Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
16.06.2012., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
kuc kuc , ima li koga ovdje ??? valjda smo se otrijeznili od plusovog delanca , bilo bi vrijeme da prionemo poslu.
|
|
|
16.06.2012., 22:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Hm, prigodno novi početak na novoj stranici . Evo ja imam pitanje , ako sam dobro razumio cijeli dio peći za sekundarno sagorjevanje treba obući u poritne opeke.
PS
Nadam se da će ovaj drugi početak biti uspješan , kao ono Fata je Fata al dvaput je dvaput
Pozdrav i poziv cijeloj hard core ekipi .
|
|
|
17.06.2012., 08:09
|
|
Registrirani korisnik
|
RM COBET u svom postu kaže
Pregradu i samot preporucuje proizvodjac kotla, mada ne toliko samota koliko sam ja stavio. O turbulatorima mislim da nema smisla pisati. Na secenje vrata sam primoran jer ne vidim kako drugacije da namontiram gorionik.
U postu 1351 koji sam citirao neki dan gde vi predlazete samotiranje lozista, i postovi u kojima se pise o turbulatorima nisam video predlog da idemo na drugu temu!
U proslom postu sam napisao, ali moram opet, svaki clan i gost moze procitati napisano i odluciti se za prepravku, a ne samogradnju kotla
.PS.Uopste ne mislim da sam ja dobro samotirao loziste, ali pre vadjenja iz kotla moram to sam testirati i videti koliko ustvari samot smanjuje snagu kotla.
Kao sto vi rekoste neki dan,
"Na netu svašta piše , isto tako je pisalo p.... na plotu pa se Suljo nažuljao"
Ovo boldano mi se jedino sviđa u ovoj našoj diskusiji koja se odvija na stranicama foruma grijanje na pelet. Vidio sam i neke naznake kako se to zamišlja izvesti i baš mi se ne sviđa.
Svjestan sam koji su troškovi opremanja jedne ispitne stanice po EU normi , a isto tako sam svjestan da pola toga tamo u toj normi ne treba i da su se pisci norme željeli dići iz mase pučana.
Zato i počinjem sa tom temom i pokušat ču pomoći nekim iskustvom u tome da se ta mjerenja obave korektno i da su rezultati usporedivi.
Nama u slijedećih nekoliko mjeseci predstoji ispitivanje centrometalovog kotla i nekoliko varijanti pelt seta , i u sklopu toga če biti ispitana i opravdanost uvođenja šamotnog tunela , odnosno šamotiranja ložišta.
Za početak bih volio čuti kako se zamišlja izmjetriti snaga kotla.
Naravno da bih volio da se ovdje na ovom forumu skoncentrira svo znanje i iskustvo koje je razbacano na sto strana , a ja ču koliko stignem obraditi temu strujanja dimnih plinova kroz cijevi kotla i uticaj Re broja na to, a za početak ču nastaviti započetu temu sa mog posta 171.
Zadnje uređivanje ramzay : 17.06.2012. at 08:59.
|
|
|
17.06.2012., 08:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
ramzay kaže:
...Za početak bih volio čuti kako se zamišlja izmjetriti snaga kotla
|
Gospodine ramzay, ako mislite na moj kotao  e onda mozemo izmjeriti količinu drva koja mi stane u kotao, zapaliti vatru, i pustiti da ta količina drva grije samo spremnik. I onda izmjeriti koliko se to vode zagrijalo na odredenu temperaturu.? 
|
|
|
17.06.2012., 09:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mranderson kaže:
Gospodine ramzay, ako mislite na moj kotao  e onda mozemo izmjeriti količinu drva koja mi stane u kotao, zapaliti vatru, i pustiti da ta količina drva grije samo spremnik. I onda izmjeriti koliko se to vode zagrijalo na odredenu temperaturu.? 
|
U principu bi to išlo tako samo što se ne bi išlo na raslojavanje po temperaturama nego na intenzivno miješan je vode u spremniku , dopunskom pumpom , odnosno pumpom grijanja .
Znači u toj varijanti trebamo znati volumen vode ukupni u kotlu cijevima i spremniku i masu željeza ukupnu .
Da bi izbjegli početne greške , nestacionarna stanja kotla , koje nastaju akumulacijom energije u ciglama i željezu trebalo bi takav pokus voditi iz vručeg stanja kotla. i sa hladnom vodom u spremniku.
Razradi to malo nabaci neku matematiku koliko utiče neko pogrešno mjerenje na pouzdanost rezultata cijelog testa.
