Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.06.2012., 22:23   #201
kuc kuc , ima li koga ovdje ??? valjda smo se otrijeznili od plusovog delanca , bilo bi vrijeme da prionemo poslu.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2012., 22:41   #202
Hm, prigodno novi početak na novoj stranici . Evo ja imam pitanje , ako sam dobro razumio cijeli dio peći za sekundarno sagorjevanje treba obući u poritne opeke.
PS
Nadam se da će ovaj drugi početak biti uspješan , kao ono Fata je Fata al dvaput je dvaput
Pozdrav i poziv cijeloj hard core ekipi .
malčer is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 08:09   #203
RM COBET u svom postu kaže

Pregradu i samot preporucuje proizvodjac kotla, mada ne toliko samota koliko sam ja stavio. O turbulatorima mislim da nema smisla pisati. Na secenje vrata sam primoran jer ne vidim kako drugacije da namontiram gorionik.
U postu 1351 koji sam citirao neki dan gde vi predlazete samotiranje lozista, i postovi u kojima se pise o turbulatorima nisam video predlog da idemo na drugu temu!
U proslom postu sam napisao, ali moram opet, svaki clan i gost moze procitati napisano i odluciti se za prepravku, a ne samogradnju kotla

.PS.Uopste ne mislim da sam ja dobro samotirao loziste, ali pre vadjenja iz kotla moram to sam testirati i videti koliko ustvari samot smanjuje snagu kotla.

Kao sto vi rekoste neki dan,
"Na netu svašta piše , isto tako je pisalo p.... na plotu pa se Suljo nažuljao"

Ovo boldano mi se jedino sviđa u ovoj našoj diskusiji koja se odvija na stranicama foruma grijanje na pelet. Vidio sam i neke naznake kako se to zamišlja izvesti i baš mi se ne sviđa.

Svjestan sam koji su troškovi opremanja jedne ispitne stanice po EU normi , a isto tako sam svjestan da pola toga tamo u toj normi ne treba i da su se pisci norme željeli dići iz mase pučana.

Zato i počinjem sa tom temom i pokušat ču pomoći nekim iskustvom u tome da se ta mjerenja obave korektno i da su rezultati usporedivi.

Nama u slijedećih nekoliko mjeseci predstoji ispitivanje centrometalovog kotla i nekoliko varijanti pelt seta , i u sklopu toga če biti ispitana i opravdanost uvođenja šamotnog tunela , odnosno šamotiranja ložišta.

Za početak bih volio čuti kako se zamišlja izmjetriti snaga kotla.

Naravno da bih volio da se ovdje na ovom forumu skoncentrira svo znanje i iskustvo koje je razbacano na sto strana , a ja ču koliko stignem obraditi temu strujanja dimnih plinova kroz cijevi kotla i uticaj Re broja na to, a za početak ču nastaviti započetu temu sa mog posta 171.

Zadnje uređivanje ramzay : 17.06.2012. at 08:59.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 08:48   #204
Quote:
ramzay kaže: Pogledaj post
...Za početak bih volio čuti kako se zamišlja izmjetriti snaga kotla
Gospodine ramzay, ako mislite na moj kotao e onda mozemo izmjeriti količinu drva koja mi stane u kotao, zapaliti vatru, i pustiti da ta količina drva grije samo spremnik. I onda izmjeriti koliko se to vode zagrijalo na odredenu temperaturu.?
mranderson is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 09:10   #205
Quote:
mranderson kaže: Pogledaj post
Gospodine ramzay, ako mislite na moj kotao e onda mozemo izmjeriti količinu drva koja mi stane u kotao, zapaliti vatru, i pustiti da ta količina drva grije samo spremnik. I onda izmjeriti koliko se to vode zagrijalo na odredenu temperaturu.?
U principu bi to išlo tako samo što se ne bi išlo na raslojavanje po temperaturama nego na intenzivno miješan je vode u spremniku , dopunskom pumpom , odnosno pumpom grijanja .

Znači u toj varijanti trebamo znati volumen vode ukupni u kotlu cijevima i spremniku i masu željeza ukupnu .

Da bi izbjegli početne greške , nestacionarna stanja kotla , koje nastaju akumulacijom energije u ciglama i željezu trebalo bi takav pokus voditi iz vručeg stanja kotla. i sa hladnom vodom u spremniku.

Razradi to malo nabaci neku matematiku koliko utiče neko pogrešno mjerenje na pouzdanost rezultata cijelog testa.

