|
|
16.01.2018., 12:24
|
#361
|
trrcgiwi2i2828eiejrjrjjrk
Registracija: Sep 2013.
Lokacija: jwi2i2ii28283idjdjdjdjejej
Postova: 13,582
|
Quote:
Braceface kaže:
Sve se to da naucit, a i nakon vremena se covjek opusti, vise nebudes u grcu pred ljudima i to..al treba i naucit bit kvalitetan konobar..ali evo moj najtopliji i najiskrenijo savjet - BJEZI OD TOG POSLA.. nemam bolesno velik staz u ovom poslu, konobarim sada 7 godina...dala bi sve da sam imala nekog da mi kaze da bjezim od toga...
Nit su ljudi kakvi su bili, gosti, uzas..znaci, mogla bi napisat proklete romane o tome..daleko od toga da nema ljudi koji obozavaju ovaj poso, al mislim da ih nemozes ni na prste jedne ruke nabrojat...i moze bit predivan poso..ali nije..nikad nije..a moze bit takav gust..al eto..prokletinja je...
I ako vam je sila ovo radit, odite radit na jaka mjesta, sezone pogotovo..jer jedino se to isplati..znas da ides radit i spavati taj period i crncis i krvaris al se vratis sa iskustvom i jebenim novcima..al to, nije po meni poso za radit kad ces imat djecu i kad predes 3o.tu, ma i puno sam rekla 25.u ja planiram jos jako kratko to i ili probat nesto svoje ili u druge vode jer ovo humano nije al stvarno nije humano. Ko to moze i ko to radi cijeli zivot ja mu kapu skidam, spomenik dignut treba kaj god, al eto moj savjet onome ko moze radit bilo sto drugo BJEZ
|
Jer vlasnici uporno drže premalo konobara u smjeni pa se jadni ljudi slome. Meni bude stalno žao tih konobara i zato pijem kavu u normalnim lokalima.
__________________
Jsi2i2828eudhxbdbjsjwjwnwn2b2bjwiwiwj
|
|
|
25.04.2018., 19:32
|
#362
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
Postova: 98
|
Tecaj za baristu?
Savjet, gdje je najbolji, kolko para je ok za jedan takav tecaj...
Lp
|
|
|
24.11.2018., 17:17
|
#363
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2018.
Postova: 4
|
Pozdrav
Moze preporuka ako neko zna,gde kako kuda,raditi kao konobar,inace sam iz Makedonije,I imam neke ponude u Splitu,ali voleo bi da znam,kako odabrati dobar restoran,gde ima obrt gostiju,ima ok plata,plateni smestaj I hrana I normalno baksis da bude solidan.mozda je previse ali dolazi u obzir svaka preporuka. Zeleo bi raditi sezonski pa dajte ideje,hvala unapred
|
|
|
19.02.2019., 13:24
|
#364
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
Lokacija: Zagreb
Postova: 5
|
Pitanje za konobare
Bok!
Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....
10ks
|
|
|
22.02.2019., 22:09
|
#365
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
Lokacija: Zagreb
Postova: 1,473
|
Quote:
zagdxb kaže:
Bok!
Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....
10ks
|
Pa ako konobar zna sta radi dovoljno je samo reci amerikanu da ti donese, ako vidis da bljedo gleda onda mu kazes da pusti da curi do vrha i to je to
Nema nekog recepta.
|
|
|
10.09.2019., 09:12
|
#366
|
otišao u nebesa
Registracija: Jul 2014.
Postova: 4,033
|
Jel ima tko kakvu dobru stranicu gdje mogu pronači točno "stručna" držanja u ruci - tanjura, čaša itd itd?
Radim ponekad ovaj posao vikendom, naravno svadbe.
Cuga mi nije problem, tacna svakim vikendom sve bolje ide, čak sam zadnji put servirao kave (u tacni oko 15 kava naslagano, mlijeko, tanjurići i ideš po stolovima), nego najveći problem su mi iznošenje veće količine tanjura.
"Dizanje" ili podizanje bešteka i tanjura nije problem, naučio sam hvat gdje u jednoj ruci imaš dva tanjura - jedan na koji podižeš beštek i otpatke, a drugi gdje slažeš prazne tanjure.
Najviše me zeza iznošenje torti - ne iznosimo ih na kolicima, nego moramo što više torti natovariti na sebe i piči po sali.
Ekipa u jednoj ruci nosi oko 5 komada, u drugoj jedna + vilice.
Pokazali su mi par puta no to sve onako okvirno i brzo - svatko od njih ima svoj hvat tanjura i kao da ne žele podijeliti samnom, nego me zezaju da si sam naučim kako mi najbolje odgovara - jer se ovako torte večinom ne iznose, nego ide na kolicima.
