Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.09.2006., 14:13   #1
Gdje rade matematicari?

Hello all!

Malo sam ljutita danas, na sebe i na svijet, pa da vidim sta vi kazete...

Daklem, zavrsila sam PMF - matematiku - smjer profesor matematike i informatike. Trebalo mi je 6 godina da dodjem do diplome. Na faksu sam ucila sve sta se tamo ucilo, najbolje kako sam znala. Medju ocjenama ima potpuno nepravednih dvojki, ali i potpuno neopravdanih petica. Po tome sam bila sasvim prosjecan student (moja ocjena bi bila - bolji prosjecan student).
Svi moji kolege s faksa danas rade (danas 7 godina nakon faksa). Ne znam nikoga tko je bez posla zato sto ga ne moze naci. E sad - gdje rade i sto rade?
Jedni rade u skoli kao profesori. Njih dalje izbacujem iz razmatranja jer mi nisu relevantni za ovaj post.
Drugi kao...
- programeri po vecim ili manjim firmama – dakle informaticari
- suradnici na raznim projektima – veza izmedju informatike i korisnika
- zaposlili su se u banke pa su u medjuvremenu naucili ekonomiju i rade ekonomiju.

Dakle, osnovna podjela je informaticar ili ekonomist, a znanje koje koriste je "zdravo seljacka" logika i analiticnost pri pristupu rjesavanja zadatka koju su na faksu samo malo izostrili. Moje osnovno pitanje u ovom postu je: gdje i tko koristi u poslu matematiku – 4 godine studija, ako ne radi u skoli i matamatickom obrazovanju bilo kojeg nivoa.

Stvar me zanima jer zelim mijenjati posao. Trenutno radim u banci, koje mi je vec malo dosta. Ekonomiju sam naucila, ali to mi nije izvorna struka. Zelim negdje primjeniti matematiku. Zelim raditi ono sto sam 6 godina ucila. I krenem na Moj posao, pa na Posao, pa na linkove sa matematickim poslovima. I znate sto: veoma se razocaram – u sebe. U sebe jer sam dozvolila da me ustanova Sveucilista zavede svojim autoritetom i uvjeri da ce mi ono, sto kod njih radim, koristiti u zivotu i da je to na svjetskom nivou priznato – matematika je svuda matematika. Kad znas znanost u Hrvatskoj, znas je i u Americi. Istina je, oni koji su genijalci i koji su bili najbolji na faksu, uspjeli su nesto od toga napraviti, a mi ostali? Trazi se statistika i aktuarska matematika, i ne znam da sam ista drugo vidjela. A i to sam imala samo kao jedan predmet. Sve se na faksu ucilo bez ikakvog dodira sa stvarnim svijetom... Danas to vidim kao jaaaako puno uzaludnog truda. I sebe sa jako malo korisnog znanja. Drugi posao trazim kao ekonomist, sto mi nije struka... ali druge sanse ne vidim.

m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 14:27   #2
Ciao!
Ovako stoje stvari da posao za prof.matematike a pogotovo vezano za informatiku ima koliko hoces,ja samo na informaticke oglase i nailazim a sad neznam koji su tvoji zahtjevi.Ista stvar je s mojim deckom koji je zavrsio povijest koju obozava i zivi za te knjige ,cak u toj mjeri da mi zna ic na zivce.Vjeruj mi ja sam ocajna i ja sam fax zavrsila ali imam srece da je moja struka ful trazena i ima posla koliko oces ali povijest za popizditi.
Amsterdam girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 17:09   #3
Quote:
m_milica kaže:
Hello all!
Ekonomiju sam naucila, ali to mi nije izvorna struka.
Sto ovo uopce znaci? I ja znam da je 2+2=4 pa nisam siguran da znam matematiku
ZorcJ is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 18:00   #4
@milica

zasto si uopce upisivala profesorski smjer ako posao u skoli ne dolazi u obzir?
zlocestoca is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 18:12   #5
Quote:
m_milica kaže:
Moje osnovno pitanje u ovom postu je: gdje i tko koristi u poslu matematiku – 4 godine studija, ako ne radi u skoli i matamatickom obrazovanju bilo kojeg nivoa.
Pa ja ne znam o kojem profilu matematicara ti pricas. Postoji profesorski i inzinjerski smjer pa mi je i logicno da je primjena znanja matematicara-profesora samo u skolama i matematickom obrazovanju. A inzinjeri svoje znanje primjenjuju u raznim strukama. Ima ih u ekonomiji, programiranju, istrazivanju...

