Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.10.2012., 21:33   #221
Quote:
dusanmijat kaže: Pogledaj post
Hvala na podršci, pa pošto vidim da je i ova tema pod "budnom prismotrom", evo i jedno pitanje koje je u razmatranju: Gledam ovu skicu gore od cara (post 214) a i na mom kotlu sam primjetio da povratni vod na peći stoji malo previsoko. Ima li tu kakvo pravilo u odnosu na nešto i dali ću pogriješiti ako to ipak postavim malo niže da što veća količina vode bude "aktivna"? Hvala
pridruzujem se deckima,svaka cast!!!!!!!!

jedno je razmisljati a drugo uciniti,jedva cekam nove slike

bravo!!!!!
vlado7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2012., 12:59   #222
S obzirom da pored ovog imam još dosta obaveza, radovi na kotlu ipak napreduju. VBR je spreman za ugradnju

Sa desne strane kotla su otvori za čišćenje (VBR-a) gore i centralno čišćenje zadnje komore (dole)

Sa lijeve strane je priključak za gorionik (dole) a gore priključak za dodatni dozator (naprijed) i dimnjača (nazad)

A legla je i prva harfa ispod vrata (naravno iza nje ide šamot)
.
Sledi ugradnja pregradne harfe i VBR-a pa finalno zatvaranje zadnjeg zida i oblaganje ložišta. Svima lijep pozdrav do sledećeg posta
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2012., 13:45   #223
Quote:
S obzirom da pored ovog imam još dosta obaveza, radovi na kotlu ipak napreduju. VBR je spreman za ugradnju
......
Sledi ugradnja pregradne harfe i VBR-a pa finalno zatvaranje zadnjeg zida i oblaganje ložišta. Svima lijep pozdrav do sledećeg posta
Vidi se majstorski pristup,
lijepo zavareno,
bravo

:klap:
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2012., 18:59   #224
Thumbs up

moj naklon skidam kapu ljepi varovi
Old 10.10.2012., 10:00   #225
Evo mene ponovo sa novim slikama i informacijama o projektu. Bio sam vrijedan i hrabar a dali i lud neka odluči većina.
Ugrađena je i druga harfa uz koju ide pregrada od šamota

a ugrađen je i VBR

ložište bez šamota izgleda ovako

i napokon, zvijer je zatvorena

A onda.... Umjesto šlag na tortu ide kotao na kotao pa šta bude

gornja komora za dimne plinove izgleda ovako jednostavno a sa gorionikom na ložu daje do 34kw

Tlačna proba uspješna,ostaje finiranje, oblačenje u zimski kaput i oblaganje ostatka ložišta ali iz ovoga svaki majstor će
zaključiti šta mi je bio cilj. A sada ona dobra stara "Na vama je pucajte" Pozdrav
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2012., 20:33   #226
Quote:
Evo mene ponovo sa novim slikama i informacijama o projektu. Bio sam vrijedan i hrabar a dali i lud neka odluči većina.
....
Tlačna proba uspješna,ostaje finiranje, oblačenje u zimski kaput i oblaganje ostatka ložišta ali iz ovoga svaki majstor će
zaključiti šta mi je bio cilj. A sada ona dobra stara "Na vama je pucajte" Pozdrav
Hrabar, marljiv i uspješan SSM
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.10.2012., 22:08   #227
Hrabro, nema kaj.
No, nikak da shvatim gdje bude i na koju stranu gorjelo. Gdje bu klapna za potpalu itd.
Nekak mi izgleda komora ložišta malena u odnosu na veličinu kotla.
No, zato onaj ekonomizer povrh njega djeluje jebački. Mislim da bu s njegove lijeve strane trebalo napraviti i "waste gate" cijev da nebu dimnjak prehladan, jer bu iza njega izlazil dim temperature s "-" predznakom
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2012., 08:19   #228
[QUOTE=Zvon;41720826]Hrabro, nema kaj.
No, nikak da shvatim gdje bude i na koju stranu gorjelo. Gdje bu klapna za potpalu itd.
Nekak mi izgleda komora ložišta malena u odnosu na veličinu kotla.

Ložište je oko 80 litara zapremine
Klapna za potpalu se vidi sa zadnje strane i njenim otvaranjem dimni plinovi zaobilaze VBR
Ovo je pregrada od šamota gledano iz ložišta

a ovo gledano sa zadnje strane prije zatvaranja

Pošto će gorionik na pelet biti montiran sa lijeve strane, namjeravam njegov ventilator koristiti i kada budem ložio drva tako da će, po mojoj procjeni, vreli plinovi (gledajući spiralu) u ložištu napraviti jedan krug a u drugoj komori i kroz VBR napraviti još pola kruga i u tom vrtlogu dotaći maksimalnu površinu vodenog zida kotla. Prinudnim potpirivanjem vatre,djelimičnim otvaranjem klapne ili vađenjem jednog ili više turbulatora, nadam se, da ću moći kontrolisati temperaturu dimnih plinova da ostane u granicama koje dimnjak može podnijeti. Ako mislite da još nešto mogu izmjeniti i dobiti kvalitetniji stroj recite jer kotao je još u radionici i može se dorađivati. Pozdrav
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2012., 13:42   #229
Nemrem si predočiti.
Jel može kakva skica?
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2012., 12:31   #230
Thumbs up

Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Nemrem si predočiti.
Jel može kakva skica?
I mene bi takva skica jaaaako veselila!

plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2012., 20:47   #231
VAUUUUU , a ja spavam , nitko mi ne reče da je ovaj forum oživio, negdje sam ubo neki link i to me dovelo doma . ha ha.

