsjwjwnwn2b2bjwiwiwj
Gilmour is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2018., 19:32   #362
Tecaj za baristu?


Savjet, gdje je najbolji, kolko para je ok za jedan takav tecaj...

Lp
Valodja41 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.11.2018., 17:17   #363
Pozdrav
Moze preporuka ako neko zna,gde kako kuda,raditi kao konobar,inace sam iz Makedonije,I imam neke ponude u Splitu,ali voleo bi da znam,kako odabrati dobar restoran,gde ima obrt gostiju,ima ok plata,plateni smestaj I hrana I normalno baksis da bude solidan.mozda je previse ali dolazi u obzir svaka preporuka. Zeleo bi raditi sezonski pa dajte ideje,hvala unapred
tridium is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2019., 13:24   #364
Pitanje za konobare

Bok!

Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....


10ks
zagdxb is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2019., 22:09   #365
Quote:
zagdxb kaže: Pogledaj post
Bok!

Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....


10ks
Pa ako konobar zna sta radi dovoljno je samo reci amerikanu da ti donese, ako vidis da bljedo gleda onda mu kazes da pusti da curi do vrha i to je to
Nema nekog recepta.
Stran is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2019., 09:12   #366
Jel ima tko kakvu dobru stranicu gdje mogu pronači točno "stručna" držanja u ruci - tanjura, čaša itd itd?

Radim ponekad ovaj posao vikendom, naravno svadbe.

Cuga mi nije problem, tacna svakim vikendom sve bolje ide, čak sam zadnji put servirao kave (u tacni oko 15 kava naslagano, mlijeko, tanjurići i ideš po stolovima), nego najveći problem su mi iznošenje veće količine tanjura.

"Dizanje" ili podizanje bešteka i tanjura nije problem, naučio sam hvat gdje u jednoj ruci imaš dva tanjura - jedan na koji podižeš beštek i otpatke, a drugi gdje slažeš prazne tanjure.

Najviše me zeza iznošenje torti - ne iznosimo ih na kolicima, nego moramo što više torti natovariti na sebe i piči po sali.
Ekipa u jednoj ruci nosi oko 5 komada, u drugoj jedna + vilice.
Pokazali su mi par puta no to sve onako okvirno i brzo - svatko od njih ima svoj hvat tanjura i kao da ne žele podijeliti samnom, nego me zezaju da si sam naučim kako mi najbolje odgovara - jer se ovako torte večinom ne iznose, nego ide na kolicima.

Trenutno mogu i lijevu ruku staviti 4 torte i u desnu jednu, što nije loše - ali ovo se dogodi da mogu nositi svaku drugu svadbu, ponekad mi ruka umorna i osječam nestabilnost i strah me da mi ne ispadne.

Sigurno da postoji neki stručni način kako najsigurnije i najlakše držati takvu količinu malih tanjura.

Također servisiranje juhe - po 2 komada, još ne radim, brijem da nikada niti neću. Ovoga se najviše bojim jer nedo bog da prolijem po ljudima kipuću juhu. Plus kuharice nekad natovare juhe do vrha i nemaš u loncu mjesta da se malo juha zanjiše (u subotu je frend koji već 2 godine ovo radi - zalio si ruku i dobio opekline).

Inače jušnik ide u veliki tanjur, i tanjur moraš primiti i tako nositi - u svaku ruku jedan.
Tislav is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2019., 21:12   #367
Quote:
zagdxb kaže: Pogledaj post
Bok!

Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....


10ks
Quote:
Strangeways kaže: Pogledaj post
Pa ako konobar zna sta radi dovoljno je samo reci amerikanu da ti donese, ako vidis da bljedo gleda onda mu kazes da pusti da curi do vrha i to je to
Nema nekog recepta.


americano je kava koja se radi u veliku šalicu za cappuccino. prvo se nalije voda iz espresso aparata nešto više od polovice šalice i onda se pusti normalna doza espressa. doduše uobičajno je biti americano s duplim espressom zbog jačine okusa.
Spliff is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2019., 08:03   #368
Ja poznam i kuham samo expresso i sa hladnim mlijekom.

Zadnji put me neki tip u plavom odijelu tražio "kavicu sa malo pjenice".

Tislav is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2019., 14:31   #369
Quote:
Tislav kaže: Pogledaj post
Ja poznam i kuham samo expresso i sa hladnim mlijekom.

Zadnji put me neki tip u plavom odijelu tražio "kavicu sa malo pjenice".

daleko ćeš doći s takvim poznavanjem kave
Spliff is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2019., 09:30   #370
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
little gypsy is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2019., 19:09   #371
Quote:
little gypsy kaže: Pogledaj post
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
Prijatelj kaže da se može relativno brzo naučiti,imaju i one konobarske tacne koje su lakše za nositi.U jačim kafićima ti treba razvijena motorika a to ne dolazi toliko vježbom koliko genetikom.
Clandestine is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2019., 11:28   #372
Quote:
Valodja41 kaže: Pogledaj post
Tecaj za baristu?


Savjet, gdje je najbolji, kolko para je ok za jedan takav tecaj...

Lp
Ne znam da li to zanimanje uopce postoji u Hrvtskoj/
Backpacker is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2019., 11:28   #373
Quote:
little gypsy kaže: Pogledaj post
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
u mnogim lokalima žene lako dobiju posao bez obzira na prethodno iskustvo. toliko je posao konobara na niskim granama kod nas

Quote:
Backpacker kaže: Pogledaj post
Ne znam da li to zanimanje uopce postoji u Hrvtskoj/
sudeći po tvojem upisu, piješ redovito loše kave. postoji zanimanje barista kod nas. bilo je prije i nacionalno prvenstvo. također postoje i tečajevi, neki lošiji, a neki bolji.
koliko god kod nas bilo tisuće kafića, i dalje velika većina ljudi ne zna osnove kave, niti je znaju pripremati kako treba.
Spliff is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2020., 23:14   #374
Pozdrav.
Moze li mi neki konobar/barista reci kolko grama mljevene kave se stavlja u portafilter i koliko tekucine van, u kaficima? (za veliku salicu kave s mlijekom).

I sto napravite kad dode jedan gost samo i treba jednu kavu s mlijekom, radite isto s duplom kosaricom?
dany21 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:08.