Odmah da kažem da je greška odnosno nepouzdanost mjerenja od 5 % mila majka za ovaj nivo potreba , dok norma traži 0,2 % i zato je to sve besmisleno skupo , a mislim i nepotrebno.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 18:25   #206
da razradim to malo evo razradujem, bojim se da od tog mog testa ne bude nista Naime, nemam pojma gdje bi uzeo tako veliku vagu da izmjerim težinu svog spremnik, a odokativno nesto mjeriti mislim da nema smisla, bojim se da je nemoguce sad dok je spremnik vec postavljen saznati pravu težinu spremnika
mranderson is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 19:31   #207
pa za svaki spremnik u prospektu ide njegova tezina volumen itd
test se pocinje kad je kotel na svojoj radnoj temperaturi sat prije i sat poslije ne ulazi kalkulaciju
Old 17.06.2012., 19:56   #208
Quote:
ramzay kaže: Pogledaj post
kuc kuc , ima li koga ovdje ??? valjda smo se otrijeznili od plusovog delanca , bilo bi vrijeme da prionemo poslu.
Je bome pravi je to delanec, cijelu godinu ja delam da bi se imalo sto popiti

Prije par mjeseci sam ovo napisao, copy-paste:
Ima kod mene jedna puna bacva , a da ju sutra nacnemo , jeste za g.ramzay ???
zavrsetak kopy-paste.
E pa danas smo tu zadnju drvenu naceli i preokrenuli u inoxicu, to je tak' kad niste htjeli Vi - napravili smo to sami mi, da i zakurili smo i finoga rostilja, cijeli je brijeg mirisal

Srdacan pozdrav
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 21:44   #209
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
pa za svaki spremnik u prospektu ide njegova tezina volumen itd
test se pocinje kad je kotel na svojoj radnoj temperaturi sat prije i sat poslije ne ulazi kalkulaciju
sase spremnik je rađen u ssm varijanti
mranderson is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.06.2012., 22:24   #210
Quote:
mranderson kaže: Pogledaj post
sase spremnik je rađen u ssm varijanti
znas iz kojeg materijali si ga radio znas debljinu lima znas kvadraturu lima za svaki lim ima specificna tezina
ak je nesto preradeno opet malo matematike i za 5 minuta znas sve
Old 17.06.2012., 23:55   #211
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
znas iz kojeg materijali si ga radio znas debljinu lima znas kvadraturu lima za svaki lim ima specificna tezina
ak je nesto preradeno opet malo matematike i za 5 minuta znas sve
e sasase vidim ne vjerujes ti meni, dosao do majstora: Dobar dan, da li mi možete napraviti spremnik visine 200cm promjera 100cm, mogu, super. Koliko to kosta? 5000kn, ok može, mjesec i pol dana kasnije spremnik je kod mene u podrumu (a rekao je samo 3-4 dana da mu treba ) E sad, od koliko su mm podnice i plast ja to ne znam sa 100% sigurnoscu, jer sa majstorima nikad ne znas. Istina da je majstor rekao da su podnice od 6mm a plast od 4mm ali da li jesu, e tko bi ga to znao... Isto tako volumen tog spremnika ne mogu tocno na L izračunati, jer su podnice, ruku na srce, malo cudnog oblika... , pa velim, moj primjer 'odokotivan' nije ono što trenutačno tražimo...
mranderson is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2012., 05:54   #212
ima vise vrsti bombiranja podnica netreba bit da su cudne
Old 21.06.2012., 07:46   #213
ne treba se ni pokušavati izmjeriti snagu kotla na taj način , daleko jednostavnije i sigurnije je raditi tako da s svake minute ili svakih 5 minuta iz sustava ispusti neka mjerljiva količina vode.

Po jednom starom dinu je to bila i oficijelna laboratorijska metoda , u primjeru sam svoj majstor bi to značilo da se pozatvraju svi ventili prema krugu grijanja i prema exp posudi i spremniku , ostane goli kotao sa priključkom na vodovod , a na sigurnjaka se stavi šlauf i voda dovede do neke kante , ta bi kanta trebala biti dobro izolirana , desetak centimetara pjene .

Kotao se zakuri pumpa kotla radi svoje i kad kotao postigne radnu temperaturu pusti se hladna voda iz vodovoda da lagano dopunjava kotao , voda nema kam nego na sigurnjaku izlazi van u kantu.

Nakon minute je kanta puna , zatvorimo ventil , izmjerimo temperaturu vode , zapišemo sve u tablicu i vodu bacimo , i tako slijedećih sati , ili pola dana .

Naravno da treba mjeriti i temperaturu vode koja dolazi iz vodovoda , ali je ona ie uvijek oko12 C i da kanta mora imati crtu dokle je 10 litara odnosno kilograma.

Naravno da se ta stvar može automatizirati do jaja i da voda može dolaziti iz rezervoara koji je temperiran i da je voda bez kamenca , automatski ventili , kanta je na digitalnoj vagi , voda se automatski ispušta u donji rezervoar .

U konačnici ta metoda ima dvije kante i skretnicu tako da kotao konstantno ispušta vodu u jednu kantu i da hladna voda stalno dolazi kao da radi krug grijanja.

Ovo pišem i zbog kolega iz komšiluka da usaglasimo metode ispitivanja kotla.

Ako netko skine sa neta neki takav DIN ili skicu nek postavi , ja ne smijem jer su moje sve norme sa žigom, jbiga.