Odmah da kažem da je greška odnosno nepouzdanost mjerenja od 5 % mila majka za ovaj nivo potreba , dok norma traži 0,2 % i zato je to sve besmisleno skupo , a mislim i nepotrebno.
|
|
|
17.06.2012., 18:25
|
|
Registrirani korisnik
|
da razradim to malo  evo razradujem, bojim se da od tog mog testa ne bude nista  Naime, nemam pojma gdje bi uzeo tako veliku vagu da izmjerim težinu svog spremnik, a odokativno nesto mjeriti mislim da nema smisla, bojim se da je nemoguce sad dok je spremnik vec postavljen saznati pravu težinu spremnika 
|
|
|
17.06.2012., 19:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
pa za svaki spremnik u prospektu ide njegova tezina volumen itd
test se pocinje kad je kotel na svojoj radnoj temperaturi sat prije i sat poslije ne ulazi kalkulaciju
|
17.06.2012., 19:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
ramzay kaže:
kuc kuc , ima li koga ovdje ??? valjda smo se otrijeznili od plusovog delanca , bilo bi vrijeme da prionemo poslu.
|
Je bome pravi je to delanec, cijelu godinu ja delam da bi se imalo sto popiti
Prije par mjeseci sam ovo napisao, copy-paste:
Ima kod mene jedna puna bacva , a da ju sutra nacnemo , jeste za g.ramzay ???
zavrsetak kopy-paste.
E pa danas smo tu zadnju drvenu naceli i preokrenuli u inoxicu, to je tak' kad niste htjeli Vi - napravili smo to sami mi, da i zakurili smo i finoga rostilja, cijeli je brijeg mirisal
Srdacan pozdrav 
|
|
|
17.06.2012., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasase kaže:
pa za svaki spremnik u prospektu ide njegova tezina volumen itd
test se pocinje kad je kotel na svojoj radnoj temperaturi sat prije i sat poslije ne ulazi kalkulaciju
|
sase spremnik je rađen u ssm varijanti
|
|
|
17.06.2012., 22:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mranderson kaže:
sase spremnik je rađen u ssm varijanti
|
znas iz kojeg materijali si ga radio znas debljinu lima znas kvadraturu lima za svaki lim ima specificna tezina
ak je nesto preradeno opet malo matematike i za 5 minuta znas sve
|
17.06.2012., 23:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sasase kaže:
znas iz kojeg materijali si ga radio znas debljinu lima znas kvadraturu lima za svaki lim ima specificna tezina
ak je nesto preradeno opet malo matematike i za 5 minuta znas sve
|
e sasase vidim ne vjerujes ti meni, dosao do majstora: Dobar dan, da li mi možete napraviti spremnik visine 200cm promjera 100cm, mogu, super. Koliko to kosta? 5000kn, ok može, mjesec i pol dana kasnije spremnik je kod mene u podrumu (a rekao je samo 3-4 dana da mu treba  ) E sad, od koliko su mm podnice i plast ja to ne znam sa 100% sigurnoscu, jer sa majstorima nikad ne znas. Istina da je majstor rekao da su podnice od 6mm a plast od 4mm ali da li jesu, e tko bi ga to znao... Isto tako volumen tog spremnika ne mogu tocno na L izračunati, jer su podnice, ruku na srce, malo cudnog oblika... , pa velim, moj primjer 'odokotivan' nije ono što trenutačno tražimo...
|
|
|
18.06.2012., 05:54
|
|
Registrirani korisnik
|
ima vise vrsti bombiranja podnica netreba bit da su cudne
|
21.06.2012., 07:46
|
|
Registrirani korisnik
|
ne treba se ni pokušavati izmjeriti snagu kotla na taj način , daleko jednostavnije i sigurnije je raditi tako da s svake minute ili svakih 5 minuta iz sustava ispusti neka mjerljiva količina vode.
Po jednom starom dinu je to bila i oficijelna laboratorijska metoda , u primjeru sam svoj majstor bi to značilo da se pozatvraju svi ventili prema krugu grijanja i prema exp posudi i spremniku , ostane goli kotao sa priključkom na vodovod , a na sigurnjaka se stavi šlauf i voda dovede do neke kante , ta bi kanta trebala biti dobro izolirana , desetak centimetara pjene .
Kotao se zakuri pumpa kotla radi svoje i kad kotao postigne radnu temperaturu pusti se hladna voda iz vodovoda da lagano dopunjava kotao , voda nema kam nego na sigurnjaku izlazi van u kantu.
Nakon minute je kanta puna , zatvorimo ventil , izmjerimo temperaturu vode , zapišemo sve u tablicu i vodu bacimo , i tako slijedećih sati , ili pola dana .
Naravno da treba mjeriti i temperaturu vode koja dolazi iz vodovoda , ali je ona ie uvijek oko12 C i da kanta mora imati crtu dokle je 10 litara odnosno kilograma.
Naravno da se ta stvar može automatizirati do jaja i da voda može dolaziti iz rezervoara koji je temperiran i da je voda bez kamenca , automatski ventili , kanta je na digitalnoj vagi , voda se automatski ispušta u donji rezervoar .
U konačnici ta metoda ima dvije kante i skretnicu tako da kotao konstantno ispušta vodu u jednu kantu i da hladna voda stalno dolazi kao da radi krug grijanja.
Ovo pišem i zbog kolega iz komšiluka da usaglasimo metode ispitivanja kotla.
Ako netko skine sa neta neki takav DIN ili skicu nek postavi , ja ne smijem jer su moje sve norme sa žigom, jbiga.