Quote:
m_milica kaže:
Zelim negdje primjeniti matematiku. Zelim raditi ono sto sam 6 godina ucila.
Pa zaposli se onda u skoli. Zar nije to ono za sta si studirala i sta zelis primjenit? Malo mi je cudno da govoris o tome kako je ono sta si ucila na faxu neprimjenjivo, a ti u biti i ne trazis posao za koji si se prvenstveno obrazovala. Pa zasto bi onda to sta si ucila bilo primjenjivo na nesto skroz drugo
[/QUOTE]
Taisa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 19:01   #6
Prvo jasno mi je da ne želiš raditi kao profesor. Niti je ta profesija za svakoga, niti je okruženje stimulativno za nekoga koga matematika stvarno zanima. Drugo, ljudi, razlika između ing i prof smjera je samo par ispita, tako da nema mjesta filozofiranju o nekom velikom propuštenom inženjerskom treningu.

Matematika je primjenjiva, samo ne u Hrvatskoj. Ovo je zemlja u kojoj se pod milim Bogom ništa ne proizvodi (barem ništa inovativno). Da me ne iznapadate, proizvodILO SE i inoviraLO SE. Ne više. Matematika se u Hrvatskoj mogla primjeniti dok je INA imala istražne bušotine i dok su naši inženjeri inovirali načine mjerenja. Danas više ne. Mogla se primjenjivati u industriji računalnih igara koja je kod nas uzletila i propala zbog nedostatka ljudi koji STVARNO znaju programirati i dovoljno sebe mrze da bi za to primali 4000kn. Mogla se primjeniti u meteorologiji, da se zavod nije sveo na prekucavanje brojki u simulator (strani).

Tvoje je znanje sigurno korisno, ali ne vjerujem da ćeš unutar granica ove zemlje pronaći primjenu (osim statistike, no to nije baš nešto zbog čega bi se isplatilo 6 godina studirati). Ako želiš primjeniti matematiku, odaberi hobi ili se odseli.
stretch is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 20:41   #7
Quote:
stretch kaže:
Drugo, ljudi, razlika između ing i prof smjera je samo par ispita, tako da nema mjesta filozofiranju o nekom velikom propuštenom inženjerskom treningu.
Par ispita???
Pogledaj samo profil prof matematike i profil inzinjer, smjer financijska i poslovna matematika. Prva godina je ista, druga se razlikuje u par ispita, a treca i cetvrta nemaju ni jedan ispit zajednicki. Sta je ipak malo vise od par ispita....stavise, to je 20-tak ispita!
Taisa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 21:22   #8
Quote:
stretch kaže:
... Drugo, ljudi, razlika između ing i prof smjera je samo par ispita ...
Bezveze is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 22:00   #9
Quote:
m_milica kaže:
U sebe jer sam dozvolila da me ustanova Sveucilista zavede svojim autoritetom i uvjeri da ce mi ono, sto kod njih radim, koristiti u zivotu
gle, prvo moraš izbacit mladainadobudna ideale iz sebe
realno - ni na jednom fakultetu nećeš učiti ono što kasnije radiš na poslu. i ni na jednom jedinom fakultetu neće sve što učiš, apsolutno cijeli program studija biti koristan i ono što kasnije radiš u životu. uvijek kad počinješ raditi posao, kojigod to posao bio - ti o stvarnom poslu gotovo nemaš pojma i učiš ga iz prakse. čak i ako si odslušala pet predmeta na tu tematiku.

i, moje je mišljenje (a ispravite me ako sam u krivu jer, naravno, ne mogu biti upućena apsolutno za sve faksove) da štogod da čovjek studirao i završio i kakav god posao radio u ili malo izvan struke uvijek se u tom poslu koristiš tek vrlo malim djelom onoga što si na fasku naučio - nečime što si slušao jednu godinu ili iz čega si imao, štajaznam, samo seminar. kojigod faks završio, nećeš koristiti u poslu sve što si tijekom studija naučio.