Zadnje uređivanje ramzay : 21.06.2012. at 08:11.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2012., 17:32   #214
Quote:
.CAR kaže: Pogledaj post
Pozdrav ekipi.
Ja sam prije nekoliko godina krenuo u razmisljanje da napravim "svoj" kotao. Sabirao sam ideje, Crtao, crtao i dosao do ovih detalja. Danas bi sigurno napravio znacajne izmjene na konstrukciji, zahvaljujući i ovome forumu i ovoj ekipi.
Nazalost nisam otisao dalje od crtanja i moj kotao je od 2005. god ostao samo memorisan u nekom FILE-u koga sam danas jedva pronasao.
Gospodo, raspalite i ja cu vam se pridruziti.

Uploaded with ImageShack.us
Ja upravo ovakav kotao (Majevica 39 kw) Siječem i rekonstruišem ložište komplet i na totalno drugačiji sistem. Od ovog ostaje samo obloga u nešto kraćoj varijanti. Dobar je jedino zbog velikog bunkera za gorivo ali čišćenje, (pogotova komora do dimnjače) to je noćna mora. Čim je malo zaprljan a napolju pritisak onda samo pomaže poluotvorena klapna za potpalu. Nadam se iskorištenju savjeta i iskustava sa foruma pa da napravim nešto vrijedno truda. Pozdrav svima
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2012., 10:53   #215
Kao što rekoh ja i učinih. Moj kotao sam počeo sjeći da izbacim što ne valja i ono što mi smeta, a toga se nakupilo oho ho
Od mojih želja ispunio sam jednu a to je da sve otvorim i sjednem na rost ha-ha. Ložište će imati sve elemente koji su se pominjali na forumu (komplet obzidano šamotom, osim vodenih zidova kao izmjenjivač koristit ću dvije "harfe" u ložištu a u komori koja je odvojena šamotnim zidom, ide jako pristupačan VBR horizontalni
. Nakon otvaranja "ne branjenog " dijela zatečeno sledeće stanje
. Ako neko prati ovu temu ili se bavi istim poslom, rado ću redosledom i slikama ispratiti montažu do kraja. Iznenađenja tek slede Pozdrav
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2012., 11:33   #216
Thumbs up Bravo, samo naprijed s poslom

Quote:
dusanmijat kaže: Pogledaj post
Kao što rekoh ja i učinih. Moj kotao sam počeo sjeći da izbacim što ne valja i ono što mi smeta, a toga se nakupilo oho ho
......
Ako neko prati ovu temu ili se bavi istim poslom, rado ću redosledom i slikama ispratiti montažu do kraja. Iznenađenja tek slede Pozdrav
Pozdrav majstoru,

Bravo za ideju, hrabrost i ustrajnost u naumu da realizirate svoj kotao.

Ja jedva cekam Vase fotografije o tijeku aktivnosti prerade.

Lijepi pozdrav
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2012., 11:41   #217
Quote:
plus kaže: Pogledaj post
Pozdrav majstoru,

Bravo za ideju, hrabrost i ustrajnost u naumu da realizirate svoj kotao.

Ja jedva cekam Vase fotografije o tijeku aktivnosti prerade.

Lijepi pozdrav
U potpunosti se slažem sa gospodinom Plusom, Bravo, bravo bravo
I ja jedva čekam slike, i potpunu 'dokumentaciju' postpuka, jer na kraju krajeva, to je prava srž ove teme. Velim, mene i osobno to zanima jer sam kupio 'smeće' a tko zna, možda bude uz vaše slike to jako lako za napraviti pa budem i ja krenuo u taj 'projekt'
mranderson is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2012., 13:58   #218
Hvala na podršci, pa pošto vidim da je i ova tema pod "budnom prismotrom", evo i jedno pitanje koje je u razmatranju: Gledam ovu skicu gore od cara (post 214) a i na mom kotlu sam primjetio da povratni vod na peći stoji malo previsoko. Ima li tu kakvo pravilo u odnosu na nešto i dali ću pogriješiti ako to ipak postavim malo niže da što veća količina vode bude "aktivna"? Hvala
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.09.2012., 15:46   #219
Thumbs up

Quote:
dusanmijat kaže: Pogledaj post
Hvala na podršci, pa pošto vidim da je i ova tema pod "budnom prismotrom", evo i jedno pitanje koje je u razmatranju: Gledam ovu skicu gore od cara (post 214) a i na mom kotlu sam primjetio da povratni vod na peći stoji malo previsoko. Ima li tu kakvo pravilo u odnosu na nešto i dali ću pogriješiti ako to ipak postavim malo niže da što veća količina vode bude "aktivna"? Hvala
Nema tu prevelike pogreške, ovako je dolje dovoljno prostora za talog kojeg uvijek ima Samo naprjed s poslom dok ne padne snijeg.
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2012., 05:57   #220
svaka cast na odvaznosti cekamo slike
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:32.