Par riječi o dotičnoj takozvanoj psihologinji :
Moje mišljenje:
"Stara babetina koja je sva jadna jer ju više nitko neće ni pogledati, a kamoli po...bati, a uz to je beskrajno zavidna Kostelićima na njihovom uspjehu. Ona je najdulje dogurala do zanimanja knjiškog moljca s nekakvom diplomom."
A da nema baba ipak djelomicno pravo? Ipak bi jedan sportas, koji je takodjer javna osoba, trebao malo promisliti sta govori. Jer osim njemu osobno, to steti i naciji kojoj pripada.
sportaši nisu tu da misle i da paze kaj govore. tu su da zabijaju koševe, da skaču sa skakaone, da se spuštaju niz brdo oko nekih štapova koje je neko nadobudan popikal po istom tom brdu, tu su da se smijemo njihovim krivim nogama i frizurama (nogometaši),..
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
slafko kaže: sportaši nisu tu da misle i da paze kaj govore. tu su da zabijaju koševe, da skaču sa skakaone, da se spuštaju niz brdo oko nekih štapova koje je neko nadobudan popikal po istom tom brdu, tu su da se smijemo njihovim krivim nogama i frizurama (nogometaši),..
To je istina (bok, imenjace! ), ali ako vec izlazimo iz okvira sporta, pa se smijemo njihovim krivim nogama i frizurama, dopustit ces da se necemo zauzstaviti na tome, nego idemo gledati i kakve imaju kuce, kakva im je odjeca i sto pricaju. Ivica i Janica, a i brojni drugi sportasi, su idoli tisuca ili mozda cak miliona mladih ljudi i u Hrvatskoj i u cijelom svijetu, njihovo misljenje je izuzetno vazno, pogotovo za ljude koji tek oblikuju svoje stavove i misljenja (npr. teenageri) i ako jedan takav sportas - idol - Bog kaze da je nacizam ok, onda ce i klinci poceti razmisljati "pa da, zasto ne bi bio ok?"
na Legionovom frajerskom topicu smo utvrdili da se ne bi nikaj dogodilo da je ivica rekel nešto tipa:
"bio sam spreman...
... ko izraelski tenkist u palestinskom izbjegličkom kampu."
... ko pilot b29 enola gay, na letu prema Hiroshimi."
... ko engleski bombarder na letu prema Dresdenu."
to je ono što je najtužnije* i to me najviše živcira.
ako ne računamo da je NAJtužnije da ima ljudi koji vjeruju nacionalu.
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
slafko kaže: na Legionovom frajerskom topicu smo utvrdili da se ne bi nikaj dogodilo da je ivica rekel nešto tipa:
"bio sam spreman...
... ko izraelski tenkist u palestinskom izbjegličkom kampu."
... ko pilot b29 enola gay, na letu prema Hiroshimi."
... ko engleski bombarder na letu prema Dresdenu."
to je ono što je najtužnije* i to me najviše živcira.
Istina, to je tuzno, ali ne znaci da treba reci bilo sto od navedenog.
Quote:
slafko kaže: ako ne računamo da je NAJtužnije da ima ljudi koji vjeruju nacionalu.
Koliko ja znam, Ivica nije negirao da je to izjavio, nego je samo rekao da je to rekao 'u drugacijem kontekstu' i da je 'krivo interpretirano'. A Pukanic ima i snimku Ivice dok to prica, koja se moze cuti i na internetu. To u prijevodu znaci da se decec (Ivica) malo zaletio.
A sto se tice same teme (sreca, uspjeh i misljenje psihologa) ~ o samoj M.K. ja osobno imam svoje misljenje, koje zbog dobrobiti pristojnosti foruma ovdje necu posebno spominjati. Dovoljno je da kazem da ta zena veci dio vremena baljezga. Tako da sve sto dolazi iz njenih usta treba uzeti s rezervom. Istina, ona je doktor znanosti i ona je psiholog, ali da bi dala 'strucnu' evaluaciju bilo koje javne osobe, trebala bi s tom osobom jako dugo i temeljito razgovarati, a onda tek izaci s ocjenom. I jos nesto, tu ocjenu ne bi trebala dati javnosti na uvid, to je izmedju psihologa i pacijenta.