da, programi studija nisu idealni, ali neke stvari se moraju odslušati (tipa uvodi i teorije razne) da te pripreme za ono što kasnije dolazi.

tak da skini roze naočale i prestani maštati o poslu u kojemu ćeš moći iskoristiti sve što si na faksu naučila.

svi matematičari koje ja znam rade statistike u raznim firmama koje se bave istraživanjima.
Old 14.09.2006., 22:10   #10
Quote:
Lali Puna kaže:
svi matematičari koje ja znam rade statistike u raznim firmama koje se bave istraživanjima.
I kako su placeni za te poslove, te da li su zadovoljni?
vladekmeister is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 09:02   #11
Quote:
Taisa kaže:
Par ispita???
Pogledaj samo profil prof matematike i profil inzinjer, smjer financijska i poslovna matematika. Prva godina je ista, druga se razlikuje u par ispita, a treca i cetvrta nemaju ni jedan ispit zajednicki. Sta je ipak malo vise od par ispita....stavise, to je 20-tak ispita!

Da rijesimo i ovu dilemu....
1998, neposredno prije moje diplome na prof smjeru, sam upisala razliku predmeta za ing smjer. Tada nije bilo smjera poslovne matematike i RAZLIKA PREDMETA za ing smjer je bila TOCNO 4 kolegija matematike: "velika vjeroj", "diskretna mat", "konkretna mat", i jos jedan koji sad ne pamtim, ALI imam u indexu. Sve sam odslusala, ali sam se zaposlila i zakljucila da mi to ne treba ni za sto te dalje nisam polagala i nisam dobila drugu tj. "ing" diplomu. Osim navedenih bile su jos 4 informatike (Unix, C++, Java i objektno program.)

Dakle ono sto se SAD uvelike razlikuje OD PRIJE je to da su prof i ing slusali iste premete i da su istovremeno pisali iste pismene i odgovarali usmene. Na usmenom profesor uopce nije znao da sam ja prof, a ovaj sto odgovara prije mene je ing. smjer. Tako da je sad razlika mozda drukcija, ali prije je nije bilo.

No kao sto rekoh na pocetku ... u stvarnom zivotu se radi samo statistika...
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 09:12   #12
hm.. ne znam na koji PRIJE ciljaš, ali recimo prije 10 godina je bila razlika.. povelika
strangelove is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 10:11   #13
Quote:
strangelove kaže:
hm.. ne znam na koji PRIJE ciljaš, ali recimo prije 10 godina je bila razlika.. povelika

Ljudi, amo se skoncentrirat na temu... Svejedno mi je oko razlike predmeta.

Sta se osim statistike i vjerojatnosti koristi?
Osjecam - nemate mi sto reci... ne koristi se nigdje nista.
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 10:15   #14
Quote:
m_milica kaže:
No kao sto rekoh na pocetku ... u stvarnom zivotu se radi samo statistika...
Ali cekaj, ti si zavrsila za profesora matematike i s tom kvalifikacijom mozes dobiti posao koji drugi ne mogu. Zar nisi zato odabrala profesorski smjer? To mi nekako zvuci logicno, da netko tko odabere profesorski smjer zeli i raditi kao profesor. Na stranu sto je kod nas skolski sustav takav kakav je i sto je posao profesora takav kakav je, cinjenica ostaje da si se ti skolovala za to zanimanje, dobila si diplomu, mozes ga raditi pa izvoli.

Mislim da je to poanta visokog obrazovanja, da dobijes kvalifikaciju da radis neki specijalizirani posao koji netko drugi ne moze. Niti jedan fakultet te primarno ne osposobljava da radis sirok spektar poslova. Naravno da fakultetsko obrazovanje daje siroke mogucnosti zaposljavanja i izvan onoga sto zavrsis, dapace. Ali glavni cilj je da se na kraju svega dobije strucnjak za neko podrucje.

