|
|
06.07.2018., 13:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Vanilymili,zubicaljucica,hvala vam na odgovoru. Cekamo tu opp 18-og,pa ce valjda dobiti onkologa,mozda budemo pametniji.Zubica,hvala na detaljnom opisu. Nekako sam u glavi slozila drugacji scenarij,ali nazalost znam da sa takvim bolestima nema pravila. Ok,idemo u borbu
|
|
|
06.07.2018., 13:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Screppy, žao mi je što i vi morate u boj, ali mora se i gotovo, jer gad se hrani našim strahom i nemoći.
Ne bi bilo loše da malo pogledaš iskustva na stranici http://rak-nije-mrak.proboards.com/
Puno toga korisnog možeš saznati.
|
06.07.2018., 20:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2016.
|
Puno hvala Aria, ovo čekanje je strašno
|
|
|
09.07.2018., 08:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2017.
|
Quote:
screppy kaže:
Vanilymili,zubicaljucica,hvala vam na odgovoru. Cekamo tu opp 18-og,pa ce valjda dobiti onkologa,mozda budemo pametniji.Zubica,hvala na detaljnom opisu. Nekako sam u glavi slozila drugacji scenarij,ali nazalost znam da sa takvim bolestima nema pravila. Ok,idemo u borbu
|
Nema na čemu, ja sam samo prenijela naše iskustvo, ali vodi računa da je svatko individua za sebe i drugačije reagira. Sigurno vas čeka borba, ali bolest se može primiriti i može se s njom živjeti kao s kroničnom, ne smrtonosnom bolesti. Moja sveki je živjela 13 godina, što i nije tako malo obzirom na dijagnozu. U međuvremenu se može otkriti i neki novi, pametni lijek za tu vrstu karcinoma na kojeg će tata dobro odreagirati.
Ono što pouzdano znam (medicinski dokazano) je da veliki utjecaj na ovu vrstu karcinoma ima pušenje. Ne znam da li je tata pušač, ali ako je, neka odmah prestane. Moja sveki je bila pušačica (1 kutija dnevno), ali se nije htjela odreći te ovisnosti. Tako da vjerujem da jekod nje i to imalo utjecaja na tijek bolesti.
Sve u svemu, nema garancije, karcinom je agresivan, nikada ne znaš kada će se i gdje opet pojaviti, ali nikad ne znaš ni da li ćeš se vratiti kući živa i zdrava kada odeš na posao, jer te može pokupiti neka budala. Prema tome, vrijedi živjeti i boriti se. Sretno!!!
|
|
|
13.07.2018., 21:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2012.
|
Pozdrav dragi ljudi, znate li ima li u Splitu možda udruga koja se bavi psihološkim pomoći oboljelima od raka? Ili općenito neka udruga za podršku?
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
|
|
|
13.07.2018., 23:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
Apilado kaže:
Pozdrav dragi ljudi, znate li ima li u Splitu možda udruga koja se bavi psihološkim pomoći oboljelima od raka? Ili općenito neka udruga za podršku?
|
https://zivim.hr/udruge-pacijenata/search
Ovdje je popis udruga pacijenata u St medju kojima je i nekoliko udruga vezanih za maligna oboljenja, pa se mozda mozes kod njih raspitati. Isto tako mnogima na psiholoskom aspektu pomogne i hagioterapija pa mozda i kod njih mozes pokusati. Sretno!
|
|
|
14.07.2018., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2012.
|
Puno hvala
|
|
|
18.07.2018., 08:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Ima li smisla tražiti drugo mišljenje ako su liječnici odbili bilo kakvu terapiju i poslali kući na palijativnu skrb. Otac je operiran prije 15 godina prvi put, drugi prije 2,5 godine. Područje usne šupljine, sinusa, pa štitnjača i glasnice. Sada ima karcinom pluća sa metastazama i gnojni iscjedak koji iskašljava, primio je antibiotike intravenozno i bio malo bolje. Količina gnoja se smanjila. Prva lezija na plućima je otkrivena u 11. mjesecu 2017. godine a prema kontrolnom ct-u iz 4. mjeseca 2018.godine, jako je narasla i metastazirala na 2 mjesta u plućima. Zračen je oba puta nakon operacija i sada su na onkološkom konziliju u 6. mjesecu rekli da više nema smisla pogotovo u njegovom stanju, to je bilo prije nego je primio antibiotike. Ima li smisla obratiti se dalje i kuda? Sve ove godine liječen je u Dubravi a zračen na Rebru. Napišite mi nešto, očajna sam!
|
|
|
18.07.2018., 08:48
|
|
Svarožić
Registracija: Mar 2006.