Ali, ako uzmemo da to nije izgovorila M.K., s nekim bih se stvarima cak i mogla sloziti. Ne s time da obrazovanje i sreca stoje u izravno proporcionalnom odnosu, nego s tim da ce njihove karijere vrlo brzo zavrsiti (jer karijere sportasa zavrsavaju mnogo ranije nego karijere 'prosjecnih' ljudi) i postavlja se pitanje - sto onda? Istina je da oni mogu biti treneri, savjetnici, i sve sto je gigi nabrojao, ali pitanje je hoce li nakon ove cijele torture uopce imati volje za bilo sto, ili ce zavrsiti kao Boris Becker, koji se opija i hvata ruske kurve. Nema ni u tome nista lose (to je njegov zivot i on trosi svoju vlastitu lovu kako on hoce), ali meni on bas i ne izgleda previse sretan.
"A Pukanic ima i snimku Ivice dok to prica, koja se moze cuti i na internetu."
I rest my case.
htio sam ti pokazat kako je lako izvući nešto iz konteksta i napraviti bombastičan naslov samo da se novine prodaju.
slafko kaže: sportaši nisu tu da misle i da paze kaj govore. tu su da zabijaju koševe, da skaču sa skakaone, da se spuštaju niz brdo oko nekih štapova koje je neko nadobudan popikal po istom tom brdu, tu su da se smijemo njihovim krivim nogama i frizurama (nogometaši),..
Tu se slažem [sjetimo se samo Ivaniševića "koji mrzi riječ kaj" dok istovremeno reklamira pivovaru (a to valjda ne dela zabadaf) koja proizvodi pivo "Kaj" ]
Ali je isto tak uzmimo u obzir činjenicu da se naše građanstvo puno više veseeeeli i dočekuje s klicanjem sportaše nego bi primjerice nekog ko je kojim slučajem dobio nobelovu.
[to mi je isto al nije to tema]
Isto tak, mislim da gorenavedena baba zabada nos tam di ju ne treba.
jane me citirala i nije me oprala.. un-phukkin-believable.
ivanišević se zbilja detaljno prosral s tom izjavom. ali, ruku na srce, moral je tak nekaj provalit da ga ovi njegovi splićani ne zajebavaju... a možda je skužio da mu splićanke neće dat jer briju da voli purgere, ništa nije isklučeno. anyway, pola mu se prašta.
jane,
Meni nije jasno nekoliko stvari: prva je zasto se akademski gradjani uopce upustaju u lakonske i povrsne procjene necije srece, kad te procjene ne mogu biti ni strucne ni pouzdane bez dugog proucavanja ljudi i bliskog kontakta (npr. psiholozi daju dijagnoze nakon visegodisnje psihoanalize).
Druga stvar koja mi nije jasna je koji ku*ac se svi skupa tako identificirate s tim Kostelicima da su vam postali nedodirljivi?!? Da se razumijemo, i meni su jako dragi i ja kao i vi slavim kad netko od njih osvoji dobar rezultat, jer sam sretan kad vidim da im se dugogodisnji trud isplatio i da su konacno postigli uspjeh za koji su radili cijeli zivot, od malih nogu. Ali to ne znaci da imaju pravo raditi i govoriti bilo sta. To ne znaci da im se automatski oprasta ono sto bi nekom drugom zamjerili. Na pr. ako anonimac pogazi pjesaka, ici ce u zatvor, a sta ako ga pogazi Ivica Kostelic, Ivanisevic ili Prosinecki? Samo zato jer su vrhunski sportasi im treba oprostiti? Pa i onaj anonimac je mozda vrhunski stolar ili vrhunski postar pa ce svejedno u zatvor.