S druge strane, da si upisala neki inzenjerski smjer pa da ne mozes naci posao izvan IT, mozda bih te i razumjeo. Ali, niti za to nije kriv fakultet vec nase gospodarstvo. Nije kriv fakultet sto se kod nas u meteorologiji ne razvijaju nove stvari ili sto nemamo tvrtku koja bi polagala cijevi preko Atlantika pa da mozes razvijati neke modele... No, isto tako student strojarstva u Poljskoj nema se priliku zaposliti u brodogradnji u svojoj zemlji niti primjeniti sva stecena znanja.

Btw, sto si konkretno radila u banci? Je li to imalo neke veze s matematikom?
vladekmeister is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 10:17   #15
Ljudi studiraju i studiraju... Pitam se da li svi znaju da im je to samo za osobni uzitak... i da im od toga bas nema puno kruha osim ako nakon faksa ne krenu uciti nesto drugo...
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 10:26   #16
[QUOTE=vladekmeister]Ali cekaj, ti si zavrsila za profesora matematike i s tom kvalifikacijom mozes dobiti posao koji drugi ne mogu. Zar nisi zato odabrala profesorski smjer? To mi nekako zvuci logicno, da netko tko odabere profesorski smjer zeli i raditi kao profesor. QUOTE]

Zanemarimo profesore u skoli. Ne zelim raditi u skoli. Recimo da za daljnji tok price imam diplomu inzenjera. U cemu se mogucnost posla mijenja?
Kazes SAMO IT??? Pa koji ce mi vrag onda tolika matematika, ako ciljano skoluju IT?

Ing. matematike je u stvarnom zivotu strucnjak - za sta?
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 10:59   #17
Quote:
m_milica kaže:
Ljudi studiraju i studiraju... Pitam se da li svi znaju da im je to samo za osobni uzitak... i da im od toga bas nema puno kruha osim ako nakon faksa ne krenu uciti nesto drugo...
milo, svi moraju još puno novih stvari učiti poslije faksa, kad počnu raditi, nije to nikakvo tvoj specifično razočaranje
Old 15.09.2006., 11:16   #18
Quote:
Lali Puna kaže:
milo, svi moraju još puno novih stvari učiti poslije faksa, kad počnu raditi, nije to nikakvo tvoj specifično razočaranje
... razlika je ucis li ispocetka ili nadogradjujes... ekonomiju sam ucila ispocetka.

Nikako da dobijem odgovor cemu sluzi taj faks, smjer ing matematike (osim za statistiku)?
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 11:19   #19
Quote:
Lali Puna kaže:
... razlika je ucis li ispocetka ili nadogradjujes... ekonomiju sam ucila ispocetka. Ljudi studiraju geodeziju pa onda to i rade, specijaliziraju se z anesto, studiraju arhitekturu, pa se specijaliziraju za projekte stanova, drugi za nesto drugo, studiraju jezike, pa postaju prevoditelji... Stomatolozi uce, pa se specijaliziraju za protetiku, medicinari postaju spec za nesto ili ostaju opci doktori. Samo "ovi moji" kad se zaposle - krenu ispocetka?!

Nikako da dobijem odgovor cemu sluzi taj faks?
m_milica is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 11:27   #20
Quote:
m_milica kaže:
Ing. matematike je u stvarnom zivotu strucnjak - za sta?
Za matematiku.

Ne znam sto drugo ocekujes? Mislim da zaista imas iluzije. S apsolutno svakom diplomom ti tek pocinjes uciti za posao koji ces raditi. Diploma ti osigurava da tu sansu za pocetak ucenja uopce mozes dobiti te da ti to ucenje mozda prodje lakse. Vjerojatno si tijekom studiranja naucila analiticki i inzenjerski razmisljati, to ce ti pomoci kod ucenja za neki posao. To je izuzetno vazno.

Ono sto ti trazis je teorijska matematika. Trebala si to upisati pa bi karijeru nastavila na Sveucilistu te bi tada zaista direktno primjenjivala sve sto si naucila iz vecine kolegija.

Bottom line, trziste rada se stalno mijenja i potrebe za profilima matematicara se mijenjaju.
vladekmeister is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:05.