Trenutno mogu i lijevu ruku staviti 4 torte i u desnu jednu, što nije loše - ali ovo se dogodi da mogu nositi svaku drugu svadbu, ponekad mi ruka umorna i osječam nestabilnost i strah me da mi ne ispadne.
Sigurno da postoji neki stručni način kako najsigurnije i najlakše držati takvu količinu malih tanjura.
Također servisiranje juhe - po 2 komada, još ne radim, brijem da nikada niti neću. Ovoga se najviše bojim jer nedo bog da prolijem po ljudima kipuću juhu. Plus kuharice nekad natovare juhe do vrha i nemaš u loncu mjesta da se malo juha zanjiše (u subotu je frend koji već 2 godine ovo radi - zalio si ruku i dobio opekline).
Inače jušnik ide u veliki tanjur, i tanjur moraš primiti i tako nositi - u svaku ruku jedan.
|
|
|
11.09.2019., 21:12
|
#367
|
zloćko
Registracija: Jun 2006.
Lokacija: Zagreb
Postova: 295
|
Quote:
zagdxb kaže:
Bok!
Kako da se najlakse naruci u HR amerikano kava? Znaci produzena espresso kava, ali da se napuni salica do vrha?
Jel ima neki laksi nacin narucivanja jer je blesavo svaki put objasnjavati, a produzenu uvijek rade na pola salice....
10ks
|
Quote:
Strangeways kaže:
Pa ako konobar zna sta radi dovoljno je samo reci amerikanu da ti donese, ako vidis da bljedo gleda onda mu kazes da pusti da curi do vrha i to je to
Nema nekog recepta.
|
americano je kava koja se radi u veliku šalicu za cappuccino. prvo se nalije voda iz espresso aparata nešto više od polovice šalice i onda se pusti normalna doza espressa. doduše uobičajno je biti americano s duplim espressom zbog jačine okusa.
|
|
|
12.09.2019., 08:03
|
#368
|
otišao u nebesa
Registracija: Jul 2014.
Postova: 4,033
|
Ja poznam i kuham samo expresso i sa hladnim mlijekom.
Zadnji put me neki tip u plavom odijelu tražio "kavicu sa malo pjenice".
|
|
|
15.09.2019., 14:31
|
#369
|
zloćko
Registracija: Jun 2006.
Lokacija: Zagreb
Postova: 295
|
Quote:
Tislav kaže:
Ja poznam i kuham samo expresso i sa hladnim mlijekom.
Zadnji put me neki tip u plavom odijelu tražio "kavicu sa malo pjenice".
|
daleko ćeš doći s takvim poznavanjem kave
|
|
|
06.10.2019., 09:30
|
#370
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
Postova: 663
|
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
|
|
|
10.10.2019., 19:09
|
#371
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
Postova: 3,752
|
Quote:
little gypsy kaže:
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
|
Prijatelj kaže da se može relativno brzo naučiti,imaju i one konobarske tacne koje su lakše za nositi.U jačim kafićima ti treba razvijena motorika a to ne dolazi toliko vježbom koliko genetikom.
|
|
|
15.10.2019., 11:28
|
#372
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2019.
Postova: 307
|
Quote:
Valodja41 kaže:
Tecaj za baristu?
Savjet, gdje je najbolji, kolko para je ok za jedan takav tecaj...
Lp
|
Ne znam da li to zanimanje uopce postoji u Hrvtskoj/
|
|
|
16.10.2019., 11:28
|
#373
|
zloćko
Registracija: Jun 2006.
Lokacija: Zagreb
Postova: 295
|
Quote:
little gypsy kaže:
Razmisljma o konobarenju vikendima, a nisam nikad radila taj posao ni drzala tacnu u rukama - je li jako tesko to nauciti, treba li dugo? Recimo za neki manji, ne jako prometan birc?
|
u mnogim lokalima žene lako dobiju posao bez obzira na prethodno iskustvo. toliko je posao konobara na niskim granama kod nas
Quote:
Backpacker kaže:
Ne znam da li to zanimanje uopce postoji u Hrvtskoj/
|
sudeći po tvojem upisu, piješ redovito loše kave. postoji zanimanje barista kod nas. bilo je prije i nacionalno prvenstvo. također postoje i tečajevi, neki lošiji, a neki bolji.
koliko god kod nas bilo tisuće kafića, i dalje velika većina ljudi ne zna osnove kave, niti je znaju pripremati kako treba.
|
|
|
21.12.2020., 23:14
|
#374
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
Postova: 303
|
Pozdrav.
Moze li mi neki konobar/barista reci kolko grama mljevene kave se stavlja u portafilter i koliko tekucine van, u kaficima? (za veliku salicu kave s mlijekom).
I sto napravite kad dode jedan gost samo i treba jednu kavu s mlijekom, radite isto s duplom kosaricom?
|
|
|
|
|
Tematski alati |
|
Opcije prikaza |
Linearni mod
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:08.
|
|
|
|