|
Quote:
yxw kaže:
Ima li smisla tražiti drugo mišljenje ako su liječnici odbili bilo kakvu terapiju i poslali kući na palijativnu skrb. Otac je operiran prije 15 godina prvi put, drugi prije 2,5 godine. Područje usne šupljine, sinusa, pa štitnjača i glasnice. Sada ima karcinom pluća sa metastazama i gnojni iscjedak koji iskašljava, primio je antibiotike intravenozno i bio malo bolje. Količina gnoja se smanjila. Prva lezija na plućima je otkrivena u 11. mjesecu 2017. godine a prema kontrolnom ct-u iz 4. mjeseca 2018.godine, jako je narasla i metastazirala na 2 mjesta u plućima. Zračen je oba puta nakon operacija i sada su na onkološkom konziliju u 6. mjesecu rekli da više nema smisla pogotovo u njegovom stanju, to je bilo prije nego je primio antibiotike. Ima li smisla obratiti se dalje i kuda? Sve ove godine liječen je u Dubravi a zračen na Rebru. Napišite mi nešto, očajna sam!
|
UVIJEK treba traziti drugo misljenje! Znam N slucajeva gdje bilo jednako receno, pa su se obratili za drugo misljenje van Hrvatske ( Dana Farber institut u Hustonu) i dobili jos 5 varijanti sto bi se dalo uciniti. Kod nas je palijativno lijecenje u 90% slucajeva svedeno na lijecenje boli. Vani se daju lijekovi i suportivna terapija koja moze usporiti tijek bolesti i dati covjeku jos kvalitetnog vremena.
Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
|
18.07.2018., 08:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Gdje da pišem, kome, sluđena sam, jako dugo se brinemo svemu i više ne znam kako i kud
|
|
|
18.07.2018., 08:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Gdje u Hrvatskoj se obratiti, za van nemam novca, dugo je, iscrpilo nas je na sve načine
|
|
|
09.08.2018., 23:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
slucajno sam se zatekao na ovoj temi i malo citao, medicinske sam struke i otac mi je umro prije 4mj od karcinoma gusterace(uncinatni nastavak glave gusterace, mozda najpodmukliji i najagresivniji oblik raka), metastaze na plucima i jetri, od dijagnoze do smrti 2mjeseca! mama se nadala, a ja sam znao da je kraj! za njega je bilo zadnjih 2,3 tjedna patnje, a ja sam ipak uspio usporiti svoj poslovni i obiteljski zivot i provesti svaki slobodni trenutak s njim, sto ne bih mogao da mu je samo stalo srce i otisao, sto bi za njega bilo bolje! ako vam netko u obitelji ima metastaze i tumori su ne operabilni, budite sto vise s njima, provodite s njima vrijeme, jer koliko god vi bili s njima, poslije ce vas gristi savijest da ste malo bili s njima, koliko god vi pokusali nesto poduzeti poslije cete se isptivati jel bilo dovoljno! ostavite se foruma jer necete biti pametniji! rak je prokletstvo koje zahvaca svaku obitelj na drugaciji nacin i nema univerzalnog nacina kako se boriti s njim, i taj nacin necete naci na forumu, sto me vodi do slijedeceg savijeta, a to je psihijatar!!!! ne treba covjeka biti sram, obavezno natjerati oboljelog makar i s lazima kako je to protokol, da se razgovara sa psihijatrom ili bolnickim psihologom koji postoje u bolnicama specijalizirani za psiho pomoc kod terminslnih bolesti! jer sranje je ako se oboljeli pokusa ubiti ili ne daj boze to uspije...alternatvno lijecenje je po mojem misljenju(iako sam medicinar) puno bolje od konvencionalne medicine, samo ima jedan veliki problem, a to je da ga ima jako puno, a farmaceutska industrija se potrudila da se ne razvije, i nije svaka alt medicina za svaki tumor, i njeno je djelovanje je sporo, bolesnici nemaju vremena! ostavite se interneta i provodite vrijeme s oboljelim....i postujte njihove odluke, kad mentalno klonu onda tumor galopira, a to oni podsvjesno znaju i to je cin njihove predaje, na njihovim najblizim je da taj trenutak dodje sto kasnije, ali ako ne ide, nece ici ni na silu...eto par crtica za sve koje traze neke odgovore na forumu, malo mozda drugacijih, mozda ne upotrebljivih jer svi isti karcinomi su kod svakog covjeka drugaciji, i clanovi njegove obitelji stjecu svoja iskustva, ja sam najvise mrzio pametovanja o lijecenju, sto, kako i gdje ga lijeciti...i da, treba pokusavati lijeciti i boriti se ako to oboljeli zeli, a ako ne...”live and let die”
|
10.08.2018., 23:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2013.
|
I moj suprug je prije 3 tjedna izgubio bitku s mikrocelularnim carcinomom pluća
Dijagnoza mu je postavljenja u rujnu 2017.god. Prošao je 6 kemoterapija, tumor se nešto smanjio, stanje je bilo stacionarno krajem travnja, a kad je trebao krenuti na zračenje - ustanovljeno je pogoršanje
CT glave je bio u redu i bio je svega svjestan do kraja mada zadnjih dana više nije mogao ni govoriti niti gutati (čak ni kap vode). Rekli su mi da će biti teško, ali ni sanjala nisam koliko teško.
Bila sam uz njega do zadnjeg daha i znam da mu je to puno značilo.
Počivaj u miru, dušo moja ...
|
|
|
10.08.2018., 23:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Moja sućut zgabareto, nadam se da možeš naći utjehu u tome da se in više ne muči jer to sve skupa je definitivno bila muka.
Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk
|
|
|
12.08.2018., 15:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2013.
|
Quote:
*Aria* kaže:
Moja sućut zgabareto, nadam se da možeš naći utjehu u tome da se in više ne muči jer to sve skupa je definitivno bila muka.
|
Da, bilo je to jako, jako teško i svjesna sam da se spasio, ali ipak -boli me, boli 
|
|
|
13.08.2018., 12:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2017.
|
Quote:
zgabareto kaže:
I moj suprug je prije 3 tjedna izgubio bitku s mikrocelularnim carcinomom pluća
Dijagnoza mu je postavljenja u rujnu 2017.god. Prošao je 6 kemoterapija, tumor se nešto smanjio, stanje je bilo stacionarno krajem travnja, a kad je trebao krenuti na zračenje - ustanovljeno je pogoršanje
CT glave je bio u redu i bio je svega svjestan do kraja mada zadnjih dana više nije mogao ni govoriti niti gutati (čak ni kap vode). Rekli su mi da će biti teško, ali ni sanjala nisam koliko teško.
Bila sam uz njega do zadnjeg daha i znam da mu je to puno značilo.
Počivaj u miru, dušo moja ...
|
Moja sucut Zgabareto...dobrodosla u klub u kojem nitko ne zeli biti. Saljem ti zagrljaj, znam kako je...
|
|
|
24.08.2018., 23:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
natali z kaže:
Hvala. Ne smeta mi da bude javno. Zanima me način liječenja, vrsta terapije, gdje se liječila i je li ozdravila?
Moja mama je u pitanju. U 12.mj su se pojavili prvi simptomi, dijagnoza polovicom 2.mj, maligni mezoteliom pleure.
Od početnih pozitivnih prognoza do toga da danas više nitko od doktora nema neko rješenje.
Primila je 4 kemoterapije i trebala na operaciju ovdje u Splitu, između 3. i 4. se pojavila plućna embolija i dodatno zakomplicirala stvari. Kemoterapija nije polučila nikakve rezultate i odbijaju je operirat.
Dolazi u Zg kod doktora a kojim smo bili u kontaktu, no on odbija trenutno operirat jer je preslaba i čeka oporavak, a vrijeme nije baš na njenoj strani...
Pa nas zanima naravno svaka preostala mogućnost i iskustva.
Još jednom hvala na pomoći.
|
Pozdrav,ako želite kontaktirajte me privatno. prepričam iskustva
|
|
|
29.08.2018., 19:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Citam forum ovaj forum mjesecima i odlucih se sada javiti.
Mojoj 61godisnjoj mami je u veljaci dijagnosticiran uznapredovali karcinom debelog crijeva s metastazam u jetri. Prosla je ciklus kemoterapije i zavrsila u lipnju te htjela predahnuti za vrijeme ljeta. Stanje se nesto i popravilo, no rapidno je pocela propadati otkako joj se trbuh poceo puniti vodom. Prosli tjedan ascites je rijesen punkcijom, no ona od tada ne jede, uglavnom spava i gotovo ne komunicira te je u nekom bunilu. Za slijedecu kemoterapiju su nas odbili zbog loseg opceg stanja te uputili na palijativu.
Ne znam sto uciniti, stalno joj nudim hranu koju odbija, samo ju gledam kako kopni.
Ima li nacin da ju se malo pridigne intravenozno?
|
|
|
30.08.2018., 00:45
|
|
Mucka provokatorica
|
Quote:
monni kaže:
Citam forum ovaj forum mjesecima i odlucih se sada javiti.
Mojoj 61godisnjoj mami je u veljaci dijagnosticiran uznapredovali karcinom debelog crijeva s metastazam u jetri. Prosla je ciklus kemoterapije i zavrsila u lipnju te htjela predahnuti za vrijeme ljeta. Stanje se nesto i popravilo, no rapidno je pocela propadati otkako joj se trbuh poceo puniti vodom. Prosli tjedan ascites je rijesen punkcijom, no ona od tada ne jede, uglavnom spava i gotovo ne komunicira te je u nekom bunilu. Za slijedecu kemoterapiju su nas odbili zbog loseg opceg stanja te uputili na palijativu.
Ne znam sto uciniti, stalno joj nudim hranu koju odbija, samo ju gledam kako kopni.
Ima li nacin da ju se malo pridigne intravenozno?
|
Raspitaj se preko anesteziologa za parenteralnu prehranu, bar u KBC Split postoje mogucnosti da se pomogne takvim pacijentima.
|
30.08.2018., 21:37
|
|
Svarožić
|
Quote:
zgabareto kaže:
Da, bilo je to jako, jako teško i svjesna sam da se spasio, ali ipak -boli me, boli 
|
Draga primi moju duboku i najiskreniju sucut. Zelim ti mir u srcu i da ga u miru oplaces. Nece vise nikad nista biti isto ali opet ce se nekako zivot namjestiti i krenuti ces dalje puno jaca i puno hrabrija.
Drzi se
Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:25.
|
|
|
|