Svaka čast hrabro i dobro.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2012., 23:40   #232
ni meni nije jasno kako sam ovo preskakao a dolazio sam na stranicu
kad ono, slike da padneš na guzu

bravo majstore

čim sam vidio onaj tvoj transparentni puž,
znao sam da možeš raditi čuda

gornji kotao služi da pokupi još topline iz ispušnih plinova?
u tom kotlu ima prilično vode, u donjem kotlu biti će puno toplija voda
kako vodu iz gornjeg kotla spajaš a da ne hladi onu dole?
ili je to svejedno?

to mi je interesantno
stmat is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 08:07   #233
Quote:
stmat kaže: Pogledaj post
ni meni nije jasno kako sam ovo preskakao a dolazio sam na stranicu
kad ono, slike da padneš na guzu

bravo majstore

čim sam vidio onaj tvoj transparentni puž,
znao sam da možeš raditi čuda

gornji kotao služi da pokupi još topline iz ispušnih plinova?
u tom kotlu ima prilično vode, u donjem kotlu biti će puno toplija voda
kako vodu iz gornjeg kotla spajaš a da ne hladi onu dole?
ili je to svejedno?

to mi je interesantno
Pozdrav Nisam bio aktivan na forumu jer sam svo slobodno vrijeme trošio na završne poslove oko kotla. Kotao će, nadam se, biti potpaljen večeras ili sutra a moje mišljenje je sledeće: Istina je da u gornjem kotlu ima više vode nego u donjem (ukupno u oba oko 180 litara + cijevi i radijatori) i dole će biti toplija ali samo u prvoj potpali do 60 stepeni kada kreće pumpa u kotlovskom krugu. Pošto su kotlovi vezani u seriju temperatura će se izjednačiti a ja sam dobio veću akumulaciju i tek onda i gornji kotao počinje dogrijavati jer su plinovi uvijek topliji od vode. U svakom slučaju rezultati i moje zamisli će ubrzo biti na forumu
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 08:59   #234
Thumbs up

Quote:
Pozdrav Nisam bio aktivan na forumu jer sam svo slobodno vrijeme trošio na završne poslove oko kotla. Kotao će, nadam se, biti potpaljen večeras ili sutra a moje mišljenje je sledeće: Istina je da u gornjem kotlu ima više vode nego u donjem (ukupno u oba oko 180 litara + cijevi i radijatori) i dole će biti toplija ali samo u prvoj potpali do 60 stepeni kada kreće pumpa u kotlovskom krugu. Pošto su kotlovi vezani u seriju temperatura će se izjednačiti a ja sam dobio veću akumulaciju i tek onda i gornji kotao počinje dogrijavati jer su plinovi uvijek topliji od vode. U svakom slučaju rezultati i moje zamisli će ubrzo biti na forumu
Bravo, samo i dalje hrabro naprijed s poslom.
Ukoliko se nešto i pokaze takvim da trenutno Vi ne bi bili zadovoljni, "koliko ste se do sad pokazali" nema nikakve sumnje da i to budete relativno brzo unaprijedili.
Bravo za Vaš trud, znanje i hrabrost, imate petlju, a takvih je premalo.

Lijepi pozdrav,
plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 09:36   #235
Hvala plus na ohrabrenju i lijepim željama. Vjerujem da ću to sve postići, opravdati uloženi trud i sebi ispuniti veliku želju
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 14:43   #236
Quote:
kužim,

u iščekivanju fotografija montiranog kotla, vatrice u njemu i prvih dojmova o samom radu.

samo nastavi

Zadnje uređivanje stmat : 26.10.2012. at 14:48.
stmat is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2012., 17:21   #237
mogu se samo pridruzit Plusovim rijecima i pohvalama to je onaj pravi SSM duh

sa iscekivanjem cekamo fotografije
pozz
Old 01.11.2012., 09:32   #238
Evo, napokon, i slika sa vrelim kotlom

Za sada sam jako zadovoljan ali fali minus napolju pa da se vatra razbukti kako treba ili da se ubrza rad na spremniku koji ovdje nedostaje. Ima tu dosta provizorije koja služi ispitivanju nekih detalja ali sve će se složiti kad legne spremnik. Pokušao sam koristiti ventilator od gorionika da odrađuje umjesto SAMSONA i to dobro šljaka. Koristio sam ventil ( u krugu kotla) sa kapilarnom termo glavom i vrši svoju funkciju. Instalacija je spremna i za spremnik samo što za sada u kotlvskom krugu imam samo PTV 80 litara. Za sada to radi ovako: Pumpa u kotlovskom krugu se uključuje na 62 stepena a isključuje na 59 stepeni (temperatura u donjem kotlu) Uključi se 2-3 puta dok ne izjednači temperature u oba kotla. Pumpa grijanja kreće na 65 stepeni a isključuje na 50 stepeni u gornjem kotlu. Sada nemam veliko oduzimanje ali ovo što sam ložio gornji ekonomajzer dimne plinove hladi za 30-50 stepeni Ja sam zadovoljan a Vi?
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2012., 10:22   #239
svaka cast
jel ono plamenik za pelete isto kucna radinost ?
Old 01.11.2012., 11:18   #240
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
svaka cast
jel ono plamenik za pelete isto kucna radinost ?
Sve je samogradnja i uskoro će sve biti povezano i čekati ljutu zimu
dusanmijat is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:22.