Zadnje uređivanje ramzay : 21.06.2012. at 08:11.
|
|
|
24.08.2012., 17:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Quote:
.CAR kaže:
Pozdrav ekipi.
Ja sam prije nekoliko godina krenuo u razmisljanje da napravim "svoj" kotao. Sabirao sam ideje, Crtao, crtao i dosao do ovih detalja. Danas bi sigurno napravio znacajne izmjene na konstrukciji, zahvaljujući i ovome forumu i ovoj ekipi.
Nazalost nisam otisao dalje od crtanja i moj kotao je od 2005. god ostao samo memorisan u nekom FILE-u koga sam danas jedva pronasao.
Gospodo, raspalite i ja cu vam se pridruziti.
Uploaded with ImageShack.us
|
Ja upravo ovakav kotao (Majevica 39 kw) Siječem i rekonstruišem ložište komplet i na totalno drugačiji sistem. Od ovog ostaje samo obloga u nešto kraćoj varijanti. Dobar je jedino zbog velikog bunkera za gorivo ali čišćenje, (pogotova komora do dimnjače) to je noćna mora. Čim je malo zaprljan a napolju pritisak onda samo pomaže poluotvorena klapna za potpalu. Nadam se iskorištenju savjeta i iskustava sa foruma pa da napravim nešto vrijedno truda. Pozdrav svima
|
|
|
28.09.2012., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Kao što rekoh ja i učinih. Moj kotao sam počeo sjeći da izbacim što ne valja i ono što mi smeta, a toga se nakupilo oho ho
 Od mojih želja ispunio sam jednu a to je da sve otvorim i sjednem na rost ha-ha. Ložište će imati sve elemente koji su se pominjali na forumu (komplet obzidano šamotom, osim vodenih zidova kao izmjenjivač koristit ću dvije "harfe"  u ložištu a u komori koja je odvojena šamotnim zidom, ide jako pristupačan VBR horizontalni
 . Nakon otvaranja "ne branjenog " dijela zatečeno sledeće stanje
 . Ako neko prati ovu temu ili se bavi istim poslom, rado ću redosledom i slikama ispratiti montažu do kraja. Iznenađenja tek slede Pozdrav
|
|
|
28.09.2012., 11:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Bravo, samo naprijed s poslom
Quote:
dusanmijat kaže:
Kao što rekoh ja i učinih. Moj kotao sam počeo sjeći da izbacim što ne valja i ono što mi smeta, a toga se nakupilo oho ho
......
Ako neko prati ovu temu ili se bavi istim poslom, rado ću redosledom i slikama ispratiti montažu do kraja. Iznenađenja tek slede Pozdrav
|
Pozdrav majstoru,
Bravo za ideju, hrabrost i ustrajnost u naumu da realizirate svoj kotao.
Ja jedva cekam Vase fotografije o tijeku aktivnosti prerade.
Lijepi pozdrav 
|
|
|
28.09.2012., 11:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
plus kaže:
Pozdrav majstoru,
Bravo za ideju, hrabrost i ustrajnost u naumu da realizirate svoj kotao.
Ja jedva cekam Vase fotografije o tijeku aktivnosti prerade.
Lijepi pozdrav 
|
U potpunosti se slažem sa gospodinom Plusom, Bravo, bravo bravo 
I ja jedva čekam slike, i potpunu 'dokumentaciju' postpuka, jer na kraju krajeva, to je prava srž ove teme. Velim, mene i osobno to zanima jer sam kupio 'smeće' a tko zna, možda bude uz vaše slike to jako lako za napraviti pa budem i ja krenuo u taj 'projekt' 
|
|
|
28.09.2012., 13:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala na podršci, pa pošto vidim da je i ova tema pod "budnom prismotrom", evo i jedno pitanje koje je u razmatranju: Gledam ovu skicu gore od cara (post 214) a i na mom kotlu sam primjetio da povratni vod na peći stoji malo previsoko. Ima li tu kakvo pravilo u odnosu na nešto i dali ću pogriješiti ako to ipak postavim malo niže da što veća količina vode bude "aktivna"? Hvala
|
|
|
30.09.2012., 15:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dusanmijat kaže:
Hvala na podršci, pa pošto vidim da je i ova tema pod "budnom prismotrom", evo i jedno pitanje koje je u razmatranju: Gledam ovu skicu gore od cara (post 214) a i na mom kotlu sam primjetio da povratni vod na peći stoji malo previsoko. Ima li tu kakvo pravilo u odnosu na nešto i dali ću pogriješiti ako to ipak postavim malo niže da što veća količina vode bude "aktivna"? Hvala
|
Nema tu prevelike pogreške, ovako je dolje dovoljno prostora za talog kojeg uvijek ima  Samo naprjed s poslom dok ne padne snijeg.
|
|
|
01.10.2012., 05:57
|
|
Registrirani korisnik
|
svaka cast na odvaznosti cekamo slike
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:32.
|
|
|
|